Monday, 8 March 2010

Our exercise nook

I’m just too lazy tonite, nak update blog pun rasa malas sangat2, nak exercise pun rasa malas sangat2, nak iron baju pun malas, hehehe. But makan tak malas pulaknya!

Since, I malas nak buat everything, layan aje lah these photos ye.

Ini gambar our exercise corner. I said to The Other Half a few weeks ago yang alangkah best nya kalau dapat tengok movies while doing the exercise. Tak lah terasa berat and lama sangat nak exercise for 30 minutes tu kan. And he totally agrees with it so he set up the spare computer right in front of the eliptical on top of the chest of drawers. Voila, now we can watch dvd and also surf the net while exercising, hehehehehe. And once we put the earphones on and shut the door, we can’t hear anything else, lost in the movie world :-).

IMG_2130

The Other Half likes to watch series that’s 50 minutes long like Dexter sebab kalau boleh dia nak exercise for 50 minutes each time. I pulak suka watch series or shows yang 30-40 minutes long sebab that’s the max I want to exercise each time. Tak sanggup lah I nak exercise lebih2 ni, hehehe. For the time being, we are only doing the eliptical for our exercise. The Other Half malas nak buat Wii bersama Maya sebab he said he doesn’t burn that much calories exercising with her, hikhikhik… I pun malas gak lah nak exercise dengan Maya sorang2 ni. Kalau we all a bit rajin, we’ll do the weights as well (itu pun kalau rajin lah which is very jarang jarang one, hahahaha).

And our dinner tonite, Italian-style rice, vegetable risotto with sausages. Risotto ni nice but leceh nak membuatnya cos you have to stand in front of the dapur and ladle the liquid one ladle at a time sambil kacau the beras sampai lah masak which can take 20-30 minutes. Lagi senang nak masak nasi dalam rice cooker tu, tinggal tekan butang and walk away…

IMG_2127

21 comments:

Azita Zain said...

min, tak lama lg mesti slim giler punya! satu hari 40min exercise...lebih dari cukup tu!!!
tekan rice cooker, lps tu gi exercise....!

eL_kz said...

akak..sosej tu homemade ke? camne buat eh?
*ape rase mkn risotto eh?
kenyang x? hehehe

Aida Rezuan said...

LG,

Wahh.. canggih gitu. Tengok la citer2 seram ke, kejor dek hantu ke.. buleh laju sket mengayuh. :D

*Yummy looking risoto!

rainoserez said...

bagus nih idea ni.. exercise sambil tgk movie, tak lah terasa sgt seksanya yer tak? hehee.. misti coba!!

kak ina kl said...

salam min..alahai..dah kurus pun nak buat senaman ker..
tapi bagus jugak idea kamu tu..letak benda tu..barulah tak boring..

Jamelah Khatun said...

Salaams Adik, Wow a good way to exercise.We will be there for 2 wks(12-26 Mar),tak dapat cuti panjanglah. Last Ramadhan we stayed abt 1 mth. He used to stay at Oats St. tapi baru pindah kat Victoria.Kak belum pernah pergi rumah baru dia.Thx for sharing the tempe shop. Sure you tak mau apa2 fr Singapore?

fabulous.farah said...

rajen nye exercise..dah setaun tak exercise langsung..haha

Aida Narina said...

wahhhh, kak min rajin nya naik elliptical. haritu kat ebay ada orang jual 1pence, tapi kene self pick-up. disebabkan tak ada kereta, melepas la elliptical free :p

p/s: dah lama tak leave comment, tapi baca memang wajib! ;p

lemongrass said...

Kak Ita,
tu yg heran tu, patutnya dah slim giler lah kan skrg tapi sbb makan still pulun lagi, susah betul nak turun, hahahaha

el_kz,
tak sanggup I nak buat homemade sausage, hehehe. Kat sini snng sgt2 nak cari sausage yg mcm2 perisa tu yg beli aje everytime :-).
risotto tu rasa mcm nasi lembik so memang kenyang :-)


Aida,
tu lah kan, bila tengok CSI, kita pun laju aje kayuh, whehehe

Raino,
klu exercise aje, memang seksa sungguh.Rasa lambat betul nak siapkan 5 minit! Tapi bila tengok movie, laju aje tiba2 dah setengah jam, best, hehehe

Kak Ina,
I buat exercise sbb nak fit as well, sbb bagus untuk kesihatan kan exercise ni. Bila usia dah makin meningkat ni, kena jugak lah jaga kesihatan :-)

Kak Jamelah,
salam.Oats st tu dekat dgn tempat we all pergi swimming class lah, dekat lah jugak dgn our house :-). Thanks ye for the offer tp takpe, tak nak susah2 kan :-).
Nanti kalau u dah sampai sini, email me ye at lemongrass@y7mail.com. Mana tau, boleh kita berjumpa :-)

Farah,
I ni cukup menyampah nak exercise tp terpaksa, hahaha

Aida,
uish, melepas betul ye nak dpt free eliptical. we all suka eliptical ni sbb rasa mcm segala muscles exercise at the same time :-)

iaaini said...

Salam LG,

Lama betul tak drop by kat sini, sure you tertanya2 ke mana I gi (mcm le you ingat kat I pun... perasannye! hehehe)

Anyway, just to let you know, I baru jek habis dari bercuti panjang i.e. mc. Baru jek recover from operation yg tak plan2. Masa cuti Chinese New Year di kampung, tiba2 je I kena stomach pain. Bila balik semula ke Penang & jumpa doc, doc confirmed yg I kena operate appendiks. So, mc lah for 2 wks. Nak dijadikan cerita, after I discharged, the next day my daughter pulak admit, kena langgar motor masa merentas desa di sekolah. So, both of us sama2 sakit but my daughter still kena gi ke sekolah coz ada exam. Tapi just gi ke sekolah utk ambil exam aje, once dah siap, cikgu call utk pick her up. Gitulah ceritanya ke mana I menghilang.

Back to your entry, wah bersemangat sungguh exercise! I pun dah lama tak exercise. Memang teringin jugak nak exercise semula utk jaga kesihatan esp umur pun dah dekat nak masuk angka "4".

-An

SJB said...

Wah...bestnya siap dengan movie hehehe. Mesti rasa macam di gym lah ni kan.

Ayu said...

salam k.min...pekabo? huhu...lamanya tak jenguk blog akak.last week bwk ank2 b'cuti ke genting.lama plan nak kesana tp baru skrg hajat t'capai.pdhal bkn jauh pun genting tu.iisskk...

blk dr genting...2-3 lps tu ank2 ayu demam panas.kita yg sihat ni pun sakit sama sbb dah jaga org sakit kan.tambahan lak cuaca amat panas,lg senang kena migrain.

hm...zahra cengeng ye? masa ayu kecik2 dulu ayu pun dlm kategori cengeng gak.pantang kena usik skit,mula la meleleh airmata.apalg klu kena marah.tp bila dah mkn besar,perangai tu berubah.mkin keras kepala ada la.hahahahahaa....

Ayu said...

ooppsss...lupa nak gitau akak.aritu masa ayu teman hb pi byr duit motor,t'pandang la motor idaman ur hb.sejibik mcm yg TOH kenan.then hb ayu ckp...klu abg pakai motor camni ok tak? then dia smbg lg...satu hari nnti abg akn beli gak motor camni.heh! lps tu ayu pun buka citer la psl TOH pun minat motor ni.hehehehe...

Sally said...

hehe.dulu saya sangat la rajin excersize ni...rumah sewa bujang2 dulu ada beskal gini la lebioh kurang hari2 kayuh..time tu bdan mcm kobis la katakan (65kg..bulat gila)...tapi tak gak kurusnya..skrg ni masuk apa pun bdn tak naik-naik dah.

ain said...

akak pulak suka dengar music sambil xcersize, pas tu akak timing dari lagu no satu sampai lagu no berapa lbh kurang 30 minit. so sampai je lagu yg ke minit 30 atau 40, dah boleh stop xcersize dah. but lately ni, malasnyaaaaa nk xcersize lah. aduss!!!

vinz said...

LG....jgn la dok wat malas update blog ni...kang I pulak yg boring tak dapat bace berita terkini...cite U ni better than TV3 la...he..he...

lemongrass said...

An,
lah.. patutlah lama tak nampak you kat comment ni. Rupa2nya MC. But sekarang appendicectomy pakai key hole surgery aje kan so cepat sikit baik from the op.
How's your daughter? Siannya dia, sure trauma lagi tu kan. I hope both of you cepat2 lah sembuh sepenuhnya.
Tu lah, I start exercise ni pun sbb teringat umur dah meningkat so kena lah jaga kesihatan, hehehe

SJB,
poor man's gym cos cuma ada 1 exercise machine aje, hahahah

Ayu,
Wah... jalan sakan kamu ye :-). Ainnur dgn Faris dah ok ke? Cuaca kat sini pun skrng ni panas sgt2, memang cepat sgt rasa sakit kepala n sakit tekak.
Kan dah cakap, rasanya ramai betul guys yg minat Ninja ni, hehehe. Hubby Ayu pun rupanya tgh mengidam jugak ye :-).

Sally,
I tahun ni dah mula balik nak exercise rajin sikit sbb umur makin meningkat so konon2nya nak keep fit lah, hehehe

Kak Ain,
dulu we all dengar music or dengar cerita on MP4 player tp sikit2 asik tengok jam aje sebab bila lah nak siap, hehehe. Skrg ni bila tengok dvd, tak terasa masa tu berlalu :-).

Vinz,
wakakakaka.... Kat TV3 tu kan ada mcm2 citer :-)

Ajzie said...

rajin nya LG ber exercise.

Btw I link your blog tau.. syiokkkk plak baca selalu.. Gambar pun cun melecun.. Tuh yg paling suka tuh.. heheheh

Yati-M said...

LG... sedih tgk elliptical u ni... saya tunggu dari kedai fitness tak sampai2.. uwaa... dah 2 weeks order..adeh..karang ngamuk tukar nordic track hahaha.. berangan...

idea yg bernas exercise sambil tgk movie.. hehe

blackcardomompods said...

LG,

rissoto ni cam cous cous ke rasanya?ke taste better lgi?

lemongrass said...

Ajzie,
bukan rajin, tapi terpaksa. Kalau boleh, I memang tak nak langsung buat exercise ni, hehehe.
I'll link yr blog sama ye!

Yati,
kenapa lambat sgt sampai ye? Agaknya diaorang tunggu supplier hantar dr overseas kot, tu yg lambat sgt. Takpe, sabar sabar, hehehe..

Blackcardamompods,

Risotto ni rice but dia guna arborio type rice, yg medium grain tu. Tapi dia serap bnyk air so memang guna bnyk air masa masak tu and bila dah masak, still ada sikit2 crunchy bits (mcm nasi tak masak lah, hehehe)