Sunday, 28 February 2010

Maulidur Rasul function in Perth

I made a limau purut pie today but it turned out to have a bitter after taste. I guess sebab masa I memarut kulit limau tu, I was daydreaming about entah apa2 and parut sampai abis gondol kulit limau tu. Obviously lah I had grated the really bitter pith as well tu yang pahit sikit the pie. But it was still edible (The Other Half makan sampai 2 slices even though he’s on a diet, edible lah tu kan, hehehe) but I won’t serve it to guests lah. Baru aje ingat nak suruh The Other Half bawak gi tempat kerja dia esok. Now, I have to freeze the pie in small portions so we can eat it slowly over the months to avoid gorging on it at one seating, hehehe…

The moral of the story is, jangan daydream masa tengah memarut kulit limau especially kulit limau purut yang berbonjol2 tu. Next time I buat the pie again, I’ll make sure I parut dengan teliti ;-). Nasib baik limua purut kebun sendiri so tak kisah lah nak guna banyak mana pun kan! :-D.

This morning as I mentioned previously, we had the sambutan Maulidur Rasul at the masjid. Alhamdulillah, it wasn’t that hot in the morning so tak lah terbakar kulit masa tengah berarak tu. I dengan muka tak malu saje je jadi mamarazzi tak bertauliah ambik gambar. But ambik gambar orang lain yang banyak, gambar I satu pun takde. Memang macam tu lah kan nasib mamarazzi n papparazzi ni, hidup dibelakang lens aje, hikhikhik… I rasa the last time I letak gambar I kat blog ni was way back masa we all kat M’sia kan. Entah2 you all dah lupa how I look like, wakakakaka… Takpe, tunggu I jadi svelte macam cat woman, baru I tayang balik gambar I ye ;-D.

As with every function, mesti ada makan2 kan. Since it was a Malay masjid, makan2 nya pun tersangat lah melayu/asian nya which was really good. I had nasi beriani with acar buah, acar sayur, ayam masak merah, udang sambal and so many different types of kuih muih including cendol (yeay). Miss 6 and I were in food heaven! hehehehe (The Other Half tengah berdiet so tak makan banyak sangat even though dia terasa macam cerita ‘panggilan pulau’ tadi ;-)). Apa I makan, Miss 6 mesti nak rasa. I makan cendol, dia and The Other Half yang abiskan, I makan serimuka, dia yang abiskan, I makan udang, dia nak rasa jugak, I makan kuih bakar, dia makan jugak. Manalah kan tak semangat badan tu, hahahaha… Miss 10 cuma ambik nasi putih and ayam goreng and kuih keria. Tu yang dia slim aje :-).

I sedekah kan jugak a few kuihs for the functions tadi. Sebab functions melayu so I pun buat karipap, kuih bakar and muffin coklat. And seperti dijangka kan, ramai jugak yang bawak kuih bakar, karipap and muffin coklat, hehehehe…. But as usual, bila perut tengah lapar sangat2, you don’t think about taking photos of the glorious food kan so takde lah gambar food. But layan aje lah gambar the berarak tadi..

IMG_1970

Sebab Miss 6 antara yang ter’kecil’ height wise so kenalah dia berdiri kat depan.

IMG_1978

Macam2 kaler baju kurung pagi tadi, terasa sekejap macam hari raya, hehehe…

IMG_1980-1

I ni tak pandai and mana biasa pakai tudung style macam ni so bila I pakaikan ke Miss 10 pun jadi tak betul sangat lah.

IMG_1987

Group kompang ni lagi best alunan muzik dia dari kompang kat kampung I masa my sister kawin 6 tahun dulu, hehehe…

IMG_2002

Tengah khusyuk berselawat…

15 comments:

rainoserez said...

comey laa miss 6!!

3E said...

kak mynn...
sure terasa macam berada kat Malaya 'kan bila adanya perarakan sedemikian rupa....

hasni said...

comel la both of ur doter
huhu

fabulous.farah said...

huhuhu..orang yang kat msia ni pon tak buat pape pon..bagus la orang ni..comel nye anak2 u~

miSs inTerpReted said...

miss 6 looks sooooooooooo cute in the last picture!! comelnyer...

Maryam said...

Salam Kak Min!
Haha bila u upload gambar ni kak terasa sambutan ni mcm hari raya! Tengok lah semua berbaju kurung pastu berarak mcm pakat ramai nak p raya pulak hihi...
Zahra mmg lebih sikit makan drpd kakak dia ye? Padan lah gebu je ekeke...
Bila u sebut pasal kueh bakar kan kak tiba2 teringat kueh bakar mak cik Benta...
Kueh dia memang sedap kat Lipis ni rasanya kawasan Benta yg sedap buat kueh bakar (i yg suka sebenarnya padahal kawasan lain best juga kiki)...
Kat sekolah i budak2 panggil kueh tapak gajah hihi... kan bentuk dia macam tu sampai i pun dah terpanggil kueh bakar kueh tapak gajah :))

ain said...

tengok gambar berarak tu, rasa mcm min kat msia pulak sbb semuanya muka melayu.hihihi

miss 6 lbh kurang wani, suka nak merasa apa yg akak makan. kakak dua sampai boring sbb org punya dia nk mkn tp dia punya langsung tak luak!

Taufik MY said...

Salam,

Hello sis, actually I x-cidenly open yr page form one of my fren blog.. I guess she like to read yr blog kot... Huh!.. Tak boleh tahan la tgk sis punya entry.. mesti ader makanan.. it's make me feel so hungry.. berkeroncong perut den.. kiki.. Anyway I just want to wish you hapi maulidur rasul.. send my regard to yr family too.. =)

lin muhamad said...

geram tengok pipi miss 6.hehe

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Sis!

Miss 6 looks cute! Miss 10 looks more matured! :)

I like to hear kompang! Been such a long time since I went to a Malay wedding! ;)

ComeyBelako said...

salam maulidur rasul sis!
seronok tengok ...meriah sambutan kat sana yer. kat kulim ni sunyi jer.

azieazah said...

Bila berada jauh di perantauan, program begini biasanya sangat2 dihayati, kan? Syukur berpeluang juga menikmati keindahan program Maulidur Rasul...

My Life My World said...

Salam LG, TOH tu tengah diet sebab preparation nak bawak NINJA ker? :)

Jangan risau LG, Miss 10 pakai tudung senget benget pun tetap dia cantik. Seronok tengok U all berarak, I kat sini pun tak berarak macam tu. Hmmmm .....

lemongrass said...

Raino,
bila pakai tudung tu, namapk sgt kebulatan muka dia kan :-)

Asilah,
tu lah, dengan cuaca panas semalam, pastu dengan orang sekeliling cakap melayu, memang rasa sgt2 mcm kat M'sia, hehehe

Hasni,
thanks :-)

Farah,

I guess sebab orang2 kat sini jauh dr M'sia n Singapore, tu yg lagi beria buat sambutan. Nak hilangkan rindu kot :-)

Miss Interpreted,
thank you :-). I rasa dia nmpk sgt2 chubby in that photo, hehehe

Maryam,
macam nak pergi hantar pengantin aje sebab berarak, pastu siap kompang lagi, hahaha.
Zahra tu loves food tu yang everything dia nak rasa and thus the chubbiness :-).
Kuih bakar you yg bentuk bunga tu ke? I buat semalam bentuk square aje sbb takde acuan bunga :-).

Kak Ain,
memang terasa sgt2 mcm kat M'sia :-).
Lain kali kan Kak Ain beli aje finger food platter utk Hani, boleh dia rasa macam2 jenis, hehehe

Taufik,
thanks ye sebab sudi singgah my blog :-). I had to put up photos of our dinners sebab tak tau lagi nak buh photos apa, hehehe.

Lin,
pipi dia tu I rasa kan makin hari makin gebu, sama naik mcm her tummy, hahahaha

Love,
Everytime I hear kompang, it relly transports me back to M'sian weddings, hehehe.

Comeybelako,
Kat masjid ni ramai melayu, tu yg style sambutan maulud pun ala2 m'sia or singapore :-)

Kak Azie,
tu lah kan, baru lah kita rasa dekat sikit dengan tanah tumpah :-)

Kak Acik,
betul betul!!!! Wakakakaka.
I kan kalau pakai tudung senget benget apasal jadi tak cantik ye? :-P

SJB said...

Hehehe, cute lah.