Sunday, 7 March 2010

Kids and exercise

The Other Half and I both agree that Miss 6 is getting a bit too chubby for her height. When both of us were her age, we were as skinny as a rake so obviously we couldn’t blame her chubbiness on genetics lah kan. And her sister is also on the slim side. I guess I can put the blame solely on me for feeding her all these fattening food and also for having excellent cooking skills (Muahahahahaha, sila muntah sekarang ye :-D).

Masa Miss 10 was growing up, I was just starting to harness my cooking skills so my food repertoire tak lah banyak sangat and probably tak sedap sangat at well :-). But then, by the time Miss 6 was born and while she was growing up, my cooking skills have improved tremendously sebab I was eager to try my hands at cooking and baking so many different things. And so bila Mummy can cook and bake, Miss 6 pun suka lah nak try/test/taste and then eat all the things I cook, hehehehe. And when you are a Mum, when your kid loves your food so much, you pun bagi aje lah dia makan sampai lah dia kenyang kan or sometimes sampai dia terlebih2 makan bila sedap sangat (macam we all jugak lah kan, bukan tak boleh makan sikit but kadang2 tu sebab sedap sangat, makan sampai bertambah2!).

Anyway, I have already started to reduce her food intake very gradually. I’m not letting her starve OK but I’m teaching her to eat only when she’s feeling hungry instead of eating when she feels like snacking. Sebab dia ni kadang2 baru aje lepas makan breakfast pun boleh feeling peckish 10 minutes later. Bukan nya sebab dia lapar tapi dia tau yang kat dalam pantry tu ada banyak food yang dia boleh makan :-). Lebih kurang sama macam Daddy lah, tu sebab badan pun lebih kurang Daddy, hehehehe… And I’ve increased her vege/fruit intake as well (which is not an easy thing to do :-)) and cutting down on snacks.Kalau I drastically change her eating habits, sure dia akan tension habis but kalau I change bit by bit, insyaAllah she won’t notice much.

And we’ve also set aside 30 minutes each day for her to do some exercise/fun games at home. Masa I kecik2 dulu, tiap2 petang mesti main either galah panjang, main lompat getah, teng-teng, rounders or main basikal satu taman. Tu yang kurus aje kan sebab asik main sampai tak ingat nak makan. My kids bila balik from school, they have their afternoon tea, then rest for an hour before start doing their homework. Lepas tu dah time for dinner and then before 7 dah dusk so macam mana nak main kat luar kan. Kira takde masa nak beriadah lah. So, what we’ve ‘proposed’ is for The Little Misses to have 30 minutes after their rest period to play outside kat depan rumah. Tak kisah lah main catch n throw or main sepak2 bola or main kejar2 but it has to be keluarkan peluh type of game. Sambil tu I pun kena main sama sebab nak supervise diaorang outside the house so I pun dapat gak buat extra exercise ni kan :-).

Pagi tadi we went bike riding which was so much fun and petang tadi, The Little Misses played ball outside with The Other Half. Daddy is trying to teach the girls how to play cricket :-).

IMG_2095i 

Ready….

 IMG_2092i

steady….

IMG_2094

throw!!!!!!

IMG_2097

Miss 10 terpaksa stayed inside to finish her school work before she can play outside.

IMG_2102

Yeay, I’ve finished my homework and now I can play too.

And for dinner, I made salmon patties makan dgn oven baked chips and salad. Both the girls finished their salad, yeay, hehehe…

IMG_2104

29 comments:

Sizuka said...

K.min, I'm doing the same too, but to Iman. She's getting chubbier by the day. :D

rainoserez said...

kesian miss 6, lps ni tak leh snacking dah la? tp, biasalah budak2 memang suka mkn.. i yg tak berapa nak budak ni pon suka mkn! ahaks.. apa lg kalau mak plak terrer masak mknan yg sedap2, lagi la suka mkn.. hehehehee..

hasni said...

kalu la kak lg ni my mom
memg sure berat bdn naik dengan sangat cpt
hehe

mohdandmeriam said...

salam min. anak2 auntie masa kecil sama baya miss 6 montel2 semua tapi bila naik ting. 1 semua kurus melidi,agaknya malu so control makan tapi kalau makanan yg you masak tu macam mana nak kuruskan. tenguk gambar pun dah terliur ni kan pula kalau makan kan..

lemongrass said...

Shidah,
tu lah, sapa suruh you masak best2? Kan dah parah sekarang, hehehe.
But betul kan, kita dulu walaupun makan nasi hari2 tp tiap2 petang mesti main berjam2. Budak2 sekarang, kesian I tengok, tak smepat nak main. Tu yg kena kurang kan sikit makanan diaorang :-)

Raino,
boleh snacking tp tak boleh kerap lah, hehehe. Pastu snacking buah aje banyak2 :-).
Sama mcm Daddy dia, suka sgt makan tu yg badan pun cepat sgt naik, tu yg kena exercise lebih2 sekarang ni,hehehe

Hasni,
tu lah kan, memang I rasa pun silap I kot, asik bagi dia makan aje, hehehe

lemongrass said...

Auntie Meriam,
Miss 6 tu memang loves food sgt2. Segala benda yg I masak mesti dia nak cuba, pastu dia akan suka. Jarang lah ada yg dia tak suka nak makan, tu yg badan dia pun montel aje :-).

BaBbliNg BaR0nNESs said...

hehe
ala kids biasela
nanti when she's a teenager surely
she'll take notice of her weight
and do tons of ways to get rid of it
at dat time nanti u force her to eat pun susa
like me and my mom :) hehehe

dieya said...

i like miss 10's hair! cute messy i-just-got-off-the-bed hair. compliments her jaw line :-)

ain said...

anak2 akak pulak masa kicik2 mmg chubby abis, tembam dan montok. tp bila dh besar semuanya cekeding. nak buat cam ne...mak dia malas masak.hehehehe!!!!

Maryam said...

Salam Kak Min!
haha dapat jugak tengok the latest pic miss 6 n miss 10 :)
mummy masak sedap sayang tau tak makan sbb tu badan naik kan tengok perut Zahra ok! tapi dia comel hehe
so far i rasa anak2 akak tu tak ada masalah berat yg berlebihan em cuma akk kawal jer lah...miss 6 tuh tak ada lah gemuk sangat cuma dia chubby sikit di bandingkan dgn miss 10 haha!
seperti biasa ur dinner menarik dan menyelerakan kpd siapa sahaja yg melihat nya ...
ok kak take care dan selamat beriadah

SOHO Mama said...

You have beautiful girls..I suka Miss 10 nye hairstyle sekarang!
My anak ramai boys so I terpaksa pastikan they all suka sports and such..sebab I pun suka bersokan dulu2 hehheh..

missFridaNorm said...

kak LG, SAYA SUKA GAMBAR NO. 3 -throwww!!!! tu. Cayalah kak!

kak tyea said...

kak min, no wonderlah she gets chubbier bab kalau saya yg tengok gambar ni aje pun dah terliur you...nyumnyumm...nampak sedap sangat. apalagi tengok tu potato. i just love potato..huahuahua

QiStinA's said...

i pulak LG baru 2 hari lepas dok ngajar kekanak riang i main teng2...he..he.. tu pun nak bagi exercise punya kes gak... sbb my allyssa pun dah debab... tp punyela susah nak ngajar main teng2 tu.. sbb ibu pun dah ingat2 lupa..ha..ha..

fabulous.farah said...

miss 10 sangat sweet nampak.

betul2..derang exercise siket jer dah kurus

Anis Rafie said...

kak min,

canggih kan bebudak sekarang nih buat homework pakai computer.. huhu.. zaman berubah.. :)

Syuhada Kamal said...

kak lg, kalau sy jadi anak akak pun mesti badan bulat tak hengat punye...dah tu makan sumenya best2..mmg heaven dpt mummy pandai masak..hehe..nway hope berjaya dgn misi ni..:)

lemongrass said...

Babbling baroness,
I takut dia jenis yg sampai besar pun tak stop liking her food and makan aje non stop, hehehe..

Dieya,
that's her style of "I haven't brushed my hair for 1 day" :-). Bila weekend, mesti dia sentiasa terlupa nak sikat rambut, hehehe

Kak Ain,
Zahra ni masa kecik tak chubby, tp bila makin besar ni makin menjadi2 lak lemak kat perut n kat bum dia, hahahaha...

Maryam,
salam. Tu lah, we all pun tak lah rasa Miss 6 tu obese lagi but we all takut kalau tak kawal fr now, makin menjadi2 lak nanti, hehehe.
Tu yg kena buat prevention ni :-)

SOHO Mama,
thank you :-). I pun masa kecik dulu kuat bersukan, bila dah 'besar' ni yg malas. But I want my kids to enjoy playing outside mcm I we all masa kecik2 dulu :-)

Frida,
hehehe... dgn rambut dia going everywhere :-)

Tyea,
tu lah pasal, hahahaha

Moi,
I pun dah lupa mcm mana main teng teng ni/Kat sini diaorang panggil hop scotch but lain sikit rules dia :-)

Farah,
budak2 mmng senang kan nak kurus, unlike me :-)

Anis,
tu lah, dah tak main lah tulis2 ni, semua pakai taip aje :-)

lemongrass said...

Syuhada,
tu yg susah nya kan. Probably I kena start masak benda2 yg diaorang tak suka makan kot :-).

SJB said...

Memang susah lah mahu cutting down on the snacks kan. Macam my kids ni, ehhh susah betul lah. Kalau tidak bagi ada yang merajuk heheheh.

Sally said...

Untungnya dapat anak-anak yg suka salad. cik princess yg kat rumah saya ni ssh sangat nak mkn any salad..

ayang said...

Ayang pun akan berselera je if dapat makan masakkan akak tu. Tengok pun dah telan air liur. Inikan makanan depan mata..
Emm.. apa-apa pun tindakan akak tu betul, badan naik naik senang, nak turun payah betul.
Bebudak tengah tinggi selera makan tu...

My Life My World said...

Salam LG ... buzy giler sekarang, dah banyak post LG terlepas, rugi rugi.

Miss 6 punyer chubby yang membuatkan dia tambah tambah comel. Tu ler, sapa suruh masak sedap sangat ... hehehe ;)

Ajzie said...

Tombam nya Miss 6 tuh.. sedap digeget.. hehehehe

lemongrass said...

SJB,
memang susah kan but she's getting chubbier so nak tak nak, I have to be mean lah :-)

Sally,
diaorang tak suka sayur sgt but I suruh diaorang habiskan sayur dulu on their plates baru boleh makan benda lain. Mak yg kejam kan I ni, hehehe

Ayang,
once badan dah naik ni, memang susah nak turun.Tu yg I kalau boleh, tak nak lah badan dia makin naik and makin naik so tu yg kena kurangkan sikit snacking dia and portion dia.

Kak Acik,
kalau dia duduk atas peha kita, kebas berjam2 lepas tu, hahahaha. Tu yg I pun seriau gak bila tengok perut dia makin lama makin ke depan :-).

Ajzie,
Itu I belum tayang perut and montot dia lagi tu. Kalau I tayang, sure semua terkejut sbb tombam abis!!!!

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Your case is acceptable,mummy slim, anak chubby, my case is the other way round, mummy chubby (aka fat), anak kurus..hik,hik,hik..ini kes semua lebihan makan anak mummynya makan dari terbuang. But I guess you are on the right track, but..she is so cute with her chubbines..comel lote gitu ! The exercise bit is great as well, I do the same, just bagi anak I main kat depan rumah bagi peluh keluar..otherwise terperap dlm rumah jer weekdays..tak macam kita, had some many outdoor activities dulu..

Bye and take care.

lemongrass said...

Rahmath,
Tu yg I kena bagi Zahra slim sikit sbb nanti sure orang lagi tanya, anak you ke ni? hahahaha ;-).
Bila I tengok muka Zahra, dia tak lah chubby sgt, but bila I tengok perut dia, terus takut you sbb lemak dia mengalahkan lemka kat perut I, wehehehe

TyMy said...

askm kakak

i nak tnya lah mcm mana nak dapat perfect oven baked fries tu..i selalu buat mesti ada part yg mcm nak hangit2 n ada part lembik jerk, tak crunchy langsung and cooked unevenly...

plese share the rcipe, techniques on how to get perfect fries and one more the oven setting..

pweety please kakak, my husband fav ni, tp taknak yg goreng punya..

i dah buat 3 kali dn cara yg berbezalah, yg i google, sume sama jerk:(

thanks in advance

lemongrass said...

TyMy,
wasalam. I pun dulu mcm tu jugak bila buat oven baked chips, doesn't matter whether I buat sendiri the chips or beli yg frozen tu. Until I beli chips tray. Tray ni mcm tray biasa tp ada lubang2 on the base so haba panas tu boleh go thru and crisp kan the chips and chips tu tak go soggy lah.
And then I slalu guna temperature 230C.
I rasa ada kot kat M'sia jual tray yg lubang2 ni. Kalau takde, I wonder if boleh pakai redai biskut yg jaring2 tu?