Friday, 18 June 2010

Craving satisfied…..

Last night was late night shopping in the suburbs and I said to The Other Half yang I want to eat out. Dia seperti biasa akan kata OK aje sebab he just can’t contemplate having to cook dinner himself sebab I’m not in the mood to cook :-).

And betul seperti jangkaan, my craving was fully satisfied by having someone else cooked for me aka eating out, hahahahaha. I guess I wasn’t craving any specific food, I was just craving to go out. We only had chicken briyani and some curries last night but it was marvellous no thaving to cook and wash the dishes afterwards. Kesian kan I sebab nampak sangat yang we rarely go out for dinner, hikhikhikhik. I think sejak balik from M’sia in January hari tu, I can count on my fingers berapa kali aje we bought take aways. But I guess take aways don’t count kan sebab makan kat rumah and I still have to clean up the dishes after that.

It’s not The Other Half yang tak nak makan kat luar but it’s me yang rasa macam tak berbaloi aje makan kat luar since I can cook most of the stuff at home. I yang rasa macam buang duit aje makan kat luar. tu lah sebabnya we rarely go out. Even Miss 6 was saying last night, “I can’t remember what eating at a foodcourt feels like!” Punyalah teruk kan, what a life ;-). Pastu I said to her yang it shows that her Mum can cook since she can only remember eating at home, hehehehehe.

And since we only went to the foodcourt at the shopping complex aje, we had time to window shop and shop as well. Seronok betul part ni, kakakakakaka…..

And I pun masuk Target sebab dia ada sale (sokmonya sale kan sekarang ni!) kitchenware. Lepas melawat all the aisles, I found these 2 things that I’ve been wanting for quite some time.

IMG_3700

Ceramic pie weights and candy thermometer.

IMG_3702

Ini rupa ceramic pie weights to dari dekat. Cantik aje kan rupa dia.

Selama2 ni bila buat pie and the recipe says to bake it blind, I selalu guna lentils aje as the weight. And lepas guna tu, I simpan the lentils so I can use them again next time I want to bake blind. But lentils ni tak berat sangat and halus2 pulak tu so kadang2 berterabur gak when I’m a bit clumsy. So, hopefully dah jumpa ceramic pie weight ni yang lagi berat, makin rajin lah I meng ‘pie’ kan, hehehehe.

And candy thermometer ni memang dari dulu I cari tapi tak jumpa. Konon2 nya nak guna bila buat caramel or fudge or candy ke. Mana lah tau kan tiba2 I ter rajin, hikhikhikhik……

23 comments:

kucingorengemok said...

lepas ni boleh la kita orang tengok fudge-making demonstration! :)

ajjah said...

bertambah lagi la foodies pasni.. :) best la pandai masak, with all these gadgets lagi best je nak masak :)

an15 said...

ahaa...beryani kat izyan eh? btw baru tau wujud such thing nak kasi pie x crack. we used to use periuk or pe2 je tindan atas pie, nasib baik x de batu lesung kat sini

TopsyTurvyMum said...

ahaaa..
i pun baru beli pie weight macam tu..baru guna sekali hihihi!

dah lama betul i cari mende ni bila dlm resepi diorg mention benda ni bila nak bake tart base tu kann..

i pun sama la..jarang sgt makan luar..TTD yg cakap, kebanyakkan apa kat luar tu i boleh masak..buang duit jerr...end up, kebab je la ngan italian restaurant.

dieya said...

kesiannya dia.. dapat gaks makan kat luar yek! makan beryani pulak tu. perhaps u miss air tangan mamak kot? ;-)

JaJa'Z said...

kak min: patut la u suruh jaja masak mee kari untuk u..rupanya nak makan kat luar ek..hehhehe

jaja dok perati menda yg akak beli tu..still tak paham or tak tau kegunaannya apa..nampak sangat tak reti..hehhe

My Life My World said...

Alhamdullilah ... AKHIRNYER...nasib baik hajat hati dapat dilunaskan akhirnye.

Tapi kan LG, I paling suker jawapan u untuk Miss 6 tu. Pandai nyer mak dia. hehehehe ...

indahhouse said...

Salam kak LG,
Skali2 gantung periuk, makan kat luar memang lain rasanya ;)
Termometer tu, saya teringin juga. kata chef, termometer ni pun bagus untuk tgok suhu ayam dah masak lom. :)

Mira Marlena said...

Hahaha..YESS!!! terjawab jugak akhirnya teka teki tekak kak Min tu kan?? Tulah, kita pun memang nak kena kuar sekali sekala...alah, mommy pun kena rehatkan tangan ngan minda juga ye tak?

Sempat lagi tu rembat mini kitchen gadgets ek? Jeles I kat sini!! muahaha..aikkk makan biryani jugak akhirnya ye?? ehem..tergoda ke sebab kita masak biryani semalam? By the way, lauk ngan nasi dah abis la kak, tak dapek den nak post dowh!

ummu_hanis said...

wow, bestnye briyani....
tpkan kalau org kat kedai tu baca blog ni die pon tak nak makan kat kedai die tu. die nak makan ape yg ade dlm blog ni. yummi.
makanan nye nampak cantek dan enak skali...
ummu suke.

lemongrass said...

kog,
Kalau i rajin lah,muahaha.i pernah buat once or twice aje dulu.

Ajjah,
I suka beli all these gadgets esp bila tgh sale.rasa mcm best aje nak baking2 lepas tu,hehehe.

An,
We all mkn kat maya masala kat carousel aje,haha.dah lama x pergi mkn kat food court tu.pastu jln2 pergi target ;-)

TTM,
I pun dah lama mencari n kat target yg paling murah so far.rasa mcm best aje kan guna pie weight ni sbb boleh perasan master chef,wakaka

Dieya,
Rindu sgt2 kat restoran mamak agaKnya kan,hahaha

Jaja,
Tu lah u.kita nak orang masakkan utk kita tp xde sape yg sanggup,hehe.
Pie weight tu utk letak atas pie base so dia tak naik sgt.nanti klu i guna,i tunjuk ye :-)

Kak acik,
Hahaha...memang mengada2 kan :-).

Kak Rose said...

baru tau ada menda ni... sllu tengok orang guna beans je... jakun sungguh kan...

lemongrass said...

Indah,
salam. tu lah kan, walaupun tak sesedap mana tp tetap sedap bila orang lain yg masakkan utk kita kan, hehehe...
Termometer yg utk ayam tu lain dr yg ini. Dia ada yg khas utk meat thermometer.

Mira,
Penat kan bila hari2 kena fikir nak masak apa ni so memang lah best bila dpt rehat kan minda ni kan, hikhikhik...
Makan briyani tu terpaksa sbb yg itu aje halal kat food court ni, Nak makan sushi malas, hahaha....

Ummu_hanis,
orang yg kat kedai tu pun agaknya dah jemu hari2 makan briyani kan, hehehe ;-).

Kak Rose,
tu lah kan, I pun slalu guna lentils aje. Tiba2 terasa pulak nak jadi ala2 chef guna benda ni, hehehe

Zaitun said...

Lepas ni apa pula yang dihajat.Kak Zai kalau cakap pasal shopping tak berubah dari dulu, kini dan selamanya.

Dinas Aldi said...

hehe tu la sekali sekala makan kat luar, apa salahnya, tukar selera. candy thermometer tu prnh tengok martha stewart guna kat tv tp yg pie weight tu x prnh tengok seumur hidup, kehkeh, malu cek. xpalah lepas ni boleh tengok kat sini.

lemongrass said...

Kak Zai,
kalau cerita pasal apa yg di hajati and pasal shopping ni, I rasa sampai esok pun tak habis, hehehehe ;-)

Dinas,
Walaupun makan biasa2 aje kat luar tu, tp sbb makan kat luar and orang masakkan, terus jadi mcm sedap sgt kan! :-).
Pie weight tu pun slalunya chefs yg guna, tu yg I pun teruja sama, hahaha

Aida Rezuan said...

LG,

Jangan gelak naa kalo saya tanya, ceramic pie weight tuh nak bubuh kat mana? Apa fungsi nye? :D

Saya pon suka makan kat rumah compared to luar (mahal sangat).

Mommy Lily said...

candy termometer?
first time dengar. maklumlah kita bukan orang pandai buat kek semua ni haha

wanie_putra said...

salam akak...wanie ni silent reader akak selama ni..suka sgt tgk life akak sefamily dan hidangan2 yg sedap2..
wanie nk tnya..akak buat mknan frozen tu cmana yek?mcm kari tu..berapa lm leh tahan...kongsi sket leh...
tq...

lemongrass said...

Aida,
ceramic pie weight tu buh kat dlm pie dish atas base pie tu masa kita belum isi filling and masa nak bake blind.
Nanti I tunjuk ye bila I rajin nak masuk dapur dapur masak pie, hehehe

Mommylily,
Candy thermometer ni kita letak dlm candy liquid masa tgh masak tu so kita tau the right temperature :-).

Wanie,
thanks ye sbb sudi singgah n baca my blog.
Frozen kari tu I pernah simpan around 3 months dlm freezer. I simpan terus lepas masak n sejuk. Bila nak makan, just reheat lah but tak boleh nak refreeze lepas tu.

Aida Rezuan said...

LG,

Ooo.. gitu ye.

Hehe.. orait! Akan saya tunggu kemunculan pie yang bakal menusuk kalbu nih!

SJB said...

Hey sekali sekala makan luar pun ok juga :D.

lemongrass said...

SJB,
sekali sekala my mind and body pun nak rest kan, hehehe