Thursday, 10 June 2010

What’s so good about stocktake sale? ;-)

Did I go to the stocktake sale? Yes, I did! Did I buy anything? Yes, I did! (not just 1 thing, a few many things, hehehehe). But I only bought I Tefal frying pan aje, tak memborong banyak2 pun. I cannot borong banyak2 sebenarnya sebab my pots and pans are still in very good condition so tu yang takde excuse for me to buy new ones. I beli frying pan tu pun sebab my excuse was, I don’t have a frying pan that size! Hikhikhik…..

I’m still using the pots n pan set that we bought with the gift voucher we received on our wedding day. Kiranya dah nearly 15 years lah kan the set but still in very good condition. Cuma tak bersinar2 macam baru2 beli dulu lah. Itu yang I tak boleh nak beli new ones, hehehe. And lepas ni I can’t buy new frying pan lah sebab Tefal’s supposed to last a very long time kan. And I still have the glass Vision saucepans yang I beli masa student dulu. That’s the problem when you buy good quality stuff kan, they last a long time so you can’t shop for new stuff! :-D. Kiranya I kena tunggu another 10-15 years kot before I can change to a brand new set of pots and pans. Uwahhhh…..lamanya kena tunggu!!!!! Hahahahhahaha……

But masa I tengah mengukur aisles kat Big W tadi, I saw that they were having Corelle sale as well. Macam2 corak ada. From abstract to bunga2, semua dia jual. And from the square sets to the old round sets, semua ada. But it wasn’t much of a sale lah, the square set tu I think they normally sell it at $85 for a 16-piece set and tadi they were selling them at $68 kot. And they were also selling the corelle loose so I pun beli lah 1 square ‘Mandarin flower’ plate khas untuk ambik gambar :-). I like the design because it’s so simple and uncluttered.

IMG_3555

Inilah the lone plate that I bought :-). 1 keping aje yg I beli tau, bukan 1 set! hikhikhik….

IMG_3559

And this is the frying pan that I bought. Kecik aje, 26cm. Harga asal was $49 and tadi lepas 50% off, I got it for $24.50 aje so memang berbaloi sangat2 lah kan beli masa sale ni.

Hah, cepatlah Indah, suruh your adik ipar gi borong kat KMart tu!!! hehehehehe….

So, lepas penat bershopping, I pun masak yang simple aje. Masak guna packet kari ready made :-). I made green chicken curry with beans and red prawn curry for dinner tadi. Since both pedas sikit, I masak ayam kicap aje untuk The Little Misses.

IMG_3551

IMG_3554

Senang aje masak green and red curries ni, tinggal tambah ayam, udang and the sayur aje, terus siap. Tak sampai pun 15 minit, hehehehe. Tu yang I kata I love ready made pastes ni!

25 comments:

an15 said...

Owh Kak LG, i tahan diri from going to Big W td.alamak,sure termimpi2 corelle set mlm ni

blu4sky said...

LG, samalah kita..periuk belangga beli masa study dulu..pinggan mangkuk i beli masa study pun ada lagi..masih panjang umur..heheheh...

lemongrass said...

An,
Takpe, dia every year akan ada Corelle sale ni so just wait until you dah nak balik and duit banyak sikit, masa tu rembat lah berkotak2, hehehe....

blu4sky,
tu lah kan, macam mana nak beli yg baru kan sbb yg lama still in good condition, hehehe...

Anash said...

...tefal...first jenama i bought masa study..dan pastuh tak pernah guna sebab sayang..hahah..
ps:aisey..today tak jd first to comment..jatuh no 3 plak..tapi i tetap gumbira..

lemongrass said...

Anash,
hahahaha...your Tefal you letak kat mana? Still in pristine condition lah ye :-). Macam my Mak aje lah, I belikan dia Tefal, jarang2 sgt dia guna sbb sayang, takut calar, hahahaha...

lili said...

Salam LG,

Agaknya hari ni orang bercakap pasal pinggan mangkuk periuk belanga kot! Hihi)) Actually, I terlepas sale crockery jugak kat Melbourne macam my cousin tunjuk kat facebook... baru jer nak mintak dia beli satu casserole tu, dia cakap dia dah tak pi city! And she's coming home tomorrow... emm...tak de rezeki, kan?

BTW, makin cantik ler gambar makanan you, LG!

- kak emily

JaJa'Z said...

kak min, jaja pun buat kari hari ni..tapi kari daging la..tapi yang penting, not from ready made paste yer..hik hik hik...sejam gak tunggu daging empuk..maklum la..takde periuk tekanan tu..but ur green curry look so nice..tak pernah plak jaja try green curry ni..nanti2 la bleh gak try..

alinac lover said...

mudah dan sedap kan.trus lapar blik..td dinner mkn laksa jerk :)

Anash said...

LG..
betul la tuh...
rasanya tag harga ade lagi..jab ..
kena tengok balik dlm..err..stor kot...ntah...kalau jumpa..yieeppee..leh start memasak..
jab eh..i ade ke dapur?? pulakkk..haha

Azita Zain said...

salam min.
awal2 cerita min tu, sendiri tanya...sendiri jawab!!! hehehe...
kalau dah org pompuan, mesti ada jer tersangkut dgn pinggan mankuk ke, periuk belanga ke, pan2 ke. klu tak terbeli pun...mesti tergudaaaa.....
tapi pinggan sebijik tu mmg cantik!!!!

Melina said...

Tulah beli lagi barang yang tahan lama kan dah tak boleh beli lagi :P
I remember going to Paris to visit my Aunt when I was a student and Tefal punyalah murah kat sana. My cousin and I went bonkers buying Tefal. More so my cousin as she only just got married. Now my Tefal purchases are at my mum's house in KL and I only have 1 lone Tefal pan in my kitchen. How sedih kan? But I'm really into Le Creuset at the moment....a bit mahal giler but they had 3 for 4 at their outlet store aritu so apa lagi kan.

indahhouse said...

Salam kak LG.
huwa...! nak mengadu ni, kes saya sama cam kak LG, frying pan saya elok lagi..jadi takde canla nak beli baru. huhu..

Bab corelle, Alhamdulillah, dah beli dah about 54au rasanya, RM160. Berbaloi kan? masa mothers sale. akhir bulan ni, akan fly ke mesia bersama barang2 kontena. hihihihihi... corak tak scantik plate baru kak LG.. tapi, puas atila...hahahah. My MIL tak sabar nak tengok set 18 corelle RM160. Termasuk Tefal MIL yg dah dibeli aritu.

My adik ipar tgah cbok nak exam final year.. so tak berani kacau dia lagi dah... HUWA...!
But thank you berjuta2 buat kak LG sebab bagitau pasal KMart tu. Thaqif tgok kat web dia la.. ;)

Kniedaz said...

cantik plate tu..kalau satu set laaaagi cantik..hehe

akiratoriza said...

Salam..
Kak LG takkan satu pinggan jek akak rembat tak best la... tp bagus jugak coz beli benda yang betul2 perlu jek jangan membazir..

Fad and Sarah said...

Akak ni mmg betul2 idola saya la bab masak memasak ni. klu saya mls msk je, tingat blog akak, terus jd rajin sket. Cita2 nak jd wife yg rajin msk. klu blh nak msk hari2 mcm akak (^^,)v

MAMASYAZA said...

cantik pinggan tu, tapi kalo dapat beli 1 set mesti lagi bestkan

Jamelah Khatun said...

Salaams Min,Kak Jamelah pun suka beli Corelle kat sana sebab murah compared to S'pore.Selalunya bila ya ada sale? Sedapnya yr green curry, kita tahu makan tapi tak tau masak. Malu dgn Cik Mat yg pandai masak tu.

lemongrass said...

Kak Emily,
orang2 kat OZ aje yg tgh sibuk dgn sale ni, hehehe. Tapi sayang betul lah u terlambat order fr your cousin tu :-(. Takpe, maybe another time kan..

Jaja,
hehehe...you tgh rajin masak sbb tu masak kari fr scratch :-D. One day I akan jadi rajin balik (but tak tau lah bila, hahahahaha)...

Ain,
I memang suka benda2 yg mudah nak buat ni :-)

Anash,
hahahaha....memang parah lah mcm ni ;-)

Kak Ita,
Lagi best klu laki takde kat sebelah masa shopping tu so dia tak boleh buat bunyi2 yg menggeramkan, hehehe...

Melina,
tu lah kan, lain kali kena beli yg not long lasting lah, hehehe ;-). Kat sini pun Le Creuset quite expensive but there's another barand called Le Chasseur which is like Le Creuset but cheaper. I ingat nak beli but they are so so heavy! Kalau terjatuh atas kaki I, memang patah lah my kaki, not the pot!

Indah,
You dah beli ye the corelle set? Sure tak sabar tunggu end of this month kan, hehehe. But memang jauh sgt bezanya harga dia banding dgn M'sia, sgt2 murah kan :-).
Kalau you tengok Tefal masa tgh sale kat KMart tu, sure gila bayang, hehehehe..

Kniedaz,
memang betul tu, kalau 1 set, memang lagi menawan :-P

lemongrass said...

Akira,
Kalau ikut hati I ni, memang penuh lah storage area n guest bedroom kat rumah ni dgn segala mcm benda yg I teruja nak beli...Nasib baik otak I kdg2 pandai berfikir, hehehe

Sarah,
I ni hari2 masak sbb ter'paksa' masak sbb kesian tengok my family klu I tak masak :-). Dulu2 I bukannya rajin masak pun, hehehe

Mamasyaza,
Kalau dpt 2-3 sets, lagi lah sgt2 bestnya you! :-D

Kak Jamelah,
Salam. Sekarang ni tgh sale Corelle kat Big W. Sale Corelle ni tak menentu jugak, kdg2 tiba2 dia buat sale...

Mira Marlena said...

Uikksss...eh eh baru renovate ke rumah kak Min nih??? Orange colour lagi!!! I likeeee...my fav colour nih!

Mmg geram kl tengok set pinggan mangkuk ni kan? Dulu masa I belum kawin tak amik kisah langsung pasal dining set...sekarang nih, ngalahkan my mom pulak membelinya!!!wakakaka..tapi tulah kena tahankan godaan tu...

lemongrass said...

Mira,
Nak renovate rumah sendiri, rumah pun belum beli lagi. So, renovate rumah cyber aje lah, hahahaha...
Berapa banyak set pinggan mangkuk you dah ada sekrang ni? :-P

SJB said...

Wah..cantik nya plate tu. Tapi masalah kat sini ni, my hubby tidak suka plate yang berbunga bunga ni. Ishhh boring lah kalau macam tu kan?. Tapi tidak apa, kalau saya dah suka, peduli apa kekekek.

lemongrass said...

SJB,
samalah mcm my hubby, cuma suka yg all white saje! Memang boring kan! :-)

kucingorengemok said...

i love that mandarin flower plate too, simple sangat

Azah said...

LG....
Bestnya duduk oversea banyak sale tefal, correlle, vision etc. Teruja nak pergi joint. Last 3 month I kirim my bro yg balik dari US correlle, then tanya my cousin kat Germany kalau2 ada sale kat sana. My hubby dah geleng2 kepala. Rasanya kalau I mintak gi sana nak borong all this pengsan kot dia. Anyway semua koleksi I tu duduk dalam stor sbb sayang nak pakai. Kat M'sia mahal....