Tuesday, 23 March 2010

Post storm happenings

24 hours without power was not a thrilling experience but Alhamdulillah it was only for 24 hours and not more! I’m so thankful they’ve fixed the fault. I think quite a few main power plants got struck by lightning (or something along that line) tu yang up to 150,000 houses were without power semalam. Even one of the main shopping centres had to completely closed today sebab takde power. The news said that some houses will still be without power until tomorrow and we thought we would be one of these unfortunate people but at 4 in the afternoon tadi, tetiba aje the power came back on.

And bila the power came back on, we all pun quickly lah checked our stocks in the freezer and syukur sangat2 all the stuff in the back freezer are still frozen solid. We had to throw out the milk, cream and ice cream aje sebab dah melted so it wasn’t too bad at all. Milk and cream tu pulak takut dah sour aje, tu yang buang lah jugak. I tadi dah bersedia aje nak buang all the meat and chicken and fish and seafood bila bukak the freezer and punyalah happy bila tengok semua masih frozen solid :-). And we found out that Synergy Energy has promised to pay its customers $80 if we don’t have power for more than 12 hours so dapatlah gak $80 out of this kan :-). Boleh beli $80 worth of ice cream, wehehehe ;-).

But yang nak tergelak nya semalam, I was preparing dinner to go into the oven petang semalam when the power went off. I’ve only just finished roasting the potatoes and was going to put the chicken parcel in there. But since I dah prepare, I letak aje lah chicken parcels tu dalam oven yang masih lagi panas tu. Sampai oven tu sejuk, the parcels were only half cooked so kenalah I put them in the fridge to be salvaged another night and masak benda lain for dinner. And I pun masak scrambled eggs and goreng chicken fingers and makan under candle light :-).

IMG_2328

Punyalah excited nya The Little Misses makan dalam cahaya suram, hahaha.

And pagi tadi, we had to use our camping kettle nak masak air on the stove top. And then I kena toast bread in a pan for breakfast. Memang terasa macam bercamping balik lah, hahahaha. Bila dah biasa guna kettle electric for boiling water, bila kena masak air atas api, rasa lain aje kan :-).

Oh and ini gambar the chicken parcel that I had to bake again tadi. Rupa dia memang buruk lah sebab kulit filo pastry tu dah berkedut2 and jadi tak cantik bila I rebake them. But taste-wise still sedap so tak kisah lah kan, hehehe…

IMG_2334 

IMG_2340

Chicken filo parcel with green salad and toasted garlic bread.

I’ll post the camping story another time lah ye :-).

21 comments:

Nadia Dzai said...

budak2 mmg suke bab2 lilin ni kan ;p ehehe

but horror la juge kan storm tue, glad u guys are ok ;)

fabulous.farah said...

masa kecik2 pon i suka kalau blackout=p

Flower said...

This is our dark photos. Makan dlm gelap gulita. Blackout kat rumah I dari pukul 5.20pm sampai 1.30am. Hb terjaga sbb lampu bilik ternyala. Kalau tak we all pun tak tau bila ada letrik. Kiddies love it sbb rasanya mcm camping, hb also syok sakan sbb boleh pakai battery operated tv ngan lampu gas dia. I pulak tak suka sbb kena masak dlm gelap.

Our gelap photos.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=3683775&l=232c565bb7&id=685997978

mohdandmeriam said...

salam min, kami dikelantan selalu tak ada letrik ialah masa banjir..geram juga ..susah sangat kalau tak ada letrik..tapi cucu auntie suka sangat kerana kena guna lilin kan..

Encik Mimpi said...

mmg selalu jgak jadi camtu kat sini haha

Rima said...

LG
We saw how bad the storm was on telly.. Glad everything back to normal.. my hb was saying lucky the worst storm didnt happen while u guys were out somewhere camping..

Anyway dulu dulu waktu kita tinggal rumah 2 bilik selalu jugak blackout.. masa tu i was in primary school.. punya lah happy bila kena pakai lilin waktu malam hehehe

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Syukur Alhamdulillah everything is back to normal and the four of you are unscathed by the experience - except maybe for the ice cream, perhaps. Poor ice cream! :-D

Nampak gaya you were forced to have a candlelight dinner lah ya? Of course it is exciting for the Little Misses - Teringat pulak I cerita The Railway Children masa dia orang baru sampai kat country cottage yang baru mak dia orang sewa!

Aida Rezuan said...

LG,

Seronok camping? :)
Good that you guys got the power back. Lepas nih buleh la gi shopping sket yer :D

somuffins said...

LG, hope e'thing is back to normal. Re: your Q yesterday, my anak2 sedara stay at South River. My sis n hubby are there for a wk.

Yat Maria said...

LG

Is aw from the news..the size of the hujan batu..ish3 some are big ones..confirm benjol kalau kena kepala..nak kena pakai helmet kot??
apapun gd thing that all things going back to normal now for you guys...

sesekali mkn dlm cahaya candles pon best gak tau!!!

yat

Sally said...

Salam LG..ingatkan you celebrate EARTH HOUR awal lagi..hhehe:p

blu4sky said...

salam LG,

good to hear you guys got the power back..

apa yang berlaku ada hikmah disebaliknya kan.. your food rations are still in good condition besides the ice cream and milk lah.. on top of that dapat $80 compensation..rezeki tu

i like your positive attitude about the whole situation.. dalam kesusahan masih ada ceria :D

take care

Ayu said...

salam k.min...

alhamdulillah...akak 1 family takde pape masa thunder storm tu.n luckly ur magic esbok ttp menten magicnya.hehehhee...

camne ek klu umah ayu takde letrik 24hrs? slalu gak area umah ayu kena black-out tp takde la lama sgt.yg kesian budak2 la sbb kepanasan.tp ainnur suka je sbb leh main tiup2 lilin.heh!

j.u.l.i.e said...

wahhh...dah mcm candle light dinner plak...kuikuikui. Dulu masa kecik2 kt kg selalu juga blackout,mkn,tido,mandi,buat keje semua dlm gelap. Harapkan lilin je...hehehe

Maryam said...

Salam Kak Min!
syukur semua ok :)
seronok juga bila tak ada elektrik ni romantik gituh...candle light u!!!
tapi yg tak tahan kalau malam nak tido panas sbb tak boleh pasang kipas (rumah i panas haha)
sedap ur dinner nak2 di bawah cahaya yg romantik gituh kiki

arapink said...

wah kak min...dah earth hour ker? dok bergelap nih...heheheh...

tapi nampak romantik loooo... :-)

iaaini said...

Hi LG,

I dpt tau pasal hailstorm in Perth dlm newspaper The Star, front page tunjuk gambar, memang besar2 macam bola golf. Kalau jatuh atas kepala memang sakitlah, mau masuk hospital. Bila baca berita terus teringat kat u. Alhamdulillah semuanya okay. Teruk juga bila tgk mudslide near to apartment. Van pun tersekat dlm lumpur.

Kat my place jarang2 kena blackout. A few months ago baru kena sekali masa tengah malam. Sedap2 dok tido tiba2 rasa panas semacam coz air-cond tak jalan. Dah le masa tu musim panas, buka tingkap pun tak ada angin. End-up ambil kipas kecik yg battery operated yg I guna utk my baby's stroller utk kipas kat kita org, walaupun tak effective sgt, yg penting ada jugak rasa sejuk.

Kat kawasan my house masa dulu2 selalu talian phone yg rosak. Ada sekali tu berturut2 minggu rosak after dah repair. Bila call Telekom, dia org beritau yg ada org curi copper dlm kabel, so yg pencuri tu potong kabel. Memang pencuri tu tak berhati perut langsung coz menyusahkan org ramai.

Sekarang ni, I kadang2 jek dpt masuk your blog, busy tahap gaban :(

-An

Yati-M said...

LG,

sib baik u all ok.. gumbira pulak tu dpt candle lite hehehe..

tgk kat the star mcm golf ballsize hailstorms ni ek.. u patut jadik mamarazi pastu jual ur photo kat news hehehe...

filo itu sungguh mengancam... mana nak cari filo sheet kat sini... guna kulit popia lah hahaha..

alina said...

haah kak..tgk Star front page hari ni besau bola tenis hail nya.Besar toll! Tak tau rumah my sis kat Bertram camner. Suka tagline akak ' ada checklist hidup sempurna'.. tapi memang betul tu dan sangatla effective utk saya yg amat pelupa ini..hehehe!Hubby ada mentioned kalu ada rezeki year end nih nak pi Perth lagik....hihihi.Nak rasa summer plak haritu dah rasa winter...

lemongrass said...

Nadia,
bukan budak2 aje, mak budak pun kadang2 suka gak esp kalau ada bling2 or flowers ke along with the romantic candle-lit dinner, wakakaka...

Farah,
Dolu2 masa I kecik, memang selalu sgt blackout ni sbb duk kat kampung kan, hehehe. Pernah sampai terbakar jambul I sbb duduk dekat sgt dgn lilin :-D

Nora,
I thought kat area Canning Vale lah yg paling teruk blackout but ok lah klu tak lama blackout nya.
Hana begitu khusyuk buat homework dlm gelap ye, hehehe.
Your hubby ada battery operated TV, wow, caya lah, hehehe. We all cuma ada transistor radio aje :-).

Auntie Meriam,
memang susah kan kalau takde electric ni sbb rasa mcm nak buat apa aje serba tak kena dlm gelap tu :-)

Encik Mimpi,
luckily lah kat sini jarang blackout ni, hehehe

Rima,
tu lah, we were also thinking that. Kalau lah we all tgh camping masa storm tu melanda, memang I yg akan nangis dulu, hehehe.

Mia's Mom,
Salam.
Luckily lah the ice cream dah tinggal sikit you so tak lah we all sedih aje nak buang, hehehe.

Aida,
seronok bercamping kat dlm rumah sendiri you, hahaha.
Kena tunggu dulu shopping sbb duit $80 tu tak dpt lagi, hikhikhik

Cik Som,
Lah, sian your sis n bro in law datang Perth when the worst storm in years melanda. Diaorang dpt tak tengok the hail stones? :-)

Yat,
I pun tengok the hail stones memang macam tak percaya aje. Itu yg bnyk cars got dented and windows got broken. Luckily the hail by the time sampai our house dah kecik sgt2 :-).
Psst..kalau the cahaya candle disertai dgn flowers and bling bling, lagi lah best nya tau, wehehehe

Sally,
I kan prihatin, celebrate earth hour seminggu awal, hahahaha

Blu4sky,
Memang syukur sgt2 yg semua major food still intact and dpt $80 on top of that pulak tu, hehehe.
Kena stay positive sbb tengok orang lain lagi teruk kena dr we all.

Ayu,
Magic esbok akak tu memang betul2 terer lah, wehehehe.
Nasib baik malam takde power tu tak panas sgt so tak lah menggulupur we all nak tidur. Kalau blackout kat M'sia lah, memang susah hati kan sbb sian kat budak2.

Julie,
samalah mcm I kecik2 dulu sbb duduk kat kampung kan so memang selalu blackout. Kat rumah we all siap ada lampu gasoline lagi sbb dah biasa sgt2 blackout ni, hehehe

Maryam,
salam.
Makan dinner bawah cahaya lilin membuatkan dinner tu rasa sgt2 lah sedapnya! Hahahahaha

Ara,
I kan sentiasa over so orang lain buat Earth hour this Saturday, I buat awal lagi, hehehe

An,
tu lah, I tengok Star online pun ada cerita pasal hailstorm kat Perth ni.
Tapi memang unbelievable lah bila tengok apartment yg kena mudslide tu, teringat apartments kat M'sia bila banjir kilat. Takut jugak kan!
Alhamdulillah, malam haritu tak panas sgt so boleh lah we all tidur dgn nyenyak jugak :-).

Yati,
I nak keluar masa hail storm nak ambik gambar kat belakang rumah we all pun kecut perut, lagi lah nak keluar ke jalan, hahahaha.
Bila I bukak aje pintu, terus kilat sabung menyabung n guruh sekali, kelam kabut I masuk rumah balik :-).
I tak tau lah kat mana boleh dpt filo kat M'sia tu...

Alina,
Rasanya around South tak seteruk North so tu yg rumah we all tak kena apa2 cuma blackout aje.
Kalau you nak dtg Perth, jgn datang masa January-Feb sbb masa ni tgh panas sgt2, the height of Summer!

SJB said...

Nasib juga all the food from the freezer ok kalau tidak macam buang duit di tong sampah lah pulak kan.

Macam romantic dinner lah pulak, tu lah tu your girl love it hehehe.