Saturday, 19 June 2010

Chocolate for sale :-)

On Friday, The Little Misses left school carrying a box of Caramello Cadbury choocolates. It’s for the school’s Cadbury Fundraiser drive. At their old school, we had food stalls to raise money for the school and parents contributed by either donating cakes to be sold or buying the cakes sold.

At their current school, so far takde food stalls as a means to raise money for the school. But we have raffles, ‘voluntary’ contributions and now this Cadbury fundraiser drive. Each family is allocated a box (or more kalau nak) of 24 Cadbury caramellos to sell to family members, friends, colleagues and neighbours. Untung betul sape yang ada ramai family members duk dekat2 tu sebab boleh lah jual all the chocs to them. Macam we all yang takde sorang pun family members kat sini, terpaksalah jual kat colleagues and friends, hehehe.

Kalau jual kat Malaysia to my rellies, memang lah tak cukup 1 kotak rasanya kan :-). Adik beradik aje dah maybe 2 kotak, pastu sepupu sepapat, makcik pakcik, tok nenek lagi….. Kira boleh menang the most-chocolate seller title lah kan, hikhikhikhik….

IMG_3719

IMG_3721

Sape nak tolong beli chocolates banyak2 ni, meh lah datang sini ye! Harga dia $2.50/bar, sambil menggemukkan badan makan chocolates, sambil tu boleh tolong raise money for The Little Misses’ school :-).

I said to The Other Half, “why don’t we sell it for a $1.50/bar and top up the rest with our own money.” Sure lagi cepat laku kan macam tu sebab people will definitely buy them at the reduced price :-). He’s just going to put the whole box at his work and pray that people will buy them.

Miss 6 and Miss 11 kata that they can help eat the leftovers yang tak terjual tu :-D. Sekarang pun asik jeling2 aje kat the chocolate box tu kot2 mana lah tau kan their Mummy and Daddy baik hati campakkan 1 or 2 to them, hikhikhik……

And for dinner tonite pulak, The Other Half mintak nasi. I don’t know what’s wrong with that mamat lah, padahal baru aje makan nasi on Thursday nite! ;-).

I told him, boleh makan nasi but I want chinese style dishes instead of mamak style dishes. That’s why I made sauteed egg tofu with prawns, stirfry chicken with veges and cashews and ayam goreng.

IMG_3708 

IMG_3714

Even Miss 6 makan bertambah ;-). She said, “I love cashews and chicken cooked together Mummy!” hahahaha….

22 comments:

butterfly said...

waaa...serononya kalau akk duk sebelah uma sy..
sekarang jugak sy pergi beli..
:)

ibh said...

Coklat?..uuu..sue diet la kak..hehehe..Tapi food akak tu nampak sedapp..yg tu kalau dibagi..sue nak...

3E said...

Kak Mynn....
nak jugak chocolate tu...nanti kirim ya..pastu duit masuk dalam akaun buku lima ya....:-))

pssttt...my neighbour punya adik dah contact u ke Kak Mynn...

Hugs & Kisses for Alya & Zahra....muahhhhss!!!!

kucingorengemok said...

saya vote untuk caramello!

tapi manisnyaaa... makan 2-3 'kotak' je dah kena cepat-cepat cari air masak

fatinz said...

tak tahan sy tengok pinggan akak LG ni... hehe.... makin berselera nak makan....

lemongrass said...

Butterfly,
best lah mcm ni kan, tak payah I susah payah keluar rumah berjual chocs tu, you sangguo dtg rumah beli, hehehe

Sue,
I pun konon2nya berdiet jugak, tu yg kalau boleh nak box tu pegi jauh2 :-)

Asilah,
hehehehe...Sure 3E suka sgt2 kan klu dpt 2 box of chocs ni :-).
Your neighbour's sister tak contact I lagi lah. I dah email dia hari tu. Maybe tgh exams kot sbb skrg musim exams kat uni sini.

KOG,
memang manis sgt2 this caramello. I lagi suka dairy milk biasa sbb boleh makan lagi banyak, hehehe

Fatinz,
you tak tengok the food ye, you cuma tengok pinggan, hikhikhik

Dinas Aldi said...

alamak coklats! lemah lutut tengok. sabaarrrrrr!

pinggan yg letak tofu & prawns tu nostalgia sgt. my mum pun ada pinggan mcm tu tapi bunga hitam putih. i call them "pinggan jelutong" coz masa i kecik dulu sampai umur 3thn+ my family tinggal di jelutong, penang guna pinggan tu lah. sampai skrg pun ada lagi. sayang pinggan2 tu!

JaJa'Z said...

kalau jaja dok dekat sana..tak dapat la nak menolong miss 6 and miss 11..jaja ni bukan pemakan chocolate..letak kat sebelah pun jaja bleh buat donno je..hehheeh

chinese stail ek..tapi mcm tak puas je jaja rasa kalau makan dlm mangkok gitu..tapi jaja buat gak gitu kalau nak control makan..sebab ruangan kecik kan..sokurang la nasi..hehhe

Yat Maria said...

LG

Now, that is a clever idea selling those bars at a dollar fifty & topping up the rest..and u know why?? that exactly what I did to lariskan hapa2 benda yg dolu2 the kids bawak for sale...selalu I play cheat jual murah & top up sebab nak lekas2 habiskan..ha ha.. U r a clever gal!!

ummu_hanis said...

ahaksss...
lapo lapo...
sedapnye laok tu...
ummu mmg suke tofu telur tu...
bunyik dah perut..
tp dah pukul 10 mlm ni..
tido tido.
hihihi...

MAMASYAZA said...

kalo dekat, sah2 saya pun nak beli gak coklat tu, tambah2 anak2 saya memang kaki coklat...hehehe
tofu telur tu nampak sungguh sedap

[z@ck] said...

no wonder la kat NZ ni pun ada budak2 jual choc cadbury..i tot saja2 jual.

=)

SJB said...

Macamana juga your daughter's tak jeling jeling dengan chocolate tu, tengok saja lah bungkusan tu, mmmmm sedapppp hehehe.

Zaitun said...

Bab coklat anak2 kak Zai ajelah yang kemaruk dan kalau nak raise-fund dia minta kat daddy n friends.

lemongrass said...

Dinas,
memang nostalgia betul kan pinggan tu sbb my Mak dulu pun ada pinggan tu. Rasanya ada lagi kot dlm gerobok kat rumah tu, tak di pakai sbb konon2nya barang lama kan :-).

Jaja,
I suka chocolate tp I would rather have yg dairy milk aje :-).
I suka makan dlm bowl tu sbb konon2nya authentic lah ala2 chinese, wakakaka

Yat,
hahahaha....kita kan sama2 brilliant :-). I pun malas weh nak simpan benda tu lama2, baik jual harga murah kan dr tak terjual! :-)

Ummu_Hanis,
I kalau lapar kul 10 mlm, samalah mcm you, tak kuasa nak masuk dapur. Baik masuk tidur aje, hehehe

Mamasyaza,
Kalau we all kat M'sia, rasanya memang cepat aje benda ni terjual sbb my family pun semua hantu chocs :-).

Zack,
Oh, kat NZ pun you pernah nampak ye budak2 jual choc ni? Sama lah kat sini, nak raise fund for the school :-)

Kak Zai,
Kat sini kalau nak rasie funds, memang kena keluar dr pockets we all lah sbb takde family nak di pau! :-)

Shereen said...

LG,
Bab ni la yang I lemah sangat.Like you, we all kat NZ ni pun tak ada rellies.What's worse, my son punya school kat belakang rumah aje and because of school zoning and we are living on a small peninsula,practically every kid in this area berjiran.So macam mana la kan nak jual kat our neighbours.Hubby pulak pilot and so dia tu manalah ada pejabat kan nak letak chocolates tu for sale.So,bila time nak jual chocolates ni which sometimes sampai 3 kali setahun, I seram betul as we always end up buying the whole box!!!Sampai sekarang ni pun I still got no idea how to push the chocolates sale short of standing kat depan Kmart ke or kat depan Farmers ke etc!!!Kat NZ ni bukan setakat Chocolates only, sometimes even biscuits,discount books etc.Pening,pening!

NYKOLETT said...

K.Rose adore coklats...semua jenis kite bedal as long as ade tande "halal"hihihi..

blu4sky said...

kat rumah my mom masih ada lagi pinggan tu.. pinggan batu.. i dah ckp ngan my mom i cop pinggan tu..jgn jual kat sesape...mukakakakah..

lemongrass said...

Shereen,
I can understand where you are coming from :-). Memang baru terasa susah that we don't have our big extended families around us during fundraising ni kan. I can't eat that much chocolate! hehehe...
At least chocs and biscuits, boleh jugak kita makan kan. But the discount books? What did you do with them? :-)

Kak Rose,
hehehehe... I suka jugak chocs ni but tak sampai tahap adore lah :-)

Blu4sky,
muahahahaha....you nak buat bisnes dgn pinggan tu or nak tunggu sampai dia betul2 antik :-)

lemongrass said...

SJB,
I asked them to buy the chocs from us, terus diaorang tak nak dah! hahahaha....

TopsyTurvyMum said...

bila budak2 ni bawak balik choco for fund raising, biasanya we all beli semua then simpan bawak balik bagi sedara mara kat m'sia:D tapi kdg2 tak sempat haha
This year belum lagi..usually term 3.

lemongrass said...

TTM,
My hubby nak buat mcm tu lah, dia kata beli semua and simpan and tak payah beli chocs for 1 year! hehehe