Tuesday, 29 June 2010

Can’t think of a catchy title ;-)

We have finally sold 22 bars of the chocolates and we got about $48 for them. The Other Half put them at the reception area at his office with a note attached “Pay what you think is appropriate, max $2.50” So, dapat 48 dollars for them tu kira sangat lah bestnya because we weren’t expecting anything. We were just going to buy them all ourselves at first, hehehe. Phew, thank goodness that fundraising bit is over. I wonder what’s next?

I’m going to put up the recipe for the Continental Bread that I made the other day. Roti ni takde susu or gula or telur so dia tak selembut roti yg bersusu but still gebu. But sesuai lah untuk makan with savoury stuff jugak (makan dengan butter aje pun sedap).

I dapat recipe ni dari buku recipe breadmaker I tu and dapat 2 very big loaves.

Continental Bread

IMG_3820

Ingredients:

  • 420mls air (kalau buat pakai tangan, guna air suam)
  • 1 tablepoon (20mls) minyak masak (I guna olive oil/canola oil)
  • 2 teaspoons garam
  • 500g (3 1/2 cups) tepung roti
  • 250g (1 1/2 cups) tepung gandum
  • 2 tsp instant yeast (mauripan or yang seangkatan dengan nya)

*Measurement ni untuk cuaca OZ so kalau kat tempat lain, maybe you kena adjust sikit air and tepung tu, so dapat dough yg lembut.

Cara2 membuatnya:

-Kalau menggunakan breadmaker, masuk kan bahan ikut turutan BM tu and boleh guna function ‘continental’ or function ‘dough’.

-Selepas selesai ‘dough’ cycle, knead the dough and shape ikut citarasa sendiri. I buat jadi 2 big free-form loaves aje. I cuma letak atas tray. Let it rise  for 30 minutes or longer until double in size.

-Kalau takde BM, larutkan yeast dalam air suam sehingga berbuih (maybe around 15-20 minutes). Then add the olive oil to the yeast mixture.

-In a big bowl, add both flours and salt, mix well. Add the yeast mixture to the flours and uli sehingga adunan tak melekat kat tangan dan dough tu spring back when you press it.

- In a clean oiled bowl, let the dough rise until double in size. Bila dah rise, punch and knead it again for about 2 minutes and shape the dough into equal pieces. Let them rise again until double in size.

-Sebelum bakar dalam oven, brush the top of the bread with milk and sprinkle plain flour on top to make it crustier (tak buat pun takpe, I tak buat :-)).

-Bakar in 190°C oven for about 30-40 minutes depending on the size of your bread loaves.

Ada 1 more loaf lagi kat dalam fridge tu from when I made it the other day :-).

And for tonite’s dinner, I made beef parmigiana which is crumbed beef schnitzel top with tomato salsa/pasta sos and grated cheese and grilled until the cheese has melted. makan dengan fries and cucumber+carrot salad.

IMG_3862

Gambar jauh, nampak meleleh2 cheese tu kan. I guna colby cheese which is milder and ‘stringier’ than the normal cheddar cheese. Kat sini cheese tak lah mahal mana, about $10/kg block. Tu yg cepat no habis kat rumah ni.

IMG_3871

Ini pulak gambar dekat, nak bagi you all pulak yang meleleh2 air liur tengok the cheese, hikhikhikhik…..

24 comments:

Dinas Aldi said...

adoh kejamnya! mmg tercapai objektif u nk bg reader meleleh air liur, dh meleleh dh! tissue please!

~Zila Zul~ said...

sah, batal dah pose saya nih..hehe

an15 said...

sedap! sedap! part cheese melting tu plg menggoda. i rasa kan, bln pose ni nak g ziarah kak LG la... ziarah ada makna :P

Nanak said...

walawei...(lap mulut)

lemongrass said...

Dinas,
sama meleleh macam cheese tu ye? hehehe...

Zila,
Kalau pose, masuk blog I lepas berbuka, baru lah tak batal pose kan ;-)

An,
boleh aje, boleh I masak macam2, hikhikhik... (kalau I tgh tak malas, hahaha)

Nanak,
lap keyboard sama ;-)

aliadijamina said...

ishhhkk....terseksa jiwa dan raga.

lemongrass said...

Alia,
terseksa jiwa raga tengok cheese meleleh leleh tu ye ;-)

melatie said...

Slllllllurppppp....sedapnya..kalaulahkat Msia ni cheese murah gila cam kat sana, agaknya tiap2 minggu masak pizza, lasagna..ape-apelah yg gunakan cheese.

I baru habis makan desert home made Apple Crumble with Vanilla Sauce. Yummy..my husband is having second helping now. Nak juga anto kat rumah U tp jauh bebeno.

ahkakbatik said...

elokla cheese tak murah kat mesia.. mat salleh beli mayo botol giant... cheese, mayo...cheese, mayo... badan depa pun size giant..

Zaitun said...

Lebihan cheese yang membuatkan makanan lebih sedap tapi kat sini harga mahal kenalah bugget hehehe...

bella said...

i love every single of your entry..love it:)

alinac lover said...

saya baru nk mintak resepi roti akak tu..tgk2 sudah ada..tq akak!

[z@ck] said...

terliurrr..

Watierman, rmanbkr said...

Sampai hati Min......suka ya tengok air liur orang meleleh...leleh....tak geli ke???

Shalinda said...

Salam LG, memang dok meleleh ayaq liuq pun pagi2 ni..sambil dok makan nasi kerabu kelate..hehehe..u wat jiwa jd kacau jer ek..dok teringat nak wat ja..tp ntah bila tahun la..boleh buat..:-)

Lady Lita said...

Akak LG...hilang mood nak diet tengok gambo chiz cair ... tengok roti..teringat kalu cicah ngan kari ikan....leleh...

Sally said...

LG..senang jer nampaknya resepi roti tu..tekstur roti tu menarik sangat..nak copy resepi ni ya..agree with all the comment..mmg meleleh ayor liur tengok dinner you tu..ada satu soklan..la..selalu tgk dinner set..lunch set or breakfast set cmner ya!

Ayu said...

huhu...best! best! melt in your mouth.hehehehe....aritu kekonon nak beli la grated mozarella cheese tp masa dok belek2 ingredient dia,t'pandangla p'kataan rennet.dgn pantasnya ayu ltk blk.trs cancel nak beli cheese.last2 beli je slice cheese.ala...bkn nak msk apa pun.juz nak tabur kat savoury pratha yg ayu masak.

Izan said...

So delicious!!!!

Quiyah & Hasrul said...

aiyoyo kak.. mau pengsan tgk, tadi dah breakfast, bile tgk ni terus jadi lapar balik..*pengsan*

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Lega ya bila benda2 fundraising dah selesai. Kat sini so far, tak de lagilah buat sale2 gitu untuk fund sekolah. What they did was have some special days for the children, say Teddy Bear Picnic Day or pyjama day or something. Then to enable you to bring teddy bear, you have to pay £1. Kalau nak pakai baju biasa and not the uniform sekolah, that'll be another £1. On these days, the older children like P7 will organise some activities like hat making ke, tattooing ke, face painting ke all at a small charge. Best jugak - a benefit for the older children to be entreprenuerial. Or sometime, they requested for old toys or books or anything that we no longer require but still good and they will run a jumble sale.
Yum!Yum! Your beef parmigiana looks so tempting! Agak2 Mozarella boleh guna tak? I memang suka gila mozarella - nak2 yang betul2 buffalo cheese tu! Hmmmph! Bestnya! :-D

SJB said...

Wah banyak juga orang beli kan?. Congratulation :D.

Mmmmm nampak sedap lah.

Kniedaz said...

waduh..geram je tgk gambar dinner tu..tak tahan tgk cheese

lemongrass said...

Melatie,
Tu yg we all makan cheese very often :-). My hubby lagi lah, suka sgt2 cheese ni sbb membesar dgn cheese kan, hehehe
I love apple crumble, tp yg crumble dgn dough, not oats.

Ahkakbatik,
Mat saleh badan besar sbb makan cheese n mayo botol giant. M'sian badan besar sebab makan roti canai giant, hikhikhik.....

Kak Zai,
kalau lah cheese tu mahal kat sini, sedih lah hubby I sbb kena budget makanan kegemaran dia tu. Tu yg bila we all balik M'sia, bawak cheese sekali, hehehe

Bella,
thanks for liking my ramblings :-)

Ain,
you are welcome :-)

Zack,
nasib baik lah kat NZ tu cheese murah kan, hehehe

Kak Watie,
I tak kisah orang meleleh air liur ni asalkan tak depan mata I, hikhikhik....

Shalinda,
dah lama I teringin nak buat nasi kerabu tu tapi nya kan...perasaan malas nak masuk dapur berjam2 tu lagi hebat, so berkubur lah dulu hajat I, hehehe

Lady Lita,
Tu yg I kdg2 berjaya berdiet, tp selalunya hampeh sbb orang rumah ni suka makan yg bercheese sampai meleleh mcm ni :-)

Sally,
Breakfast we all during weekdays cuma toast n hot chocolate for the girls and coffe aje for me. Lunch lagi lah sandwich aje or leftovers. Tu yg memang tak tayang, hahahaha...

Ayu,
kat sini banyak cheese yang suitable for vegetarians and ada yg ada chop halal, so diaorang akan letak 'non animal rennet'. Next time you nak beli, tengoklah sama ada 'non animal rennet' or just 'rennet' aje.

Izan,
Dah lama I tak buat parmigiana ni so malam tadi, memang sedap aje menelan :-)

Quiyah,
hehehehe....kena tunggu lepas lunch lah baru boleh masuk blog ni ye ;-)

Mia's Mom,
salam.
Memang lega dah selesai the fundraising thing ni. Kat sini pun ada free dress day with 'gold coin' donation. Gold coin sbb our $1 and $2 are coins and colour gold, hehehe...
I tak pernah makan buffalo mozzarella sbb susah nak jumpa kat sini unless pergi specialist shop. Strong tak bau buffalo tu?

SJB,
Luckily ada orang nak beli or else we have to eat the whole box ourselves! lagu susah, hahahha ;-)

Kniedaz,
My hubby kan, kalau I grated cheese kat dapur, mesti dia akan ambik sejemput dua masuk mulut dia! Hantu cheese, hehehe