Monday, 21 June 2010

The shortest day of the year.

Hari ni sambung balik puasa ganti yang terbantut last week. And today is Winter solstice here in the Southern Hemisphere which is the shortest day in the year. So, kiranya puasa I hari ni yang paling terpendek lah kan. Subuh masuk pukul 5.42 am and Maghrib tadi pukul 5.20 petang. I puasa 12 jam lah hari ni, macam tak pendek aje kan! Kalau puasa 8 jam gitu, barulah pendek namanya kan, hahahaha….

But puasa hari ni I tak mengidam nak makan apa2 sangat sebab semalam dah makan buah melaka kan ;-). Esok I nak puasa lagi, InsyaAllah, and maybe I’ll make some nice kuih melayu esok :-). Tadi, since ada leftovers choc muffins from last week yang I peram dalam fridge, I changed the muffins into choc raisin balls. Recipe dia I dapat from here but kat recipe tu guna rum which I tukar ke fresh orang juice. I selalu jugak buat choc balls ni masa Christmas but guna a different recipe. The Little Misses like them but for me they are a bit too rich. Kiranya makan 1 at a time lah :-).

IMG_3747

IMG_3749

Some salut dengan purple 100’s&1000’s and some salut dengan choc rice :-). Manalah budak2 tu tak meleleh air liur kan, hehehe….

Kalau bagi choc balls ni as gifts, bungkus cantik2 sure people will like it kan :-). Nanti kita buat masa Raya ye, hehehe….

As for dinner pulak, I made meatballs and spinach fettucine. Dah lama jugak tak makan pasta ni, selalunya we’ll have it at least once a week. I guess last week, we all banyak makan nasi kot tu yang tak tersempat nak makan pasta.

IMG_3754 

Meatballs in pasta sauce and spinach fettucine.

IMG_3755

Makan dengan freshly grated parmesan and ground pepper, memang sedap kan :-).

30 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Ooo lalala.....Nyummmmmm Salam & Selamat Berbuka Puasa Min.....Pasta pun sedap!!!!

fatinz said...

selamat berbuka sis..... nyum3

Dinas Aldi said...

comel la choc raisin balls yg bersalut biji2 purple tu (nampak sangat kita x reti masak, pakai bantai sebut ja biji purple, ngeh ngeh). & selamat berbuka ya.

JaJa'Z said...

sikit nya akak letak ur sos spagetti..kalau jaja mau letak melimpah ruah...

zarin said...

bukan kanak2 je yg meleleh air liur tengok choc balls tu. i pun dah terasa rasa kat tekak nih...kalau lah i dok sebelah umah u kan best ;D
boleh mintak sebijik ekeke

ummu_hanis said...

meatball!!!!
ahakssss...
sedapnyeeeee.

lemongrass said...

Kak Watie,
I ada 2 hari lagi nak ganti, nak masak apa pulak esok ye? hehehe

Fatinz,
saat paling best, berbuka puasa selepas sehari berpuasa, hehehe

Dinas,
cantik contrast colour tu kan, purple and brown. Brown kaler orang tua, purple kaler orang muda, hehehe...

Jaja,
I kadang2 suka sos banyak, kadang2 suka sos sikit, hehehe...

Zarin,
kalau you duk sebelah rumah I, maulah badan you pun sama naik mcm I ni, susah weh! hehehe....

Ummu_Hanis,
:-). Lepas ni buat bakso pulak dgn meatballs, hehehe

blu4sky said...

LG,
i pun terliur tgk choc balls tu..
bestkan puasa waktu winter..kejap je dah buka.. klu kena summer mau terduduk menunggu waktu buka..hehehe

Mat Gebu said...

salam LG...
Ishh sedap lah nampak pasta tu. cuma rumah ai ni kan, tekak mereka semua the melayu's and the jawa's...jadi no pasta..no western food....apa kata kalau pasta tu ai buat tempe ball instead of meat ball?..pitamm tak?

lemongrass said...

blu4sky,
I pernah puasa masa Summer dulu, memang seksa gak lah nak menunggu waktu buka tu. Banyak betul dugaan, hahahaha...

Cik Mat,
salam.
Sama lah aklau I balik kampung Ijok tu, tak kuasa diaorang nak makan pasta and pizza yg I masak, hikhikhik....
Kalau makan, lepas tu mesti cari nasi jugak!
Tempe ball tu klu goreng rangup2, mesti lagi sedap dr meatballs tu!

iu rf said...

selamat berpuasa kak..!
seronoknye puasa time winter ni..siang pendek.. kt cni siang lamanye.. puasa x abis ganti lagi ni..huk3.. :P

sedapnye npk choc tu....terliur...huhhuhu

yan said...

Best nya posa.Kejap je dah buka..Pasta tu pun nampak sedapnyaaaa...

an15 said...

hidup hari ni kelam-kabut, so berbuka dgn spageti je. Mmg life saver la encik Prego ni.

alinac lover said...

alamak..pasta..ske nyer..tp xpndai la nk msak cemana~

Shalinda said...

Salam LG..my 1st comment..selalu berborak kat Shoutmix..Sis Lin pun posa gak yesterday tp sal kekalutan kat opis jd terpaksa la..posa sis dibatalkan..InsyAllah ari ni sambung balik posa..cuaca pagi ni mendung jer..Alhamdulillah. Comel2nyer choc raisin balls u..mcm puannya juga..klu wat for birthday party mesti laku..hehehe

melatie said...

Choc Raisin Balls and Spinach Fettucine top with Meatballs in pasta sauce. Sedapnya. Smlm I buka puasa ngan sambal tofu and ayam goreng je. Sampai rumah lambat sangat.

Pastu buat I terliur je, dah lah tak sempat nak masak. Jellllllles I

ct_nurmarlissaa said...

ermm...ball tu look veryy mengancamm....nak satuu....huhuhu

SJB said...

Tengok saja gambar tu pun boleh terliur heheh.

kucingorengemok said...

i had a problem with the shortest day concept ni masa belajar geografi dulu, ye lah tak pernah keluar dari malaysia masa tu, tak boleh bayangkan!

but choc balls are totally awesome :)

JaSSNaNi said...

fuhhhh yoooo.. kelas2 gitu nampak menu kat sini.. LG.. memang teror mendeco dan meng-create kan resepi.. saluuuttt lah.. sampai i sendiri terpugunnn u... :-O

meet ball fetucini tu.. lagi la marbelous... nyumm nyummm...

Selamat menyambung puasa lah yer.. banyak hari lagi ke?? ahaksss.... :P (macam la aku dah abis bayar puasa.. ) hikhikhik...

NenekPenne said...

huh..menu no.2 tu yang i lagi suka
biasalah i mana suka makan kek2, biskut2 bagai.... tak kenyang...bak u kata, lekat celah gigi jer...

Zaitun said...

Selamat berbuka puasa, apa kata lg masuk bubur(makanan orang tua) hehehe....

Ayu said...

salam k.min...

pekabo? uuuwwwaaaa....till end of this month ayu akn bz dgn segala bagai audit yg akn dijlnkan kat sini.huh! nyampah!!! smpaikan rasa malas nak pi opis sbb tak abis2 dgn auditnya.

kak...cekelat tu ada lg tak? klu ada bak mai la 3-4paket.sambil m'beli...sambil m'derma n sambil mkn cekelat.hehe...ckp psl cekelat...aritu ayu check blk expired date kat cekelat2 yg akak belikan tu.huhu...ada tu end of this month tamatnya.dgn pantas ayu ngap.tp still ada lg coz ada 2-3 yg expired same date.camne la nak kurus klu gini gayanya.yg turkish delight tu dah krg peminat coz ainnur tak suka.tp faris...semenya dia ngap.dia tolak batu dgn kayu je sbb kertas pun ada masa dia ngap gak.adeehhh...

kak...yg cupcake tu tak yah pukul smpai kembang ke? juz kacau2 je eh? huhu...senangla idup klu mcm tu.malas nak kuarkan mixer sebnrnya.

lemongrass said...

IU,
selamat berpuasa utk you jugak, bila nak ganti? hehehe... Memang susah sikit lah puasa Summer ni sbb panjang n panas.... :-)

Yan,
Tu yang ramai tunggu Winter baru ganti puasa, hehehe...

An,
Tu lah kan, pastu murah pulak tu and macam2 perisa ada. Senang sgt nak 'masak' dinner sekarang ni :-).

Ain,
Pasta ni paling senang nak masak, especially kalau you dah ada pasta sauce yg beli kat kedai :-).

Sis Lin,
I pun puasa jugak hari ni, insyaAllah. Kalau habis puasa hari ni, maknanya tinggal 1 hari aje lagi nak ganti.. yeay, hehehe

Melatie,
I rasa masak pasta ni lagi cepat dr masak nasi n lauk. I kalau masak lauk, mesti ambik masa lama sikit kat dapur tu! :-).

CT,
boleh aje, ada lagi kat dlm fridge tu! :-)

SJB,
Tu yg I think sometimes I nak masak mcm2 sebab bila pergi all the blogs, semua buat I terliur!:-)

KOG,
My Miss 6 pun tak boleh bayangkan shortest day ni. For her every day is 24 hours so what's the difference, hehehehe...

Nani,
I tak pandai mendeco n create recipes. I cuma alter sikit2 aje recipes yg berlambak2 kat web ni, hehehe... Deco I pulak very2 sempoi! :-).
I ada 1 hari lagi esok nak ganti puasa ni, pastu boleh Raya!!!!! :-)

NenekPenne,
memang tak kuasa kan bila tgh lapar, makan benda yg lekat celah gigi aje ni :-).

Kak Zai,
kalau I masak bubur, alamatnya I sorang aje lah yg makan nanti, hehehe

Ayu,
salam.
Nak end of financial year, masa tu lah kelam kabut semua kena audit ye :-). Nanti bulan July, baru lah boleh lepas nafas sikit kan :-).
Coklat yg nak expired tu, Ayu masukkan dlm freezer, dia tahan lagi lama! Tapi nasib baik ada Faris, pegawai DBKL ye yg boleh menghabiskan, hahaha...
Cupcake tu tak payah pukul, kacau aje dgn sudu sampai dia mixed well, senang sgt2 nak buatnya :-).

Kniedaz said...

tak penah lagi masak fettucine..asyik beli spageti, macaroni je..nak try jugak la satu hari nanti..hehe

fa10 said...

Kat UK hari ni the longest day of the year

lemongrass said...

Kniedaz,
I suka fettucine ni sbb lebar aje, hehehe

fa10,
Jenuh lah ye sape yg puasa kat UK hari ni :-)

iu rf said...

iallah ...cuba nk ganti pose summer2 ni...kikikiki

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Salam Ziarah Sis.


Tempting lah ! Suka sangat tengok masakan kat sini.

lemongrass said...

iu,
pukul berapa maghrib masa Sumemr kat Germany tu?

Azrina,
salam singgah ke my blog :-)