Wednesday, 24 March 2010

camping story

Bila life’s gone back as normal, baru lah boleh sambung balik cerita pasal camping :-).

We went to a camping ground dekat dengan Mundaring Weir somewhere in the Perth Hills. Bukannya jauh pun dari rumah ni, only about an hour drive away. But for Perth standard, tu dah kira jauh lah, hikhikhik. The Little Misses yang dah biasa sangat naik kereta paling ‘lama’ pun half an hour so bila kena duk dalam kereta for an hour, terasa lah betapa lamanya :-D. Miss 6 siap tanya, “is it going to be long? where is this camping site anyway?” Lerr, kalau dekat aje, baik gi camping kat belakang rumah aje kan! Ceh, 1 jam dah komplen, nanti bila kena pergi camping lagi jauh dari rumah, tak tau lah macam mana, hehehe.

Sampai aje, we all pun set up the tent and then after lunch, pergi hiking/trekking along the walking trails around the campsite. Lama gak lah we all gi jalan ni about an hour and a half, sampai Miss 6 dah betul2 tak larat nak jalan lagi (but takde sape larat nak mendokong dia yang beratnya mengalahkan tong gas penuh, hikhikhik) so masa balik ke campsite tu we all kena hiked ikut jalan rentas to avoid Miss 6 menangis kepenatan :-).

Layan lah ye some photos I took along the trek.

IMG_2263

IMG_2265

IMG_2267

Masa ni masih lagi ceria sebab baru aje mula hiking :-).

IMG_2285

hiking along the Pipeline trail. Pipeline ni hantar air sampai ke Kalgoorlie which is 560kms long, punyalah jauh! It’s supposed to be the longest freshwater running pipeline in the world. Tak kuasa lah we all nak ikut the trail sepanjang2 tu. Bukan setakat Miss 6 aje nanti yang nangis kepenatan, Mummy Miss 6 pun surenya akan nangis kepenatan! :-D.

IMG_2292

IMG_2275

The dam at Mundaring Weir. Dekat view and view from the top of the hill.

IMG_2301

Masa ni Miss 6 dah tak larat jalan tu yang kena pegang tangan Mummy aje. And masa ni dah jatuh as well, tu yang kotor giler her top n pants!

 

IMG_2281 IMG_2284

IMG_2303 IMG_2306

The flora and fauna yang we found around our tent, including the kangaroo :-). Yang herannya sekor aje we all jumpa but the kangaroo poo berlambak2 we all jumpa, hahahaha.

22 comments:

missFridaNorm said...

alahmaakkk kak LG, seronoknyaaa! Gambar pun cantik dan seronok nengoknya.

JaJa'Z said...

so nice ur family ni..bleh plak gi camping2 segala..i wish one dah me and my hubby pun bleh wat camping2 gitu dengan anak2 nanti ..

lemongrass said...

Frida,
seronok sgt2 tp penat lah, hehehe

Jaja'Z,
bila the girls dah besar baru lah best sikit pergi camping ni sbb diaorang dah faham and dah enjoy kan :-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Tapi Miss 6 tetap sporting - dalam pada penat tu she can still smile for the camera. Mummy Miss 6 pun I tengok dah letih dah tu. Air dalam tumbler pun dah nak habis nampaknya. Agak2, antara Miss 6 dengan Mummy Miss 6, mana satu yang Daddy Miss 6 lebih rela dukung? :-D

Payah juga ya nak fikir kalau seekor kangaroo boleh buat poo sebanyak yang you pictured for us.... I rasa Mak dia ada dekat2 situ juga la... yang you jumpa tu yang naughty sikit tak nak balik walaupun mak dia dah banyak kali panggil.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Ooopps lupa... beautiful2 sceneries there! Great photos too.

Yat Maria said...

Trekking an hour an a half?? confirm I kurus 3 kilo..muah ha ha..kangaroo tu cirit birit kot??..anyway, it's nice having this kinda activity once in a while..I loikee..but once in a while jer tau...every week maunya pengsan dulu;)

blu4sky said...

love the sceneries

blu4sky said...
This comment has been removed by the author.
zarin said...

owh bestnya trek dia..i slalu camping dlm hutan so, trek dia amatlah comot n susah..mcm ni best sgt nk camping..dahlah trek cantik..sceneries punnn aaaamat cantik :-)

rainoserez said...

syoknyaa!!
jmpa kangaroo lagik!
cantik gak view kat situ yer..

TopsyTurvy Mum said...

nice photos!!

mmg penat...pernah gi trekking kat wilsons promontory...separuh jalan jer, hahaha..ada trail yg take 7-8 hours, but sorry la..trail yg 2km pun mengah :P

Maryam said...

Salam Kak Min!
Maryam likes this entry :)
jumpa kangaroo tu hihi dua bunga yg u upload tu mmg tak pernah tengok...burung tu cute sbb hijau kuning bendera Kedah kiki

j.u.l.i.e said...

kak...cantik kualiti gmba...guna DSLR brand apa yer?

melatie said...

Dear LG

That pink flower, is it daffodil? Usually, yellow colour. But this time no food prepare for this camping trip

azieazah said...

Wow! besttt nya pegi camping...

Yati Harvey said...

LG,
So nice....I take it the key to camping success is in using a one room tent instead of 3???:D

dya said...

waa.. so nice! gambar burung tu boleh jadi picture postcard.. ;D

Zaitun said...

Lama kak Zai tak tinggalkan jejak.

Cantik gambar2 tu.

Kalau camping kak Zai tak larat tapi jalan-jalan shopping boleh he3...

Ayu said...

huhu...nice piccas sis! bestla klu dpt camping tmpt mcm ni sbb pemandangannya cantik.rasa mcm tak nak blk pun ada gak.hehehe...

ayu prnh diarah utk buat river trekking.bygkan la dgn bwk bag pack,dgn sport shoe..stokin...jln dlm sungai....abis kecut seme kaki.lak tu ada masa kena lalu kat area paya..siapla bau masing2.n prnh gak kena jungle trekking pukul 3am! tgh syok tido kena bgn n jln dlm utan yg gulap gulita.solat subuh n bfast dlm utan...

lemongrass said...

Mia's Mom,
Salam..
I pun masa tu dah exhausted sgt2, kalau boleh, memang nak suruh orang dokong I, hahahaha. Miss 6 lagi lah exhausted nya sbb kaki dia kecik aje so lagi penatlah bila kena jalan jauh2, hikhikhik.
I rasa kan the kangaroos keluar bila takde orang tu yg bnyk sgt poo dia merata2 :-)

Yat,
tu lah, trekking an hour and a half but sampai sekarang I rasa penat dia lagi, hahahaha

blu4sky,
thanks :-)

zarin,
trek tu sbb ah lama tak hujan,tu yg tak comot and nampak bersih aje. Kalau lepas hujan, mau agaknya berlumpur giler, hehehe

Raino,
baru lah terasa pergi camping kat Australia kan bila dpt jumpa kangaroo in the wild, hehehe

TTM,
I pun 1 1/2 jam tu rasa dah nak tercabut lutut, I tak tau lah mcm mana orang yg suka sgt pergi trekking berhari2 tu. Tak penat kot agaknya diaorang kan!

Maryam,
Bunga2 tu rasanya wild kat Australia ni kot, I pun tak tau gak nama dia :-). Burung parrot tu boleh jadi mascot Kedah lah kan, hahaha

Julie,
I guna Canon EOS100D aje.

Melatie,
I tak tau lah bunga pink tu bunga apa :-). Tapi rasanya bukan daffodil kot.

Kak Azie,
sekali sekala memang best sbb pergi berjalan kan :-)

Kak Yati,
memang betul tu.1 room tent is so much easier to erect, memang takde hal lah kalau nak pergi camping tiap2 minggu, hahahah

dya,
thanks :-)

Kak Zai,
Hikhikhik... I pun rasanya prefer shopping dari camping :-)

Ayu,
Apasal ye klu camping kat M'sia mesti pergi tempat yg mesti masuk hutan tu ye? I pun dulu camping kat tengah2 hutan pastu kena bangun tengah2 malam, tension betul, hehehehe

HAMSINI said...

Tak pernah gi camping, kecuali masa bawa pelajar sekolah. tempatnya puntak secantik tempat yg awak pegi.

SJB said...

Oh..wow..cantik betul lah tempat ni. Siap dapat jumpa kangaroo ni. kalau sini jumpa black bear ada lah hahahah.

Note: Nice pictures.