Thursday, 18 March 2010

One night or one month?

You all rasa kan, we all ni terlebih semangat tak nak pergi camping ni? Sebab nak pergi camping sehari aje pun siap ada check list lagi! :-D. Kalau nak pergi camping seminggu, mau panjang berjela kot the check list, muahahaha. Nampak sangat lah bukan a camping pro kan we all ni. Kalau orang yang dah biasa gi camping tu, I rasa sure nya dah gelakkan we all bila tengok our camping gear and extra stuff. Nasib baik lah The Other Half helped organised and punggah the camping gear from the store cupboard before he left for Sydney. Kalau tak, mau lah I terkontang kanteng sorang2 cari segala benda.

I’ll show you some of the stuff OK tapi jangan gelak! (well, kalau nak gelak, gelak lemah lembut ye, hehehehe). I belum habis pack lagi ni :-). Sila abaikan the mess ye.

IMG_2252

This is our style, we all just humban all the stuff we need on the futon (a few days before the event) so we know that we don’t have to search high and low for the stuff on the day itself. (The Little Misses want to tell you that it’s 2 more sleeps to camping day :-)).

Our new tent is in the dark blue case leaning against the futon. Kecik aje kan banding dgn the 3-room tent, hehehe. The green suitcasey type thing is our portable and foldable table n chairs. Kalau nak main mahjong or gin rummy on that table, memang sesuai benor lah, hahahaha. The campsite yg we all nak pergi weekend ni jauh sikit dr their camp kitchen and eating area tu yg we all bawak segalanya.

1 box penuh dgn stuff like torch lights, bed pump, airbeds, lantern and what not. And 1 lagi box penuh dgn cooking stuff including a gas burner and also toiletries. Not in the picture is a big chilly bin (chiller box) filled with food :-). Mana lah kan tak penuh the car! Nasib baik tak bawak sinki dapur sekali! :-D. Luckily lah our car tu ada big boot space, kalau we all bawak Daihatsu Mira, memang tak muat lah, wekekekeke.

The grey rubber mats on the top tu we all letak on the floor of the tent so tak lah sakit kaki jalan atas ground yg keras tu. We all ni kan perasan princesses tu yg mengada2, hehehehe. Hmmm…. maybe I’ll tell The Other Half tak payah lah susah2 bawak the rubber mats just for 1 night kan.

Apa lagi ye yang I’ve forgotten? :-D

29 comments:

rainoserez said...

cik kak,
mcm nak bermastautin terus jerr kat camp site tu! ahaks!!
neway, enjoy urself yer.. :)

mrs adam said...

aik ni bukan nak g camping ni,macam nak pindah rumah je.hehe

fido dido said...

salam kenal sis lg

sy pun suka sgt p camping..
tp sibuk bawa segala mcm ubat nyamuk..dr yg spray..tampal kt badan n segala mcm minyak n ubat..i.e..minyak panas la..vicks la..minyak gamat la..panadol la..pil chee kit teck aun la..
heheh..


selamat bercamping..

♥LOVE2COOK♥ said...

Happy Camping dearies! ;)

Aida Rezuan said...

LG,

Sy gelak dengan lemah lembut tau.. bila tengok barang2 camping LG and famili. :)

Have fun and be safe! :)

lemongrass said...

Raino,
tu lah you. I rasa memang lah we all kena kurang kan lagi some stuff, hahaha

Mrs Adam,
orang yg pindah rumah pun tak seteruk we all agaknya, hehehehe

Fido dido,
salam singgah ke my blog.
We all pun bwk ubat nyamuk jugak, then bawak balm gamat, pastu bawak panadol, bawak minyak telon takut sakit perut, sunscreen... Samalah kita, hehehehe

Love,
Thank you :-D

lemongrass said...

Aida,
hikhikhik.... gelak sambil tutup mulut ke :-P

ain said...

mak aiii...ni nak pi camping ke nak pindah umah.hehehe

apa2 pun happy camping!!!!!

lemongrass said...

Kak Ain,
wehehehe.... memang lah we all ni ter over kan :-D

Syuhada Kamal said...

mak oiii banyaknye brg2 nak dibawak..mcm nk pg sebulan je kak..hehehe..

papepun selamat bercamping n have fun!!:)

mami said...

muahahahhaahahahhahah..........

sorry..tak terkontrol gelak ye kak LG..very the lawak la gamba tu..

ni kes 'sediakan payung sebelum hujan' la nih..:)..u rock!!

My Life My World said...

Salam LG ... baru boleh komen :) ada yang tak kena dengan my PC ;)

Tak kira nak gelak kuat kuat jugak ... hahahahaha .... orang nak pergi Mekah berbulan bulan pun tak bawak barang macam you all nih. Awal awal pack macam ni, sure akan bertambah lagi kut kuantiti barang yang nak di bawa ...

Ayat dengki sebeno nyer kat atas nih ;) best nyer kalau dapat ikut you all nih.

dieya said...

thesaurus tuh pun nak bawak sekali yek? yerlah kan.. penting tu.. manalah tau kot ada perkataan2 dlm that new tent's intruction booklet yg tak paham.. bleh jugak check dalam thesaurus :-p

Azita Zain said...

hai min...nak gi camping ke nak pindah umah lg ni? cam nak gi berminggu2 pun ada...hehehe (ketawa sopan ni...)!

Maryam said...

Salam Kak Min!
u tanya apa lagi yg u lupa ek?
meh i jawabkan u lupa nak bawak i ni hahaha...
kak selamat bercamping ok :)

TopsyTurvy Mum said...

ok la tuu..

serupa cam i, kalau gi holiday, my hubby mesti ckp...toilet bowl takmo angkat sekali?? semua pun nak bawak..

tak pernah lagi camping...x sabar nak baca ur experience :)

Happy camping and have fun!

lemongrass said...

Syuhada,
Kalau pergi sebulan camping, mau nya dgn rumah2 sekali I bawak kot, wakakakaka

Mami,
I pun gelak aje tengok barang2 tu,rasa sgt2 lah over nya we all ni, muahahaha

Kak Acik,
Orang pergi Mekah nak beramal, tu yg bawak sikit aje. Tapi bila balik dr Mekah, penuh 1 kontena dgn barang, wehehehe.
I pergi camping nak bergumbira tu yg hangkut segala nya, hikhikhik

Dieya,
hehehehe... thesaurus tu nak suruh budak2 baca in the car so tak lah diaorang gaduh aje nanti :-P

Kak Ita,
Nak gi camping tapi ala2 pindah rumah lah, hahahaha

Maryam,
Kalau I nak set up tent 3-room tu memang boleh lah bawak you sekali.Tapi tent baru ni kecik molek aje so terpaksalah you tinggal ye, hehehhe

TTM,
I kan really salute lah kat orang yg boleh pack minimally klu nak pergi camping ke, pergi holidays ke sbb I am definitely not one of them. I ni jenis yg semua benda nak hangkut, hikhikhik....

dila~noor said...

wakakaka..sis..i gelak smil control utk lmh lmbut..kikiki

ni dah mcm nak duduk kt campsite terus..punyela lengkap sgle keperluan..tak rase mcm g camping..
ni blum msk u pnye BBQ set lg kn?hihih

Kniedaz said...

tu diaaaaa...byknya brg nk bawa...lepas camping mesti letih nk kemas..huhu

Ray said...

OMG Kak LG!!!

Memang macam nak gi camping seminggu. Ni macam nak jadik the situation where the time taken to gather the stuff, pack and assemble them is longer than the actual camping period tu!! Satu malam je tu kak!!Hhahaha...

akeem said...

aaaa...barang2 tu...sikitnye angah klu nak banding dgn pegi camping sebelum ni mmg sikit sgt2 ni.bole la nampak keta kat belakang kan time driving..

Anis Rafie said...

kak min..

bole tak nak gelak sikit? wakakakaka.. beria betul nak pegi camping nih.. i b4 pregnant dulu adelah jugak camping2 ni.. tp sbb pegi in a big group tu yg mudah sikit cuma kena bwk tent je.. yg lain gotong royong.. wah.. best tu.. have a nice camping session ek.. :)

azreen1006 said...

mak aih... nk jugak sebut sama macam org lain... manyak nye barang kak LG bawak ehehehe.. anyway, enjoy the camping trip ;)

SJB said...

Wah...bestnya saya pun tidak sabar mahu pigi camping ni hehehe. Anyway, have fun k.

Note: Jangan lupa bawah baju, sandal, shoes, sock and more hehehe.

iaaini said...

LG,

Ish ish ish...hehehe. Nih nak gi 1 hari atau 1 minggu? Byknya barang! Tapi kalau I yg gi camping, lagi banyak kot! Kalau boleh satu rumah nak angkut! hehehe

Anyway, enjoy!

-An

Ayu said...

salam kak...

uuuiiikkkssss.....ni mcm pi camping tak nak blk2 dah.hehehehe....pape pun happy camping ye kak.sronok lak dgr citer akak nak pi b'camping.tp tent akak tu bagak betul.masa ayu pi camping dulu tentnya kecik je.dlmnya leh muat 3-4org tp masa tu kena sumbat dlm 7org.smpai tido b'himpi2 n b'gilir2.hehehe...

ComeyBelako said...

sis, i kelik klate from kedah for 1 week pun tak banyak lagu ni. memang respect suspect lah. hehehe...(gelak tersipu-sipu ni). satgi balik camping jenuh nak kemaih balik tempat asai dia.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Harap2 kali ni comment I keluar. Kalau tak.... hmmm... entahlah... I pun tak tau nak buat apa dah.

Dah... I dah gelak dengan penuh lemah dan gemalai ala2 irama inang gitu. Tapi dua tiga kali round jugakla I gelak! Mak oiii!! Subhanallah....! Banyaknya barang nak pergi camping satu malam! Sorry LG, I tau you excited! Kami anak-beranak memang selalu gi camping kat Malaysia. Kat sini tunggu summer lah dulu kot! My husband suka memancing & normally kami gi camping kat Taman Negara Kuala Koh (somewhere dalam hutan Kelantan). Buat khemah tepi sungai. Normally dlm 2,3 malam la. Husband I memancing kelah. Alamak, teringin pulak nak makan kelah!

Anyway, enjoy your camping, yeah! I hope sangat2 you enjoy it so that nanti ada entry on your camping! Happy Camping & Be Safe, OK!!! :-D

lemongrass said...

Dila,
hikhikhik... I pun ketawa dgn lemah lembut jugak :-P. I pun pening kepala tengok barang bnyk mcm tu :-)

Kniedaz,
camping 1 malam aje tp nanti sure I penat seminggu sbb nak mengemas lepas tu, hahahaha

Ray,
tu lah kan, rasa mcm tak berbaloi aje nak pasang tent only for 1 night. I rasa mcm nak tidur aje dlm kereta, lagi senang, tak payah susah2, hahahha

Akeem,
wakakakaka... memang teruk betul kan pegi camping dulu tu.Penuh 1 boot! Kali ni bnyk barang yg tak bawak sbb tak larattttt.... :-D

Anis,
gelak lemah lembut tau, hehehe. Bila pegi camping dgn kids ni kan, mcm2 I kena bawak sbb nak make sure everyone dpt tidur dgn nyenyak :-)

Azreen,
hikhikhik.... memang banyak kan! I rasa I kena re pack lah esok and put aside benda2 yg tak perlu, hehehe

SJB,
thanks for the reminder. I dah packed selipar, towels, clothes :-).

An,
Kalau I pergi seminggu, memang tak muat kereta I tu kot nak isi dgn segala mcm benda, hahahaha

Ayu,
Samalah dgn I dulu masa camping kat Matriks. Cuma tidur dlm sleeping bag atas tanah yg keras giler, pastu ramai2 1 tent. Memang tak boleh tidur langsung, rasa nak nangis aje sbb tak cukup tidur, hehehe. Tu yg skrng ni nak camping, segala benda I bawak :-).

Comeybelako,
You balik Kelate tak kena bawak tent dgn sleeping bag dgn airbeds, tu yg tak banyak barang, hehehe

Mia's Mom,
I think Blogger kot yg ada problem, sbb tu orang tak boleh comment.
I kan jenis orang yg memang tak tau nak pack minimalist utk anything lah, hehehe. Kalau boleh, segala benda I nak bawak and nak sumbat dlm boot tu, hahaha.
Agaknya klu I pergi camping dgn your family, sure kena gelak aje sbb tengok all our paraphenalia kan, hikhikhik