Thursday, 3 June 2010

I love ready made spice pastes :-)

Every Thursday afternoon/petang after school, Miss 11 sekarang ada Wakakirri dance practice at school until 4 o’clock. So Miss 6 and I have been spending the time waiting for her either at the shops or at McCafe or at the playground. Nak balik rumah, rasa tak berbaloi pulaknya sebab baru aje nak panas our bottoms sitting at home, dah kena start kereta balik nak pergi ambik dia. So, tu yang we all lagi suka lepak2 kat kedai sambil window shopping. Nasib baik lah kat depan their school ni ada a small shopping mall which has a few nice i.e. cheap shops and also ada Woolies and Coles. And nasib baik lah Miss 6 loves spending time window shopping with me :-).

So, tadi I pun since nak menghabiskan masa, gi lah ronda2 every aisle kat Coles with Miss 6 sambil belek and telek all their stuff especially everything that’s on sale, hehehe. They are selling Cadbury bar/block yg 200g tu at 2 for $5 you! Punyalah banyak flavours Cadbury sekarang ni :-).

Mata Miss 6 terus bulat tengok all the chocolates on sale, macam masuk Willy Wonka Chocolate Factory aje rupa dia tadi, muahahahaha…… ;-). Padahal, choc supply kat rumah ni tak pernah putus, tapi, biasalah kan budak2….. Mana boleh jumpa chocolates, macam dah bertahun tak makan even baru aje lepas makan chocolates sebelumnya :-).

Masa I dolu2 first time datang OZ ni, memang kemaruk sangat2 beli chocolates, pantang jumpa mesti nak beli and nak makan sebab murah kan. Sekarang ni, I still pantang jumpa jugak , mesti nak beli tapi I dah tak makan dah. Entah lah, maybe sebab dah banyak sangat supply kan, so tu yang buat tak teringin nak makan. Cuba bagi I durian kat sini, memang I akan melantak sepenuhnya! hikhikhik…..

Anyway, before I pergi jauh melalut… Masa I tengah ronda all the aisles tu, I terjumpalah another curry paste and what nots by the same company yang buat the ‘Passage to India’ curries yang The Other Half minat sangat2 tu. They also have ‘Passage to Thailand’ and ‘Passage to Morrocco’ curry pastes and spice pastes! And Coles were having the ‘Passage to Thailand’ curry and spice pastes on SALE so terus lah tanpa berlengah2 I rembat 2 bungkus aje. ( I kan tak greedy you, tu yang ambik 2 aje, hehehehehe).

And for dinner tadi, I used one of the pastes which is Pad Thai.

IMG_3417

Ini untuk sesiapa yang tinggal kat OZ and nak tau macam mana rupa the packet, hehehe

And ini rupa our Pad Thai sebelum di makan dek The Other Half and me. The Little Misses I buatkan maggi aje, hahahahaha… Punyalah tak senonoh Mummy diaorang ni kan (but I put veges and meat in their maggi so ok lah kan ;-)).

IMG_3413

I takde lime untuk perah atas pad thai ni so I guna aje limau purut yang berlambak2 kat belakang rumah we all tu. Sedap jugak rasa dia :-).

IMG_3412

The Other Half kata sedap Pad Thai paste ni, dia makan sampai bertambah, hehehe.

Esok, bolehlah I pergi Coles lagi and borong all the pastes kan! Senang hidup I ada benda2 ni :-D.

23 comments:

JaJa'Z said...

adoilaaaa..dah la tengah lapar ni...bak mai sepinggan..kerang lebih ek..

Mat Gebu said...

erkkk....kenapa lah nampak sedap sangat....

lemongrass said...

Jaja,
sudah di habis kan dek hubby I lah, hehehe. Sian you, dah lah tgh demam, pastu kempunan pulak,hehehe

Cik Mat,
dah dapat makan jagung hari ni ke? :-)

JaJa'Z said...

huuuuu...nak pad thaiii..nak pad thaiiiii..(merengek ala2 miss 6 tp cakap melayu)..hehehhe

Flower said...

Esok lepas hantar anak2 nak ronda lah kat Coles di Thornlie. Kalau hb I tak balik pepagi buta dari site lah. Kalau dia ada I nak ajak date sbb friday selalunya our date day. Dia tak kerja on Friday n Saturday, so Friday tu kiranya kids free day utk gi dating2.

SJB said...

Betul tu, budak budak ni tidak pandai bosan dengan chocolate. Hey, apa kurangnya dengan kita kan? kekeke.

Oh..I love Pad Thai. Memang sedap ni. Best jug paste tu. Nanti saya cari di kedai cina kalau kalau ada package macam ni.

Yati Harvey said...

Lg,
Kelakar lah u cerita pasal those ready made pastes...I pun rasa sungguh bahagia bila guna brahim punya beriani mix...senang dalam hati tak terkira....

TopsyTurvyMum said...

I pun senang jugak, ada je org promote benda sedap2 so, i tak yah pening kepala nak pikir, yg ni sedap ke tak..yang tu sedap ke tak? hehehehe..pastu boleh la i terus borong byk2..Thanks for sharing:)

i pun cam u tak heran sgt dah ngan choc..hubby ngan budak2 jer..

missFridaNorm said...

auuuwww...sedapnyaa!

hai kak LG!
i pun kalu nak berubah selera suka gak beli ready made spices ni macam Patak's... esp. buat roast chicken guna Rempah Balti Patak's.

Watierman, rmanbkr said...

Thai ni memang pandai buat paste yang sedap2....apa yang menyenangkan hidup mesti best!!!..Siapa nak hidup susah kan??

dila~noor said...

bestnye..takde plak jmpe kt sini..
mesti senang hidup kn..
lps ni leh msk cpt2,pstu leh ambik gmbr lame2...hihih

alina said...

Cardbury oh Cardbury....yg syioknya kat sana ada memacam flavour yg tak penah ku jumpa kat sini...tu pasal jakun kalu sana ada Cardbury sale.

indahhouse said...

salam kak LG,
saya kalu jumpa cadbury murah2, pastu ada filling kat dalam dia, sah saya rembat banyak2...kikiki.
saya pun suka version ready made macam ni. terutama mee bandung...umph.

Quiyah & Hasrul said...

hi,
saya suka ur blog, very nice..

an15 said...

waah, teringat mee kat Mak`s Place. Mesti sedap nii

shaz said...

Passage to India has always been my fav and dah kira macam my survival kit dkt sini. I pernah jamu org datang pakai rempah tu aje, my fav is butter chicken. Wahhhh... tak perasan pula ada passage lain, this I must go and get :))

Zaitun said...

Kat rumah kak Zai pun tak pernah putus coklat.Anak2 yang suka tu sebab setiap kali keluar mesti beli.

lemongrass said...

jaja,
Miss 6 tak merengek sbb dia tau we all boh layan aje kalau dia merengek, hahaha

Nora,
did you go on your date with hubby? :-). Best lah dpt date sekali sekala when the kids are at school, takde sape nak kacau kan, hehehe. Ke you merayau gi Coles?

SJB,
I pun suka pad thai tapi tak pandai nak buat, always something missing :-(. But now dah ada paste that we like, I'm so happy, hehehe

Kak Yati,
hikhikhik...beruntung dpt wives and mums mcm kita kan. Jumpa ready made pastes pun dah happy, tak payah tunggu diamonds! hahaha

TTM,
Hahaha... I pun mcm you jugak, kalau pergi kedai tak tau nak pilih pastes yg mana satu sbb tak tau mana yg sedap. Now dah tau, I'm sticking to it :-).
Apasal hubbies kita masih tak jemu2 dgn chocs eh?

Frida,
I kan suka sgt2 guna ready made pastes ni tp kadang2 terbeli yg tak kena dgn tekak, pastu terbuang mcm tu aje. Now dah jumap yg berkenan, best sgt2 rasa, hehehe

Kak Watie,
betul betul!!! :-). Lagi menyenangkan hidup, lagi lah I suka! :-)

Dila,
Sekarang ni tak payah lah lama2 kat dapur kan, hahahaha... Memang dasar pemalas betul lah I ni :-)

Alina,
we all yg dah biasa dgn flavours tu rasa mcm biasa aje. Tapi bila I beli n bawak balik M'sia, memang adik beradik kata tak pernah jumpa all the flavours, hahahaha....

Indah,
you pun minat choc jugak ye? :-). I ni kan suka sgt beli especially kalau nampak menarik and sedap. Tapi bila balik rumah, yg menghabiskan nya the girls n hubby, maybe makan 1 square kecik paling banyak, tak tau kenapa...

Quiyah,
thanks ye sbb sudi baca my blog :-)

An,
Kalau banding dgn restoran, maybe tak sesedap diaorang lah but for us, kenalah dgn tekak :-)

Shaz,
I baru tau about Passage to India tu last week kot when I accidentally saw them at Coles. But memang sedap kan. I pun rasanya akan jadi mcm you jugak, jamu orang with that aje, senang and gerenti sedap, hehehe

Kak Zai,
tu lah kan, kita beli sbb tau yg anak2 suka :-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Allah... hai! Sedapnya kuey teow tu! Kat sini punyalah susah cari kuey teow. Kalau ada pun kat Matthew's (Asian Grocery Store) tapi yang kering punya. Sama ada I tak jumpa ataupun ada tapi bila I datang dah habis I tak tau la. I pun suka beli ready made pastes rajin beli - macam2 lah sampai Thai Basil paste, Green curry paste, rogan josh, semua tu ada tapi I end up masak benda lain - must be something wrong with me! :-D

Flower said...

Cancel merayau pepagi buta. I gi visit my friend nak balik Msia for good. Duduk2 borak2 ngan dia lepas tu balik rumah around 10.30am. Kemas2 sikit sebelum boss balik. Bila boss smp rumah dah nak ambik anak balik. Lepas tu baru merayau ke Woolies beli brg utk bekalan ke Penguin Island hari ni. So no date, no merayau di coles.

lemongrass said...

Mia's Mom,
salam.
Kat sini ada kuey teow basah tu but yg I buat ni guna yg kering sbb tak dan nak beli, hehehe.
I pun like you, kumpul pastes suka but kdg2 still buat fr scratch sbb terlupa yg pastes tu kat dlm pantry, hahaha

Nora,
Lerr, tak jadi langsung lah ye you merayau. Takpe lah, at least bersosial jugak kan, hehehe. How's Penguin Island?

PUTUBAMBU said...

uishh..sodapnya nampak..!!

alinac lover said...

limau purut pon jadilah :)