Wednesday, 2 June 2010

Dragonese and fish

Miss 6 is reading the book ‘How to speak Dragonese’ by Cressida Cowell, the same author who wrote ‘How to train your dragon’. So, sejak dari tadi, she’s been speaking Dragonese to us! First she spoke Dragonese to The Other Half until The Other Half dah tak larat nak dengar and asked her to just read the d**n book quietly, hehehe. And now, she’s speaking Dragonese to me and since I ni kan Ibu Mithali, dengar and angguk2 aje lah sambil cuba teka what she was saying. The things we do for the people we love, hikhikhik….

Man oh man, she can’t even speak English properly yet, and now she’s talking to us in Dragonese! Muahahahaha. Yang nak tergelak nya, everytime she tries to say the words, she’ll burst out laughing because she thinks it’s hilarious. I pun ikut sama gelak sebab tengok dia gelak, bukan sebab the language is hilarious, hahahahaha…

But at least she’s reading right! ;-).

I just hope she stops speaking Dragonese soon though sebab dah tak larat telinga I dengar, hehehehe….

Tonite for dinner, we had fish n chips, makanan asasi orang OZ ni :-). Tapi I crumbed the fish myself lah sebab malas nak pergi kedai tadi just to buy the ready made crumbed fish. Dalam magic freezer I tu I jumpa barramundi fillet so tu yang buat fish n chips.

IMG_3399

IMG_3400

Esok nak masak apa pulak ye?

29 comments:

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Samalah dengan dia orang punya makanan ruji kat sini. So far, I tak pernah buat sendiri batter dia (beli yang pasang siap je or lagi senang yang ready made!) My favourite so far is haddock. Agaknya kalau I minta barramundi kat sini, I kena halau kut ngan tokeh kedai. :-D

Agak2 by the end of this week, Miss 6 got tired la kut with the Dragonian language tu! Meantime, layan je la....! Mesti kiut kan, when she speaks something unfamiliar? :-D

somuffins said...

Hi LG ..
You tanya esok nak masak apa? Masak jemput2 n ayam goreng ;-)

Smlm I went to a bookstore terpandang buku 'how to paint a dragon' (lbh kurang gitu bunyinya). Teringat pulak kat your doter yg suka meronakan dragon.

azieazah said...

Kak Azie dinner malam ni masak Asam Pedas Daging ala Melaka. (Boh kerisik)

Tak nak try?

lemongrass said...

Mia's Mom,
Salam :-).
Dah Mat Saleh kat sini mostly came from there kan, tu yang makanan ruji sama aje, hehehehe.
I tak pernha try haddock lagi lah, I should try it 1 day if I can find them here. Sure sedap kan! I tau kat sini ada jual smoked haddock, you pernah try ke?
I rasa kalau dia cakap Melayu or Jawa, lagi cute kot, hahahahaha

Cik Som,
I boleh aje makan jemput2 semata2 for dinner sebab I suka sgt2 cicah dgn cili sos :-). Tapi kan, nanti ada pulak orang yang merajuk, hahaha ;-).

Kak Azie,
I kena tunggu my hubby gi outstation again this Sunday sebelum boleh masak asam pedas daging tu. Sure sedap sampai bertambah2 nasi kan!

butterfly said...

kak..

bile agaknya brg kat magic freezer tu nak abis ye..

sonoknya kalau freezer tu kat hostel sy ni..
xyah ssh pk nak mkn pe..

Mat Gebu said...

salam LG....eh background gelap lagi cantik laaaa...Nampak jagung...dah nak makan jagung pulak...ishh, mana nak cari malam2 nihh..tengah malas ...hehe

Inah said...

kak LG..masak la something soupy..sesuai utk winter..me and my housemate just had tomyam :)

anyway..it's cold now here in adelaide :(..i wonder perth mcm mana weather..

noir said...

salam ma'am

me, da wingless thinks miss 6 is cute. she obviously takes after her dad in the black n white pic (well, at least to me)

btw the fish looks scrumlush

lemongrass said...

Butterfly,
kalau barang2 kat magic freezer I tu habis, memang I akan nangis lah sebab tak tau nak masak apa, hahahha

Cik Mat,
bila nak tukar 'studio' mcm I ni? Boleh tukar2 background! hehehe..
Kat M'sia kan kedai bukak sampai lewat malam, pergi aje kedia beli jagung tu :-)

Inah,
I love tomyam sup as well tapi orang rumah ni tak gemar sgt lah soup. Best jugak kan kalau I buat tomyam for us and soup ayam for the kids, sure panas aje perut :-).
Perth ni sejuk jugak lah sekarang ni, tapi maybe tak sesejuk Adelaide lah :-).

Noir,
if you could hear her just now go on and on in Dragonese, after a while you would want her to be quiet too, hahahahaha ;-).

Yat Maria said...

LG,

how does dragonses sounds like..u balas lah cakap javanese, sure dragonese pun angguk angguk & geleng2 kan..muah ha ha

NisaShoppe said...

sy teruja nk buat kotak magic mcm kak LG, sbb nk shoot gambar coklat baru nmpk lebih lawa kot

Mommy Lily said...

haha mcamana la bunyi dragonese tu ye LG. =)

Esok masak lemak cili padi. sure terangkat satu family

alinac lover said...

nyum2..xsbr tguu esok~

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Kalau Miss 6 cakap Jawa, I rasa you patut recordkan since I pun nak dengar jugak - that'll be sooooo... cute! :-D

Anyway, I dah try smoked haddock tu. Very nice when it is still hot. Kalau haddock je, sedap sangat goreng garing2.

TopsyTurvyMum said...

i pun terfikir2 juga camne nak speak dragonese hehe..

next time cuba u record la LG :D

i pun hari2 pening nak masak apaaaa..

ika said...

hi and assalamualaikum, sya ika..my friend told me about ur blog so i've been reading it since then...

cuma nk komen...kita ni kaum ibu mmg pun..buku/blog/segala mcm website ada utk resepi ttp kena pk nk masak apa esok..ekekeke

alina said...

Kak ...dah pegi shopping lom? Sales dah start katanya.baru mendapat perkhabaran dari Perth yg coklat Cadbury tengah sale murah gile kat Coles....2 for $5.00.
Harus kirim beli kat org sana.....bior banjir umah dia dek coklat kami...hahahaha!

Mummy Qis Adri said...

oo akak.susahnye nak melayari internet skrg.ha amikk bahasa baku lagi..nak bgtau aritu da kenyitkan mata kat raihan tp dia malu2 kambingla plak..haha.. lupe jugak nak cakap saya ada add kan email add akak kalu nak masuk tgk2 n post masa besday aritu pun..da lama da nak add..

indahhouse said...

salam kak LG,
saya paling tak pandai nak buat fillet ikan macam ni. skali2 nak cubala :)

indahhouse said...

miss 6 mesti cute masa dia spelling dragonese tu...hihihi

Kniedaz said...

baru teringat dalam fridge ada fillet ikan..tapi camna nk goreng bagi dia masak kat dalamnya? selalu goreng dlm tak masak so i potong bg kecil baru masak..ada petua tak LG?

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min...hehehe..tak yah cakap Naga dik..masa anak2 akak belajar cakap..yang tambah m tu....contoH "a ma wak mak"= awak....pun dah pening...ni kan pulak bahasa Naga dik...layankan jer lah....tugas ibu2 sabar jer!!

Esok nak makan apa...buat roti jala dengan kari ayam pun sedap !!

SJB said...

Betul tu, yang penting dia baca buku.

lemongrass said...

Yat,
It sounds like english a bit but with weird words in between, hehehe.
Kalau I cakap Jawa dgn dia, agaknya dia ingat I cakap Dragonese kot kan!

Nisa,
senang aje buat kotak tu tapi kena cari kotak yg besar lah, baru best :)

Mommy Lily,
Kalau I masak mesak lomak cili api malam ni, ada yg nangis kelaparan nanti sbb tak boleh telan kepedasan, hehehe

Ain,
I still tak tau lagi nak masak apa malam ni, hehehe

Mia's Mom,
kalau I yg cakap Jawa, you nak dengar tak? hikhikhik ;-). Kena lah cari haddock kat sini mcm tu.

TTM,
You cuba cari buku tu kat the library, pastu suruh your kids cakap. Sure pening you nanti, hahaha.
I kan kdg2 rasa bosan giler sbb balik2 tanya, "Nak dinner apa malam ni?"...

Ika,
waalaikumsalam. Itu lah kan, walaupun boleh surf bermacam2 blogs, recipe websites, buku2 recipes hari2... still kadang2 tu pening jugak nak fikir nak masak apa hari2 :-)

Alina,
I dah pergi shopping kejap tadi, just tengok2 apa yg tgh sale giler2, memang rambang betul mata, hahaha.
Kirim, jangan tak kirim! Rumah dia besar so boleh nak isi berkotak2 Cadbury chocs tu! pastu jual kat M'sia, hahaha

Rus,
Apa lah Raihan tu, orang kenyit mata, dia malu2 kambing pulaknya. Tak tukar2 no phone ke? Muahaha :-P
Nanti I check junkmail I kdg2 dia masuk situ. Thanks ye sbb sudi invite.

Indah,
I tak pandai nak siang ikan tu jadi kan fillet. I beli yg dah siap di fillet kan. Tapi nak crumb kan ikan tu, I reti lah, sbb senang, hehehe

lemongrass said...

Kniedaz,
Dia tak boleh tebal2 sangat, kalau tebal2 nanti yg dalam tak masak and the crumb dah hangus. And api pun tak boleh besar sgt, so boleh masak lama tanpa jadi hangus.
I guna minyak sikit aje, kiranya sebelah aje yg terendam.

Kak Watie,
Hahahaha... anak2 Akak pun pernah bercakap bahasa asing jugak ye :-).
Sedap jugak roti jala and kari ayam tu kan, tapi nak menjala tu yg malas nya! :-)

SJB,
Tu lah, as long as she's reading, I'm happy :-).

ct_nurmarlissaa said...

ermm..cam beshh jeww..nak try laaaa...bleh kerr melayu tak makan nasik...

reez-flyingthekite said...

Salam

Kak LG, nak tanya corn tu beli katne ye ? Coz intai IGA x nmpak ada kat their vege section

lemongrass said...

ct,
boleh aje, kan melayu dah modern sekarang ni! ;-P hikhikhik...

Reez,
I beli kat woolies atau Coles. Dia in pack of 3 or 4 kat the vege section. Nama dia polka dot super sweet corn or something :-)

Zaitun said...

kak Zai tak boleh bayangkan bibir munggil miss 6 bila bercakap Dragonese. Mesti cute miut heheheh...