Sunday, 6 June 2010

Silent Sunday

I’m not in the mood to blog tonite sebab Miss 6 is not well and The Other Half is in Sydney. I just want to lie in bed and read a book.

Last nite, masa tengah lena tidur, suddenly there was a knock on our bedroom door and the sound of Miss 6 sobbing. Dengan mamai2 nya, I bukak pintu and asked her what’s wrong. She said she had such a bad ear pain. So, she ended up sleeping with us after a dose of panadol. She was ok during the day but it got bad again tonite. Dah bagi panadol pun still complained sakit lagi. And on top of that, she’s started coughing again. Oh well, probably another sleepless night for us both tonite.

I’ll just put up what I had for dinner tonite.

IMG_3497

I had nasi putih with telur and tahu goreng, terung goreng with cili and the centrepiece of it…..

IMG_3503

sambal goreng tempe with kacang and ikan bilis. Dah lama betul I tak makan benda ni. Heaven sangat2 dapat meratah samabl goreng ni. Rasa macam nak tambah nasi banyak2 kali aje just so I could eat it with the sambal goreng!

20 comments:

yus5478 said...

ssh hati kan kalau hb xde n anak2 x sihat plak... harap2 segera sembuh.. btw, i pun buat terung goreng+cili+ bawang hari nih...

NenekPenne said...

huh.... lauk ni lagi best kan... ni lagi tambah selera...

JaJa'Z said...

siannya miss 6..hopefully she will get well soon..sian kat mummynya..time ur hubby takde la bebudak tu sakit kan...sabar tau..

Flower said...

Kesian baby you. I panggil anak2 semuanya baby walaupun bukan baby lagi. Selalunya kalau my anak, especially hana dpt earache n batuk dia dpt antihistamine. Dr. bagi bekal Polaramine. Hana kalau sakit selalunya chesty cough n batuk2 tengah malam. So sebelum tidur bg dia ventolin puffer dan sapukan vicks bebyk kat tapak kaki n pakaikan stokin. You try petua ni. Sapukan vicks kat tapak kaki anak you n pakaikan stokin. Inshaallah kurang sikit batuk dia.

Sizuka said...

salam k.min,

poor zahra. she's like iman masa kecik2, selalu batuk, selsema and sakit kepala. alhamdulillah iman dah outgrow that. take care k.min. mummy kena sihat, kang tak berasap dapur. :)

euphoricworld said...

1st time nih bg comment(^_^) sbb bile bace ttg miss 6,risau plak..sian dia~

kalo dia saket telinga lagi bwklah ke clinic takot ade ear infection,lagi pon dia tgh coughing tuh [upper respiratory infection] which she's now prone to get earache[at her age]..

semoga cepat sembuh miss 6 *hug*

indahhouse said...

salam kak LG,
Kesian Miss 6. Hugs for her...

Sally said...

oh..siannya anak dara you tu. My daughter pun pernah kena..something like a buble inside ear dia..lama jugak nak baik...always kena titik kan ubat telingga..doc suspect maybe kena gigit serangga la lebih kurang..

TopsyTurvyMum said...

terliur i tgk menu sambal goreng u ni...

we all pun gilir2 sakit..

get well soon miss 6!*hugs*

MAMASYAZA said...

sambal goreng tempe tu sudah semestinya sedap gilerrr....mkn camtu saja pun dah cukup best.
kalo sakit telinga mmg susah nak tdo wooo...kena ada ubat titik telinga tu...semoga miss6 cepat sembuh

akeem said...

nasib ada doctor dalam umah tu..klu tak mesti risau lebih..sbb tu nanti akeem ada anak angah ready ye hp tu kat tepi angah slalu..byk nak tanya..hehe..sian zahra.hugs n kisses from uncle keem..

Mira Marlena said...

Ear drops work wonders Kak Min..And sometimes my doc give my boy 'Amoxycillin'(antibiotic)utk kurangkan swelling in his ear.My son always has 'ear infection'..sbb air kdg2 masuk telinga bila mandi then lupa nak keringkan using cotton bud..tapi elok bawak Zahra pegi clinic takut melarat pulak..

Get well soon dear!!

lemongrass said...

Yus,
Selalunya Mak lah kan g akan susah hati bila anak2 sakit ni... dah naluri keibuan mcm tu kan :-).
I suka terung goreng sempoi mcm tu. Makan dgn nasi panas and telur goreng pun dah boleh bertambah2!

NenekPenne,
I lagi suka lauk sempoi2 mcm ni instead of kari or rendang..... Tu yg bila hubby takde, I masak mcm ni, hehehe

Jaja,
Macam tau2 aje dia nak sakit bila hubby takde kan, hehehe...

Nora,
you pun guna petua yg sama mcm I. Kalau anak2 I ada sniffle and batuk sikit, I terus letak vicks kat tapak kaki and pakai socks, hehehe. Diaorang pun dah tau mintak that 'remedy' :-). Tapi Alhamdulillah, so far memang relieving kan!
Malam tadi I bagi dia ventolin gak, Alhamdulillah lah she slept through the night.

Shidah,
Anak 2 orang aje kan Shidah tapi sorang sihat sentiasa and sorang lagi sentiasa tak sihat, hehehe... Kalau anak 8, pengsan kita kan! ;-)

Euphoricworld,
thanks for commenting :-).
Miss 6 memang slalu kena URTI ni and I pun ingat probably that was the case lah. But her ear pain started first so tu yg at first ingat ada insect masuk dlm her ear, hehehe. Alhamdulillah, it's not painful anymore this morning.

Indah,
salam. thanks ye for the hugs :-)

Sally,
masa dia meraung tgh malam tu, I pun ingat ada serangga masuk but tgh malam buta mmng tak boleh nampak, hehehe. So far, dia dah tak mengadu sakit sgt so hopefully takdelah serangga bertakhta dlm tu!

TTM,
I kan suka Winter sbb boleh paaki boots, tapi I tak suka all the germs yg berkeliaran masa Winter ni. Memang kdg2 bergilir2 kan sakit 1 family :-(. Thanks for the hugs!

Mamasyaza,
I kan kalau ada sambal goreng tempe ni, hari2 I nak makan nasi! hehehe..
Kalau sakit telinga n sakit gigi, memang tak boleh tidur kan! :-)

lemongrass said...

Akeem,
wahahahaha... nanti jadi mcm Along dulu. Tiap2 hari ada sms. Macam ni kena tukar nombor hp lah bulan September nanti kan.
Zahra kata, "thanks Kel Keem".

Mira,
Your boy tak kena pasang grommet ke sbb slalu kena ear infection? Sian dia kan, sure sakit sgt2 bila ada infection tu. Zahra ni first time kot dia mengadu ear pain ni, tu yg at first ingat ada insect masuk dlm tu. But Alhamdulillah lah, she's much better now, except for her cough and sniffles :-(

Flower said...

It's magical kan. Vicks di tpk kaki.

lemongrass said...

Nora,
I pun heran apa kaitan tapak kaki and vicks ni, hehehe....

azieazah said...

Tergoda tengok telur bergoyang tuh...

Sambal Goreng! Yummy! Masa ni ler terasa benor bangga jadi anak Jawa, kan MIN? hehehehe

idamahmud said...

Terliuur tengok nasi n lauk pauk angah tu walaupun simple. Red background makes it soooo delicious!

lemongrass said...

Ida,
Ni Ida Taufik kan? :-). Nasi lauk biasa aje kan, macam lauk kampung kat Ijok tu, hehehe :-)

SJB said...

Ada you bawah dia pigi jumpa doctor?. Coz, Selalunya kalau budak sakit telinga ni, ada kaitan dengan ear infection. Harap harap bukan lah. Poor her.