Monday, 1 March 2010

What to do with a cry baby?

Hari ni cuti Hari Buruh aka Labour Day kat WA ni. But The Other Half tak cuti so terpaksalah dia pergi kerja while we all lepak2 kat rumah tak keluar langsung :-). Since tak keluar rumah langsung, I had no idea that the temperature got up to 39.6C. Ye lah kan, satu hari suntuk duduk under the nice cool aircond :-).

And The Little Misses bangun aje from sleep, terus main Lego berjam2 lamanya without having breakfast first. Memang senyap aje rumah sebab they shut their door so I pun terasa macam they were at school pulak, hehehe. At 10 o’clock, they decided to come out from hibernation sebab Miss 6 dah kelaparan :-) and then wishing for me to make them roti canai. I told Miss 10 that she can have roti canai if she wants to cook it herself. Terus lah tanpa berlengah2 they took out the frozen paratha and masak their own breakfast. I was busy cleaning the bathrooms and toilets at that time tu yang malas I nak jadi Mummy mithali. Bila lagi kan nak teach them basic cooking skills like that if not now.

And bila dah satu hari suntuk main sama2, towards the evening tu mulalah the kakak teased the adik and drama air mata pun bermulalah! Gelak2 at first, pastu nangis, gelak2 lagi pastu nangis balik. Geram betul I dengar! Miss 6 ni kan is such a cheery happy person most of the time. She’s the type of person who wakes up always in a good mood. And you would assumed budak2 macam ni akan jarang lah nangis ye tak. But she is so gembeng, cengeng aka cry baby when she’s with us. I dah tak tau lah macam mana nak buat dia supaya jadi tak gembeng lagi! Kena ejek nangis, kena marah nangis, kalau dia rasa dia buat salah pun dia akan nangis dulu even before we can marah her! Kadang2 tu bila dah geram, I marah dia sebab dia nangis bukan sebab ‘kesilapan’ dia, hehehe.

How do you deal with a cry baby ni ye? Nak kata she doesn’t get that much attention, she does, and we don’t think we give her excess attention. And she knows kalau dia menangis sebab dia gembeng, dia akan kena marah instead of kena pujuk. Tapi still jugak menangis tu for trivial reasons. Bila I tanya dia, dia suka ke kena marah dengan I tu sebab dia jadi cry baby. Tau pulak geleng kepala and said, “No”. The Other Half lagi lah memang cukup tension bila tengok budak2 gembeng tak tentu pasal ni, hehehe.

But I rasa lah kan, sifat gembeng ni memang lah ikut keturunan kan. I ingat lagi my Mak cakap kat I dulu yang I punya ‘kilang air mata’ betul2 kat tepi mata tu yang senang sangat meleleh, hahahaha. Tak boleh tertegur sikit, terus cepat sangat terasa and terus menangis. Tak boleh kena ejek sikit, terus menangis. I pun ada kakak gak yang suka menyakat so tu yang jadi minah air mata tu. Pastu, bila I dah besar sikit, I menyakat pulak my adik2, hahahaha…. Adik I sorang tu pun gembeng gak and now anak2 dia pun gembeng jugak, wakakaka…

Like Mother, like daughter. Manakan tumpah kuah kalau tak ke nasi kan :-D.

So, do you think I should just wait it out and pray that one day soon she’ll grow out of this very irksome trait? Sebab I have obviously grown out of it and tak gembeng lagi dah sekarang :-). I rasa dah lama jugak kot i got rid of this ‘gembeng’ness since high school probably, hehehe. Tak larat weh nak bermerah mata setiap masa, kilang air mata pun boleh bangkrap kalau hari2 nangis, hikhikhik…

So tadi The Other Half had to do another ‘slow talk/friendly chat’ with The Little Misses regarding teasing and crying. We’ve told Miss 10 banyak kali yang it’s not a joke when only 1 party is laughing and the other one is crying. It’s called bullying lah kan. Kalau dia tak nak and tak suka orang lain bully or tease dia kat mana2, jangan lah bully adik dia, betul tak. But biasalah kan, if it’s us yang bagi nasihat, susah betul nak lekat kat otak diaorang. Kalau cikgu yang bagi nasihat, terus ingat sampai bila2!

Enough story about the cry baby. Kalau lah dia tau I tulis kat blog cakap dia a cry baby, sure nya dia akan nangis! hehehehe… (menampakkan betul sifat dia yang gembeng itu, hehehe).

IMG_2028

We had pasta tonite sebab dah lama tak makan pasta. I made fettucine marinara for The Other Half and me and fettucine meatballs for The Little Misses.

IMG_2025

Ada mussels, prawns, squid and fish fillet in it.

28 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hehe kak...Apple doesn't fall away from the tree! :D

Pasta, yummmm!

Sizuka said...

k.min, zahra is so like Iffah. Iffah can cry over everything termasuk la kalau mama keluar, pastu tak dapat nak telepon hp mama selama 1/2 jam.. argh!! kadang2 rasa nak je tampak plaster kat mulut dia.

but, she's the darling of this house. without her, sunyi je rasa. and Iman can be extra quiet without iffah around. I'm pretty sure same goes with ur daughters :D

rainoserez said...

miss 6 gembeng? alaaa.. biasa laa, nak bermanja kot..? hehee

Yat Maria said...

LG,

I think she'll grow out of the enggeng trait when she's slightly older...tak kan nak jadi neng yatimah bila dah besar kot?

ikut trait Mummy dia masa kecil la..tahts why..lagi ada tukang sakat..lagilah..

my house tak dah neng yatimah..tarzan adalah..kekadang i fikir tarzan pon boleh nangis kat umah I bila the 2 boys dah start..ha ha.

today word verification, i dapat lariongt..apa ke bende..LOL

lemongrass said...

Love,
hikhikhikhik.... :-D

Shidah,
macam mana ye nak buat sebab I dah tak tau mcm mana nak hilangkan gembeng dia tu. I pun kdg2 rasa mcm you jugak, nak aje tampal plaster kat mulut dia bila she starts whining and crying :-).
Macam Iffah lah, Zahra ni very cheery and talkative and sunny most time cuma bila jadi ratu air mata tu yg I tak tahan :-).

Raino,
memang you, kadang2 I pun pelek gak budak yg senyum aje tukar jadi ratu air mata dlm sekelip mata!

lemongrass said...

Yat,
tu lah kan, apasal lah I dulu ratu air mata kan dah turun ke anak. Sekarang I jugak yg susah, hahahaha.
Tarzan kat rumah you kira boleh menang the loudest voice contest lah ye? Hehehhee

Ajzie said...

Sini ada sorang mcm tuh..)Boleh duduk serumah kalau mcm tuh)
Adehhh mama dia pun tak larat dah memujuk, memberi nasihat, memeluk apatah lagi mengelap air mata dan hidung.. hehehe dan kdg terus kena marah bukan sebb kesilapan mereka..tapi kena marah sebb suka sgt nak nangis hehehehehe.

ain said...

salam min...miss 6 mcm honey. gembeng giler. sikit2 nangis, rimas akak. Kdg2 tu habis kakak2 n abang dia kena marah sbb buat adik dia menangis. kalau nangis ala ayu2 tak pe gak, ni nangis mcm nak pecah gegendang tinga akak. tu yg kdg2 angin satu badan. kakak dia zati kdg2 jd so tension bila honey menangis sampai dia tutup mulut adik dia yg tg menangis tu!!!adoiii!!!

azieazah said...

Cembeng? ahaaaa tu tanda dia nak adik lagi...hikhikhik!

biasanya budak cembeng ni, kalu dapat lagi dia sebik, lagi best diusik disakat lagi, besttttt... hehehehe

Maryam said...

Kak Min hehe gembeng? bahasa Jawa ke ni?
Macam tak caye Zahra tu menangis nya kuat wakaka...btw oh i terus macam lapar semula bila tengok hidangan pasta itu :)
Kak i nak feedback komen entry sblm ni i rasa lah kan Zahra loves food and she likes experimenting wiv them haha! tats y gebu kan :)
Ha'a kueh bakar yg bunga tu lah tu yg panggil tapak gajah kiki

shaz said...

Mynn,
Gembeng pun cute, so amatlah dimaafkan. Anyway, I've got a photo of her at the mosque in my blog yg I baru paste. Tersangatlah cute nya dia, with her big eyes yg macam terbeliak looking at the camera.

Yati Harvey said...

Hahaha....anak I pun ada yg gembeng but I think its more of no.2 syndrome....taktaulah betul ke tidak but I know I cukup tension bila dia gembeng.

fabulous.farah said...

hehhe..i gembeng sampai ke tua =p

TopsyTurvy Mum said...

my 1st son yg gembeng...dah 9 years old pun..i pun x tau nak buat camne..cakap2 pun tak jalan...

sama ler tu kalau buat salah, kita blum marah dia nangis dulu..kucing org lain mati pun boleh nangis..haishhh!!

terliur tgk pasta u buat tu :)

dila~noor said...

salam sis..

ade perasan tak,during the time when u're the "gembeng" among ur sibling,u jadi baik bile you pulak nyakat adik2 you..
so sekarang you kene bagi adik kat miss 6 supaya die jd macam u..ekekeke

wow..ur pasta look very yummeh!
i geram jgk kdg2 dpt husband pure melayu nih,asik cari nasik je..jarang betul dapat masak pasta =)

Along Zakaria said...

LG, tengok gambar dia yg kuat sengeh tu, who would thought that she is a gembeng girl..hahaha.

Dr.N said...

salam, biar la min dia gembeng, tak lama mana pun..in few years time kita akan miss sifat baby depa ni...'enjoy' their babyish style while you can, unless you decide to have another one like me at this age...:)

lin muhamad said...

adeh kak lg,
entry akak ni kbtln dengan insiden berlaku mlm tadi..semalaman anak sya 'gembeng'..arini bgn pagi, bengkak mata dia...adeh,peningla taktau nk handle toddlers tantrums ni..

SJB said...

Hehehe manja lah tu. Kan dia ni anak bungsu.

Note: Yummy dinner (^_^).

ct_nurmarlissaa said...

heheheh..kak min bagikk dia adikk..mesti dia ok nyer dan...tak nangis lagikk..

zombiedaddy said...

kahkahkah.. memang keturunan gembeng nih. Mana ada ubat wei! Tapi takpe budak gembeng ni normally are very clever. in fact they are cleverer than the lesser humans. and some gembeng kids grow up to become very the hensem one hahaha.

Zaitun said...

Kat rumah kak Zai pun si abang suka sangat mengusik adik,bingit telinga dibuatnya adik tak nangis tapi menjerit macam sakit sangat apa yang dah abang lakukan.

chiko said...

sangat cengeng. but dulu my dotter pun camni gak tp lama2 bila dah dapat adik, terus stop tak nangis dah! elok plak, but now bila adik dia dah besar, start nangis balik coz adik dia pun kaki buliiii.. sian dia! she's so diff frm me. i dulu style boyish sket so, bukan keturunan i lah tu kan.. hahahha. *mati kalo hubi i tgk statement ni.. lariikk*

http://fieza2009.wordpress.com

Sizuka said...

pakcik zombie,

oh tidak!! are u referring to urself?? jap jap.. aku nak ambik baldi nak muntah :P

lemongrass said...

Ajzie,
kalau we all, klu dia nangis sbb cengeng, mintak mahap I nak pujuk, hahaha. Sebab masa tu slalunya geram aje dengar dia nangis, bukan kesian :-).

Kak Ain,
Honey tu kecik lagi, boleh lah di maafkan klu cengeng. Zahra ni dah masuk sekolah pun masih lagi cengeng, tu yang tak larat.
I pun kdg2 rasa nak jadi mcm Zati, tutup mulut dia so tak boleh nangis :-)..

Kak Azie,
tu yg kakak dia suka menyakat sbb seronok tengok adik dia makin kena sakat makin nangis. But Mummy dia pulak nanti jadi singa!

Maryam,
Gembeng tu bahasa jawa :-). kalau tengok muka dia memang tak sangka dia tu gembeng, hehehe. Tapi kalau sehari duk dgn dia, terus tau betapa gembeng nya dia :-).

Shaz,
thanks for the photos. I dah letak all the photos kat FB and I tagged Amina on them. Hopefully you can see them too :-). Ada banyak jugak gambar your kids.

Kak Yati,
probably kot kan middle child syndrome/the youngest child syndrome. I geram sbb bingit telinga I dengar dia nangis tak pasal2 :-)

Farah,
you lagi teruk ye? wakakakakaka

Dila,
kalau I bagi adik kat Miss 6, nanti dia dah ok gembeng nya, adik dia pulak gembeng. Pastu kena tambah 1 lagi sbb nak bagi yg no. 3 hilang gembeng, hikhikhik.
I suka masak pasta dr masak nasi sbb cepat nak siap and mudah dr masak lauk pauk :-).

Along,
tu lah kan, kuat sengeh and kuat nangis at the same time!

Dr. N,
80% of the time, she's so cheerful but everyday, mesti ada saat2 gembeng n whiny dia. I guess I should be thankful kan for the 80% :-).
Good luck with your pregnancy. Rasanya we all cukup kot with these 2, hehehe

Lin,
anak you toddler takpe lagi. Anak I dah masuk sekolah, tu yg I geram bila dia perangai mcm baby, pastu marah kalau kita kata dia baby..
susah kan nak handle kids' behaviours ni kadang2, pening kepala dibuatnya :-)

SJB,
terlebih manja probably :-).

ct,
nanti adik dia pulak yg gembeng, hehehe....

Wei Bro,
are you talking about me being clever or you? wakakaka. Memang sah2 lah turun temurun dr Atuk kan! Nasib baik lah anak gembeng I sorang aje, hikhikhik...

Kak Zai,
kalau diaorang boleh menyakat n nangis n jerit senyap2, kita tak kisah rasanya. Ni sbb bila diaorang menjerit n menangis tu membingitkan telinga tu yg buat kita geram kan :-)

Chiko,
Hubby I dulu tak gembeng sbb only child so I guess takde sape nak buli dia, hehehe. But mmng sahih lah ikut keturunan I sifat cengeng anak I ni, padah muka I kan, hehehehe...

Shidah,
budak Rod tu you dr dulu memang perasan yg paling hensem dlm family, hikhikhik... We all buat tak tau aje bila dia ckp mcm tu, lama2 dia senyap lah bila orang tak layan, wakakakaka

myfuzzyworld said...

Salam K.Min n semua pembaca blog salam2benua,

Saya sangat memerlukan jasa baik anda semua utk participate dlm survey saya.

Disamping itu, anda juga berpeluang memenangi 4Gb Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

>>anak2 k.min sangatlah cute n the pasta looks yummy.. err.. tetiba rase lapar..

Hana' Yusuff said...

wauu... hari tu baru try buat linguine with prawn.. (cari lobster kat tesco tak jumpa) u buat sos tu macam mana ye?ada letak yg special tak sbb byk seafood?

boleh ke nak pesan tray tu?my hubby dah pergi perth pg tadi. tp esok mlm dah sampai rumah. next trip 7mac (hari tu silap info) dan balik 9mac. kalau tak susahkan, boleh ke?email add hari tu tak jumpa pulak,bg balik boleh?

lemongrass said...

Zu,
survey ni untuk apa?Saje nak tau :-) whether utk kerja or studies. Hopefully adalah bloggers yg nak buat the survey. Good luck.

Hana,
I dah belikan you the insect muffin tray tadi. I dpt kat Big W for $15.87. My email add is lemongrass@y7mail.com. Let me know dia stay kat mana so we can meet up with him :-)