Sunday, 28 March 2010

Ninja’s distant cousin

You know how The Other Half didn’t do well on his riding test kan and he’s ‘fed-up’ with it at the moment and has buried his dreams of owning a Ninja for the time being. But he was still looking for another alternative to go to work. Dulu dia pernah kayuh basikal to and from home pergi kerja. But he found it to be a bit too hard sebab ada 3 bukit dia kena cycled up untuk sampai ke tempat kerja tu. After daki the first bukit, he was still smiling but bila nak naik the second bukit tu, dia dah tercungap2 and kaki dia dah rasa macam nak explode, hehehe. So, tu yang dia terus tak larat nak cycle to work even though he enjoyed it so much.

Hari tu, lepas dia sat for his motorbike test and was very upset, bini dia yang baik hati ni pun tanyalah ke dia, “why don’t you look at getting a motorised bicycle? It will definitely help you with going up the hills! It’s legal here in WA.” Terus tang2 tu gak dia teruja and said to me, “Hey! what a brilliant idea!

And tadi, guess what we did after Sunday school? We went to Freo and he bought a motorised bike. Actually he’s already got a bike and dia boleh convert his bike into a motorised one tapi bila dia nak pergi ronda2 dengan we all, tak best lah kalau nak kena bawak the motor and the battery along just nak cycle around the block. So, tu yang dia beli a specialised bike tadi yang datang dgn motor and battery pack sekali.

IMG_2401

This is his new motorised bike! Kalau nak bandingkan dengan Ninja, memang lah jauh beza kan,macam lemon dengan limau purutlah. Takde can lah I nak bergaya pakai leather jacket and leather pants and boots macamni :-(. Tak kuasa I nak membonceng naik basikal dengan dia (walaupun ada tempat untuk I duduk membonceng kat belakang tu :-))! Muahahahaha.

Teringat I kat all the motorised bikes kat Pulau Ketam when I was there dulu2. Berani betul diaorang bawak basikal ni jalan atas all their plank lanes, I yang tengok rasa seriau, hahahaha.

Tapi ada banyak jugak pro dia beli basikal instead of Ninja ni. First, jimat duit weh beli basikal dari beli Ninja (harga basikal ni cuma 1/5th aje dari harga Ninja). Second, dia tak payah bayar road tax and motorbike insurance (jimat lagi duit kan :-)). Third, dia dapat lah exercise hari2 and hopefully dapatlah balik his six-pack, muahahaha (I told him to still kayuh the basikal even though dah ada motor on the bike).

Sungguh lah tak sabarnya The Other Half nak pergi kerja esok pagi sebab nak try test cuba his new toy ni :-).

I tak masak dinner malam ni, sebab tengah hari tadi dah membeli belah kat Masjid beli and makan macam2 food. For dinner tadi. I reheat aje pizza semalam, hikhikhik. But semalam I buat chocolate scones for The Little Misses. It wasn’t too bad lah. Bole buat choc scones for Easter Hols nanti instead of Hot cross buns.

IMG_2385

16 comments:

indahhouse said...

salam kak LG,
yes, brilliant idea! saya pun sanggup kayuh motorised beskal tu instead of naik bersesak naik bas gi pasar. hehe.
teringat BIL kat adelaide yg baru beli basikal kat garage sale. saya terfikir, apa ye yg saya bole kirim dr adelaide...? :)

rainoserez said...

wahhh.. cool laa kayuh beskal p keja :)

Jamelah Khatun said...

Salaams Min, thx to yr family & you too for yr generosity. Yr scones are so delicious, is the recipe in yr 'Recipes Index'?

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I pun nak lah satu untuk gi kelas.... tapi... kalau ikutkan kelas dah habis dah. Mengadalah I tu kalau nak bawa motorised bike untuk jalan2 basikal masa summer nanti. Tentu2 I boring tunggu yang lain tak sampai2. Pasal jacket dengan boots tu, anytime boleh je LG,.... tak yah tunggu Ninja :-D Cuma tunggu cuaca sejuk sikit je!

Anyway, I wish TOH will have a wonderful time going to and coming back from work tomorrow! First day, mesti excited, kan? :-D

TopsyTurvy Mum said...

patut my hubby pun kena kayuh basikal gi keje..bukan jauh pun..2km jer dr rumah..tapi ntah ler dia reti lagi ke kayuh basikal :D

lemongrass said...

Indah,
salam. Brilliant idea for the time being until dia mimpi Ninja tu balik,hehehe.
Bila your BIL balik M'sia? Kalau dia balik lepas mid-year stocktake sale in June nanti, boleh lah you order Corelle or Tefal ke :-).

Raino,
nasib baik ada shower facilities kat tempat kerja dia tu, boleh dia mandi lepas berpeluh2 kayuh basikal. Kalau tak, sian colleagues dia kan cium bau masem, hehehe

Kak Jamelah,
you are welcome :-). Nanti kalau you dtg sini, boleh kita jumpa lagi. I rasa ada recipe scone tu dlm index, it's 'lemonade and cream scones' but I tambah raisins sikit.

Mia's Mom,
salam.
I pun tak pernah naik motorised bike ni so tak tau lah macam mana rasa dia, hehehe. Sure best aje kan kalau you bawak gi kelas, laju aje gitu, hehehe.
Thanks for the wish :-).

TTM,
2kms aje? He's so lucky! :-). Memnag best ler kalau naik basikal for 2 kms, tak smepat nak berpeluh dah sampai :-)

Ayu said...

salam k.min...

1st of all...kesian bila dpt tau TOH failed masa motorbike test aritu.takpela...lain kali leh cuba lg.don't give up,ok! to zahra lincoln..ssooo cute n so notty la dia.hehehee....

then...enjoy masa baca ur tag.ada part yg kelakar n ada part yg menyentuh kalbu.ihikkk....suka tgk gmbr u all masa muda2.so sweet!

utk kari oven tu lak...akn kucuba gak nnti but not now la.hehehe...motorised bicycle? not bad! best gak naik ni kan.rasa mcm enjoy je.jimat pun jimat n dlm masa yg sama leh exercise skali.okla tu...

melatie said...

Dear LG

I am eager to wait for your next entry tomorrow. Can't wait for the outcome after a day cycling using that bike.

I am waiting.

indahhouse said...

salam kak LG,
aduh, gugur jantung saya dengar tefal or corelle. seronoknya kalu sempat mid year sale tu...meleret la senyum saya...hehehe

iaaini said...

Salam LG,

Lama tak letak comment kat sini, very busy & ada jugak nak comment, aleh2 tak bukak2 pulak tempat comment ni & hang.

Nanti ceritalah pasal your hubby naik motorised bike. I tak pernah nampak motorised bike kat sini, laju tak? Ala2 macam motosikal ke? Or laju sikit jek dari yg kayuh sendiri?

I dok baca yg you tulis mcm mana you met your hubby, so sweet. Happy couple!

Kari daging yg you masak memang menariklah, tapi I tak sanggup lah nak masak dlm oven sampai 4 jam, nanti tak pasal2 electric bil naik mencangak. Mau pengsan my hubby membayor bil letrik. hehehe Kalau you dok dekat, boleh jugak just mintak rasa yg you masak jek :)

-An

My Life My World said...

Salam LG ... sungguh bergeliga otak U yer, leh buat batu cincin .... hahahahaha ... jangan marah dear, nanti kena jual.

Tengok basikal tu, macam I lak teruja nak beli basikal gak. Cantik jugak kan .

lemongrass said...

Ayu,
salam :-). TOH dah tak sedih lagi sbb dah dpt beli basikal, hehehe.
I kan bila tengok gambar muda2 dulu rasa mcm tak caya aje pernah muda mcm tu, muahahaha.

Melatie,
hehehe... My hubby dah balik fr work and muka ceria habis walaupun kena kayuh basikal for 45 minutes sbb dia kata tak penat langsung bila naik bukit, wehehehe


Indah,
Hahahaha... I pun bila tgh sale tu, memang rembat Tefal bagi kat my family kat M'sia. Corelle pun slalu gak sale kat Big W n K Mart (bagitau yr BIL :-)). Memang lagi murah dr kat Langkawi!

An,
Salam.
Motorised bike ni dulu popular kat Pulau Ketam aje. Dia tak lah laju macam motor tp memang tolong sgt2 lah bila kayuh naik bukit tu sbb tak payah guna kederat kita 100%, hehehe. Basikal dia ni, paling laju pun 25-30km/hr tak silap.
Kari oven tu I masak 2 minggu sekali so tu yg tak teruk sgt bil elektrik. Kalau masak hari2, bangkrap we all, hehehehe

Kak Acik,
Nak tolong hubby kan, kenalah bergeliga, hikhikhik. Kalau dpt save duit dr beli Ninja, more money for me lah kan nak beli benda lain, muahahaha ;-).

mami said...

Dear Kak LG,

cousin NINJA tu sooooooo brutall lah...by brutal I mean sooo cutee...Jangan marah aa..just kidding!!..

I wanted to have this basikal dah lama dah tau...motorised bike is really cool, since I takdak driving liscence kat sini..I thought its probably the best vehicle to get around sbb rumah kami kat atas bukit, tu yang lemah nak mengayuh tuh...oh well, maybe someday..

Ray said...

Hmm...

I wish motorised bike is legal kat Mesia ni. Mesti lagi semangat nak at least ronda2 kat taman naik basikal. So on the way ke taman tu boleh je pakai motor mode:)

But what to do..haram katanya si pak polisi tau...:(

SJB said...

Betul jugalah kalau laki you sanggup guna motorised bike apa salah nya kan. Lagi pun macam you said juga jimat duit hehehe.

lemongrass said...

Mami,
Kat Germany, legal ke tak this bike? But memang lah I pun tak sanggup kalau kena mengayuh naik bukit kan. By the time sampai atas bukit, dah semput and maunya ambik masa sejam nak recover, hehehe

Ray,
Kat sini motorised bike legal but only up to 200W power aje. So, tak lah powerful sgt but enough lah to help him kayuh naik bukit, hehehehe


SJB,
that's right. Klaau boleh save duit, memang bagus sgt2 kan :-).