Tuesday, 16 March 2010

Kari kari, nasi putih, poppadum

Sejak dia perasan yang bini dia ni dah terer masak kari the hassle-free way dalam oven, every few days dia mintak kari sekarang ni! I know it’s hassle-free and I like kari but kalau every time makan nasi kena ada kari, a die hard mamak fan pun boleh surrender kan, hikhikhik ;-).

But since he asked so nicely today and he’s going off to Sydney again esok, I masak lah jugak kari for dinner tadi. Kali ni I guna gravy beef on the bone so memang lah rasa lemak manis bila masak dengan tulang2 sekali kan.

IMG_2212

Kari baru keluar dari oven. Penuh satu casserole dish but lauk ni enough untuk leftovers which I will freeze. SO, kalau later later teringin nak makan kari and roti canai or naan, tinggal defrost and perangat aje kan. Senang kerja I, hehehe

IMG_2223

Kari and sayur kobis goreng and acar (yang tak boleh tinggal!).

The Other Half will be going to Sydney for a few days so I tengah plan nak masak apa untuk I besok ye? I thought of making soto since dia tak suka soto ni but tengok lah nanti kalau I rajin, hahahaha….

19 comments:

me itu saya said...

kak,

daging halal kat sana mahal tak?

aku la ros said...

salam.. lama tak jenguk blog akak..

lapar bangat tgok gmbar makanan tu.. huhuhuhu

NYKOLETT said...

sometimes its a blessing kalau sesekali ditinggalkan SUAMI,ya!bole ade some space for ourselves..like
masak ape2 yang kite suke ,pegi shopping and beli ape2 yang kite suka tanpa perlu memberi justfikasi pembelian kepada sesiapa pun.hihihi.Tapi tak bole ditinggalkan lama2,nanti tak cukup pulak duit belanja...hahaha.

JaJa'Z said...

kak min, jaja baru je beli perencah soto (muar) semalam..dah lama teringin nak try perencah soto instead of buat soto guna sup biasa..kot2 lagi menarik kan..

Yat Maria said...

woo hoo!! authentic kari la...confirm sedap...dgn papedom lagi ..

Aida Rezuan said...

LG,

Adus.. menggugat sungguh tengok kari itu! Baru jek borak2 dgn adik, ckp pekena Nasik Kandar pon sedap.. tup2 nampak pulak kari kat sini yer.

rainoserez said...

cik kak,
nmpk sedap laaa..!!
u penah bagi tak resepi kari masak dlm oven tu kat sini, i rasa2 mcm tak penah pon.. bagi laa resepi, i nak try.. heee..

Rima said...

Tadi i cooked lauk Dalca for dinner.. makan dgn nasi putih and complete with papodum too.. i think dah almost a year i tak masak dalca.. reason being .. not my hb fav lauk cos i used rusuk kambing and he tak suka kambing.. anyway bec i teringin sangat.. i masak lah.. and guess what.. orang tak suka daging kambing makan bertambah malam ni hahhaa

T said...

Hi LG,
How do you make kari dalam oven? Is it like baked chicken? But yours looks so good....

TopsyTurvy Mum said...

Dah tertengok ni, nampaknyer kena la buatt...kempunan susahhh! :)

Maryam said...

Salam Kak Min!
haha rumah ni abah i memang hantu kari! kalo balik Kedah wajib p Penang pasai dia nak p makan kari kat mamak...
kak sedap tuh dapat pekena dgn acar dan papadom... kat sana pun ada jual paapdom ya? ni u beli kat kedai Asian tu ka?

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak,

WOW, what a platter, ada papadum lagik! I love papads in any of my dish...hehe ;)

Never cooked a curry in microwave b4.

lemongrass said...

me itu saya,
daging halal kat sini senang sgt2 nak cari. Ada yg murah ada yg mahal, depending on the cut lah. Yang I beli utk masak kari yg murah2 aje sbb daging murah ni sesuai utk masak kari, hehehe

Ros,
salam. Lapar ke? Jom makan, ada lagi kari kat dlm fridge tu, hehehe

Nykolett,
I slalu tertunggu2 jugak bila dia pergi interstates ni sbb masa ni lah i boleh masak khas utk I yg dia tak suka makan :-). Tapi slalunya I malas pulak nak masak bila dia takde, hahaha

Jaja'Z,
I pun ingat nak beli perencah soto tp I lagi suka yg sup sempoi2 aje buat soto sbb takut the kids tak makan pulak nanti klu berempah sgt.

Yat,
abislah nangis all the mamaks kat sini sbb I dah terer buat kari! Muahahahaha :-P

Aida,
I nasi dia tak pandai masak, tp kari yg kena tekak we all, ok lah, hehehehe. Tapi memang tak boleh challenge kari nasi kandar lah :-)

Raino,
Any kari recipe boleh guna. I pun tukar2 recipe nya ikut my mood. Tapi I tumis kari tu dulu kat atas api. Then only baru masuk oven suhu 160C and masak for 3-4 hours. Oven biasa tau bukan microwave.

Rima,
hehehehe.... nampak sgt yg dalca you tu sedap gilers tu yg sampai bertambah2 :-).

T,
exactly like kari cooked on stove top but after you've tumis all the rempah ratus and added the meat and coconut milk and seasonings, you transfer it to a casserole dish and put it in the oven at 160C for 3-4 hours or until the meat's so soft.

TTM,
tak boleh kempunan2 ni, kena buat cepat2, hahahaha

Maryam,
salam. Kat kedai asians kat sini, mcm2 ada so poppadom tu memang segala mcm brand pun ada lah, best! :-)

Love,
I love poppadom as well :-). I cooked the kari in a real oven, not microwave. I tak tau mcm mana nak masak kari dlm microwave ni, hehehe

mrs adam said...

LG ni kalau wat entry ramai gile yg komen.ramai peminat ni.wpun i dah lmbt nak gak komen.nasi and lauk pauk tu macam kat kedai.best kan kalo wat mknn mcm kat kedai.mkn berselera kebersihan pun terjaga.

alina said...

kak blog mu makananku setiap pagi...

Kniedaz said...

pekat tol kari tu..sedap cicah ngan roti..yum yum

My Life My World said...

Sedap nyer .... yum yum.... dah la tengah lapar masa baca post nih.

SJB said...

OMG...terliur saya nampak kari you ni. Gambar tu pun macam betul ja hehehe.

lemongrass said...

Mrs Adam,
hehehe..I pun seronok bila ramai2 yg komen ni :-). My hubby suka sgt mkn kari kat kedai mamak kat M'sia tu.Tu yg dia nak sgt2 I buat kari mcm kat kedai mamak.Tak dpt sama sepenuhnya,sipi2 pun jadi lah kan,hehehe

Alina,
hahahaha....kenyang tak? ;-)

Kniedaz,
I klu buat kari, mau kaya tokey kilang kari sbb I guna banyak sgt rempah nya tu :-D

Kak Acik,
jom makan kari hari ni :-D

SJB,
hehehehe.. if only we can taste the photos, that would be heaven kan :-)