Saturday, 6 March 2010

How many? That many?

Semalam I was ‘refreshing’ my blog bila tengah takde kerja (biasalah kan, kalau kita yang tak refresh and tengok our own blog, sape lagi yang nak tengok kan, hehehe), I pun tengok lah berapa orang yang tengah sekodeng my blog. Everytime I refresh my blog, the first thing yang I tengok will be the comments under the latest entry, then I tengok the chat box for new chats, then I scroll down to sape bloggers yang dah update their blogs so I can sekodeng their blogs.

Then I tengok my bean jar, berapa banyak hits dah naik since the last time I tengok (mind you, I takde lah refresh my blog every hour! takde kerja I nak buat macam tu, hahahaha). I suka tengok the hits on my bean jar sebab tak lama lagi (berbulan bulan lagi, don’t worry :-)) nak dekat setengah juta you! Wehehehehe. The Other Half dah sibuk tanya tak nak bagi apa2 ke kat pengunjung bertuah yang ke 500 000. I kata kalau I nak bagi something, I will make sure this time I won’t use the unique visitor counter sebab tak larat I kalau ada 20 pemenang again like last time :-). Biarlah the hit counter jammed abis sebab traffic laju giler as long as cuma ada 1 aje pemenang so adil and saksama lah kan. Pastu kalau ada 1 aje pemenang, boleh lah I belikan hadiah yg special abis kan, hikhikhik……

Pastu, I suka tengok how many people yang tengah melawat my blog.I suka tengok during weekdays sebab kadang2 ramai yang tengah melawat my blog at the same time. Terasa kejap yang blog I ni femes :-P, muahahaha. Ye lah, I know I’m not famous in ‘real life’ but famous through blog cukup lah kan :-). Anyway, so semalam bila I tekan the refresh button, I pun tengok lah berapa ramai yang tengah melawat blog I ni. Terkejut lah jugak I sebab ramai seh yang tengah sekodeng my blog (for me ramai lah but for other bloggers yang memang sedia kala femes tu maybe tak rasa ramai kot) and I pun cepat2 lah ambik gambar the page. Kenapa I tak print aje the page, you may ask….. Sebab I terlupa macam mana nak print the screen. I know ada button ‘Prt Scr’ kat keyboard ni but I don’t know how to make it work. Bila I tanya The Other Half, dia pun tak tau, hehehehe. He said, “I’ve never had to do it so I don’t know how to do it. I don’t even know there’s a button for it.

This is what I got semalam…

IMG_2073

37 orang tengah melawat masa tu, woohoooooo!!!!!! Caya lah kan, hahahahaha… Best best :-D….

But itu aje lah kot tetiba ramai macam tu….

Now nak tayang gambar our dinner pulak. We had BBQ again as usual (The Other Half tak muak2 and tak jemu2 lagi bermain dengan BBQ dia tu so tu yang selagi dia sihat and selagi ada matahari and selagi tak hujan lebat, selagi tu we all akan berBBQ on Saturday!).

We had lamb chops again. Yang beria makan lamb chops ni cuma The Other Half and Miss 6 lah. I dgn Miss 10 makan sikit aje :-).

IMG_2083

We had lamb chops, vegetarian caesar salad, roast potato and creamy pepper sauce. Pepper sauce tu sebenarnya lebihan dari marinade lamb tu. I terletak pepper terlebih kat marinade tu so I tak guna the whole marinade, takut The Little Misses tak tahan pedas. Pastu, dari terbuang aje, I converted it into a sauce for the adults to eat with the lamb. It’s not that bad actually, hehehehe….

IMG_2087

And then I made apple pie with crumble top. Makan pulak dengan vanilla ice cream. Aduhai, sedapnya masuk ke tekak…….

25 comments:

Yat Maria said...

hi

even now just after 3 minites of updating ada 11 on the page...wahhhhhhhh... seriously femes u!!!!! he he..

Jamie said...

yeaa.. saya jd 2nd person komen kali nie. wah ramainya yg dtg melawat blog akak dlm satu masa. saya pun plan nak buat BBQ esok jemput jiran2 tp hubby kata tangguh next week pulak, sedapnya nampak apple crumble dgn ais krim lagi bila musim2 panas nie...yummy..

lemongrass said...

Yat,
Hi.. muahahahahaha... I memang selalu perasan femes :-P

lemongrass said...

Jamie,
Weh.. bestnya kalau you jadi jiran I. Boleh I pergi makan BBQ next week, tak payah masak sendiri, hehehe....

hasni said...

epi pamili
suka la tgk
akak suka masak
hubby n anak2 lak makan
mst best kan:-)

Syuhada Kamal said...

kak LG, 37 org tu termasuk sy la kot..hehe..bestnye apple pie mkn ngan aiskrim...yumyum

rainoserez said...

femess.. femess.. :)

CikMin said...

salam LG..dah lama x drop msg sini..nowdays i skodeng jek kalau dtg sini..mmg u femes..selalu kalau i dtg sini mmg ramai la yg on9..ngeeee...

SOHO Mama said...

I love apple crumble!!! Sebab I ni kureng sikit bab2 baking2 so apple crumble is the simplest tapi rasa tetap sedap :)

Azita Zain said...

blog min ni mmg terkenal seantero donia!!! skrg ni je...now...ada 13 org! sbbnya...hari2 ada je cerita baru, gambar2 pun cantik especially kalu min upload gambar2 LMs...

kalaulah ari2 k.ita leh masak mcm min tu...mesti best!

fabulous.farah said...

i suka masuk sini..food die manrik. gambar cantik

Miss Layaleya said...

congratz sis.. rugi sesapa x singgah blog ni.. saya pn rugi sbb lambat tau psl blog ni..

so hepy jd follower u..

keep it up!!!

\ˈdish\ said...

you can use the print screen button with paint.
press print screen dulu and then
bukak paint and then press ctrl+v.

anyway, i enjoy looking at ur food photos.damn tempting.=)

The Poetry Rhymes said...

salam..memg best la ur blog..ada makananan byk hehe :)..first time came across dah suka dah ..

ain said...

37 orang..???memang ramai tu min!! tp blog min ni mmg best. akak suka baca celoteh min, suka tengok dinner min. mcm sodap2 gituu!!!!

eira eixora said...

Akak mesti lagi teruja kalau saya kata saya slalu baca blog akak even tak pernah bagi komen ke apa. But everyday saya akan tunggu your post. Hehe.

Komen,
Entri suka untuk dibaca. Gambar suka untuk ditengok.

Dulu masa jadi volunteer kat petrosains saya ada terserempak ngan akak and the little misses tapi segan nak tegur.

Till then. Bye~~

yanti isa said...

salam pagi minggu..tumpang baca jugak...masuk sini terus jadi lapar...yummy

Maryam said...

Salam Kak Min!
haha ok apa famous sbg blogger kan? glamour u!
i pun baru je kenal blog akk suka baca cerita u ni...makanan pun ala ala barat so senang kalo nak buat makanan barat i boleh refer sini ekekeke...
yang penting i suka tengok perkembangan ur daughters yang cute mcm mummy dia :)
kalau ada masa pasti i baca ur new n3 n komen, kalau tak ada masa pun i baca tapi tak komen jadi silent reader je :)
apapun kak...nice knowing u and ur family!

akiratoriza said...

Salam..
seronoknyer kak LG ramai peminat kan.. member opis saya semua lawat blog akak tau n of coz saya gak... kalau cite pasal salam2benua kitorang tau la sape empunya belog tu... kihkihkih.. bila la agaknyer saya nak femes cam akak...erm followers pun cuma ada 7 orang jek... isk..isk..isk....

Jamelah Khatun said...

Salaams Adik, abt 1 wk plus Kak tak masuk blog awak ni.Sangatlah busy nak habiskan kerja kat office tu, sampai tak jawab yr question.Sorielah banyak2.Anak Kak sedang belajar kat UWA but will most probably settle in Brisbane. Kak cari tempe,masa buat lontong tapi tak jumpa. Kat mana ya boleh beli? Insya Allah we'll reach Perth on 12 March, you want anything from Singapore? Thx for sharing.

mohdandmeriam said...

salam min, wow dah dekat setengah juta hebat n tahniah. famous gitu.. auntie selalu masuk rumah min tapi senyap2 je..kadand2 tinggal pesan juga ..tak pernah miss baca n3 baru.. kalau tak singgah rasa miss your two lovely girls.

lemongrass said...

Hasni,
Sbb I suka masak tu lah si Zahra n hubby jadi chubby, hehehe

Syuhada,
Hehehe, kalau lah boleh nampak sape yg sekodeng tu kan best :-P.
I rasalah kan apple pie klu tak makan dgn ice cream, kurang oomph betul! :-)

Raino,
wakakakaka... bukan femes tapi perasan femes :P

CikMin,
I pun slalu sekodeng rumah you tp tak tinggal jejak aje :-).

SOHO Mama,
I suka apple crumble yg crumble dia buat dr pastry dough. I tak suka sgt yg ada oat tu sbb rasa mcm makan benda healthy aje pulak, heheheh

Kak Ita,
wakakaka... tak seantero dunia, kat M'sia aje kot ;-P.
I rasa kan masakan orang lain yg best sgt2, masakan I balik2 benda yg sama aje, hehe

Farah,
thank you :-)

Layaleya,
Thank you sbb suka baca my blog and jadi follower :-)

dish,
thanks for the info ye. I have to write it down so next time I know how to do it :-)

The Poetry Rhymes,
Salam...Makanan memang hari2 ada kan sbb hari2 I kena masak :-)

Kak Ain,
memang betul tu, nampak mcm sodap tp kan, taste dia cuma we all aje yg tau, wehehehe

Eira,
Hikhikhik... malu sekejap I :-).
Thanks ye sbb sudi singgah sini hari2.
Awat tak tegur masa nampak I dulu? Lain kali tegur aje sbb I tak makan orang and I bukannya celebrity you, hehehe

Yanti,
thanks sbb sudi baca my celoteh :-)

Maryam,
salam..
Bila lagi nak femes ni kan, wakakaka.
Nasib baik Mummy cute kan, tu yg budak2 tu pun jadi cute ;-P.

Akira,
Alhamdulillah, ramai orang yg sudi baca my blog ni. Nak tergelak I baca yr ofismates tau sape tuan tanah blog ni :-)...
I pun awal2 dulu tak ramai yg baca blog ni, pastu bila ada orang link kan blog I ke blog diaorang yg lagi femes, terus ramai singgah sini.
Nanti I link your blog to mine ye!

Kak Jamelah,
salam.. Tak lama lagi nak dtg Perth lah ye? Berapa lama Akak kat sini? Anak you duduk area North of Swan River or South of Swan river?
I beli tempe kat kedai cina and also kat halal butcher kat Cecil Avenue, Cannington.

Auntie Meriam,
tu lah kan, terkejut jugak dah nak dekat setengah juta tu. Kalau duit yg banyak mcm tu, kan best, hehehe

SJB said...

Tidak apa sekali sekala jadi famous kan hehehe.

Khairiyah said...

hehehe..best nye ramai org tgk blog akak.kasi la tips nk naek kan traffic.hehehe

sy ni skang dh bz mmg malas nk update..traffic abis menjunam turun.hahahha

n sy mmg sentiasa tunggu post akak.tu yg follow tu.hehe

KayNisa said...

kawan sy yg kenal kan belog kak LG ni. mula2 bukak terus tertawan sbb byk gamba makanan, hehehe sy suke masak gak.. pastu paksa orang makan..kekeke =) femes kt belog pn ape salahnye kan.