Wednesday, 23 June 2010

Dah boleh Raya lah ;-)

The Other Half: Can I eat that?

Me: No, that’s the ceramic pie weights!

The Other Half: Oh! I thought that’s the big sago balls, waiting to be cooked.

Me: Do’h!

Miss 11: What’s that? Can we eat that?

Me: No! Unless you want to break your teeth. They are ceramic weights and inedible.

Miss 11: Oh! I thought it’s sweets.

Hish!!!! Aduhai keluarga ku, apasal lah kamu berminat sangat nak makan ceramic balls tu.

Just because I put them in a bowl (while awaiting its storing place) doesn’t mean they are edible! Banyak lagi benda yang boleh di makan kat rumah ni, itu jugak yang menarik perhatian kamu ye. hikhikhik…..

Hari ni last day I puasa ganti so esok boleh sambut Raya, yeay…..

Ingat konon2nya nak lah masak something special for a buka puasa treat. Tapi disebabkan kesuntukan masa malas, tadi berbuka dengan secawan kopi dan biskut manis kering aje, hahahahaha…. Padahal dalam fikiran, macam2 yang nak dibuat, tapi montot liat betul nak bergerak masuk dapur tu, hikhikhik….

But I made mee goreng mamak for dinner (my choice) and ayam goreng berempah. I ikut recipe Carol Selvarajah tapi takde kot macam mee mamak rupanya. But who cares kan as long as rasa sedap :-).

IMG_3780

Ayam goreng I pun dah ada terikut2 sikit rupa mamak sebab I tinggal pergi solat tadi so ter geseng lah sikit. Kira ngam lah dia nak berkawan dengan mee goreng mamak tu kan, hehehehe….

28 comments:

JaJa'Z said...

hehhe..kalau jaja la..jaja pun ingat menda alah tu bleh makan..tu blom warna merah hijau kuninng ke..salah2 ingat ceklat m&m..hehhehe

lemongrass said...

Jaja,
samal2 lah lepas tu patah gigi masing2 sbb makan batu, hikhikhik...

Mat Gebu said...

salam LG...
Adoii lawak gila bila ai baca mat saleh u ingat benda tu big sago balls..hahaha. Kat sini kan selalu ai guna apa tau, batu pancing abah ai, sebab ada banyak, aku "curi" satu mangkuk..hahaha, dosa kan, tak pelah raya nanti minta ampon banyak2..tak lupa Selamat hari raya utk LG, maaf zahir dan batin yeaa..

lemongrass said...

Cik Mat,
Batu pancing tu lagi lah best kan sbb gerenti berat.
Nasib baik pencuri ingat nak minta maaf Raya nanti, hehehe....

My Life My World said...

Salam LG ... ish cukup ker Mee banyak tu jer. Kalau I ler banyak tu mahu tambah 3 kali ... hehehhe. Tak heran ler badan U tiga kali kecik dari I ;)

Oppsss luper. Hai Selamat, Selamat Hari Raya ... nyanyi ikut versi Ahmad Jais hik hik hik

melatie said...

Selamat Hari Raya! Lepas solat raya nak makan apa lak esok e?

Mee mamak & ayamgoreng berempah,hmmmm yummy. Rupa cam mee mamak, tarak rupa ka, as long as your family suka, masak je.

K.Nor said...

selamat hari raya.. tart nenas ada tak? hehehehhe

Taufik MY said...

Salam,
wah.. dah bleh raye yer... selamat hari raye!!!....Lawak la akak nyer hubby and daughter, tapi kalo saye dah telan baru tanya kot.. hihihihi..

Hana' Yusuff said...

haa..bagus2..dah boleh raya.i je yg masih terhengeh2 nak ganti ni.org lain dah sibuk raya,i ada beberapa hari lagi nak ganti.aduii

p/s- i baru balas balik email td.

mieoney said...

kak mee goreng mamak tu klu pecahkan telur dlm tu baru jd lagi mamak...huhu

sib lah depa tanya dulu sblm nak mkn..klu tak mesti masing2 rongak dh giginye..huk2

Redcomel said...

Nampak sedap..Yummy~OOO :)

Azita Zain said...

selamat hari raya min...! kuih raya tak de ke?

lemongrass said...

Kak Acik,
sebab dah minum kopis secawan dgn makna biskut, tu yg terkenyang sikit. Takpe, esok Raya so kita boleh makan lagi, heheheh

Melatie,
esok lepas solat Raya, nak pergi shopping. Therapy puasa paling best, muahahaha... ;-)

Kak Nor,
sedih weh tart nenas tak buat lagi ni. Tak boleh lah sambut Raya macam tu kan :-(... hahahhaa

Taufik,
hikhikhik....macam puasa 3 bulan aje kan beria2 nak sambut raya :-).
Kalau diaorang telan lah guli2 ceramic tu, mau lah bertapa kat A&E mlm ni, hehehe

Hana,
Thanks ye for the email :-).
Bila weh nak ganti puasa? hikhikhik...

Mieoney,
Ha'ah lah, lupa pulak nak pecahkan telur dgn letak limau kasturi kan! Baru lah pure Mamak jadinya ;-).

Redcomel,
mee goreng makan dgn ayam goreng, memang sedap kat tekak I, hehehe

Kak Ita,
kuih raya boleh pulak nya terlupa nak buat.
Psst..Takde lebih2 cistart ke nak pos ke I? hahahaha :-P

ummu_hanis said...

mee mamak, sedap tu... saya tak pandai goreng mee. mee mamak lg la tak pandai. nnt mee tu hancur. kesian mee tu. nak makan pun dah takde selera. hihihi. so kalau nak makan mee kene suruh org lain goreng.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

mee goreng memang dah tentu sedap dengan cili potong tu. Cili potong tu pun sendiri-made ke?

an15 said...

time sejuk2 ni kalo blh lepak mamak kn best!

Zaitun said...

Selamat hari raya buat lg.

Huhuhu...ingatkan kak Zai sorang yang tak tau benda tu, rupanya ramai....

yan said...

Seronoknya dah raya ye...Tahniah lah sebab dah tampal sume posa Min..

TopsyTurvyMum said...

haha..
my kids pun sama...diorg lagi laa..
ingat ceramic tu marshmallow!!
nak mintak makan jugakk:D

selamat hari raya:)

blu4sky said...

wakakakahh..kelakaunye LG..nasib baik takde yang makan.. i can imagine gigi berderai mcm dlm cartoon..

kucingorengemok said...

yang tak boleh tu la lagi orang suka nak makan...

bila la i nak buat lightbox ni!

Mommy Lily said...

selaamt hari raya..hehe

tp kan LG mmg lah susah nak masak mee mamak menjadi mcm mamak masak. apa rahsia mereka agaknya ya

SJB said...

Hahahah lucu juga, nasib baik miss 11 tak makan terus ceramic weights tu. Tapi betul juga lah, ceramic weights tu macam candy lah pulak hahaha. Kalau my lil boy nampak, for sure dia ingat kan candy hahaha.

anes said...

haha...kelakar la..tapi me dgn ayam tu mmg padan...laparnye..

lemongrass said...

Ummu_Hanis,
Kalau I suruh my hubby yg goreng mee, alamat nya tak makan lah we all malam tu, hahahaha..
I goreng mee pun kadang2 sedap, kadang tak sedap!

Azrina,
cili potong tu I buat sendiri sbb baru kena dgn tekak, hehehe

An,
Time sejuk2 ni kalau duk lepak2 minum teh tarik, alangkah bestnya, hehehehe...

Kak Zai,
Baru aje ganti puasa 7 hari, dah sibuk ngada2 nak Raya kan :-).
Ceramic weight tu memang jarang jumpa, tu yg ramai yg tak tau, hehehe

Yan,
Orang lain ganti masa puasa 6, I ganti dah nak dekat dgn Ramadhan balik :-)

TTM,
muahahaha...your kids sama lah ye tahap kejakunan nya dgn my kids :-)

blu4sky,
tu lah nya, nasib baik lah diaorang tanya I dulu kan :-)

KOG,
biasalah kan, selagi tak di bagi, selagi tu nampak mcm sedap sgt2, hehehe

MommyLily,
I rasa kan, kena ada bulu roma yg tebal2 and kena pakai singlet kot, baru jadi pure mee mamak! Wakakakaka ;-)

SJB,
Macam mint kan ceramic weight tu! My kids suka mints, that's why diaorang ingat itu mints, hehehe

Anes,
Mee goreng dgn ayam goreng memang gandingan yg mantap! :-D

shiori_LA said...

hehehe...lawaknya..nasib baik tanya dulu sebelum makan kalau tak ada la yang patah gigi nanti...hehehe

lemongrass said...

Shiori,
tu lah kan, kalau dia makan dulu sebelum tanya. Memang lah terus kena buat appointment dgn dentist! hehehe

Kniedaz said...

hehe..lawak tol baca n3 ni..nampak macam makanan kot tu yg suma org nak makan ceramic balls tu..