Monday, 7 June 2010

First day of puasa ganti

Pagi tadi I set my alarm at 5 o’clock in the morning. Sikit nya gigih ke bangun pagi2 morning sebab nak bersahur. Ye lah orang qada’ puasa first day hari ni, so tu yang berkobar2, hahahaha….

Sekarang ni Subuh masuk pukul 5.38 so tu yang seronok bersahur sebab bukan tengah malam kena makan. But I cuma minum kopi and minum air aje pun pagi tadi. Siap bawak masuk thermos and instant coffee n sugar and powdered milk masuk bilik sebab tak berani nak pergi dapur sorang2 masa still gelap gulita pagi2 buta tu, lawak kan….hehehehe…

And yang best nya berpuasa masa Winter ni sebab Maghrib masuk awal, pukul 5.19 dah boleh buka puasa non! Hajat hati nak berpuasa hari2 minggu ni and kasi selesai segala hutang piutang but tak tau lagi lah kan. Mana tau ada aral melintang tak dapat nak puasa kan. Esok pagi I think I set alarm clock tu lewat sikit lah kot sebab setakat minum kopi and air aje, 5 minit pun tak sampai, hehehe….

Sebab puasa sorang2 aje kan, so berbuka pun sorang2 aje lah and bila berbuka sorang2 ni, malas lah nak buat macam2 untuk iftar. I cuma buat karipap aje since I had to do them anyway for The Little Misses lunch boxes. But I buat inti special untuk I, keledek + kentang. I love karipap inti keledek ni but no one else likes it so tu yang malas nak buat selalunya. But tadi, since dah ada keledek, I pun just buat lah sikit to satisfy my tekak puasa :-).

Jom, jemput berbuka…..

IMG_3508

secawan kopi susu dengan 3 ketul karipap :-).

29 comments:

NYKOLETT said...

lah..kalau berbuka camnih...mesti slim lagi and hilang pipi gebu mu tu hihihi

Mrs Camillo said...

kakak, u r very rajin~~~~ mak aiiii

aibaks said...

alhamdulillah.. at least kite ingat kat puasa yang xdapat ditunaikan time ramadhan yang lepas.. insyaAllah..sama2 kte mengejar pahala yang Dia sediakan..amin..

mrs adam said...

aik sikitnya berbuka.ni kalo i just alas perut.pas solat magrib baru mkn nasi berat,tapi LG mkn ni je?wah,ni mmg diet abis.hehe

Azita Zain said...

min, lg slim ler lepas abis posa ni! sahur cuma ngan air & kopi, berbuka pulak cuma kopi & kuih2 je! lps tu boleh raya dgn red kebaya!!!!

ct_nurmarlissaa said...

huhuhuhu..moga..target achive...

rainoserez said...

bersahur simple, berbuka pon simple ajer, haihhh.. patut la u slim jer. nak ikut mcm u lah :)

lemongrass said...

Kak Rose,
karipap ni cuma pembuka selera aje. Nasi dlm pinggan I taK tunjuk, malu orang tengok penuh 1 pinggan! wahahaha

Mrs. Camillo,
hari ni Public Holiday kat sini, tu yg rajin buat karipap, hehehe

Aibaks,
tu lah, Alhamdulillah masih lagi Allah bagi kesempatan utk ganti puasa ni :-)

MrsAdam,
semua orang tertipu tengok makanan berbuka I. Tadi lepas Isya', baru lah I makan berat, hikhikhik....

Kak Ita,
You nak sponsor red kebaya ke? Boleh aje mcm tu, lagi kuat lah I berdiet lepas ni! Hahahaha :-P

ct,
insyaAllah, kalau tak keluar bendera jepun, hehehe

Raino,
I segan nak tayang my pinggan nasi tadi, hikhikhik....

NenekPenne said...

i have 2 more days to go... liat betul bila tinggal seconet tet tu..

JaJa'Z said...

ur karipap sebijik mcm karipap my mom buat..jaj tak suka kulit karipap stail gigit then pecah2 tu..tak syok..hehhe jaja suka kentang lagi..hehhe

lemongrass said...

NenekPenne,
I have 6 more days to go, tu yg baru kelam kabut nak bayar sekarang, hehehe...

Jaja,
Jaja tak suka karipap yg rapuh tu ye? My karipap ni memang tak rapuh lah, baru goreng aje rapuh, pastu tak dah tapi I likeeeee..... hehehehe

azieazah said...

Selamat mengganti puasa...
Pasni kalu nak prepare baju raya pun, tak ler rasa bersalah sangat kan? hehehehehe

zailamohamad said...

eh cukup ke berbuka dengan 3 ketul karipap tu??

Zaila pon ingat nak start ganti puasa esok..last week dah buat tapi sempat buat 3 hari je sebelum cik P datang;D

jana said...

mynn,
I pun baru nak ganti puasa,2 hari dah ganti 5 hari lagi to go,I pun penakut pergi dapur untuk sahur,sahur dengan nestum je atas katil he he,samalah kita ya penakut.Kadang-kadang hubby teman juga

TopsyTurvyMum said...

since i kat sini, mmg i suka ganti puasa time winter..subuh lambat maghrib awal hehehe.....u pernah tak kena ramadhan kat sini time summer?? i blom lagi...
eh..sama la i pun suka karipap inti keledek..tapi i tak reti nak klim tepi tu, so, selalu buat pakai puff pastry:(

akiratoriza said...

Salam...
kak LG, aik cukup ke makan karipap+kopi jek.. Kak LG telah mengingatkan lagi posa saya yg masih tertangguh 2 hari, em dah tinggal sikit jek lagi tapi malas betul la nak posa...

dieya said...

uih.. berbuka makan karipap je? confirm cepat kurus!
i pun puasa ganti gak hari ni.. but i don't think i'm just gonna eat karipap for berbuka ;-)

Ayu said...

salam k.min...

pekabo? huhu...baru dpt jenguk sini.last week b'hempas pulas mengemas opis coz 5S auditor nak dtg melawat.tu yg tak sempat nak ol.keje pun buat mana yg dan je sbb bilik bos nak kena gerak gempur.biasalah kan bila jd PA ni...nsb baik ada 2 org kuat yg setia m'bantu.klu tak...mati ayu nak kena kemas sesorg.

btw zahra camne? dah sihat? weekend bebaru ni ainnur demam.ekceli 2-3 hari seblm tu pun dia dah mula demam tp sebelah mlm jela.siang dia ok tp time mlm bdn dia panas! mlm td lak dia n faris kena cirit birit.xtau mkn apa smpai jd mcm tu.nak kata nestum...dah byk kali dorg mkn tp tak prnh lak dorg kena cirit birit.hrp2 arini okla...

kak...bila akak citer psl cekelat,t'ingat ayu kat cekelat yg akak belikan tu.huhu...still tak mkn lg.bkn takde bukak lemari yg simpan choc tu tp bila nmpk...mcm takde seru nak mkn.isk...biarla dulu.nsb baik expired date dia lama lg.hehehe...

Sheryl said...

Hi LG,
salam perkenalan.

I dont think i pernah left any comments in your blog, selama nih jadi silent reader for a few months already (on/off lah). dah lama tak jenguk ur blog, until this morning and terbaca ur entry pasal being "popular". (ur hubby kena tegur by someone at the shop) hehehe. kelakar betol!

so kalau next time i terjumpa u and family i tegur ok...hehe. (tp i sendiri pemalu, so how??)

tapikan, wayyy before i terjumpa ur blog, i rasa i pernah ternampak u kat asian grocer at canning vale market! i remember the way pakai ur scarf. somehow i can click the past and present. hehe. i could be wrong!!!

indahhouse said...

salam kak LG,
thanks kak LG for that info. Huwa... mesti sakan kak LG memborong. on d net, ada fry pan ya kak? kalulah ada periuk2..
arini posa lagi kak? moga dipermudahkan. takpe, esok2 saya temankan kak berbuka plak ;)

lemongrass said...

Kak Azie,
Uwahhhh...I dah lama tak berganti baju raya!!!! sob sob sob, hehehe

Zaila,
sejam lepas tu, I makan sepinggan nasi, hehehe... I ada 6 hari lagi nak ganti ni, tu yg kena buat hari2 :-)

Zana,
Hahahaha... you pun penakut jugak ye. I tak kisah kalau duk sorang2 kat dapur malam2. Tapi pagi2 ni, takut pulak rasanya, hehehe...

TTM,
I pernah pose time Summer kat sini, memang siksa jugak lah nak menunggu ke pukul 8.40 nak berbuka. Pastu, sahur memang tak pernah nya bangun, hehehe. Masa tu tgh daylight saving kan, tu yg parahnya.
But kuruih I lepas tu you, hikhikhik...
Nasib baik lah kat WA ni takde daylight saving you, lega kalau nak pose masa Summer :-).

Akira,
kadang2 bila dah tinggal sikit tu yg rasa makin malas nak ganti kan, hehehe.I pernah, dah seminggu nak Ramadhan, baru kelam kabut nak ganti 1 hari :-).

Dieya,
itu pembuka selera aje tu, nasi sepinggan I malu nak tunjuk, hahahaha

Ayu,
salam. Macam mana audit? Dah lega lah ye sekarang sbb dah lepas, hehehe.
Siannya Ainnur n Faris kena cirit birit, mesti pedih aje kan bottom diaorang :-(. Budak2 kalau cirit, cepat betul dehydrated kan.
I pun kan, banyak lagi coklat kat dlm gobok tu, tp still gi beli lagi! Memang dasar manusia suka menyimpan kan, hehehe

Sheryl,
Hi. Salam kenal too :-).
You pun duk Perth ye? Boleh aje nak tegur we all kalau terjumpa. I pun pemalu jugak sbb I pun jenis yg takkan tegur orang yg I tak kenal, hahaha....
Probably kot the person you saw was me sbb I ada jugak pergi that indonesian asian grocer kat Canning Vale tu. Selalunya we all pergi hari Ahad lah :-).

Anash said...

your picture of the karipap..makes me..nak pegi beli kat pasar malam ari nih gak..
heheeh
saja drop by..tak seply pun tak pe..no hard feeling...

Anash said...

opss..error.."seply" to be read as "reply"
sekian harap maklum

g1nger said...

salam min....selamat brpuasa ganti...btw zahra dh sihat?hope she is okay by now....

lemongrass said...

Anash,
Nasib baik kat M'sia berlambak2 pasar malam n gerai jual karipap kan, so tak lah lama you drooling ;-)

g1nger,
salam. Zahra still not that well but getting better lah, alhamdulillah :-).

SJB said...

Heheheh takut mahu pigi kitchen seorang seorang?. Hey, siapa juga tak takut kalau gelap kan? heheh.

norhanim said...

hi there,

been to perth years back. loved the city. people are friendly. loved the fremantle market. geram tengok brownies u.

lemongrass said...

SJB,
sometimes I'm so brave but sometimes I such a scaredy cat, hahaha...

norhanim,
Hi. We love Perth as well. It is very family friendly esp with all the parks and cycle tracks :-).

alinac lover said...

isk2..klo hari2 ni dinner gini..ain leh kurus~ :)