Thursday, 4 March 2010

Apa ada pada nombor?

50 – 60 – 70 – 50 – 60 – 40.

Ini bukan nombor ekor nor the lucky Lotto numbers :-). And definitely not my body measurements! (but tak tau lah kalau measurements The Other Half lebih kurang mcm ni, hikhikhik).

Ini adalah the speed limits on the roads that I travel from home to school every day. Kalau kat M’sia, sure gelak aje kan tengok speed limit of 40km/hr. Kat sini, it’s 40km/hr around the school zone and kadang2 ada lah afew speed cameras yang dok terpacak kat tepi sekolah just to make sure everone is following the speed limit. Tapi 40km/hr ni cuma at 7.30-9.00 am and 2.30-4.00pm during school days aje. Ye lah kan, dah drive kat sekolah yang gerenti akan busy dengan budak sekolah, kenalah slow down sikit kan. Tak kan lah nak bawak laju macam Batman bawak the Bat mobile kan. And I kesian kat orang yang takde school going kids sebab kadang2 diaorang tak tau bila school terms and bila school holidays so kadang2 diaorang ni bawak 40km/hr all the time which makes other drivers mad lah, hehehe…. Ye lah ada setengah orang tu tak reti2 n tak paham2 road rules :-).

50km/hr tu pulak dalam kawasan perumahan or the small streets in housing areas. So, kiranya street depan rumah I ni boleh bawak paling laju pun cuma 50km/hr aje lah. But selalunya I bawak less sebab by the time I nak accelarate from the simpang, dah sampai ke rumah I :-). And kawasan area rumah I ni area students (mostly overseas mari) and I rasa ramai yang ada lesen kedai kopi lagi so I would rather bawak perlahan and watch out for them :-D.

60km/hr tu on most main roads. Kiranya that’s the ‘regular’ speed limit around here lah. Itu pun still ada yang bawak 50 aje you! Hish! I selalunya bawak 62-64km/hr aje sebab I ni kan pemandu berhemah and tak sanggup nak bayar saman pakcik polis traffic tu. Kiranya terer lah gak I kan sebab sepanjang2 I’ve had my license kat M’sia and kat sini, tak pernah I dapat speeding ticket, hehehe. And hopefully never will! Memang betul2 pemandu berhemah :-D.

70km/hr tu pulak is the speed limit on a stretch of the highway that I use and 1 of the roads. Highway tapi cuma 70 aje the speed limit, hehehe. Takpelah, biar selow asal selamat. I think the highways and freeways kat WA ni max speed is 100 km/hr kot. Miss 6 kalau we all naik highway yg speed limit is 100km/hr, she’ll asks us if we are driving too fast because she can feel that the car is going so fast! Ye lah kan, hari2 Mummy cuma drive paling laju 70km/hr so bila drive at 100km/hr, terasalah laju giler2 kan, wehehehehe.

Malam ni I was a bit lazy to cook so I just panaskan the schnitzel (tu yang best bila masak schnitzel banyak2 and then freeze them, boleh guna on a malas day :-)). Then I buat hot pasta salad aka pasta goreng. Tapi tak letak apa2 cuma veges, onion, garlic, salt n pepper.

IMG_2069

Ini pulak what The Little Misses had lepas balik sekolah tadi. Pau kacang merah instant. I saje je tunjuk gambar ni sebab nak tanya sape2 yang tengah asyik masyuk kumpul pinggan mangkuk antik or berbunga2 ni, apa nama bunga on the plate tu ye? I jumpa pinggan tu kat kedai second hand, saje je beli sebab nak tau nama bunga tu aje, hehehe…

IMG_2060

21 comments:

Ajzie said...

wahhhhhhh LG.. U pun dah pandai kumpul pinggan antik yea..

Td saya pun ada ke Flohmark, dan terpandang cawan2 dan piring2 bunga kangkung kot )tp belek belakang cawan tuh mmg made in china ler. Di Germany nih bzk pinggan antik dan dan murah2 plaks tuh..

Tp saya nih bukan la pengemar so tgk aje laaa.. Tp kalau tanya MatGebu sure dia tahu jenis bunga apa... best betul.

Ajzie said...

Opsssss
saya suka pengkukus buluh pau awak tuh.. Beli dimana yea?

nas said...

ingatkan saiz badan..hehe..bgslah mcm 2 jg keselamatan..sedap tgk masakan akak..

lemongrass said...

Ajzie,
I tak kumpul, tak minat pun but tadi terjumpa sebiji pinggan ni and terus teringat kat bloggers yg kumpul pinggan mangkuk antik ni. Tu yg saje ambik :-).
Nanti sebelum you balik m'sia, bolehlah you beli banyak2 pinggan2 antik ni pastu jual kat M'sia. Sure laku! :-).
Bamboo steamer tu I beli kat kedai asian kat sini aje, macam2 saiz diaorang jual, dr yg kecik ke yg besar.

Nas,
hehehehe...

Yat Maria said...

Hi LG,

I pun category pemandu berhemah gak...so far belum dapat speeding ticket lagi cuma 1 warning letter sebab overshot by abt 18 kmh..tapi surat tu datang lewat..so my dude & I adalah ber-debate siapa yg drive over the limit tu sebab dah lupa saper yg drive masa lalu that road...well definitely not me ler..so since dude pun said not him..camera rosak la agaknya..sumer tak nak mengaku.

as tu the bunga, tak tau sebab masih tak pass nama bunga, pokok & daun lagi..;)

nor64 said...

salam lg,

kalau dah mula beli pinggan2 lama ni takut lama2 ketagih...mula2 tak suka tah bile2 jadi suke yg amat ...so hati..dengan virus pinggan ni..mesti banyak pinggan2 omputih ni ....

petunia merah jambu said...

sy rase2 cosmos satu family dgn pokok ulam raja. sbb tu rupe dia ada iras2 kekwa skit. tapi mungkin sy silap tapi pernah tanam bunga ni masa kat fiji. senang jaga.

Azita Zain said...

Speed ticket? Hehehe...k$ita pernah dpt satu. Highway Plus ke selatan dr Ipoh, 160km/hr...3am...masa tu jln lengang je. Sampai tol skudai, abang trafik tahan. Masa tu sopan je, drive pakai baju kurung lagi...hehehe

Flower said...
This comment has been removed by the author.
Flower said...

Kalau tak silap speed yg paling tinggi kat sini sama ngan kat Msia. 110km/h. Tp jarang jumpa unless you gi kat Freeway yg dalam2 gitew. Masa gi ke Albany last weekend mmg I jumpa byk jugak lah. Frankly speaking, I rasa tak confident bawak lelaju gitew sbb dah lama tak drive over 70-90km/h. Kat Msia dulu jgn ckplah. Boleh race lagi. :) Kat sini I lebih takut kena demerit point dari kena saman $. Takut nanti bila habis point sapa lak lah yg nak hantar my anak2 gi sekolah.

fabulous.farah said...

kat kaw rumah pon dia letak camera ke?
wah wah
bagus

lemongrass said...

Yat,
Best kan jadi pemandu berhemah ni cos the money we save fr paying speeding tickets can be used for more important stuff like more kitchen gadgets, hahaha.
Hubby n I have agreed that each is is allowed 1 speeding ticket for every 5 years we've been driving without the other person complaining about it, hehehe.

Kak Nor,
Uish, takut gak I kalau terjangkit virus pinggan2 lama ni. Takde tempat nak simpan, hehehe

Pink Petunia,
wahhh... cayalah you boleh kenal bunga ni. Thanks for the info, nanti I gi cari kat rumah bloggers lain kot2 ada serupa. I memang out langsung exc bunya tulip n rose lah, hehehe.

Kak Ita,
walamak...bersopan betul masa driving, siap pakai baju kurung tp bawak 160km/hr, hikhikhik...
I bawak 100 pun dah rasa laju, klu bawak 160 mau terbang terus agaknya :-)

Nora,
nampak sgt we all ni jarang keluar dr Perth, hehehe. But like you, I pun tak berani bawak laju2 ni sebab dah biasa sgt2 bawak 60-80 so dah comfortable.
I pun kan klu hilang my demerit points, memang lah akan sedih giler2 sbb sape nak jadi makcik supir kan.

Farah,
bukan all the time, sometimes bila kawasan tu memang orang slalu speeding. But kat kawasan sekolah yg dekat dgn main road, memang slalu diaorang letak speed camera :-)

~Am said...

ni bunga kacapiring (or katja piring in Javanese) kot.....nama saintifik gardenia augusta...nama binomial gardenia jasminoides yang bererti "seperti melati"....tak pun memang bunga melati kot yg kat pinggan akak tu....

Suzie said...

nyampah la,tiap kali masuk sini mesti i menggelupur sbb meals u tu sgt menggoda..haha..JK!

semua yummeh ok! :)

melatie said...

Salam LG

You memang berhemah. Keep it up!
I like your Steam Bamboo Basket. Balik Malaysia nanti, tolong bawakan satu. Kat sini ada jual tapi tak de lah detail cam tu. Pelekat harga pun ada lagi, baru beli eee.

Nama bunga tu, tak tahu. I don't collect antique, takut ketagih....anyway I tak ada almari to display those things

NYKOLETT said...

salam LG,banyak betul pau dalam basket tuh,bole habis ke makan?Or maybe saiz comel2 tak macam kat malaysia saiz besar kene 4 kali ngap bari abis hihihi.

Maryam said...

salam Kak Min!
taktau ler akak nama apa lah bunga tu hehe...tapi nampak unik :)
i sangat suka kueh pau yang kukus ni kak Min...
Adoi suka nya tengok dalam bekas buluh akak tuh... godaan betul baca blog akk ni dengan tempe sambal kicap fuhh sangat menyelerakan! (n3sebelum ini)
i suka sangat sambal kicap sampai terikut jiran sebelah rumah makan pisang dengan sambal kicap haha

Maryam said...

kak lupa pulak nak komen pasal had laju tu...
sebut pasal had laju ni teringat dulu masa mula2 dapat lesen bawak 60km/j je haha...makcik i lagi lucu dia bawak 40km/j kene hon ok dengan orang...teruk kan depa ni (dah tampal lesen p tak kan tak paham drebar baru kiki)...
bagus betul kat sana ya pemandu patuh dengan had laju...kalo kat Malaysia depan sekolah i tu dah terpampang had laju tapi diorang tetap bawak laju suka hati je... sabar ajelah

3AS said...

Hi,
Lama tak menyampuk kat sini..Jadi silent reader je..:-)
Kalau Miss 6 naik keta org lain kat msian highways, maunya terkejut badak dia. Rasa macam nak terbang..A friend of mine ( lady driver u..) bawak kereta 180 - 190km/h. So, sekejap je sampai from Penang - KL! Seriau betul..

lemongrass said...

Am,
thanks for the info. I had a look at bunga gardenia ni. Ada lah similarities kan dgn bunga on my plate ni :-).

Suzie,
hahaha... tu yg susah I nak lose weight ni sbb asik makan aje :-)

Melatie,
I dah lama beli bamboo steamer tu tp jarang guna and susah pulak sticker tu nak tanggal, hehehe.

Nykolett,
itu saiz mini aje, my kids makan berdua dah habis 9 ketul! :-)

Maryam,
salam..
Kueh pau tu I beli instant nya yg jual kat kedai asian, pastu balik rumah tinggal kukus aje, amat lah senang nya, hehehehe. The girls pun suka sangat2 pau kacang merah ni, sekali hadap, habis terus.
Kat sini ramai gak pemandu yg tak berhemah and asik speeding aje tu sbb diaorang bnyk duit nak bayar saman kot! I yg geram tengok diaorang ni :-).

Zuera,
Wow, I don't think I can drive at 180km/hr, my heart and guts won't let me sebab I ni jenis penakut, hehehe.
But I definitely think there's a reason why there are speed limits on the roads and to not follow the rules, either you are so arrogant or just stupid.

Zaitun said...

Cantik pengukus buluh tu.Kak Zai bukanlah pengumpul barang2 antik tapi adalah sikit pinggan mangkok kepunyaan arwah mak.

Tak berani kak Zai nak bawa kereta laju2 tambah pula mata kurang nampak.