Monday, 28 June 2010

Let’s make sushi roll

Nak tergelak betul lah semalam, The Little Misses spent their whole free time looking at the catalogues! And all the conversations they had revolved around toys, toys and more toys! The Other Half sampai tak larat and really wanted to hide the d**n catalogues away for good, hahahahahaha. I had to beg Miss 6, “can we just watch tv tonite without anyone mentioning anything about toys.” :-D. But pagi tadi dalam kereta, they started talking about toys again! Ahhhhhhhhhh!!!!!!!!

Malam ni I tak nak cerita panjang but I’m just going to put loads of photos of me making makisushi. I tak pandai sangat buat sushi roll ni (memang tak pass lah nak kerja at Sushi King, hehehehe). But boleh lah setakat nak makan sendiri. I lagi suka buat sendiri sushi ni sebab boleh letak any fillings I like and then murah giler :-).

First of all, kena sediakan all the things necessary to make makisushi.

IMG_3835

the nori, the fillings, the rice and the bamboo mat.

Then, letak the nori on the bamboo mat and letak the cooked rice on it. Berapa banyak rice you nak letak depends whether you want you sushi roll to be thick or thin.

IMG_3843

Then, boleh lah letak segala macam inti yang best2 atas nasi tu. I selalunya cuma letak raw cucumber and raw carrot and smoked salmon or chicken or crabstick or ommelette. I guna grilled marinated chicken breast kat photo below.

IMG_3841

Lepas tu, baru lah sessi gulung menggulung boleh di jalan kan…

IMG_3846 

IMG_3847

Mula2 menggulung tu, make sure gulung ketat2 and bagi mampat (kalau tak ketat, terburai lah nanti segala isi tok nenek dalam tu). Macam ikat kain batik lah kan, kena ikat ketat2 :-)).

IMG_3848

Lepas tu terus kan menggulung, tapi jangan gulung bamboo mat tu sekali. Bamboo mat tu cuma untuk bagi panduan awal2 masa nak gulung tu aje.

IMG_3850

Dah siap di gulung, boleh lah di potong lepas tu…

Terima kasih to the photographer :-). Pandai dia ambik angle gambar bini dia so cuma nampak jari jemari I yang halus mulus aje, hehehehe…

IMG_3854

Tengoklah inti I tu, still tak pass lagi, ada yang in the middle but banyak yang tak right smack in the middle, hehehehe….

28 comments:

mrs adam said...

oooo baru tahu cara wat sushi macam tu.best la ni entry panduan memasak bergambar.hehehe.ala little misses tu tengok katalog pun jadilah.best jugak tengok katalog(tapi lagi best kalau beli)hihi

Dinas Aldi said...

ala bab inti ke tepi ke tengah tu x penting, yg penting bila 'ngap' tu sodap! kehkeh! itupun kira tersangat ok u pandai buat sushi. i tau beli sushi saja, ngeh ngeh

KayNisa said...

kak LG, nasi dia tu guna beras biasa atau beras spesel utk sushi? tingin nak wat sdiri, tapi takut tak jadi n last2 cik tong samPah yg makan

gee carmen said...

wat eve it is.. still nampak menyelerakan!!! yawwww :)

JaJa'Z said...

jja mcm teringin nak buat..tapi renyah nya nak cari bamboo matt tu la..last2 gi carefour..beli yang dah siap..habis cerita..heheh

melatie said...

Cheeeese!Anda memang berbakat.
Saya lak mmg berbakat untuk tunjuk dan beli je.

Yang bestnya ada strategi bagus punya..bila shopping kat Carrefour,sengaja pegi selepas pukul 8 pm, so habis shopping lebih kurang pukul 9.30 pm. Semua kedai akan tutup pukul 10 pm. termasuklah kedai sushi ni. Kedai Sushi tu without fail akan 50% discounted whatever left on sushi conveyor machine. Alhamdulillah, belum pernah makan yang busuk/berbau.

Bijak, bijak..tp itu semua sudah berlalu. Kedai sushi tu dah tutup. Nanti kita tennang kedai sushi yang lain lak.

lemongrass said...

Mrs Adam,
saje je I buat tutorial bergambar sbb ada orang tanya I mcm mana I buat sushi. I pun tak pandai sgt buat ni, tp ok lah dr kena beli every time kan :-).

Dinas,
kalau we all beli sushi everytime kat sini, koyak lah poket we all sbb my hubby makan sushi mengalahkan orang sumo makan, hahaha....

KayNisa,
dia guna beras pendek2 nama dia koshihikari rice. Kalau kat M'sia maybe dijual as beras jepun kot.

Gee,
hehehehe...sedap aje we all telan tadi! :-).

Jaja,
kalau 2 orang aje yg nak makan, beli lagi senang, hehehe..
We all ni ber 4 tapi hubby mkn mcm utk 2 orang, so tu yg kena buat, hahahaha

lemongrass said...

Melatie,
samalah mcm kat sini, some kedai kalau dah nak waktu tutup, dia jual murah. Tapi yg tak bestnya, we all jarang ada kat shopping mall masa dia nak tutup, hehehe...

Taufik MY said...

owh.. baru la den tau.. macam nie cara gulung dia.. muhahahha..
bubuh nasi sikit aje yer..
biase den buat sushi msti tembam macam mantau (pau tanpa inti tu).. huhu.. Asal buat msti nasi stick kat merate tempat.. last gaul aje semua sekali dalam mangkuk..nasib la makan sorang..

Nadia Dzai said...

yeay! dah tau buattt eheheh :D

Mat Gebu said...

nak try juga laaa..tapi sapa nak makan yeaa...selain mat gebu..hmm kena cari mangsa dulu nihh..

NenekPenne said...

u ni memang gigih laa ..salute lorrr....

*tetiba teringat sushi fresh kat melting pot concorde hotel KL... mcm menyesal lak tak makan hari tu..*

alinac lover said...

waa...psni hbis la kat umah ain kena mkn sishi pulak :)

tq kongsi info

Aida Rezuan said...

LG,

Uiks! Siap ada tukang amik gambo nye ye.

Sushi memang seronok buat sendiri, kan? Inti buleh bubuh ikut suka. Saya paling suka sliced avocado dengan smoked salmon.

Mrs Camillo said...

nanti masak lain pun kakak tunjuk jugak bule ke? :D buat kelas masakan di sini. masakan akak memang superb!!!! :') nak g sana bule? huwaaaaaa

Flower said...

Luckily my anak2 tak tgk catalogue toys tu. Tp so far mmg diaorg tak mintak toys. Kalau dulu2 masa diaorg kecik2 lagi, setiap pergi kedai, mesti dan wajib beli toys. Tp bila dah besar ni kkdg bapak diaorg yg offer anak2 utk beli toys.

I dah lama tak buat sushi ni. Kalau buat sbb demands dari anak2. Maybe hari ni, I patut buat. Tgk sushi you terliur pulak.

Kniedaz said...

tak pandai makan sushi..hehe
anyway, "ikat ketat2 macam ikat kain batik"...pandai lagi ke pakai kain batik tuuuu hehehehe :P

m4ruk0 said...

kan best if i were your next door neighbor! boleh hari2 tumpang makan hehehe

SJB said...

I know what you mean, macam my boys ni, eh boleh jadi gila juga balik balik toys balik balik toys. Boleh pening kepala hehehe.

Nampak senang jer nak buat sushi ni. Hmmmm macam besok nak buat sushi lah. Itu pun kalau rajin :D.

Sally said...

I love sushi..tapi kalo letak ikan mentah tu tekak tak leh telan la pulak..

an15 said...

wah...tekun tul photographer nak kena tunggu chef roll sushi. I tak penah mkn sushi, until my fren belanja kat city hari tu. Baru tau sedap.

Ai Adachi said...

kak LG,
buat sushi ni pakai timun ke pakai zuchini/timun jepun???

~Zila Zul~ said...

makruh la pose saya camni kak LG... hehe
kat saudi ni susah la nak carik yg dah siap punya, kat carrefour ada tapi seme yg smoked salmon, yg unagi. takleh telan... nak kena carik bahan2 gak la neh..

lemongrass said...

taufik,
Kalau bubuh nasi banyak2, memang gumuk mcm mantou lah sushi tu, hehehe. Tapi kan, makan dlm mangkuk mcm tu aje pun sedapkan :-).

Nadia,
terus jadi domestic goddess lah ye you lepas ni, hahaha

Cik Mat,
kalau I buat sushi ni kat kampung kan, mau agaknya terkulat2 my Abah n Mak makan, wakakaka....

NenekPenne,
kena gigih buat sushi sbb tak nak poket kopak, hahaha..
Awat tak makan hari tu, fresh lagi pulak tu :-).

Ain,
I masa dah bermastautin kat OZ ni baru reti buat sushi sikit2. Itu pun still tak pass lagi, hehehe

Aida,
photographer tak bergaji, bagi gaji dgn sushi aje, hahaha..
My kids suka smoked salmon dgn cucumber :-).

Mrs Camillo,
Boleh aje buat tutorial bergambar ni tp benda yg sempoi2 boleh lah, hehehe

Nora,
my youngest is still going on about the toy catalogue sampai tak larat I, hehehe.
I dah jarang beli sushi ni sbb kdg2 rasa mcm tak berbaloi beli bila boleh buat sendiri :-).

Kniedaz,
Hahahahaha.... I pakai kain batik sekarang ni bila balik M'sia aje, lepas mandi :-).

m4ruk0,
hehehe...bila you tercium bau our dinners aje, terus you ketuk pintu ye :-).

SJB,
susah kan kids ni, toys aje yang diaorang fikirkan, hehehe...

Sally,
I pun tak boleh lah telan ikan mentah like tuna or salmon tu. Rasa mcm nak terkeluar balik aje kan, hehehe

An,
photographer tu siap click banyak kali, terasa sekejap macam model, hahaha....
Baru aje lah ye kiranya you belajar mkn sushi ni :-).

Ai Adachi,
I pakai timun biasa aje. Zucchini tu I tak pernah makan raw.

Zila,
puasa masa Summer, memang mencabar betul kan, hehehe....
I pun tak boleh telan unagi tu. Maybe 1 day in the future, baru tekak I boleh terima unagi tu :-).

Mother of Two said...

arghh tak kira nak cari shushi gak weekend nie..tak dpt kat sini nak cari kat rumah kak min:)

[z@ck] said...

hahaha.
best ubat sushi sebab senang..
cuma wasabi ja tataw nak cari kat mana..
selalu cicah dgn cili kicap je..itu pun dah terangkat =)

lemongrass said...

Shiela,
wakakaka...sanggup kamu terbang ke Perth semata2 nak makan sushi :-P

Zack,
Kat sini wasabi tu jual dlm bentuk paste dlm tube kaler hijau. Brand dia S&B tak silap. Ada jual kat supermarkets (woolies and coles) and asian shops.
Malam tadi my girl termakan wasabi sikit, terus nangis and merah2 muka, hikhikhik.....

PUTUBAMBU said...

sushi you nampak cantik

anak2 kita ngan hubby kita..cukup sukalah sushi..

tapi ntah kenapa..kita pulak tak tertelan sushi ni..

kalau tempura or tepayanki boleh pulak..