Wednesday, 17 March 2010

Heavenly soto :-)

The Other Half caught the red-eye flight to Sydney this morning. I only woke up just in time to wave and kiss him off at the door and then went straight back to sleep lepas tutup pintu, hehehe.Memang betul2 tak mithali lah I ni :-). Macam mana nak hantar dia pagi2 buta sebab sape nak jaga The Little Misses kalau I pergi hantar dia kan. Luckily it’s not that difficult to book a taxi here.Dia balik nanti pun I tak ambik kat airport sebab at night time and I malas sikit nak drive on a Friday nite ni (the roads are full with people keluar berjoli!).

And as soon as dia balik, we are going camping!!!! Yeay, hehehe. The Little Misses dah tak sabar2 nak pergi camping this weekend (we all pun excited gak sebenarnya :-P). But we are only going for 1 night. Konon2nya just to see if we really like it or not. If it’s really enjoyable, we are going to go again for longer. If I tak buat entry about the camping trip, maknanya memang tak best langsung lah tu, hikhikhik…

Oh ye, Ini I jumpa gambar our 3-room tent when I selongkar my ‘gerobok’ photos when we went camping 2+ years ago. Punyalah siksa The Other Half and my brother nak pasang the tent and punyalah lama we all kena tunggu nak masuk dalam tent tu, hahahaha. But once dah pasang, macam ‘istana’ aje ;-D.

DSCF1199 

The Other Half and I tidur in 1 room and the rest tidur in the other room. Room yang tengah2 tu we all jadi kan area to put all our stuff and to lepak2 at night when it was way too cold and too dark to lepak2 outside.

DSCF1200

It’s a nice tent tapi it’s way too big just for the 4 of us nak pergi camping. So, kenalah downsize sikit :-). Kalau I nak angkut my extended family pergi camping, barulah boleh guna tent yg bagak ni, hahahaha.

And guess what I made for dinner tonite? Soto!!!! Siap dengan bergedil lagi tu, hehehehe. I sebenarnya tak suka bergedil makan dengan soto, don’t know why. But tadi I was thinking to myself, maybe I should give bergedil+soto another try, manalah tau kan, sedap pulak kali ni. So, tu yang I made bergedil sekali. And after eating it tadi with soto, I still don’t like it. I love the bergedil but not with soto. Takpe, I can freeze the bergedil to eat it with chili sauce another time :-).

IMG_2227

Jauh sikit…..

IMG_2235

Dekat sikit…..

I have to exercise tonite sebab I makan soto sampai 2 mangkuk malam ni! Punyalah lama I tak makan soto ni tu yang pulun sakan. Masa balik M’sia hari tu pun tak sempat nak makan soto sebab asik makan KFC, McD, KFC, McD…..

26 comments:

QiStinA's said...

amboi..mengancam nye soto n bergedil... i pun dah lama tak buat... part bergedil yg tak tahan tu...he..he..

Flower said...

I like your soto. Sedap betul2. Siap ngan kicap cili nya. Hari tu my friend bagi pegedil. I mkn ngan nasi goreng je. Malas nak masak mcm2 sbb bukannya ada org makan pun. Your tent tu mmg besar gedabak betul. Our tent cuma utk 4 pax je. Tak de living, awning ke apa mcm you. Just bare necessities. Lepas tu kalau time masak, hb suka masak kat communal dapur or bbq area je. Tak yah sebok2 nak set up dapur. Satu je kalau gi camping gini bila nak terkencing tgh malam mmg payah unless you ada portaloo atau you sewa site yg ensuite. So far kalau pakai tent tak pernah bermalam. Kalau bermalam we all sewa chalet or villa. I ni penakut. Tkt org intai memalam.

Aini said...

wah! sedap nya soto.. ni yang teringin nak makan ni... isk!!!

rainoserez said...

besar gaban khemah tu!! khemah kenduri ka..? hahah..

My Life My World said...

Saya suker la you punya tent, tak pernah lagi tengok kat Malaysia hehehehe ....

Dan itu soto ... kelakar, siap ada gambar jauh dan dekat lagi, macam nak kasi terliur orang jer ... erk, tapi memang terliur pun ... hahahahaha

blu4sky said...

salam LG,

bergedil is definitely my favourite.. klu jumpa soto masa open hse..sll dlm mangkuk i bergedil > soto.. isshhh terliur lah pulak..

btw i dah try out the banana bread...sodap...
thanx again...

lemongrass said...

Moi,
Actually kan buat soto ni bukannya susah sgt kan tp I kan slalu rasa mcm leceh sgt2 nak buat soto ni.Tu yg lama giler I tak buat, hehehe

Nora,
I dr dulu memang suka sgt2 soto ni tp kawin dgn mat saleh yg tak suka soto, so tu yg jarang masak :-). Bila dia outstation baru I masak benda2 mcm ni, hehehe.
Hari tu masa we all bercamping, we all ambik site yg dekat dgn toilet so tak lah susah bila nak terkencing tgh2 malam, hahaha. Tapi mmng besar gaban kan tent tu, tu yg we all tak larat nak pergi camping sbb tak larat nak pasang khemah, hehehe

Aini,
tunggu...kejap lagi habis pantang, makan lah kamu segala benda :-), hehehe

Raino,
ni kira khemah kalau we all kena kick out fr this house, boleh lah we all duk dlm khemah sementara cari rumah sewa baru, muahahahaha

Kak Acik,
khemah ni kan, 1 gerombolan meminang pun boleh duk dlm sini, tak payah sewa hotel dah!hikhikhikhik :-P.
Kan dah terliur tengok soto jarak dekat I, hahahhaa

blu4sky,
salam. I suka bergedil but makan mcm tu aje for me lagi sedap dr campur dlm kuah soto tu. terus jadi lembik tu yg I rasa mcm tak sedap aje, hehehe.
Thanks for trying the banana cake. I pun nak buat lagi lah soon :-)

Adnazthie said...

Salam LG, nak ikutttttttttttt.
Tapi jauh sesangatlah nnt kalau ada rezeki tetiba dapat tiket free g Aussie, I akan pilih nk g tempat U, itupun kalau U sudi terima I sekeluarga n then leh lepak dalam tent tu kan..kan..kan. He he he, biler agaknyer..

Yat Maria said...

one of my fav dish...soto...rice cube ker noodle ker sumer aku telan..ha ha..

mak aii.. tu tent punya la besar kalau 4 beranak..selagi selagan boleh masuk kan...tapi I suka camping2 ni..nak2 kalo ngan extended family..best lepak2 borak2 sampai wee hours..tapi besok balik rumah badan sakit coz no tilam..cuma exercise mat jer..but still i happy..

hasni said...

tetiba teringin nak makan soto
kak lg la ni
eee

Melina said...

Your soto looks yum! Especially love the crispy vermicelli.

TopsyTurvy Mum said...

pagi2 tgk ur soto ni memang buat teringat nak balik kampung jer hehehe.

i tak pernah buat begedil..kalau rasa nak makan, tunggu MIL dtg dulu :)

lemongrass said...

Adnazthie,
salam...kalau u dpt tiket free gi Aussie,sure dpt sekali hotel free kan, hehehe. Kalau tak dpt hotel free, boleh aje tumpang rumah ke tent we all tu :-D

Yat,
Same with me, my favourite dish as well. Masa we all tinggal kat M'sia dulu boleh katakan twice a week I melantak soto sbb tinggal beli aje. Bila kena buat sendiri ni n hubby tak suka soto, terus makan very rarely...sedih... hehe

Hasni,
Kat PJ tu sure banyak gerai jual soto kan :-)

Melina,
eat as much soto as you can while in M'sia :-)

TTM,
I pun ni lah baru first try buat bergedil and main campak2 aje the recipe as long as ada kentang n mince, hehehe. Buat meatballs I terer lah, buat bergedil ni....memang tak terer :-D

Shereen said...

Hi there,
I am one of your fan.I am a Malaysian Nyonya from Melaka, married to a Kiwi and now terhumban kat Auckland.I love soto but have never attempted to cook it from scratch.Would you mind sharing this recipe with me right down to the kicap cili padi,please?Anyway,what is that thingy that looks like crispy noodle?I really hope that this soto will taste just like the one we can get from back home as I really rindu nak makan soto.My hubby and anak tak banyak kerenah bab makan-memakan ni sebab I've trained them well...hahaha..told hubby masa dating dulu,he has to accept my makanan or else he might as well cari minah salleh.Kat rumah,we makan using our tangan and mesti ada any kind of sambal.My style of cooking more to Malay cooking than chinese or western cooking.Hubby is more Asian than me on most things.Funny kan how things turned out to be.Anyway,I tak pernah pergi camping in my whole life..must try one day,huh?Thank you for this very entertaining blog.

akeem said...

camping paling best sbb siap ada toilet,bathroom and heated swimming pool..mane nak dapat camtu lagi kat malaysia ni..heheh.angah,mane ada lama kitorang psng khemah tu,kan 10min dah siap..:P

SJB said...

Saya pun tidak sabar mahu pigi camping hehehe. Wah..soto, rindu nya saya nak makan soto mmmmmm sedapppp.

test said...

top mata tgk soto.. tak nampak.. tak nampak..

mySoul said...

kak,

i'm your silent reader for almost a year now..kot? heheh malu nak tinggal jejak tapi can't help myself bila tgk ini soto :) i pun anak jawa macam u (owh tetiba bangga nih) dan hantu soto...hari2 makan soto pun boleh jek.

-jj (jawa johor)-

azieazah said...

Sedap soto tu, tp Kak Azie pun kurang minat. Suka bergedil jerrr...

lemongrass said...

Shereen,
Hi! Thanks for dropping by my blog :-). I'm married to a Kiwi as well but now terhumban kat Perth, hehehe.
My soto is the simplest you can make because I tak suka sangat the spicy soto. I made the chicken soup using the Adabi 'sup bunjut'. All the spices are already in the muslin pack and I just added onion,garlic, ginger, chicken, salt n pepper. Probably you can find it in Auckland. I'll write down the recipe for the kicap sambal soon ok.
That crispy thing is fried su'un or mung bean vermicelli noodles.
My hubby pun sama, luckily he's well 'trained' to eat spicy stuff so I don't have to cook 2 separate meals each time :-). But he still can't eat guna tangan, hehehe. He's very fond of his fork, hahaha

Akeem,
Konon aje camping,tp sampai2 terus gi mandi kat heated pool :-).Eh 10 minit tu cuma untuk baca manual aje and nak translate it to plain english! Pastu 1 jam nak set up the tent, wakakaka.

SJB,
we are going camping this weekend, yeay! Wish us luck! Hahahaha

Test,
takut terliur ke? :-D

Mysoul,
Thanks ye sbb sudi singgah baca my blog ni :-). Masa I kecik2 dulu, I slalu tertunggu2 bila my Mak buat soto, kalau boleh, tiap2 minggu nak suruh dia buat, hahaha. I pun sama mcm you, klu dpt makan soto hari2 I won't mind at all! tapi rasanya nanti my kids n hubby sure akan nangis tak berenti klu I masak soto aje hari2, hehehe

Kak Azie,
I lagi suka soto dr bergedil, hehehe

fara said...

salam kak LG..
saya ni silent reader blog akan bertahun2 lamanya. harini baru rasa nak comment sebabnya berkenan tengok khemah besar tu. taktau plak ada jual khemah yg berbilik2 yek. teringin berkhemah jugak rasanya!!

lemongrass said...

Fara,
salam. Thanks ye sbb sudi baca my blog bertahun2 dah :-). Kalau you pergi kedai camping, macam2 tent dia ada jual you, sampai kdg2 rasa mcm nak beli semua, hehehe.
We all silap, we should have started with a small tent and then progress to a bigger one but we started with a 3-room and then downsized to a 1-room tent skrng, hehehe.

Shereen said...

Hi there,
Thanks for the reply.I'll go and start my hunting on the sup bunjut tu.Looking forward to the kicap cili padi.Happy camping!..minat jugak see you nak go camping but unfortunately kat sini dah start sejuk dah eventhough it is still early autumn...not to mention I tak sanggup nak guna communal toilet tu..hahaha.Dah tu nanti hubby bising sebab kena bawak my bantal busuk and the rest of the house!Enjoy!

Kniedaz said...

sedapnya soto...kecur air liur

zombiedaddy said...

Eh LG, awek mana yang pakai pink jumper dalam photo camping tu? Setau I u ada 2 org je anak dara. Pastu gambar side profile, hidung cam penyek je. hehehe. Kirim salam kat dia ye.

lemongrass said...

Shereen,
you are welcome. Perth is still experiencing really hot weather skrg ni, that's why still boleh pergi camping :-). Camp sites kat sini, most of the time, the communal toilets are very clean, touch wood, hehehe.

Kniedaz,
Dua malam I dinner dgn soto you sbb gian sgt2 nak makan, hehehe

Wei Bro,
Awak tak tau ke, pink jumper tu sebenarnya saya yg punya dolu2 tp dia terberkenan pulak, terus lah I bagi ke dia, wakakakaka. Mamat tu macho giler, tu yg tak kisah pakai pink jumper, hehehehe