Tuesday, 30 March 2010

Things he likes…

I’ve been married to him for so many years and sepanjang2 that many years, I’ve made so many burgers for our dinner. But setiap kali I buat burgers, I tak pernah letak benda kesukaan dia dalam burger tu. Bukan apa, I memang jarang sangat2 I beli benda ni sebab I don’t like it so everytime I pergi grocery shopping, benda ni memang lah tak pernah ada dalam list (you see, I ni kan queen of list, pergi shopping mesti ada list, hikhikhik). Probably I pernah beli once or twice kot so far. Adalah a few benda yang dia suka but I tak suka which I don’t normally buy or masak sebab I tak suka. Kesian jugak kadang2 kat dia tak dapat makan benda2 yang disukai :-).

Sure you all tertanya2 kan, apakah benda mysterious ini yang disukai dek The Other Half but not by me.

Inilah bendanya, pickled beetroot.

IMG_2404

Aussies ni kan memang suka sangat2 makan beetroots ni especially in their sandwiches, burgers and salads. I pun tak tau kenapa :-). For me, the taste is nothing extraordinary, biasa2 aje but it’s got a funny taste/smell, macam rasa ‘earthy/ dirt’. (Macam lah I pernah makan tanah kan, muahahahaha!). You tau kan, kalau sape2 yang biasa gardening tu, bila pegang tanah ada one kind of smell, macam tu lah rasa/smell beetroot ni. I guess sebab it’s a root vegetables kan so tu yang bau pun mcm tanah, hehehehe.

For me, lagi sedap makan lada jeruk! Hahahahaha :-).

IMG_2409

One thing I don’t like about beetroot ni is that it will stain everything magenta or crimson! Kalau you all dah kehabisan lipstick kan, tenyeh aje beetroot kat bibir, gerenti berseri2 bibir you! :-D. Tengok lah the nanas in the burger, baru aje duduk bersebelahan dengan beetroot tu, terus tukar kaler. But The Other Half tadi makan beria2 sebab ada beetroot tu (alah, kalau takde beetroot tu pun, dia still makan beria2, hikhikhik).

Psst… tadi I baca kat Wiki pasal beetroot ni. It’s actually got quite a lot of healthy stuff in it. Dia boleh reduce your blood pressure a bit so good for your heart. But, yang paling gelaknya, it’s claimed to be an aphrodisiac sebab it has boron which is needed in the production of human sex hormones! No wonder he likes it!

Oh man!!!! I shouldn’t have bought him the beetroot! Muahahahahaha.

29 comments:

Mat Gebu said...

salam LG...eh..i kan tak reti makan beetroot ni, pernah beli sekali, rasa dia kan weird sungguh, tau tak, takut mommy dearest soal banyak, i ambil cangkul dan tanam itu beetroot..habis cerita..hapuskan bahan bukti...hehehe...

hasni said...

eh
en.mat gebu
u tanam tak tumbuh ke beetroot tu?
haha
apa ke bendanya la beetroot ni kak min
huhu
pes time hasni dgr

Kniedaz said...

salam,
kalau tgk rancangan memasak mat saleh, byklah guna beetroot ni..lidah org melayu tak suke kot rasa die..hehe

lemongrass said...

Cik Mat,
memang rasa dia lain sikit kan. I guess sbb kita tak biasa kot makan, hehehe. Macam Mat Saleh makan belacan lah agaknya, muahahaha.
I pun dolu2 pernah buang jauh2 benda yg i beli sbb tak nak bagi my mak tau. Samalah pe'el kita kan, wakakakaka

Hasni,
beetroot ni root vegetables mcm turnips ke, carrot. Tapi rasa dia pelik sikit and kaler dia merah darah tu. Kalau nak masak, emmang kena pakai glove, klaau tak, satu dapur stain kaler dia!

Kniedaz,
tu lah, kat sini pun ramai yg suka beli beetroot ni. I rasa kan, ni second time I beli sepanjang2 kahwin dgn mat saleh sorang ni, hehehehe

Liasari said...

aphrodisiac eh? hahaha LG, maybe u shud eat them too! *lol*

lemongrass said...

Lia,
Hahahaha... next time I kena hide the beetroot lah :-D

Flower said...

I love beetroot. Mesti ada dlm fridge or pantry. Selain dari mkn ngan burger, I buat salad atau buat cheese n beetroot sarnie or ratah gitu saja. Kkdg I dajalkan my anak2 as if tgn I luka sbb juice dia merah kan or I'm a vampire. Hb I tak mkn beetroot. He's just not into it.

My Life My World said...

Salam LG ... wah sedap nyer burger tu. Daging burger tu U buat sendiri ker, sebab tebal dan menarik sangat. Biasa lah I ni sentiasa lapar, bila tengok burger U bertambah kelaparan I... hehehehe

nj said...

LG...
does he know about the beetroot thing?? hahaha ... better don't reveal...teruk u nanti!! ;)

TopsyTurvy Mum said...

Hahaha..

eh, i pernah buat jus tau yg fresh punya...taktau nak masak apa..my LL kasi dr kebun dia tu..
mmg betul..ada rasa/bau tanah.

~Am said...

itu dia....post nakal untuk hari ini! ;P

lemongrass said...

Nora,
you are more Aussie than your hubby, hehehe. You pernah masak beetroot from the raw one tak? I wonder if roast beetroot lagi sedap dr pickled one ni.

Kak Acik,
Daging burger tu I buat sendiri aje sbb I know kena dengan standards tekak we all ni :-D

Norma,
wakakakaka... I tunjuk ke dia and he said, "see I told you, beetroot's good for something. you should take it too!" Cissss! :-D

TTM,
sedap ke beetroot juice tu? I know some people like it tapi I rasakan sure macam minum tanah aje kan, hikhikhik

lemongrass said...

Am,
hahahahaha... :-P

Arfi said...
This comment has been removed by the author.
indahhouse said...

salam kak LG,
hihihi. kalu tak silap, beetroot ni dipanggil ubi bit merah. Saya pernah dgar coffee yg ada bahan ekstrak red beet root ni, namanya Red Guara Coffee, DCL product. bila dah campur coffee rasanya sedapla kot, tak penah minum...Oh, aussie makan cam ni jer? afrosidiac? hehehe...

31 March 2010 7:28 AM

blu4sky said...

salam LG,

masa kecik dulu my mom sll letak beetroot in her ayam masak kicap..and it's really delicious.. my mom kata according to the chinese beetroot ni bagus utk tambah darah..almaklumlah masa kecik2 i was very skinny and pale.. dah lama tak makan..tried it b4 tapi hubby and FIL tak brape minat.. i guess mmg tak serasi ngan tekak jawa kot..hihii
btw my hubby pun jawa :p

dila~noor said...

if its for aphrodisiac..why not..hihihih
ni sgt merbahaya ni kn sis..takleh beli selalu.. =)

Mira Marlena said...

My dad is soooo crazy about this thing! Even when I was a child he would buy like cans of them!!! I still remember my mom use to forced me to eat it and then I make muka 'sememeh' kakakaka...

Tapi skang semua I telan...tolak batu kayu besi dan yg sewaktu dengannya...ekekek

Aphrodisiac huh? hmmm...maybe I should start eating it!!kekekekeke

alina said...

minah checklist ..hehehe! Tgh wat checklist jugak ni...nak shopping groceries.

Rima said...

LOL soooo last night did u sleep well?? muahahhaa

SJB said...

I pun tak suka hehehe.

iaaini said...

LG,
Masa I gi ke Perth dulu, I tgk org sana mmg suka letak beetroot dlm sandwich. Tapi I mcm you gak lah, memang tak suka tastenya. My hubby memang suka beetroot, dia memang suka makan benda2 yg pelik2. Bila dia nak beli beetroot, macam2 lah alasan yg I bagi, gara2 malas nak beli apa yg I tak suka. hehehe Lagipun, kalau beli mesti membazir, dia makan sikit jek, yg selebihnya bila simpan mesti lupa, last2 cik tong yg kenyang. hehehe

I suka juga banana + peanut butter tapi I tak makan dgn roti. Everytime I order hot & roll (ala2 crepe), I mintak letak banana + peanut butter + chocolate. Mmg best! Masa kecik2 suka makan roti dgn susu pekat, best sgt! Sampai mak membebel coz meleleh2 susu pekat atas meja & kadang2 tu lantai. Bila dah tua ni, tak terasa lak nak makan camtu. hehehe

-An

Eine Frau aus Botnang said...

Hi LG, I pulak suka Beetroot ni, for me enaknya dimakan begitu saja or I eat them with creme fraiche with olive oil, parsley and tabur sesame seeds or I make soup with it!! Tapi betul lah pelik sikit bila makan dengan burger tu pulak.

Fasha

lemongrass said...

Indah,
Salam. Agaknya bila dah campur kopi sedap lah kan. Kalau makan mcm ni aje, I memang tak minat betul, hehehe

blu4sky,
Your ayam masak kicap jadi kaler reddish black lah ye after campur dgn beetroot ni? Kat M'sia ada jugak ye di jual? Kat supermarket or pasar?
We all tekak Jawa ni kalau bagi ubi or keladi, memang telan beria2 lah, kalau bagi beetroot, tak tertelan, hahahahaha

dila,
kalau dia mintak suruh I beli every week, nampak gayanya I pun kena makan sama2 jugak lah, wakakakaka

Mira,
Your Dad start kenal beetroot ni kat mana ye? I wonder mcm mana he can get to love it so much :-).
My kids beruntung sbb I tak minat beetroot so diaorang tak kena paksa makan lah, hehehe.
I pun most of the time need aphrodisiacs ni, wakakaka

Alina,
panjang mana checklist you? Semua dah ticked ke? :-)

Rima,
After that, memang lah sleep well, muahahahahaha

SJB,
your hubby suka tak beetroot? It's got a funny taste kan, tu yg I pun tak suka.

An,
Kalau pergi sandwich bar kat sini, mesti ada container isi beetroot and mesti ramai yg mintak beetroot in their sandwiches. Your hubby sure happy aje masa pergi Perth ye sbb pergi mana2 ada beetroot, hehehe.
Takpe lah, I'd rather have peanut butter+banana sandwich aje, hahaha.

Fasha,
How do you cook it? Boil or roast? I know there's a few salads yang guna beetroots ni and people kata kalau undercooked, it's a bit trat ye?

SJB said...

Sometime dia makan. Saya tidak suka color dia tu terlampau merah hahahha. Takut mahu makan lah pulak.

blu4sky said...

ha'ah ada jual.. boleh jumpa kat pasar borong and supermarket..i notice yang selalu beli beetroot kat cni kebanyakkan chinese.

i think i shud get hubby to read the wiki..mana tau he'll change his mind about beetroot...hahahaha

Mira Marlena said...

My dad love to eat all these 'mat saleh's' food...coz he travels a lot masa I kecik dulu...biz purpose..so most of the foods i think he encountered during his visits to the States, Canada..etc...
So dengan tak langsungnya kami sekeluarga pun terikut2lah ngan taste my dad..

Tapi sejak kawin ngan Arab nih lain pulak dah menunya..ahaks!

lemongrass said...

SJB,
Kaler dia exactly like blood kan! And the stain goes everywhere, itu yang I tak larat :-)

blu4sky,
At least beetroot ni lagi murah dari oysters (which is another known aphrodisiac) so beli hari2 pun takpe kan, muahahhahaha

Mira,
Lucky you sebab your Dad likes to try all these different stuff. My Dad memang lah tak kan try benda2 ni! My Mak pulak suka try macam2 so tu yang kadang2 gaduh, hehehe.
Kahwin dengan Arab kena tone down your chilli intake lah ye? :-D

ICook4Fun said...

For me I memang suka makan beets. I biasa roast it and makan macam salad and also put it in my morning juice. Tapi tak pernah pulak letak in my burger because people here tak makan macam tu.