Tuesday, 23 February 2010

How much was the ginger?

Tadi I pergi kedai sayur and saje lah tinjau2 Asian veges. Terbeliak jugak lah biji mata I ni tengok harga some of the veges. Halia yang tua tu now teramatlah mahalnya, macam beli emas aje! It was $27/kg. Lagi tua lagi mahal you! :-D. Wahhh, kalau my Emak and Abah tengok lah harga tu, mau terpengsan diaorang kejap agaknya. Dah lah banyak food western and asian yang I masak guna ginger in the ingredients. We all ada tanam ginger but dah takde ginger yang tua2 in our stock, semua masih lagi muda belia so the taste and smell are not that strong. But I think I would rather use our young ginger than buy ginger yang mahal giler kat kedai tu! Tak pun, I’ll just buy the minced ginger in a jar kalau dah desperate sangat, hikhikhik…

Lepas terkejut tengok ginger, I tengok pulak sayur kacang panjang. Belum sempat jantung I abis terkejut, dah terkejut balik tengok harga kacang panjang at $14/kg, hehehehe. Baru aje bercadang nak buat nasi kerabu one of these days but I guess kena lah ganti kacang panjang dgn green beans mcm tu. Sayur Asian apa lagi ye yang I nampak tadi? Oh ye.. Kangkung was $7/kg, terung panjang was $8/kg, serai was 99 cents sebatang (nasib baik kat belakang rumah tu berlambak2 serai, hehehe), keledek was $5/kg. Lebih kurang macam orang2 kat M’sia nak beli sayur overseas lah kan, mahal gilers kadang2 :-). But I selalu beli sayur ikut musim lah sebab senang nak dapat and cheaper compared to the veges yang out of season and imported. I guess sayur yang tengah in season sekarang ni would be cucumbers, capsicum, beans, celery, the big eggplant, lettuce, sweetcorns, zucchini…

Kat rumah I ni, sayur yang memang sentiasa kena ada in the crisper will be carrots and cabbage kot sebab dua2 tu tahan lama and lambat layu :-D. And there’s always frozen peas and corns in the freezer. Kalau dah takde sayur sangat, we all just microwaved aje peas n corns tu so at least ada lah jugak benda bernama sayur on our plates, hehehehe.

But sayur we all malam ni was acar sebab I masak kari for The Other Half and I. The Other Half will be going to Sydney esok for 3 days so saje je lah masak kan kari untuk dia (isteri mithali kan ;-)). But I guna daging bahagian brisket which is a bit fatty and tough so kenalah masak lama kan. Pastu I malas pulaknya nak letak and masak atas stove top sebab I nak keluar gi ambik The Little Misses at school. What I did was, I just buat masak the onions and rempah ratus and rempah kari until wangi atas dapur. Then I masukkan the brisket pieces, santan, tomato paste, air, garam n gula and kacau hingga sebati. Pastu I transferred everything masuk dlm oven proof caserole dish and baked it in the oven at 160C for a few hours. I tak payah risau dia hangus atas dapur or air dia kering or api mati ditiup angin. I relaxed aje tadi whilst it was merrily cooking in the oven.

And it came out really tender and so moist, the potatoes yang I masukkan kemudian pun was cooked just right. All the flavours dah meresap masuk in the beef and the fatty part of the daging pun dah ‘melted’ jadikan kari tu lagi oomph! (Masa ni jangan fikir pasal lemak ni bertapak in our body after we’ve eaten it :-)). But the best part was how hassle-free cooking it was. I ni kan jenis yang memang suka everything to be as simple as can be, hehehe….

IMG_1937

27 comments:

ain said...

mak aiii...akak pun terkejut membaca harga halia tua kat sana. mahal betul!!! mmg kena jd petani kecil2an klu dok oversea ni.

psst...kari min nmpak sedappppp!!!

Nadia Dzai said...

Aaa same with me!!! aritue I ngat nak beli serai, 2 batang 2 pound! hahhh mcm ayam tauuu :p tensee, pastu daun limau purut, ade lah 3, 4 helai 1pound, memang ingat balik ni, nk tanam seraiiii kat depan rumah nie :p ;p

ct sarah said...

dulu ada ikut SIL balik Melbourne...ikut dia pegi kedai asian kebetulan nak guna halia..dengan yakinnya amiklah yang paling besar sekali..tetiba SIL kata..baik u check price dulu...mak ai..aud 27/kg..end up saya amik the smallest one...besar ibu jari je...itu pun mahal gak aud2++ i think...Sil kata dorang selalu beli yang dalam jar tu..murah dan tahan lama...

rainoserez said...

mahal jugak ye sayur2 import kat sana, tp set nasik u kalau jual lagi mahal i rasa.. kelessss!! nmpk simple tp sdp giler i tgk, huuiihhh..

Yat Maria said...

apa kata you jual serai2, daun limau purut, pandan etc yg ada pat umah you tu...LOL!! boleh jadi tokey tau ;)

btw, word verification to comment kan..i selalu dapat yg panjang lebar...this time is 'neadjamis' apa tu..but on the weird side..i suka tengok apa2 meraban words yg i dapat setiap kali nak comment.. weird huh ?? LOL!!!

lemongrass said...

Kak Ain,
tu yg I jadi petani tak bertauliah ni sbb tak sanggup nak beli halia semahal itu and serai semahal itu :-).

Nadia,
tu lah kan, whole ayam pun baru aje $5/kg kat sini, hehehe. Kat M'sia, jual longgok aje halia tu kat pasar malam kan :-).

ct sarah,
memang terkejut kan tengok harga halia macam tu. Tu yg I pun rasa nak beli aje yg dlm jar, murah sgt2 banding dgn yg fresh :-).

rainoserez,
psst... kalau I jual set nasi I tu, berapa agaknya ye? Boleh lah lepas ni guna duit tu beli halia, wakakaka

lemongrass said...

Yat,
I slalu dpt word verification yg pendek2 aje, jarang dpt yg panjang. Sian you kena type all those letters, hehehe..
Memang I rasa jadi kaya sekejap kalau I jual my serai, chili n daun limau purut yg berlambak2 kat belakang tu :-)

Miss Layaleya said...

salam perkenalan..

actually saya terclick kat blog akak ni masa bc blog my fren.. dr 1 entry ke 1 entry rasa teruja lak.. nice blog.. part mknn tu buat air liur sy meleleh je.. Teringin nk blaja msk all d foods..

bleh ke sy jd follower tetap?? hehehe ^_^

Anyway, Nama saya Fahiya. Keja kat Putrajaya. Kalu blk M'sia leh la jupe.. Both Miss 6 & Miss 10 so cute..

See ya ^_*

Yati-M said...

LG, kari tu mmg nampak mengancam.. terancam saya...heheh

Sizuka said...

k.min, nak makaaaaaaaaaaaan!!!! next time balik msia, pls pls buatkan kari tu ye. lepas ni k.min jual la serai dan segala mcm tanaman asia kat belakang rumah tu kat apek jual kedai asian tu.. hehe.. sure dia terkejut tgk supply k.min lagi byk dari supply kedai dia :D

SJB said...

Wahh..mahal juga kan. Dimana ni tamu kah?.

Note: Memang nampak sedap lah (^_*).

Jamelah Khatun said...

Betul cakap adik tu boleh beli emas. Kalau duit S'pore tu dah $34/kg. Kak pakai yg dalam botol dan juga yg serbuk.Hope Miss 6 dah ok. Salaams.

SOHO Mama said...

Salam & hi there I baru je baca2 blog you ni. Sedap tengok the food you cooked! I remember going to Clayton, Melbourne a few years ago when my sis was still studying there. Pegi jugak la kedai asian beli itu ini..masa I belajar kat U.S dulu (duluuuuu), the nearest asian shop was about an hour away..tapi student nye masak lain so apa2 pun boleh je :P

Azita Zain said...

tu sebab kita kata "malaysia is a paradise"!!!!

lapar pulak pagi2 ni tengok hidangan min tu...

Yati Harvey said...

LG,
This is so good...hassle free curry....our dinner this Thursday, hahaha! Thx!

openid said...

Salam Kak LG,
Mahalnye barang kat sana... sini serai tu tak lah sampai 99 cent sebatang. Sekurang kurangnya 99 cent tiga batang. hehehe
Ijan

~Am said...

akak,

this is pure genius!
nanti dah kahwin esok I try buat macam ni....
sila maintain rajin update blog dengan petua² berguna macam ni.. ;)

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min...dulu org selalu kata ikut rasmi lalang....mudah lentok sana sini ikut arah angin....Akak nak ikut resmi halia....makin tua makin umph!!!..harga dia pun makin tua...makin power gitu!!!...dan masak yang boleh lepak santai gitu memang style akak jugak tu....apa guna beli peralatan dapur canggih kan...kalau dia tak leh nak bantu kita...hehehe..setuju sgt...2x!!

The Poetry Rhymes said...

omg..so expensive..baru je semalam masak lemak kacang panjng with shrimp :)..wah dah ada nasi la :)

SharHanah® said...

wallllllah!!!! terus perut jadi lapar.

dila~noor said...

curry you tu sis,walaupun bt tumis darat then smbung dlm microwave ttp nmpk mengancam,kene berguru ni,msk sdp tp simple n easy =)

Kniedaz said...

mmm..masak kari dalam oven...best jugak ye..nak nak dgg yg lmbat empuk...hehe

lemongrass said...

Fahiya,
salam singgah ke my blog. Boleh aje klu nak jadi follower, I tak kisah :-).

Yati,
Hikhikhik...best kan makan kari dgn acar n nasi panas ni! :-)

Shidah,
Apa pulak I yg kena masak, you lah masak utk I so boleh I senang lenang lepak2 aje, hehehe..
Supplier vege shop tu sure bengang aje kat I klu I jadi the new supplier, hehehe

SJB,
Just at one of the vege shops in the mall. Memang mahal betul!

Kak Jamelah,
Salam. I pun tadi baru beli ginger serbuk n yg dlm jar tu sbb tak larat nak beli yg fresh nya, so expensive!

SOHO Mama,
thanks for dropping by my blog. Masa I student dulu pun, masak cincai2 aje and still sedap jugak, hehehe. But I guess now our palates are a bit more refined kot tu yg nak yg sedap aje :-D.

Kak Ita,
Bila tang food, memang kat M'sia tu paradise kan. Segala benda ada :-)

Kak Yati,
I ni kan memang dlm group malas nak masak yg leceh2 so anything hassle free is a God sent to me, hehehe

Ijan,
wehh... kat negara sejuk pun lagi murah serai nya dr kat negara panas terik mcm Perth ni, hehehe. Tak boleh jadi mcm ni ;-)

Am,
bukan pure genius but pure malas, wahahahaha...

Kak Watie,
tu lah kan, I pun nak jadi mcm halia lah. Makin tua, makin orang cari, hikhikhik....

The Poetry Rhymes,
that's why we all jarang beli kacang panjang even though we both love it, sedih kan, hehehe

SharHanah,
makan apa lunch tadi? Kari ke? :-)

Dila,
sambung dlm oven, bukan microwave :-). Tapi mmng senang sbb I boleh tinggal mcm tu aje, tak payah susah2 berdiri kat depan api dapur.Memang dasar pemalas, hehehe

lemongrass said...

Kniedaz,
tu lah kan, klu i masak redang dlm oven pun agaknya sedap jugak ye :-)

My Life My World said...

Slurp (telan air liur sendiri) ... sedap nyer LG. I rasa nak pergi pindah duk dengan U jer, dan dan ni jugak. Boleh? Boleh la... kita kan bakal ber'besen'. Hahahahaha ...

Ayu said...

huhu...leh buat duit la sape yg tanam halia kat sana tu.klu ayu lak...leh kayap sbb ayu suka guna halia dlm masakan ayu nak2 klu yg ada kaitan dgn daging...blackpepper n chinese dish.dlm resepi tak srh boh pun ayu pi gatal ltk.

dR Hannah said...

wah! at my place, newcastle ni serai 1.99aud selai! its like rm6 sebatang.

sabar aje la. =.='