Saturday, 13 March 2010

8kms of cycling

Our Saturday started with $200 melayang even before any of us keluar rumah pagi tadi. I wanted to go grocery shopping pagi tadi but bila I tried starting the car, tak nak hidup langsung the engine. The car battery has died overnight so terpaksalah beli and ganti battery baru. The last time we changed the battery was exactly 2 years ago! It was supposed to have last us 3 years but due to weather condition and the bonnet being exposed to extreme heat everyday, it didn’t last that long. Well, this was what the battery guy told us anyway, betul ke tak tu I have no idea. Mana nya tak extreme, temperature semalam got to 42C! Luckily hari ni it was cooler a bit.

The Other Half jokingly said, “I’ll go to a car workshop and buy a battery and fix it myself! :-)” Muahahahaha, nak tergelak I dengar. This coming from a guy who does not even know how to open the bonnet of the car without having to read the car manual book! Perasan nak pasang battery sendiri konon, wahkahkahkah. So, terpaksalah panggil orang to come and fix the car, tu yang melayang $200 just for the battery. Nasib baik service free sebab ada roadside assistance card. Hopefully this battery will last us 3 years lah :-).

Then bila the car was fixed, the 4 of us went cycling. Miss 6 managed to do 8km today without falling off, suffered any accidents and she also managed to get on the bike by herself without any help from us. Yeay for her! :-). Pastu dia perasan terer, turun bukit pun sikit nya ‘laju’ ke, nasib baik tak jatuh, hehehe. We were so impressed with her today. Budak2 ni kan cepat betul learn new stuff kan unlike her parents the oldies, hehehe.

I know it’s Saturday but The Other Half malas nak ber BBQ sebab he said he’s so penat. Ye lah, pagi tadi berbasikal, pastu lepas lunch pulak he went on the eliptical for 50 minutes. Manalah tak penat kan! I will have to ambik gambar dia once he’s slimmed down lah so people can go, “Wow!!! Cun jugak dia ni ye!”, Muahahahahaha…. gelak guling2 I dulu :-).

Since, tak buat BBQ, I masak fish kebab aje on the stove top and makan dengan spiced couscous. We all ni jarang makan couscous but sekali sekala makan, sedap pulak rasanya :-). Ye lah kan couscous ni bukannya makanan staple I masa kecik2 dulu nor The Other Half’s staple food so tu yang jarang buat. The Little Misses makan jugak couscous ni but not their most favourite food kot :-D.

IMG_2179

And then we had panna cotta with strawberry compote (aka strawberry cooked in sugar syrup). The Other Half bila makan panna cotta tu terus kata, “stuff my diet tonite! I’m having a second serving!” Hikhikhik…. Sape nak recipe panna cotta yang I buat boleh tengok kat sini ye. But kalau you all nak yang bahan2 dia senang cari kat M’sia, you boleh tengok recipe kat sini.

IMG_2189

And ini pulak banana loaf I made semalam. Bila Summer ni memang ada abundance of bananas and bila hot weather like seminggu dua ni cepatlah bananas tu ripen kan so dari terbuang, I pun buatlah kek.

IMG_2176

I guna recipe ini but seperti biasa, I godek2 and ubah2 recipe orang, hehehe. I guna 250g tepung naik sendiri and tambah 10g cocoa powder. Pastu I guna 4 biji pisang montel instead of 3. Then I ganti 1/2 cawan canola oil for the butter sebab I malas nak melt the butter :-) and kononnya nak lebih healthy lah. Jadi gak moist and very banana-y.

21 comments:

ain said...

baru2 ni gak, kete akak x nak hidup engine dia, since akak tak tau apa2 psl kete, i just called my hubby yg kat doha tu btau dia the problem, then he called the mekanik to come over to do d jump-start. pdhal kan, kedai service kete tu sepelaung je dr umah akak. teruk betul kan akak ni.

terliur akak tengok ur panna cota w strawberry compote tu!!!

Flower said...

My hb pulak, mmg DIY King. Segala apa benda rosak or nak pasang mmg dia baiki, pasang or design sendiri. Mmg fav dia. Kkdg benda tak rosak pun boleh dia bukak tgk apa yg dia boleh buat. Kalau kereta Land Rover dia mmg tak pernah gi workshop or panggil mekanic. My kereta je hantar service sbb terlampau canggih utk dia. Tp kkdg tgn dia tu gatal gak, benda tak rosak pun boleh dia nak dismantle tgk apa kat dlm. Lagi satu kalau dia tgh DIY jgn offer nak tolong ke jauh. Jauhkan diri jauh2. Kalau dia curse ke apa, just ignore him. Yg rajin jd assistant dia, my girl Hana. SEbijik bapak.

mrs adam said...

wah rase mcm mengidam je tgk panna cotta LG ni..adoi...(seb baik xmengandung.hehe)..bestnye cycling 1 family..rase seronok je dgr happy n healthy family gituuu..

me itu saya said...

sedapppnye panna cotta tuh

penah try rasa, but my auntie yg buat tuh die x pakai strawberry, die pakai, burberry kot [ke blueberry or raspberry eh?] ahahhaa...lebih kurg lah tu nama nyer, x pasti [nmpk sgt x reti buat..haha]

tp bentuknye buah bulat2 n kecik2..sedap coz masam2

rainoserez said...

kak lg,
laparrrr..!

Yat Maria said...

Hi LG

i pun teringat dolu2 belajr to cycle..selalu kayuh laju2 coz i berapa reti balance bila bawak slow2..adalah jugak berkali2 tergolek..ha ha..

the couscous dinner with kebabs sure look gd..and the banana cake..ishh...dun mention la..semangat ni nak try ;)

yat

My Life My World said...

Salam LG, tak sabar nak nengok TOH u slim nanti ... erk ... tak rasa tergugat ker ... hehehe. Cepat kasi semangat kat dia supaya segera kurus :)

Panna Cotta u sungguh mengiurkan. Habih kecur segala air dalam mulut I ni ha ...

Yati Harvey said...

LG,
I pon boleh buang diet klu ada desert yg just slide down your throat mcm tu.....hehehe.

Syuhada Kamal said...

wah! sedapnye sume tu..esp panna cotta tu..bleh terbabas diet dibuatnya..hehe

lemongrass said...

Kak Ain,
I pun mcm you, zilch knowledge when it comes to cars, hehehe. Nak tukar tayar kereta pun jgn harap lah I pandai buat :-).

Nora,
Some guys memang suka sangat2 kan everything about cars ni :-). Save money lah you ye on 1 car tu, OK lah mcm tu kan. Klu my hubby yg DIY the car, memang dah sahih it can't be started again after that! Tak pasal2, lagi tinggi the repair bills.

Mrs Adam,
I pun baru first time buat panna cotta tu sbb teringin dok dr dulu, hehehe.
Cycling ni actually seronok sebenarnya esp kalau ramai2 yg pergi :-).

me itu saya,
Rasanya blueberry kot yg your Auntie guna. Buah dia blue black and kecik2 bulat2 kan?

Raino,
hikhikhik.... sian you ;-)

Yat,
dulu si Zahra bila turun bukit pun dia kayuh so memang lah tak boleh control. Sekarang ni dia dah tau, kalau turun bukit tak payah kayuh cuma kena main brake aje but still gak dia laju menonong, hehehe.

Kak Acik,
tu yg I pun nak kena slim sama ni, tak boleh nak kumpul lemak, hahaha. Tapi makan gak dessert lemak berkrim mcm panna cotta tu, mcm mana lah nak slim cepat kan :-)

Kak Yati,
tiba2 boleh ter'lupa' pulak pasal diet ni kan bila ada desserts :-)

Syuhada,
tu yg I jarang buat dessert, once a week aje sbb memang dah sahih akan terbabas our diet, hehehe

TopsyTurvy Mum said...

nasib battery buat hal masa kat rumah lagi..

i pernah 2 kali call RACV just for silly mistakes..

1st...engine x nak hidup pasal i tak perasan salah parking gear wahaha..

2nd...i x perasan tertolak switch utk guna petrol coz my car boleh guna LPG n petrol and that time tgh pakai LPG, petrol takde.
Mesti org2 tu bengang jer kat i kan haha..

yumm yumm panna cotta..mintak sket!

lemongrass said...

TTM,
hahahaha.... sure orang RACV tu kata memang betul2 stereotype woman n cars lah ye :-). For me, I dah pandai bawak kereta tu dah kira terer habis lah, hehehe

yellowrose said...

kak..suke ek kouskous??huhu...kat joden nih pon byk juall...tapi mcm xselere nk mkn..sdap ek??

lemongrass said...

yellowrose,
I suka couscous kalau makan once in a while. Tapi kalau kena makan hari2, tak lalu kot, hehehe. Couscous ni tak rasa apa so kalau nak makan, kena makan dgn something spicy so tak lah bland sgt.

Aida Rezuan said...

LG,

Nak tanya.. LG masak couscous tuh bubuh amende lagik ek? Sebab saya just buh butter dgn air jek. Macam tak de rasa sangat, kan? :D

blu4sky said...

salam ziarah LG,

i love the idea of banana bread,
i baru berjinak-jinak with baking.. selama ni reti masak atas stove je...baking memang out..
but this banana bread recipe nampak senang.. ingredient pun takde lah yang pelik-pelik.. i think i'd like to try it out..

btw do you mind if i link to your blog ?

cheers..

alina said...

kak...khatam year 2008 january baru nih.....huishhhh long journey nih

lemongrass said...

Aida,
I bubuh mcm2 sbb kalau air dgn butter aje, my tekak cannot telan lah, hahaha. Selalunya I sauteed red onion n garlic and with cumin, coriander, paprika and then I add veges like capsicum, carrots. Pastu dah masak I masukkan ke couscous yg dah kembang tu and just mix them around. I selalu kembang kan couscous tu with chicken stock so adalah oomph sikit, hehehe


Blu4sky,
Salam singgah to my blog. I suka baking ni but only when ada orang yg nak makan n yg senang2 aje. That's why I love banana bread because it's so simple :-)

Alina,
wakakaka... sanggup you go through semua entries, caya lah! :-)

Aida Rezuan said...

LG,

Thanks for the recipe! :)

Tuh la kan, kalo masak dgn butter dan air jek.. tak berasa la. Sy dok buat gitu, pastu masak sayur2 asing. Huhu!

Nanti buleh try cara LG sebab tengok menarik sungguh. :)

SJB said...

Memang hebat masakan hari ni ye, siap dengan dessert sekali hehehe.

me itu saya said...

kak,
betullah blueberry..;D