Sunday, 20 June 2010

Food-day Sunday

The Little Misses seperti biasa had their Sunday school this morning. Since the class is from 10-12 so I selalunya akan bake something for them to take to eat during their break time. Kat masjid memang ada orang berjual makanan for the kids to buy during their break but selalunya heavy stuff like burger or hot dogs. The Little Misses awal2 dulu beli jugak burger and hotdogs ni but selalunya memang diaorang tak habis makan sebab too much, rasa rugi aje lah beli and then terbuang aje lepas tu. So tu yang I normally bake muffins or cupcakes for them to eat which are not that heavy and easy for them nak makan pun.

And since I have to bake for The Litle Misses, I selalunya akan bake lebih sikit untuk sedekah kat masjid for the other kids as well. Kalau simpan kat rumah pun, takde sape yang nak makan and menghabiskan. Might as well let the other kids makan kan, at least habis lah jugak. And it also satisfies my baking urges at the same time :-). I like to bake but no one to finish the stuff. So sekarang ni, tiap hari Ahad I can bake and ada orang yang akan habiskan which makes me feel so good, hehehehe…..

Pagi tadi, I made coconut+orange cakes. I guna base recipe from here, but instead of letak vanilla essence, I letak orange sunquick tu. And I tak buat topping coconut icing tu, I just use sempoi nya icing. The cake is so light and very moreish, memang sedap (to our tekak lah!). Pastu sangat2 senang nak membuatnya pulak tu, lagi lah I suka nak buat benda2 macam ni :-).

IMG_3724

Half I tabur choc rice on it and the other half I tabur shredded coconut. Bila ramai students yang datang, The Little Misses normally cuma dapat makan 1 cupcake/muffin each but tadi tak ramai students, dapatlah diaorang makan 2 cakes each, hehehe….

While The Other Half pergi hantar them at the mosque, I duk rumah jadi budak baik, buat kerja rumah and sambil gentel2 tepung pulut buat benda ni. I also masak nasi goreng and jemput2 udang for lunch tadi! Terkejut semua orang bila I hidang makanan ‘berat’ for lunch, hahahahaha…..

IMG_3732 

Dah lama sangat tak makan buah melaka ni. Hari tu tengok Atie buat, terus terasa nak makan. And The Other Half and The Little Misses pun suka kuih ni, tu yang kalau bulan puasa, memang selalu sangat buat :-).

(Sape yang berkenan kat pinggan ni, I beli kat 2nd hand shop, 50 cents aje you! Bukan antik pun rasanya, made in China aje, hehehe….)

And for dinner pulak, I ‘made’ chicken burger and wedges. Chicken burger and the wedges tu kedai mari, frozen punya. I cuma tinggal masak sikit aje :-).

IMG_3743

Sejak dah mula sejuk ni, The Other Half tak pandang pun his BBQ…….

26 comments:

Dinas Aldi said...

tu dia, tergoda tengok cupcakes tu! dpt tengok dr jauh pun kira oklah, kalau keluar air liur pun bukannya ada sapa nampak, ngeh ngeh.

pinggan tu 50 cents ja?! wah lao, murah tu! cantik pulak tu. kat sana ada banyak jual pinggan murah & cantik macam ni ke?

hot mama rauf said...

salam: Saya dah lama mengikuti blog salam dua benua, sejak tahun lepas. Semenjak saya berkenalan dengan Rozita Shahidin... Saya suka baca blog ni.. Tujuan saya menulis msg ini untuk minta resepi buat cupcake... Jika tidak keberatan.. Terima kasih

melatie said...

alahai... cupcake and kuih buah melaka lak, selalunya bulan puasa je ada. Ni nampak dpn mata. terbayang makan dan air gulanya terkeluar. Issssssh. tak leh jadi ni...nak kena g tunjuk dan kena beli.Saya sebeno tak reti buat kuih.

Esok nak puasa bulan Rejab..mesti teringat-ingat yang digentel-gentel.
cam ne lah agak pose esok. Dugaaaaan

lemongrass said...

Dinas,
Comelkan cupcakes tu :-). Tu sebab kalau bawak pergi Masjid, memang cepat habis sbb budak2 kan suka benda2 yg comel mcm tu, hehehe.
Kat Perth ni banyak kedai 2nd hand, tp tengok lah jugak, pinggan cantik banyak tp bukan antik kot :-).

Hot Mama Rauf,
Salam singgah. Thanks ye sbb sudi singgah my blog. Rozita tu my adik ipar :-).
I dah bagi link ke recipe cupcakes tu. You just tekan perkataan 'here' tu, nanti terus ke link recipe ni. Senang aje recipe ni, cuba lah :-)

melatie said...

Salam LG

Teringat lak kat pertanding no bertuah hari tu, takde en3 pasal penerima bertuah tu. Teringin juga nak kenal siapakah wanita yang bertuah tu....?

lemongrass said...

Melatie,
My family suka buah melaka yg banyak inti, tp kalau letak terbanyak, nanti dia meleleh aje masa masak tu. Kalau I letak sikit, diaorang kata tak sedap pulak, banyak songel betul, hehehe.
Memang makanan ruji we all masa bulan puasa :-).

JaJa'Z said...

comel2 bebenor buah melaka itewwww..secute tuan dia..boooolat2..hehhehe...jaja pun suka makan kuih tu time puasa..meletop2 dalam mulut..hehhe

Mat Gebu said...

salam LG...Pinggan i tak mo, tapi itu isi i nakkkk.....lama juga tak buat buah melaka...

lemongrass said...

Melatie,
dia takde blog, I cuma ada email and address dia aje. Yang I tau, dia dah dapat the CC stand and dia bagi ke Mak dia, hehehe :-)

lemongrass said...

Jaja,
makin bolat tuan nya, makin comel lah buah melaka nya kan, hahaha

Cik Mat,
Salam.
Aiseh, tuan teko antik tak berkenan kat pinggan I ni, susah lah macam ni, hahahahaha ;-).
Nanti masa bulan puasa, sure banyak 'rumah' buat buah melaka ni kan utk berbuka :-).

ummu_hanis said...

buah melaka...
bestkan...
kat rumah ni saya sorang je makan kuih ni...
hubby ngan anak anak semua tak suke...
rugi diorg. hihihi.

afid said...

kak Lg,
Buah melaka sedap!! pecah sebijik. Pulp! he3 :B

Ajzie said...

Lemon
saya nak receipi ondeh2.tolonggggg knp saya buat selalu tak cantik??? huhuhuhu..

TopsyTurvyMum said...

tergoda i ngan cc u tuu, mmg nampak sedaap sgt...hari ni ingat nak testing baking pan baru ahakss!!

cantik ur pinggan, i sampai skang blom sempat nak jejak kat 2nd hand shop..nak jugak belek2 pinggan :D

hot mama rauf said...

Salam saya dahb tekan "here" tapi tak link lah.... hmm Rozita ada cerita... salam perkenalan...

kucingorengemok said...

i fell in love with that recipe instantly... they really mean MIX saja kan, tak payah beat? ooo sukanya tak payah bawak keluar mixer :)

lemongrass said...

Ummu Hanis,
rugi diaorang but untung you sbb tak payah share, hehehehe

Afid,
sedap betul bila pecah dlm mulut, terus meleleh manis gula kan :-)

Ajzie,
I takde recipe buah melaka tu. I cuma tuang tepung pulut dlm mangkuk, tambah garam sikit, pastu tambah pandan paste, pastu tuang air sampai dia lembut boleh nak gentel. Sukatan semua I tak tau, sorry ye :-(

TTM,
Uish, jeles I ada orang nak guna baking pan baru! hahahaha. Kalau best, you let me know ye sbb boleh lah I gi beli sama :-).

Hot Mama Rauf,
tak boleh link ye? Heran gak I, sbb tadi I cuba, boleh pulak. Ini URL dia http://www.taste.com.au/recipes/18955/coconut+ice+cakes

KOG,
memang mix sahaja, I guna spoon aje mix the batter. Tak payah susah2 keluarkan mixer. I kan jenis malasssss banyak, hahahahha

SJB said...

Siapa juga nak BBQ kat luar tu kalau time sejuk hehehe.

Kuih tepung pulut tu, macam ondeh-ondeh juga kah?.

indahhouse said...

Salam kak LG,
comel2 cupcake tu. besar pahalanya bersedekah di bulan Rejab. Oh, setiap Ahad, Little Misses gi kelas agama kat masjid ya?
la, kalu tak BBQ, maknanya kak LG kena masak weekend ya... tak aci tu. hihihi

Watierman, rmanbkr said...

Rajin nya Min...baik sungguh budak kat rumah tu..berderet-deret dia masak!!!Akak pun nak cedok resepi cupcakes tu jugak lah....biar berderet2 kumpul resepi...hehehe..buatnya entah bila!!

alinac lover said...

amboi2..ske tgk cupcake skg..ari tu ain buat choc cupcake..x lawa la..tp sodap la jgk to my tekak..heheh

ct_nurmarlissaa said...

cedapp..nyerr...kenyang tengok gambar...huhuhuhu

Zaitun said...

Teringin tengok buah melaka yang lg buat tapi masa ni penghuni rumah kak Zai tak ramai tu yang malas nak buat.

Shereen said...

LG,
Discount book tu for parents la and not for the kids.A book will cost around NZ$20 and kat dalam tu ada discount coupons for restaurants, bars, bowling etc.I memang tak beli la sebab kalau bab makan tu I feel very rugi kalau pergi makan kat restaurants as a main will cost anything from NZ$20 and above.Tu main aje,tak kira lagi entree,dessert and drinks plus GST lagi.Baik lah I masak sendiri kat rumah,not only cheaper but can eat sepuas-puas hati and still got leftovers.Your Buah Melaka tu so mengiurkan.Cantik and all same saiz.You cubalah buat sweet potato buah melaka since kat Oz and NZ ni kan berlambak keledek.Colour dia cantik if using the orange kumara.

lemongrass said...

SJB,
Now I lah kena masak every wknd since dia dah store away the BBQ, hahaha..
I think nama lain buah melaka is onde onde :-)

Indah,
Salam.
Setiap hari Ahad, diaorang ada kelas agama kat masjid, tu yg I sedekah kuih tu :-). Seronok tengok budak2 habiskan cupcakes every time.
Tu lah you, dia dah store BBQ tu, I lah yg kena masak every wknd sekarang ni! Cisss..... Hahahha

Kak Watie,
Kadang2 aje I jadi budak baik, masak macam2, melekat kat dapur aje, hehehehe...

Ain,
Cupcakes I pun selalunya tak lawa, bila dah hias baru lah lawa sikit. Kalau nak bagi budak2 makan, memang kena hias sikit2, hehehe

ct,
Bestnya klu kenyang tengok gambar kan :-).

Kak Zai,
Saya buat sikit aje semalam, adalah dlm 15 biji mcm tu. Sampai malam baru habis :-).

Shereen,
Oh right, that kind of discount book :-). My hubby kata he still remembers the discount books when he was schooling there.
Macam we all jugak lah, rasa tak berbaloi nak keluar makan at the restaurants yang so mahal kan.
I tak suka sgt lah the onde2 yang guna keledek tu. I lagi suka use the kumara to buat keria, memang sedap :-).

Rashidah Ibrahim said...

LG, apa yang nak kata di sini, aduiii sedapnya nampak cupcake tu...rasa cam nak beli utk makan...