Monday, 15 March 2010

Bitten by the bug

We have suddenly got bitten by the camping bug (we think we’ve got the camping bug but it hasn’t been officially diagnosed yet ;-)). We got this camping bug once before about a couple of years ago and we went on a shopping spree buying everything you can think off to go camping. Punyalah teruja sungguh masa tu nak pergi camping that we bought a 3-room tent lagi! And guess how many times we went camping after that?

Only once!!!! Muahahahahaha. We went to Busselton. It took us so long to erect and set up the tent and then it rained the whole weekend we were there and it was freezing cold as well that we had to put a heater in the tent just to get warm, wehehehe. Mana lah ada orang lain pergi camping bawak heater kan except us. I told The Other Half yang I will only go camping kalau I can take all my creature comforts along tu yang segala macam benda and unnecessary stuff I bawak just to go camping. The car was packed macam nak pergi camping sebulan padahal pergi 2 malam aje, hahaha. Pastu terus fed up nak pergi camping lagi dah :-) and the tent has been lying dormant in the store cupboard since then (Entah2 dah kena makan dek moths kan).

But The Little Misses still remembers the ‘excitement’ of going camping that they’ve been begging us to go again. The Other Half kata next time kalau we feel like going camping again, we are going minimalist, only bawak the necessities only and definitely not the 3-room tent!

So, the other day we saw this nice compact tent on sale, big enough for the 4 of us so we all beli lah. And now suddenly, we’ve got bitten by the camping bug again. Sekarang ni we all tengah mencari a nice camping site to go to that’s no too far away and still have all the amenities (hot shower, clean toilets, BBQ area or camp kitchen kalau ada, close to the beach/river, hiking track and no dogs allowed). We’ve found one but bila we called them up, they are fully booked until June! So disappointed :-(. Takpe, there’s still so many camping sites around Perth ni that we can try. That’s why I love living here, so close to everything :-). Can’t wait to go camping, hikhikhik.

Malam ni for dinner we went Japanese. I made maki sushi and also tempura. I dah selalu sangat tayang my maki sushi so malam ni I tayang our prawn tempura on sushi lah pulak :-).

IMG_2207

10 comments:

mrs adam said...

nak rase tempura tuuu......

Flower said...

Most camping park/holiday park kat sini bersih2.Communal bathroom n toilet dioarg, boleh katakan no weird smell ke apa, bersihnya mcm you boleh baring2 kat lantai tau. Walaupun kat tmpt jin bertendang, toilet n bathroom tip top you. Tmpt jin bertendang yg I pernah pergi mcm Bridgetown, Nyamup, Prevelly walaupun tmpt dia mcm dlm hutan, tp caretaker diaorg jaga mcm jaga istana. Last year kan we all sewa motorhome round southwestern Australia. Walaupun tidur dlm motorhome, we all pakai bathroom n toilet communal. So utk mengelakkan dari 'jam' time nak mandi, we all anak2 mmg bangun pepagi mandi. So far omputih2 ni lagi pembersih bila pakai hak2 org ramai ni. Basuh baju pun senang. Just insert coins dlm mesin. This year lak we all gi ke Albany, tp ni tgl dlm villa. But as usual, toilet, bathroom n other facilities mmg tip top. So far lah I dah gi ke camping/holiday park yg kat Rockingham, Mandurah, Albany, Busselton n juga yg kat atas I mention tu. I enjoy tmpt gini sbb normally dkt ngan laut, sungai atau bush n yg mustahak sekali ada play area utk anak2.

Aida Rezuan said...

LG,

Cantek tempura and melekat jek tepung tuh dengan udang yer? Isk2.. terus tingin nih! :D

alina said...

wahh wahhh ..tetiba saya pun 'bitten by the camping bug'....pegi bagan lalang lah camni! heeeeeeeeeeee....

Ayu said...

wwwaaahhhhh.....bestnya nak pi camping.nk ikut bleh? ayu klu nak pi pun tunggu la bdk2 besar skit.masa skolah dulu prnh gak le 2-3x pi camping.mmg syok abis nak2 masak dlm mestin.lps tu penuh dgn extreme activities.ppeerrgghhh....sengal2 badan dibuatnya

Yati Harvey said...

yeah, yeah....sounds sooo familiar...beli tent tapi pergi camping satu kali...hehehe! Great minds, eh?

Maryam said...

Salam Kak Min
i suka ber camping cuma sekarang tak ada kesempatan nak p camp... best nya kak!
kak meleleh ni air liur tgk sushi...aih dah lama tak makan sushi adeh ... i suka inari salmon tuna ha semua lah...
tak sedor bape kali ngap dalam mulut if makan sushi ni haha
dulu duk KL selalu makan sushi sbb senang nak dapat nak buat malas kiki

SJB said...

Oh...can't wait for summer hehehe. Masa untuk camping lah ni. Ya tiap tahun kami pigi camping, kalau tidak macam tidak lengkap lah kehidupan budak budak ni hehehe. Dulu tu kami guna tent juga tapi semenjak 2 tahun yang lalu tu, hujan lebat sampai air masuk dalam tent hahahah. Dari tu i told my hubby don't want go camping anymore heheheh merajuk lah tu. Ah...hujung bulan tu, my hubby say came let's go kita pigi tengok camping trailer. Muahahaha, happy lah saya. So, sekarang ni tidak payah lagi guna tent. Lagi saya pun tidak tahan kalau tinggal or tidur di tent tu selama 1 minggu hahaha itu pun tidak cukup for my kids hehehe.

archie said...

salam..sy syazwani.stdent dri msia y tgh wt kajian tntg prkahwinan campur di malaysia..kbtln tjmpa blog akak nie..blh x klu sy nk temu bual akak??for my project report..klu blh,emel sy..syaqinur_addin89@yahoo.com..harap akak blh tlg sy..tq..^^

lemongrass said...

Mrs Adam,
sudah habis lah, hehehe

Nora,
We all dulu camping kat Busselton in Nov but it just so happened hujan aje that wknd, tu yg lepas tu rasa so unmotivated nak camping lagi. We are going again this wknd up in the hills, hopefully it will be fun :-).

Aida,
tak melekat the whole prawn but ok lah tu for us :-).

Alina,
mari2 kita semua pergi bercamping, wehehehe

Ayu,
I pun dulu masa sekolah pergi gak bercamping, seronok but penat giler at the same time sbb mcm2 activities, hehehe.
Bila budak2 dah besar ni yg best sikit bercamping sbb diaorang pun dah faham :-)

Kak Yati,
wakakakaka.... ada gak ye yg perangai mcm we all :-P

Maryam,
salam. Dulu masa I kat M'sia, takdelah I nak buat sushi ni, bila nak makan, pergi aje beli, hehehe.
Tapi bila dah duduk sini n sushi mahal gak, so kenalah buat sendiri sbb the girls n my hubby klu makan sushi, mcm you jugak lah, tak sedar berapa biji dah ngap :-)

SJB,
You pun suka your creature comforts ye when going camping? :-). Luckily masa we all camped masa hujan tu, it didn't leak, hehehe.
We are going camping again this wknd, hoping the weather will be nice and not too hot :-)

Syazwani,
salam. You buat kajian mixed marriage kat m'sia, klu pakai my data, lari lah nanti sbb we all definitely not in M'sia.