Wednesday, 31 March 2010

There he goes, he goes….

Esok is the last day of the term before a 2-week break for The Little Misses. This weekend pulaknya is a 4-day weekend sebab cuti Good Friday and Easter Monday. Hajat hati nak pergi camping lagi tapi most camping sites yang ada all the amenities dah fully booked so terpaksalah spend the long weekend at home aje :-(. Takpe, we’ve already planned to go cycling on Friday morning, Sunday afternoon and maybe Monday afternoon (lepas buat egg hunting, hehehehe). The Other Half has to use his normal bicycle kalau nak cycle dengan we all sebab tak aci lah kalau dia menonong aje ke depan and tinggal kan we all tercungap2 di belakang, hikhikhik.

And pagi tadi I berjaya tangkap gambar dia on his bike. Nasib baik lah still very early in the morning and tak ramai orang yang outside at that time. Malu weh kalau orang nampak I beria2 ambik gambar The Other Half naik basikal :-). Tak pasal2 kena cop psycho wife, muahahaha.

DSCF8013

DSCF8014

Goodbye Dear. Ride safely. See you this evening! Hey, you forgot to give me a kiss!!!!” Hikhikhikhik.

He’s quite safety conscious, tu yang pakai reflective jacket so people can see him more clearly. Kalau sape tak nampak dia with badan besar macam tu, memang tak tau lah I nak cakap apa, wakakakaka.

Malam ni for dinner I masak fried kuey teow with sauteed beef (ni sebab ternampak kat rumah Yat lah ni buat I terus teringin nak makan kuey teow :-)). Tak ku sangka, takde sorang pun komplen about my kuey teow. Semua makan sehingga habis which is a first, hehehehe.

IMG_2415

Fried kuey teow with sauteed beef.

21 comments:

zany said...

area rumah u cantiklah, apa nama tempat ni di perth?

kuew teow memang sedap bila lapar, nak2 pedas sikit.

Mat Gebu said...

Ohh tidakk..LG, tak relaaa i digoda dengan kueteow tuuuu.

lemongrass said...

Zany,
I duk area dekat2 dgn Curtin Unoversity. Area ni bnyk townhouses sbb ramai students yg sewa :-).

Cik Mat,
Makan dengan cili jeruk, uish, memang sedap betul!!! Hehehehe
Psst.. Kalau makan dgn beetroot tu sedap ke agaknya ye? :-D

rainoserez said...

huyooo..
cool jer TOH kayuh beskal pg2 p keja.. cayalah! menyihatkan bdn.. memelihara alam jugak ni, tak kuarkan gas mcm2, kalau boleh bg bintang, i bg 10 bintang for him, hehee..

somuffins said...

LG, smlm I had kuey tiau too tapi tidak dgn sauteed beef :-)

Berapa jauh your other half kena kayuh ke destinasinya?

mohdandmeriam said...

salam min..cantiklah area rumah min tu..nampak peaceful n bersih.. jauhkah tempat TOH kerja?nampaknya TOH tak payah dietlah sebab hari2 naik basikal..

lemongrass said...

Raino,
Awal2 tu cool lah, but bila sampai tempat kerja, berpeluh2 jugak lah dia, hahaha. Nasib baik ada shower kat situ :-)

Cik Som,
Beef tu dah sebulan dlm freezer yg asalnya roast beef. Tapi I pandai2 slice dia halus2 and tambah a few spices and kicap masa sauteeing tu, terus jadi lagi sedap, wehehehe.
From home to work is 17kms so hari2 dia kena kayuh 34kms. Jauh jugak kan! :-)

lemongrass said...

Auntie Meriam,
pagi2 tu takde sape bangun lagi, tu yang nampak peaceful aje :-).
Memang skrng ni my hubby tak exercise dah sbb dah kayuh basikal hari2. Hari2 dia kayuh 34km, penat lah jugak :-)

NenekPenne said...

bangga ni nak cakap dgn u, masa christmas last year, i pegi perth tau for a week... i lalu depan curtin university, depan murdoch university pun i lalu jugak... tapi i lupalaa i dok kat aparment apa... ishhhh.. masa lalu depan curtin tu siap berangan, one day i nak pursue my master here...chewahhh....

paling best pegi e-shed, ada satu kedai tu tokeynya indonesia..kat situ jelah borong souvenir bagai... pastu pegi juga freemantle market...

bila lalu kat kawasan apartment i tu, teruja ok tengok bunga2 ros yang variety of colors tu kembang besar2...

SJB said...

What happen with the Ninja? hehehe. Jauh kah tempat kerja dia tu?.

Note: Wah...terliur juga aku ni denga kuey teow you ni.

blu4sky said...

LG,

klu kat m'sia buat mcm tu.. boleh tutup semua tol..hahaha...

but i think it's a good idea.. change our mindset..instead of driving to work..we cycling... especially klu rumah ngan office sepelaung je..kurang lah sket kereta kat jalan.. takdelah mengadap jam hari-hari..kan...kan..kan.. :D

-M-E- said...

LG, sedapnyer kuey teow tue.... meleleh air luir... kat Sydney nie, kuey teow yg halal ada dua kedai ajer kot... tak pe... nanti i try masak time Easter holiday nie ;)

dieya said...

dah macam posmen i tengok orang itu mengayuh basikal dengan beg kuning nyer ;-)

arapink said...

hai kak min...

setiap saat gambar akan dirakam oleh kak min...hehhee...walaupon pepagi buta...kekekek.

melatie said...

Dear LG

1. Thank you for this entry.
2. Area rumah tu cantik, tahniah kerana dikurniakan Allah tinggal di tempat sebegitu indah. Kira macam Kota Kemuning neigbourhood la ni.
3. Still waiting for his side of story about cycling to work by you.
4. Congratulation to him because he cares about himself and this world.
5. ishhhh...panjangnya I ni membebel.

afid said...

waa..mcm nyaman je kawasan umah akak..best2..segar je..

jauh gak 17km dr umh nk gi tmpat keje ek mcm umh saya nk gi opis jugak. tapi kalau kat malaysia maula basah lencun. hehe

Kniedaz said...

sedapnya..yum yum

ComeyBelako said...

tu lah kan. safety concious the very2 high. memang baguss. kalu kat mesia ni for sure orang tengok your other half cam alien. kekekeke.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I ni sebenarnya jealous tengok orang naik basikal - sebabnya basikallah satu2nya kenderaan yang I paling terror bawak. Kereta belum apa2 I dah langgar divider and my husband dah tak bagi I drive lagi. Bila I suggest je nak drive, dia jeling I sampai naik juling.

Bestnya TOH gi kerja naik bicycle. Kat sini I belum boleh naik basikal lagi sebab masih sejuk dan berangin. Semalam 63 pokok tumbang kat Dundee ni. Kalau I naik basikal agaknya mau dengan I dgn basikal I sekali terbang dan tumbang (sepanjang minggu ni MetOffice forecast winter spell termasuk snow & blizzard sekali - memang betul pun). Baru je crocus ngan daffodil tumbuh (sepatunya dah masuk spring) dah datang balik cuaca sejuk - Beku I kalau naik basikal.

Anyway, good for TOH. He's also contributing to the health of the planet and I suppose tak lama lama dia kaki dia mesti jadi macam Lance Armstrong. :-D

And Happy Cycling Weekend (seronok juga pergi egg hunt, kan?), yeah! :-D

lemongrass said...

NenekPenne,
Entah2 you lalu depan rumah we all tapi masa tu we all kat M'sia lah, tu pasal lah tak terjumpa, hikhikhik.
Kedai Indon kat E-shed tu memang jadi persinggahan all tourists lah.And I pun akak bawak all tourists gi kedai dia (tapi entah bila lah dia nak bagi komisyen ke I!) ;-).

SJB,
Tak jadi beli Ninja because he failed the test so he's shelving the Ninja idea at the time being :-). Jauh jugak lah his work from home, 17kms each way :-)

blu4sky,
Kalau sape2 cycle kat M'sia on the M'sia roads with M'sian drivers yg bawak laju giler, I rasa memang berani mati weh cyclist itu! :-)

M-E,
Kat sini banyak jugak restoran halal but bila masak sendiri, macam2 kita boleh letak, hehehe

Dieya,
Hahahaha... posmen kat sini naik motor. Couriers kat city ramai yg naik basikal though :-).

Ara,
nasib baik mata I dah boleh bukak pagi2 tu sebab dah minum kopi. Kalau tak, sure lagi blur gambar tu, wekekeke ;-)

Melatie,
my hubby thinks more of the eight he's going to lose by cycling instead of the goodness he's doing for the earth, hehehehe.
Kota Kemuning kat mana ye? I guess most new housing area kat M'sia lebih kurang rupa mcm area rumah I ni kan.

Afid,
Nyaman rupanya tu sebab pagi2 so tak ramai lagi orang kat jalan, tu yang nampak cantik aje :-).
Kalau kat M'sia, baru keluar rumah aje dah berpeluh2 belum lagi kayuh basikal, hahahaha

Kniedaz,
I kan tak pernah pass masak kuey teow ni but malam tadi first time hubby I kata adalah rasa macam kat kedai, hahahaha...

Comeybelako,
Kat sini tak silap I, bike helmet ni wajib tapi I tengok ramai gak yg tak pakai. Tapi I lagi suka we all pakai, at least cover gak lah kepala tu kan kalau terjatuh.

Mia's Mom,
Salam.
Macam mana you boleh langgar divider? hehehe. Patutlah hubby you jeling tajam2 manja everytime you said you nak drive :-D.
Kalau kat situ naik basikal masa tgh Winter, bukan setakat terbang aje kan, jatuh every few metres pun ada gak sebab jalan licin. Baik jalan kaki macam tu kan. Takpe, tunggu Summer nanti, kayuh lah you puas2, hehehe

Fzah Ruslan said...

Mrs. LG, don't you ever feel like uploading a pic of your freezer here ? sounds like magic pandora box to me. XD

Upload la, teringing nak tengok. Can't imagine it's big-ness with a big B.