Wednesday, 3 March 2010

tempe + sambal kicap = jawa?

Kalau you all nampak gambar kat bawah, mesti you all kata… Ni sure rumah jawa sebab ada tempe and sambal kicap..

IMG_2047

Pastu bila selak2 gambar kat rumah tu, apasal lah asik keluar muka mat saleh aje.

Sure you must be in awe kan sebab ingat Mat Saleh ni makan sambal kicap and tempe. Caya lah! Hikhikhik…

Pastu, selak2 lagi gambar.. baru terperasan muka bini dia yang sah2 anak jawa. Hmmmm…. pastu you all pun cakap, “patutlah kena ada sambal kicap, rupa2 nya memang sah anak jawa! ciss, ingatkan mat saleh tu yang makan sambal kicap!” :-D.

Sebab I dah janji dengan my Darling (sila muntah) tu kan untuk masak kari. I pun buatlah sambal kicap and goreng tahu for my tekak untuk di makan dgn kari tu. I dah buat kari, buat acar, rebus telur masin and goreng tempe untuk The Other Half :-).Tempe tu dia yang mintak ye not me :-).

Nak tengok what’s on my plate?

IMG_2051

Nah kau, penuh satu pinggan. tempe n tahu goreng, kari daging (masak dlm oven :-)), terung kukus, acar, ayam goreng and telur masin. Tengok lah telur masin I tu, siap ada 2 yolks! Bertuah I sbb I memang minat kat telur kuning bila makan telur masin sebab tak masin sangat. Bila dapat 2 tadi, terasa best sgt2, hikhikhikhik…… Tapi I tak makan pun ayam goreng tu sebab dah tak larat perut nak telan (nampak sangat tamak haloba nya I kan!). I makan peanut butter toasts aje pagi tadi tu yang lapar giler by dinner time thus penuh pinggan!

Oh ye, oh ye, lupa nak cerita…. My perseverance has finally mendatangkan hasil, my weight has finally been shed. Tapi bukannya berkilo2 yang dah hilang, sekilo pun tak sampai lagi yang hilang but I am so thankful that it’s not going up or staying the same, hehehe. Punyalah lama I berexercise and kurangkan makan baru 700g yang hilang, hikhikhik… But I’m quite happy with that number :-). And The Other Half is also so happy sebab dia dah berjaya kurangkan 5kg you! Clap clap clap for him! Mana tak nya, he spends about 30-40 minutes every nite except Friday nite exercising and spent about 800-1000cals every time. I pulak selalunya cuma spend around 250-300cals aje setiap kali exercise tu yang I guess lambat sikit nak hilang lemak I kot :-). Takpelah kan, walaupun sikit2 lama2 nampak gak hasilnya, hehehe…

27 comments:

JaJa'Z said...

hai kak..me also tengah dlm usaha turun kan berat badan..within 2 month..since disember last yer,i manage to lost about 8kg...
tapi banyak lagi yg nak kena turunkan..my target to lost 20 kg(perhaps) b4 bulan puasa..tapi kalau boleh another 25kg untuk dapatkan BMI normal..

Kak Rose said...

Ngences kak rose nengok tempe, tahu n sambal kicap jawa tu.... sedapnya... anyway congrat, at last dapat jugak turun berat tu ya...

nas said...

cayalah kak, darling akak mkn sambal..sedap tgk nasi n telur masin..makan gan nasi panas2 sedap tuu

Ajzie said...

Ala ala nasik ambang gitu...... Wow.. sungguh teruja melihatnya.. hehehe

rainoserez said...

nyum.. nyumm..!!

hasni said...

malam ni pon menu hasni tempe n tauhu
even bukan anak jawa
tp my mom dah biasakn makan tempe dari kecil lagi
n memang sedap n kena dengan selera hasni:-)

Syuhada Kamal said...

kak LG,bestnye tempe n sambal kicap tu...meleleh dah air liur nih...sy ni walaupun bukan keturunn jawa tp suka makanan2 jawa, termasukla nasi ambeng...sedaaaap..:)

nor64 said...

salam Lg,

masa kak belajar dulu..kak duduk serumah dengan member parit jawa johor..selalulah dapat makan tempe dgn kicap ni..kak ni mmg suka makan tempe..tak jawa pun tapi mmg suke..makan goreng pisang pun kawan akak tu colek dgn sambal kicap ni...sodapppp...

cantikkkk la pic ni..tahap pro ni...

Yati Harvey said...

mak Datok.....baru semalam I cakap lauk u mengancam, now u tayang lauk killer !!! Uwahhh!!!! runtohla niat I berdiet....(going now to buy tauhu n nenas...)

My Life My World said...

Salam LG ... arghhh I dah kecur air liur nengok gambar tempe you. I memang suker giler kat tempe walau bukan Jawa, kekadang I goreng makan gitu jer tanpa nasi ... Bagus makan tempe ni, tengok jer Khir Toyo ... terus kulit muka jadi cerah sebab banyak makan tempe ... wakakakakka

Weih LG, Khir Toyo tak bukak blog ni kan ;)

SJB said...

Wow..banyak nya lauk hehehe.

Congratulation to you and your hubby. Cayalah akhirnya dapat juga kuruskan badan tu kan. For me huhu tidak ada harapan hahaha.

miSs inTerpReted said...

aahh..sedapnye nampak. i have to try your curry oven one of these days!! n..i love that you have different plates for different types of food. nak tiru lah nanti bila i balik..:)

♥LOVE2COOK♥ said...

Gosh, look at that banana leaf plate with lots of yummies! Errr...I'm craving for that dish now...huhuhu :(

Wow, congratz to ur TOH for losing 5kgs and to U for 700g! :)

Suzie said...

owh LG i can't say NO to tempe n sambal kicap...my fav. tu!blk ni nak buat la..hehe..terliur tgk!

TopsyTurvy Mum said...

Hi Sis,

last week i buat kari masak dlm oven, dpt idea dr blog u ler...thanks ye..everyone loves it! next time will do it again and again hehe!

Chaiyok sis, dun give up.. it took me 6 months to shed off 12kgs!! no pills no slimming products..just exercise dgn jaga makan jer..surely,u can do it too! :)

Along Zakaria said...

LG..tauhu/tempe dgn sambal kicap memang la best. I kalau blk kerja lambat, goreng je tauhu/tempe... dah tu..mmg ready kuah rojak dlm fridge. Siap satu lauk utk hubby i yg jugak dari salur galur Jawa..hahaha.

Tak tau la blh tak dpt kuah rojak kat sana... or blh bawak masuk tak kuah rojak ke Perth tu. Kalau boleh..nanti June I nak gi cuti kat sana boleh bawak kat u.. :-)

Anis Rafie said...

kak min..

It's been a long time since i leeve my comments here.. look at ur dinner plate, mcm kat kedai mamak ler plak mcm2 lauk ader..

mind me, your tempe's so tempting and the sambal kicap.. my husband is 1/2 jawa also, jadinyer saya ni pun dah ter'pandai' makan tempe dgn sambal kicap.

another thing to add, i just envy you and TOH got the time to exercise to burn the calories.. well i'm 6 months pregnat, can't do those heavy exercise though.. tapi mcm takut plak lps bersalin nnt berat tak nak turun.. maaaakkk!!

anyway i just love to read every single word u write kak min.. keep up the interesting work eh..

daadaa

nadhs kayel said...

salam...
terliur lak tengok tempe tu
saya plg suka ngn sambal goreng jawa..yg ada suun,ikan bilis,tahu,petai n of coz tempe tu...

Mat Gebu said...

Sedapnnya tempe..i likeee...tapi kan LG kita bukan nak riak atau rasa bangga kan, makanan jawa memang sedap2...tul tak? jgn jelesss, walau pun i ni "rojak", tapi jawa blood still ada u, dah bapak aku tu Pontian mari, sah2 leer jawaaa..but not so genuine laa...

melatie said...

Salam LG

Curiosity kills the cat. Does your Miss 10 and Miss 6 eat the tempe. My son who is 10 now loves so much to eat tempe and sambal kicap.

Kniedaz said...

ya...ini baru betul omah'e wong jowo..mangan tempe! Hik hik..org jawa letak kat mana pun mesti cari tempe kan..hubby saya pun dulu mula2 tak suka makan tempe tp skang ni hantu plak..kalau g pasar jumpa tempe, dia yg beli..
chayok chayok..semoga shed lg kilo2 yg ada..^_^

Azita Zain said...

min, friday nite exercise lain kot! lagi byk hilang kalori tu. kepala pun rasa lapang jer...hehehe

NYKOLETT said...

Wow,memang tempting,mau naik balik 700gm kalau tak betul gaya...hihihi

QiStinA's said...

perrgggh... LG ..meriah tul la pinggan u...

lemongrass said...

JaJa'Z,
tahniah tahniah! Best lah tu dpt kurangkan 8kg in 2 months. I nak kurang kan 2kg aje, tp sikit nya siksa ke (but I sentiasa ter'lupa' pasal dieting ni, hehehe)
Good luck ye!

kak Rose,
punyalah seksa rasa nak turunkan 700g itu! Nak naik, sikit nya senang ke, hehehe

Nas,

Darling I makan sambal, tp sambl kicap dia tak makan. Dia makan tempe n tahu aje :-).

Ajzie,
bila pakai pinggan melamine bercorak daun pisang, terus nampak mcm nasi ambeng kan :-D

Raino,
macam mana lah I nak kekal berdiet mcm ni kan, hehehe

Hasni,
Kat Sabah senang ye nak dpt tempe? Kat sini, I beli tempe frozen aje, Indon mari :-). My hubby pun I biasakan makan tempe, terus terpikat dia :-)

Syuhada,
sure you dr kecik dah mixed dgn jawa ye tu yg tersuka makanan orang jawa, hehehe

Kak Nor,
Orang jawa johor lagi lah memang kena ada sambal kicap ni, makan pisang goreng, jemput2 pun dgn sambal kicap kan :-)

Kak Yati,
kuikuikui... I pun dha runtuh diet malam tadi, tu yg pulun spent 40 mins on the eliptical machine :-).

Kak Acik,
awet muda makan tempe ni. Khir Toyo tu kan dahlah makin cerah, pastu makin awet muda lagi! hikhikhik....

SJB,
banyak lauk cos I tgh rajin masak, bila I tgh malas, makan cheese on toast aje, hahahaha

miss interpreted,
I memang collect plates just for nak ambik gambar but I beli 1 aje for each, hehehe..

Love,
tunggu this weekend for your nasi treat :-). Then you can make all the dishes that you love :-)

Suzie,
I love tahu n sambal kicap. I slalu makan mcm tu aje until no one can stand my garlic breath, hehehe

TTM,
alamak, ada gak orang ikut I jadi 'malas' ni ye, hehehe. But it's so hassle free kan, because you can do so many other things while it's cooking :-). And the meat just melts off the bones, yumm!!! Hehehhe.
I nak shed off 2 kg aje, how many months eh mcm tu? ;-)

Along,
Kuah rojak ready made ye? Best kan klu ada benda2 yg ready made mcm ni, bila penat2 tinggal tuang kuah aje :-).
I rasa ada kot kuah rojak tu kat sini but mostly fr Indon lah.

Anis,
congrats for your pregnancy. InsyaAllah, the weight will drop off once you've set your mind to losing it. You muda lagi so senang lah sikit nak hilang kan lemak2 itu, hehehe.
Tempe n jawa ni memang susah nak dipisahkan kan :-)

Nadhs,
sambval goreng jawa kat kampung I takde petai tp yang lain tu memang mesti ada. Hari tu I balik M'sia, memang pulun makan itu aje sampai tak larat tekak I nak telan, hehehe

lemongrass said...

Cik mat,
Hidup Jawa! Sebab sedap tu lah I dapat meng convert kan tekak Mat Saleh pure tu jadi jawa, wakakaka

Melatie,
Miss 6 tried the tempe, she said it's ok. Miss 10 makan sikit terus kata tak sedap, biasa lah dia tu! Kalau I salut coklat baru dia kata sedap kot, hehehe..

Kniedaz,
takkan jawa hilang di dunia, wahaha. My hubby pun yg selalunya mintak I goreng tempe ni, bukan I, hehee

Kak Ita,
wakakakaka... kepala mana yg lapang tu :-P

nykolett,
tu lah, tu yg I bantai exercise lebih sikit malam tadi sbb makan banyak mcm tu :-)

Moi,'
kalau pergi kedai mamak pun tak semriah mcm ni kan, hehehe

Me Myself & I said...

Salam Kak LG,

Best tuh kat Perth ada telur asin!! Saya kat 'kampung' Townsville nih, tempe pun susah nak jumpa and agak mahal lah. 5 dollar half A4 size.

Saya termasuk lah antara org selalu sekodeng akak tuh. hehehe...Love your celoteh about food and your family. :D