Wednesday, 16 June 2010

What am I craving for?

Have you ever felt like eating something or craving for something but don’t know what you are craving for?

I rasa I’ve been overeating for the past few days sebab I’ve been making/baking/cooking things but I still feel like there’s something missing. Tekak and perut I macam nak makan something and then bila tangan I dah penat masak and mulut dah merasa the food and perut dah kenyang, still tak rasa satisfied. Macam benda yang I makan and masak tu tersilap and not what my heart desires. But I don’t know what it is that will make me go, “oh yummmmm, that really hit the spot. Just what I needed!” Heran betul lah kan…..

I tak tau whether I’m craving for something savoury or sweet or Western or Asian or Middle Eastern…..

Or maybe…I’ve eaten too much and too many different things, sampai otak and perut I so confused kot, tu yang they give so many mixed messages :-D. Probably they are trying to tell me to stop eating and start exercising again kot, hikhikhikhik……

Like tonite, The Other Half wasn’t home for dinner so I masakkan sausage and chips for The Little Misses and I didn’t know what I want for dinner. I wasn’t that enthused about sausages. And then tadi melawat rumah Jaja and nampak dia masak mee kari so I pun rasa macam nak makan mee kari jugak. So I made mee kari for dinner.

Lepas habis masak and siap tangkap gambar bagai, terus lah I makan. But after eating a few bites, I felt like it wasn’t what I really wanted to eat but since I dah masak, takkan nak buang macam tu aje kan so makan lah jugak sampai separuh dengan muka terkulat2, hehehe…..

And now I’m eating mango yoghurt while thinking whether I really2 want to eat it or just because I want something to nibble on……..

Inilah rupa my seafood mee kari yang I couldn’t habiskan….

IMG_3699 

(nak tangkap gambar punya pasal, I had to pierce the fishcake with the chopsticks sebab nak bagi dia duduk terletak cantik aje. But it ended up with the chopstick di awang2an, hahahahaha).

Maybe I nak suruh orang masakkan untuk I kot, baru I rasa fully satisfied. Macam ni, kena ajak The Other Half pergi makan kat luar lah, hehehehe…

37 comments:

ajjah said...

:) kadang-kadang macam tu kan, u feel like u want to eat something but not so sure of what is it that u exactly want..

makanan kat sini selalu buat i laparrr je.. hihi


ajjah
http://walkmethere.blogspot.com

Melina said...

I know the feeling. I often can't decide on what I want to eat. I was just saying to my other half last night that I feel that my food is so blaaah even though he loves everything I cook. When everything you eat you have to cook yourself it does get a bit blaah. If I don't cook it's takeaway and I'm rather fed up with that too....only halal option is Indian or Turkish kebabs. My latest obsession is a chinese 5 spice stir fry mix sprinkled in almost everything I eat...weird tak? But it's not the usual taste so it makes my food less blaah.

Mx

afid said...

pernah rasa mcm tu..semua tak kene tapi akhirnya perot gak yg penuh sbb dah isi macam2..tapi tekak masih tak rasa apa yg sepatutnya. haha

Memang penat ka Lg nak pikir apekebendenya. huhu:B

FairyLilly said...

I selalu camtu LG..I mean makan something coz betul2 nak makan and perlu makan atau nak kudap2 semata-mata. Mcm tadi kat opis, baru je makan nasi..tetiba teringin nak nibble something crunchy. Try control, tak boleh gak ..maka terpaksalah makan potato chips. Makan tak hingat, tau2 dah habis. Lepas tu lagi mau komplen put on weightkan...

Azita Zain said...

Salam min. Bunyi macam orang mengidam jeee.....! LMs nak dapat adik ke???? Hehehe....

lemongrass said...

Ajjah,
I guess sbb too many choices kan kita ni sampai tak tau nak makan apa, hehehe...

Melina,
same here! I pun selalu rasa yg my food is blaah even though my hubby makan macam tak ingat dunia. I guess maybe sbb we have to cook it day in day out, we get so sick of it :-).
Now, if someone else were to cook for me, then I won't have this problem, definitely! :-D.

Afid,
tu lah kan, perut penuh isi macam2 tapi tekak still macam tak rasa satisfied kan. Pastu, terus put on weight, kahkahkah

Fairylilly,
wehehehe....samalah mcm I.Lepas makan kdg2 still feel mcm tak satisfied so redah pantry cari barang nak nibble.
Pastu heran apasal lah weighing scale tu makin naik hari2, hahahha

Kak Ita,
muahahahahaha..... gelak guling2 I sebab memang tak kan nya lah berlaku! :-)

llizam said...

i think the main reason is yg akhir tue. kene makan luar kot. sekali sekala kan? hihihi ;)

sygnyerrrr tak abis ek mee kari tue, bak sy abihkan. aduiyaiii, sy suke mee kari!!! kari2 memang sukerla! ^^

http://llizam85.blogspot.com/2010/06/reasons-for-say-anything.html

Dinas Aldi said...

betul la tu, tandanya nak kena makan kat luar, hehe. bukan sekadar singgah, dah jadi follower dah ni. seronok baca.

an15 said...

Owh Kak LG, tu tanda kena cuti masak and keluar makan kat luar tuu..

an15 said...
This comment has been removed by the author.
ummi_D said...

akak, suruh la other half masakkan untuk akak pulak..sebab kita masak hari2 tu yg rasa tk puas je tu..

NenekPenne said...

eeh punya lah terror u masak sampai tak tahu nak makan apa..
kalau i lah boleh masak mcm u masak tu, heh...i makan tu pun dah kira satisfying tau...

JaJa'Z said...

hehhe..tersedak kejap..sebab tetiba nama ku disebut..hehhehe..now i'm enjoying my last bowl of mee kari at 12.03 am !!..giler kan? sebab baru balik umah je ni teman hubby main badminton..kalau dr td dok umah, takde nak mencekik pagi2 buta ni je..

tapi betul lah kak..kalau kita makan menda yang tak kena kat tekak kita ni mmg akan rasa tak puas hati..so, u kena masak dan masak lagi sampai la u jumpa apa yg dihajatkan tu..hehhehe

b i n t a n g said...

kadang2 memang rasa camtu kan. Nak makan something, tapi tak tahu apa. Try macam2, tapi masih tak satisfied. Tu yang kadang2 makan banyak, sebab nak cari2 apa yg di-craving-kan. May be betul juga, nak orang masakkan kot, baru puas. Kadang2 kita nak makan benda tu, tapi masak sendiri tak puas. Nak orang lain yg masakkan :)

ummu_hanis said...

nak makan laksa johor kot. dah dekat dah ngan mi kari tu.

lemongrass said...

llizam,
I think so lah kan, sebab nak makan kat luar. Tu yg makan semua tak kena, hehehe

Dinas,
Sekali sekala chefs pun nak rehat ye tak ;-). Thanks sbb sudi follow blog I ni :-).

An,
Hmmm....tapi kan nak makan apa ye kat luar tu? I pun tak tau nak pergi mana ni. Vic Park kot yg paling dekat, hehehe

Ummi_D,
Kalau my hubby masak, dia akan masak benda yg kena dgn tekak dia, tu yg I 'malas' nak suruh dia masak sbb tak tekak I tak berkenan, hikhikhik....

NenekPenne,
sbb I rasa kan, I nak makan benda yg I tak terer masak, tu yg asik kempunan aje nak makan benda yg I tak tau ni :-).

Jaja,
woit, pukul 12 mlm makan mee kari lagi! hahahaha....
Agakny kan, I nak you yang masakkan mee kari utk I, baru lah I makan sampai habis! :-)

Bintang,
tu yg tak best nya kan, sbb kita akan makan banyak and mcm2 just nak satisfy the craving yg tak puas2 :-).
Maybe klu orang masakkan utk I, masak apa aje pun I akan suka kot ;-).

Ummu Hanis,
I tak pernah buat laksa johor, makan pernah lah, hehehe :-)

Anash said...

Again, why I'm not your neighbour??
hahah..me with my silly comment.
BTw, agaknya kena wat 'pot-luck' within the neighbourhood so you can taste others food as well...
tukar angin kata orang la...

akiratoriza said...

Salam...
hehehehe Kak LG ada isi kot???? tu lain macam jek rasa tekak...

kucingorengemok said...

whoaa, gambar mi kari yang spooky... sudu dengan chopsticks berdiri sendiri!

mamiaudrey said...

LG, kita same2 lah, i have been having a craving for something the past 1 week tapi tak tau lah apa yg sedap dimkn, dah mcm benda makanan i beli @ office but the craving still there, kalah org mengandung kan.....and guess what,i am still in a craving mode......

blu4sky said...

LG,
klu ada Take Home Chef mesti bestkan..

SJB said...

Hahah pernah juga saya rasa begini ni, sudah makan yang ini tidak puas juga, makan yang itu masih juga takt satisfied. Kadang tu boleh juga sampai 3 meal saya masak tapi masih juga tidak satisfied hahaha.ci

Mira Marlena said...

I had the same prob last week...makan punyalah macam nak rak tapi masih tak satisfy my palate...in the end i buat donno and it worked...or drink lots and lots of water..kalau tak boleh jugak tu tandanya memang nak kena ajak TOH makan buffet kat hotel, muahahahaha....gerenti rabak poket dia ahaks!

psst...I masak lamb biryani+nasi biryani hari ni, agak2 tekak kak Min tergoda tak?? ;-P

Along Zakaria said...

LG...may this will satisfy u.. NASI AMBENG!!! The core food of Javanese!!!

ct_nurmarlissaa said...

huhuhu..sis...kerr..tgh berisi....owg baru..

Madam Sooyaree said...

oooohhh... i'm feeling it right now! makan semua rasa serba tak kena, end up kena makan semua, hahaha

Zaitun said...

Kak Zai dah ketinggalan lg dah tukar hiasan rumah,cantik n sweet lagi.

Selalunya memang macam tu kalau orang lain masak kita rasa sedap aje tapi kalau kita masak macam tak satisfied aje.

melatie said...

Salam LG
Lama tak tinggal jejak. Saya pun punya pengalaman yg sama.Bila benda ni jadi selalu badan cam panas suam. Entah cam ne,saya rujuk Dr. There are two things: your blood glucose level may be went down or up and your body is not enough water. So your brain is telling you. Kekadang kita minum bagai nak rak, bila dr cakap badan tak cukup air. Dia lebih arif dari kita yg bukan dr ni. Jadi terimalah apa dr tu cakap. Dan kena betulkan menu makanan selepas tu.

My Life My World said...

Yummy yummy ... sedap nye mee kari itu. Nanti kalau dah tahu apa yang u idamkan tu kasik tahu ek. Apalah yer. U pulak buat I terfikir fikir nih :)

lemongrass said...

Anash,
best jugak klu buat potluck tp kena makan vegetarian stuff aje nanti, tak best jugak, hehehe

Akira,
memang ada isi, lemak namanya, hahahah :-P

KOG,
sebab kuah dia pekat sgt, tu yg boleh berdiri di awang2. Kalah David Copperfield nya magic kan! Hahahahaha....

MamiAudrey,
Tu lah kan, kalau mengandung, ada lah jugak excuse nak craving mcm2. I ni cuma memnternak lemak aje from the craving :-D.

blu4sky,
kalau lah I ni millionaire, memang dah lama I hire home chef. Alangkah bahagia nya klu fantasi jadi reality, hahahaha...

SJB,
I think kan sometimes we are too spoiled with so many food, tu yg my tekak mengada2 nak makan macam2 :-).

Mira,
Kalau I kat M'sia kan, dah lama I ajak dia pergi Hi-Tea so I boleh satisfy all my cravings in 1 go. From heavy stuff to dessert! :-). Sungguhlah heavennya kan, hahaha
Psst...lamb briyani ada leftover tak utk you post ke I? :-P

Along,
Masa I balik M'sia hari tu kan, memang puas sungguh makan nasi ambeng! Kecur air liur I teringat kat nasi ambeng suddenly, hehehe

ct,
tengah berisi dgn lemak aje sekarang ni :-).

Madam Sooyaree,
Tu lah yg tak boleh tahannya ke when kita 'terpaksa' makan semua since we don't know what we are craving for, hahahha

Kak Zai,
I kan cukup suka kalau orang nak masak utk I (exc when hubby nak masak meatloaf everytime lah, hehehe). Rasa mcm sedap sgt2 kan bila orang lain yg masak ni :-).

Melatie,
salam.
I think most probably I'm a bit dehydrated kot, tu yg makan semua rasa tak puas. But takde pulak rasa panas badan :-).
Masa Winter ni memang selalu terkurang minum air :-)

lemongrass said...

Kak Acik,
I mengidam nak pergi jalan2 makan angin kat Pantai Timur mcm you, hahahaha. Sambil gi makan2 kat restoran tepi jalan (tapi tak nak yg ada lipas lah, hahahaha).

JaJa'Z said...

nak jaja masak kan untuk akak..beresss..tapi jangan tak tertelan je dah la ek..heheh

ummunad said...

Salam LG,
tetiba je nak menyampuk...selalu baca yr blog tapi syok sendiri je...

I rasa kan...u ni mengidam kot...wakakaaaa....

Jangan mare...tak kan cukup kuota tu dua je kot..comei2 pulak tu...masa muda ni le nak tambah bala tentera...he..he..

Aida Rezuan said...

LG,

Uiks! Saya pon rasa SAMA 100% macam LG skang nih, plus maleh nak masak apa2. Huhu!

* Mengancam sungguh mi kari LG ye walopon chopsticks terpacak gitu :D

Mia's Mom said...

Salam LG:-D

Bab2 makan ni tak boleh nak tong le!:-D I pun sedang memikirkan nak makan apa lah agaknya. Baru je send my parts of dissertations yesterday. Tu yang hari ni rasa macam nak Raya kejap. Maklumlah dah lebih seminggu tak berapa tidur dok pikir macam mana nak kasi dissertation I mengancam. Tapi, in the end, entahlah... Hantarlah dulu hopefully dapat feedback yg boleh kasi naik semangat. Hmm... bestnya mee kari. & the fish! I ni gila mee, & benda2 like fishcake, meatballs, daging panggang (lamb of course for it so... juicy!)- teringat2 pulk lamb kebab... well, sempena Father's day Sunday ni (sama ke dengan kat OZ?) elok sangatlah TOH belanja you makan kat luar. Sesekali give an out-of-this world treat to his Lovely Lovely Cook, apa salahnya? Banyak pahala tu... :-D

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min..ni akak hantar frozen cucur badak yang ada sweet & spicy taste....mudah2an tekak Min will satisfy kot...hehehe...ingat nak menambah anak sedara ke cucu untuk Akak lagi..craving tekak jer ke!!!

Apa kata catch the next flight to Penang....Akak masak kan untuk Min..free of charge.....serious!!!

lemongrass said...

Jaja,
kalau ada orang yg nak masakkan utk I, I accept aje, hehehe

Ummunad,
salam. Thanks ye sbb sudi baca my blog :-).
Memang dah sahih bukan mengidam, hehehe.... Takpelah, cukuplah 2 ni aje setakat ni ;-)

Aida,
I rasa kan I selalu malas nak masak tp terpaksa gagahkan hari2 bila teringat tak nak duit melayang, hehehe...

Mia's Mom,
Salam.
Alhamdulillah lah kan dah hantar parts of your dissertation tu so memang boleh sgt2 lah you nak beraya, hehehe.
Segala lauk raya ke you nak masak mlm ni? ;-).
Father's day kat sini in Seotember so lama lagi nak celebrate, hahaha.

Kak Watie,
kalau dekat lah Penang tu, memang sekarang jugak I pergi nak suruh you masak segala kuih muih untuk I.
I memang rindu kat kuih muih melayu ni tp tersangat lah malas nya nak buat sendiri :-(