Wednesday, 10 March 2010

I was tagged….

Dah lama sgt tak main tag and dah ramai kot yg tension kat I sbb bila diaorang tagged I, I asik terlupa aje nak jawab, hehehe. Bukan apa, kadang2 tu teramatlah busy nya, dah jot down kata nak jawab tag, pastu bila terbiar a few days, terus terlupa sape yg tag and terus lah malas nak pergi satu satu rumah cari the tag :-).

So, kali ni since tahun baru konon2 nya I nak buat azam baru nak jawab tag yang orang bagi. But tak tau lah sampai bila azam ni akan mekar berbunga, hehehehe…

Ok, in tag dr Mami kat German, Aida kat Spain and Kak Emily kat Penang tu..

1. Go to your photo files… select the 8th photo folder

2. Select the 8th photo in that folder

3. Post that photo along with the story behind it

4. Then challenge 8 blogging friends to do the same

So, this is the 8th photo in my folder:

DSCF0788

Cerita di sebalik gambar ni… (nak mengumpat kena dalam bahasa melayu ;-))..

Gambar ni I ambik in August 2007, masa ni Miss 6 belum pun 4 tahun mah! Masa ni dia kecik lagi dari segi ketinggian and dari segi perut dia. Rambut dia pun masih pendek lagi but dah start kerinting2 mcm maggi. I ambik gambar ni sebab jacket berbulu2 yang dia pakai tu. Alah, yang warna warni macam rainbow tu lah.

Jacket ni Nana diaorang yg bagi (that’s why lah I kena ambik gambr the girls wearing it) and dia yang kait sendiri. I tak tau lah berapa lama dia ambik masa kait jacket ni. Masa tahun tu, fesyen benang kait yg berbulu2 macam tu tengah femes so tu yang dia pun beria2 kait jacket untuk cucu2 dia yg comel lote. Miss 10 pun dapat jugak the jacket but different colour.

Tapi sayang nya, this was the only time kot The Little Misses pakai jackets diaorang ni. Entah lah, tak pernah ada masa yang sesuai for them to pakai cantik2 macam ni and then Perth ni bukannya sejuk sangat so terperuk aje lah jackets tu dalam wardrobe sampai lah sekarang. And The Little Misses pulak tu jenis yang lagi suka pakai sempoi2 aje. Bila pakai yg macam ni, diaorang mengadu gatal so lagi lah susah nak suruh diaorang pakai :-). Pastu Nana pulak tu made it just betul2 muat muat aje untuk pakai for that year. Sekarang ni, lagi lah memang tak boleh pakai sebab dah tak muat, wehehehehe…

DSCF0792

Ini tak termasuk dalam tag tu tapi saje je nak tunjuk gambar diaorang berdua in that jackets.Lain kan gambar The Little Misses dolu2, hehehe…

Sape yang rajin nak buat tag, di alu alu kan, jangan malu2 ye :-)

16 comments:

lili said...

Wah LG! You lagi hebat...habis semua orang you tag pulak! Wakaka!
Akak pun bukannya pernah buat kerje mengetag ni...tapi sonok gak kan? Ada gak idea nak menulis.

Wonder what will the your girls say looking at these pictures? Miss 6 surely thinks she's better looking now - 'dari segi ketinggian dan segi perut dia yg baru'... Hahaha! Oops harap dia tak marah..auntie gurau2 jer!

lemongrass said...

Kak Emily,
kalau I tag 8 orang aje, yang lain tu sure jeles, wakakakaka ;-P.
Miss 6 sure akan kata, "what happened to my tummy then? It wasn't there!" :-)

mami said...

hi Kak LG,

thanks for playing tag with us ya!..

your girls are so cute..hehe..baju rainbow tu ala2 macam nak menari la bam ba jer..macam boria pun ade gak..hehe..:)

ain said...

akak pun ada gak hutang tag tak dibuat2 lagi. bukan malas, asyik luupaaa je.hehe

psst...miss 10 ms ni mcm nmpak so tembam kan, now dah kurus, terbalik pulak ngan miss 6. dulu comel now ni tembam.tapi cuteeeee!!!!

Aida Rezuan said...

LG,

TQ for main sesama. :D

Kiut bebenor the girls dgn jackets tuh yer. Meriah kaler gitu. Bila tengok gambo dulu and skang.. baru nampak how they've grown ek? :)

Yat Maria said...

Hi LG

Actually cantek jugak jaket tu but i can imagine the 'gatal'ness kalau pakai short sleeve..tap per Nan sayang her cucus, babe..

Ms 6 olu2 still belum 'chubby' perut nya eh? I tengok pulak ms 10..her cheeks were slightly chubby then pulak as compared to now..

Yat

mrs adam said...

LG,

xde gmbr dinner pun...

:cahya: said...

comey... :)

littlenailofar said...

suka miss 10 punya jacket. purple blue combinations...

boleh pakai gi terima awards mcm artis2 hollywood tu... pakai plak dgn boot yang sampai ke betis tu...

:)

iaaini said...

Jaket tu cantiklah, very colourful. Rajinnya nana dia dok mengait.

Pasal your question, I kena open surgery, bukannya yg mcm you kata, just tebuk lubang aje. Maybe perut I byk lemak, tuh yg kena potong, nanti kalau tak potong, tak jumpa pulak my appendic. hehehe. Cuma tempat operate tu taklah panjang sgt, about 2 in aje kot. My daughter, alhamdulillah dah makin sihat. Dah start gi swimming class even doc kata kena rehat 1 mth, tapi budak2 mana boleh dok diam.

-AN

makdara terdiva said...

hy LG, salam kenal..
so cute ur doter..rambut tu yg buat i adore sgt2..anak i rambut stretttt jerr...

My Life My World said...

Cantik nyer jacket tu, tapi I suker yang kaler biru tu ... cantik anak anak pompuan u nih... eeee geram nyer :)

lemongrass said...

Mami,
nasib baik lah cucu2 dia ni kulit tak sehitam Mummy dia so kalau pakai baju warna warni, still nampak mcm la bamba. Klu I yg pakai, definitely group boria, hehehe

Kak Ain,
Miss 10 lagi suka main dr makan. Miss 6 lagi suka makan dr main, mana lah tak tembam, hahaha...

Aida,
tu lah kan, mcm gambar kita dolu2 and sekarang lah :-). How we've 'grown', hehehe

Yat,
Jackets tu memang cantik but fluffy n gatal at the same time :-). Miss 6 dr dulu memang perut dia chubby, but now ni over over chubby nya! :-D

Mrs. Adam,
I tgh malas masak lately so masak sempoi giler. Malu nak tunjuk, hahaha

Cahya,
thanks :-)

Littlenailofar,
Miss 10 suka colours purple n blue, tu yg Nana dia guna benang kaler tu :-).
Tu lah you, klu we all ni jenis slalu pergi award ceremonies, dah awal2 diaorang pakai the jackets, hahaha

An,
Nana dia cuma ada 2 orang cucu aje so tu yg rajin lah gak kadang2, hehehe..
Kalau perut bnyk lemak, kena bukak lebih sikit lah kan, hehehe ;-)

Makdara,
salam singgah ke my blog :-). My daughter tu kadang2 teringin nak rambut straight sbb dia kata senang nak sikat :-).

Kak Acik,
Bila dah makin 'tua' ni, kaler pink ni dah tak makin menarik kan, hehehe..

SJB said...

Cute lah jacket tu hehehe.

Syuhada Kamal said...

comelnye jeket tu..lagi2 bile diorg yg pakai..lagila comel..:)

lemongrass said...

SJB,
hand made by Nana, tu yg cute, hehehe

Syuhada,
mcm nak pergi glamour party aje kan :-)