Wednesday, 9 June 2010

Another yummmmm…..

Sape nak teka apa yang I mengidam nak makan untuk berbuka petang tadi? Angkat tangan! hehehehe.

I teringin nak buat jam doughnuts or another name for it, jam berliner. Bukan teringin nak makan sangat2, cuma ternign nak membuatnya aje. Since I had to make something for The Little Misses’ afternoon tea anyway, tu yang I buat doughnuts tu. And since I terperasan rajin sekejap, tu yang buat jam doughnuts tu, hehehe.

I tak pernah seumur hidup buat jam doughnuts ni sebab I tak tau macam mana nak masukkan jam ke dalam doughnuts tu. Macam magic aje I rasa :-). Pastu tadi I pun google lah cara2 nak masukkan jam ke dalam doughnuts ni and bukannya susah mana pun. As long as you ada icing ‘gun’ with the long nozzle tip, sonang bah itu. You just put the filling after you’ve fried the doughnuts. The Other Half loves jam doughnuts but selama ni we all beli aje sebab bini dia tak pandai buat. But tadi he ate 1 and said it was really good and torkojut pakcik tu bila I kata I yang buat sendiri, hahahahaha… Pastu, bila dia nak lagi, I told him I’ve frozen the rest for future consumption! Terus sedih aje dia sebab dapat makan sebijik aje, hehehe…. Takpe, he can take 1 esok for after lunch treat kan :-).

IMG_3528

IMG_3533

Sampai melimpah ruah jam tu I sumbat dalam doughnuts tu, hahahaha. It was really freaky watching the doughnuts grew ‘fatter’ when I was filling them, macam cerita Alien aje :-D.

And esok Stocktake June Sale has started at KMart. They are selling Tefal at 50% off!!!!!! Macam di panggil2 aje untuk I pergi bershopping Tefal ni…..Kuranglah pahala puasa I esok macam ni kan sebab bershopping sampai tak hengat dunia, tsk…tsk…tsk…….

Sape nak ikut I shopping Tefal esok? :-)

27 comments:

Anash said...

nak ikut..nak ikut...
ikut dari jauh je la,,,huhu..
hapi shoping eh?
nota kaki:wow..i'm the first to comment...gumbiranyer i...

HAMSINI said...

wah!! ingatkan sayaje yg teruja be the first one to comment rupanya ada orang lain pun same juga hehehe...

lemongrass said...

Anash,
hehehehe...kalau ada the 2 S words i.e shopping n sale ni kan, memang semua terus bulat biji mata kan! :-)

Hamsini,
Hehehehe...jom kita berlumba ;-)

Sizuka said...

k.min!! nak kirim!! belikan semua stok tefal yang ada kat KMart tu yek! hehehe..

azieazah said...

Nak angkut acuan apa agaknya dari Tefal tu? Raya dah nak dekat nih...hehehehe

nanti kasi tunjuk aaarrrr....

Azita Zain said...

min, k.ita nak ikut shopping esok!!!! nak pergi nanti, ketuk pintu umah k.ita ya!!!! bestnya...!

Jantan Keparat said...

wah..
besh2!
mau skit!

Melina said...

Tefal....my weaknest.

yan said...

Salam Min..

sure banyak pinggan mangkuk cantik2 kat umah ye kan...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Hopefully you berjaya dalam mission shopping you esok sambil berjaya maintain puasa. Cakap pasal tefal I teringin sangat nak beli steamer dia. Handsome steamer dia tapi mahal le! Hmmm... I tengok catalogue je la nampak gayanya :-D Happy shopping & fasting :-D

Zaitun said...

Alamak Tefal 50% off....kak Zai naklah sangat ikut sebab banyak periuk belanga yang dah lama tak ditukar baru.Tambah koleksi hehehe.....

arapink said...

kak min,

sedapnya kalo dpt makan tu. melimpah ruah, mcm meleleh je air liur ara tengok...hehehhe...

pssstttt...dah lama tak tengok background mcm gambar donut di atas....hehehhe...lagi satu, rindu kat alas meja kak min yg berbunga2 tu...heheheh

kucingorengemok said...

please please nak tengok tefal baru! (tak dapat beli, dapat tengok pun jadi la)

Beattey said...

wah bersjopping tefal...apalagi KOG..kirim jek la ngan kak LG nih...

donut yang akak buat tu kita panggil donut berlin....

akiratoriza said...

Salam kak LG,
sedapnyer donut tu.... saya nak ikut shopping pinggan mangkuk..... wah seronoknyer.... t gambar pinggan tu upload ae..

MAMASYAZA said...

kalo dekat teringin gak nak ikut shopping tefal tu, tapi kan donut tu lagi best kalo cover ngan peanut butter cam kat dunkin donut tu..fuhh terangkat beb

TopsyTurvyMum said...

Owhhh..malam ni harus tarik mereka2 ini ke KMart!! haha

jam doughnuts tuu!! nak jugakk..

Kniedaz said...

Tefal? Teringin nak beli tp mahal la pulak huhu...

Nord said...

you have such a great tastes of food.. kinda jealous to ur husband to have a great wife like you.
there no a lot of women of there that have a passion in trying some new dishes. you been great..

i been following ur blog for a few months.. it been great to see all of ur food that u made..

BUAT LAPAR!!!.. hehehehe...

lemongrass said...

Shidah,
you rindu kat KMart tak? hahahaha.

Kak Azie,
Tefal kat sini jual periuk and seangkatan dgn nya aje. I rembat 1 frying pan tadi :-)

Kak Ita,
nampak no pompuan kan, kalau ada perkataan shopping, mesti nak ikut, hehehe...

Jantan Keparat,
Uish, gemapk giler nama you, hehehe ;-). Frozen jam doughnuts ada lah, nak ke? :-)

Melina,
I like Tefal too but since they last so long, I can't shop for them often, hehehehe...

Yan,
Salam.. Kat rumah I cuma ada white pinggan mangkuk aje. I cuma beli 1-2 yang lain sikit untuk buat ambik gambar aje :-).

Mia's Mom,
Salam..
The Tefal steamer kat sini tak banyak kedai jual but you can still find them. Ini yg electric steamer tu ke?
Tadi I cuma rembat 1 frying pan aje, padahal I dah ada berlambak frying pan, hahaha...

Kak Zai,
I tak beli Tefal kalau dia takde sale ni sbb a bit too mahal kan. But bila ada 50% off ni, barulah boleh beli mcm2 (kalau ada duit lah, hehehhe)

Ara,
I pi sumbat banyak betul jam kat dlm doughnut tu! Sebab nak makan sendiri kan, tu yg pi buh banyak2 :-).
Kalau ambik gambar masa petang, bolehlah pakai lapik bunga2 tu, hehehe...

KOG,
I cuma beli 1 aje you, sob sob.... hehehehe....

Beattey,
I boleh jadi middleman jual Tefal lah ;-). Kat sini pun ada yg panggil berliner and ada yg panggil jam donut :-).

lemongrass said...

Akira,
I shopping frying pan aje tapi tadi memang teruja sungguh tengok Corelle tgh sale!!!!!! Rasa nak rembat aje 1 set tp tak tau mana nak letak dah, hehehe

Mamasyaza,
I pun semalam teringin sgt2 nak letak peanut butter kat donut tu tapi Miss 6 allergic teruk kat peanuts so tu yang letak jam aje :-).

TTM,
tarik jgn tak tarik, mentang2 late night shopping, hehehe..
Suruhlah Cik BM you yang anggun tu buat jam donuts, sure menjadi cantik gak :-)

Kniedaz,
kat sini pun mahal kalau takde sale. Tu yg memang tunggu sale mcm ni yg 50% off baru beli. Masa I balik M'sia, I belikan my siblings Tefal, tp beli masa sale lah, hehehe...

Nord,
thank you for the kind compliments :-). If you go around the blogs, you would see quite a few bloggers yang lagi rajin try so many new dishes, hehehe...

Sizuka said...

k.min, luckily when i was in hobart, there was no kmart. cuma ada coles and purity (the fresh food people). phew! :D

lemongrass said...

Shidah,
ish ish ish, sikitnya besar Hobart tu, takde KMart? hikhikhik...

ejaescobart said...

ya Allah..

meleleh air liur tgk donut2 tu.. iskk best nye kalau leh rasa.. tambah plak time buka puasa... slurppp..

kat sini nak mkn donut yg ada filling kena cari kat dunkin donut jela.. huhuhu..

kak.. dah beli frying pan tu harus laa banyak menggoreng ek??

eqbalzack said...

salam...
singgah tinggalkan jejak kat blog kak min ni...hehe

lemongrass said...

Eja,
bila tgh puasa ni kan, mcm2 tekak nak makan, mengada2 sungguh kan tekak I ni, hehehe. Nasib baiklah I boleh gak buat benda2 mcm ni, so tak lah kempunan ye tak!

EQ,
Salam. :-D

SJB said...

Saya ni huhu, belum pernah buat doughnuts lagi. Maybe oneday :D.