Tuesday, 2 February 2010

Tugas seorang supir…

Pagi tadi I resumed my duty as a Supir for The Little Misses. For 4 years, I hantar them to their old school via the old way until I’m so familiar with that route. Rasanya boleh kot kalau I nak drive with my eyes shut pergi school tu, hehehe…

But since diaorang dah pindah ke sekolah baru, terpaksalah I membiasakan diri dengan the new route. And pagi tadi I had to do it myself sebab The Other Half kena pergi kerja pagi2 morning kan. I ni jenis yang seriau sikit nak drive kalau jalan tu I tak biasa. Bukan I tak pandai drive, cuma it takes time lah for me to become comfortable driving on a new route. Pastu, this new route pulaknya banyak trucks yang panjang2 and besar2 on it so lagilah membuatkan I seriau, hehehe. Kereta I kecik aje, kalau dia himpit, memang kalah lah :-). Sekolah lama took us about 10 minutes from the house. Sekolah yang baru ni takes us 20-25 minutes sebab I masih drive secara berhemah. Maybe once I dah tau the best way and the shortest way to get there, boleh lah kot I reduce it to 15 minutes. But masih lagi kena drive secara berhemah you sebab kalau I tak berhemah dengan the big trucks, memang cari pasal lah namanya kan! Hikhikhik….

And since there’s 3 other schools yang berdekatan dgn this new school, the traffic pagi2 kat area around that school memang lah tersangat lah busynya. Tu yang terpaksa bertolak awal from home just so we won’t get stuck in traffic and be late for school. Tapi awal2 pun still tak lah se awal kat M’sia, hehehehe… Tak lama lagi, surenya akan dapat komplen from The Little Misses kenapa kena keluar rumah awal…. (kalau banyak komplen, I suruh diaorang naik bas! ;-D). Supir pun boleh mogok apa, hahahaha…

When I picked The Little Misses up this afternoon, they were so excited sebab they had music lesson at school today. It’s the first time for Miss 6, selama2 ni tak pernah ada music lesson so memang lah terlebih2 excited nya tu. Pastu, yang lagi best nya, they had to sing songs and bukannya nursery rhymes yang diaorang nyanyi, they were singing Taylor Swift ‘Love story’ you! Sungguh lah terus jadi her favourite lesson at school, hahahahaha… Sure cute sesangat kan all these budak kecik nyanyi lagu Love Story dengan beria2 nya, wehehehehe…. Miss 10’s class pulak sang Guy Sebastian’s new song ‘Like it like that’ :-D.

I’ve been quite lazy to cook for the past few days so tu yang malas nak tunjuk gambar our dinners. And maybe sebab I malas nak masak, it came out in the photos, the photos I took pun tak cantik :-(. But since takde gambar lain nak tunjuk, I tayang jugak lah gambar our dinner yang tak berapa cantik ni…

IMG_1617

I made crumbed baked drumsticks makan dengan raw veges, and baked potato skins with dollops of sour cream and sweet chilli sauce. Senang sebab lepas prepare the chickens and the potato skin, tinggal masuk aje dalam oven and leave them to cook :-).

21 comments:

zarin said...

wahhhhh!bestnya siap nyanyi lagu taylor swift gitu...nanti u upload video ms 6 tgh nyanyi tau...hikhik tk sabar nk tengok comel tk dia nyanyi :D
btw, kita sekapal lagi lah..sbb i pun tgh malas nak masak n bila masak cincai boncai terus hilang mood nk amik gambar ;-)

Yat Maria said...

Hi LG

Bab supir ni...biasalah kan..selalunya..i jadi 'mem' muah ha ha duduk ajer...org yg drive.....tapi bila 'tuan' mogok..mem yg kena take over..the kids pulak prefer to take the bus coz they all boleh merayap after school..macamlah mummy dia tak tau...sesekali I muncul at their school then I can see muka monyok coz mika2 dah teenagers pun, still mummy nak dtg ambil balik...ngeh3x..padan muka mika2..but this happens only when the moon turns blue..

BTW, nowadays..yr foodpics mengancam la...;)

My Life My World said...

Wah ... tak lama lagi mak dia tak yah la bukak radio kat rumah. Sebab dah ada 2 penyanyi amatur ;)

Aida Rezuan said...

LG,

Ok gak skang drive the girls to school, derang dok tepi. Tak lama lagik the girls lak yg drive, their Mommy dok tepi. Huhu..

mohdandmeriam said...

salam LG.menjadi supir pada budak2 sekolah ni penat,mujurnya sekolah princesses tu lewat masuk jadi taklah tergesa2 sangat. auntie seawal pukul 6.45 telah bertolak dari rumah sebab sekolah masuk 7.20.tapi auntie hanya jadi mem besar duduk sebelah dan complain kalau supirnya tidak memandu dengan berhemah...he..he..

Farah said...

betul2 bangga ngan akak..actually farah pembaca setia blog akak..teruja sgt..

♥Azie♥ said...

sedapnyer

mummy irfan said...

akak punyer malas2 masak tu pun tetap nampak sedap dan buat sy nak drive gi kfc...nyum nyum...

Ayu said...

supir?! huhu...ayu jd penumpang je kak w/pun lesen keta n motor ada dlm wallet.ntahle...xtau nape dr sejak dpt lesen (lps spm) smpai la ayu tak berani nak bwk keta.motor tu klu setakat bwk dekat2 leh lagi la.tp keta...ampun!!! mmg takut! lagi2 tgk cara org m'sia bwk keta yg t'lebih terror ni.lg seriau dibuatnya.hb ayu dah bising...srh blajar blk bwk keta.aaddeehhh....

balqissy said...

rindu nk tgk gmbar mknan byk2 lagi ;D

Sally said...

wah lama betul rasa tak ngomel kat sini..tah LG ingat saya lagi ker tak?hheh..oo kiranya dah jadi mak supir la ni..be careful bila drive tu..nak2 pulak ada lori2 yg besar2 tu..saya memang tak suka..kalau dapat elak...mmg tak mau nak membontoti truck2 panjang kan!.

SJB said...

Oh i hate the big truck too. Takut di buatnya heheh.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I sebenarnya sedang membayangkan rupa Miss 6 menyanyi lagu Love Story tu - I think it is not an easy song for a 6 year old - but a nice song (a little sentimental to me - maklumlah I suka lagu yang rock, yang upbeat gitu - melampau mak cik ni, kan?) Seronok I bayangkan dia bersungguh-sungguh part "I was begging you please don't go" tu. Eh, tiba2 teringat pulak. You watched the video for this song? Ala... yang ala2 masquerade party tu? Dalam video tu Taylor Swift macam Miss 10 la...

Guy Sebastian's I like it like that? Ha... now that's more like it (for me, anyway :-D). Macam mana la agaknya masa part " I don't let you down, break it down d- down, d-down, Never let it down, Break it down" tu ya? Mesti comel gila! :-D

Anyway, Selamat Menyupir, ya? :-D

Kniedaz said...

Salam Sis,
Anything u cooked & showed us looks absolutely yummy..hehe
Selamat menjadi supir yg berhemah di jalanraya..^_^

Zaitun said...

Dah 5 tahun kak Zai tinggalkan pekerjaan supir,kalau tak tu kak zai lah orang yang paling awal bila time nak ambil anak sebab susah nak dapat Parking.

Anyway drive carefully.

lemongrass said...

Zarin,
dia suka sgt2 lah dpt nyanyi lagu Taylor Swift at music class sbb dah hafal lagu tu, hahaha..
Yang I kesian nya kat the boys sbb surenya muka tension abis kena nyanyi lagu jiwang :-D.
Apsal lah kita ni malas nak masak ye? hehehehehe...

Yat,
Once upon a time, I slalu jadi Mem besar but not anymore now, sob sob, hehehe.. I think kan, my kids pun once they are big will be like your kids, will beg me to let them naik bas so they can melepak mana2 dulu with their friends :-).

Kak Acik,
Kenalah I beli earplugs masa tu, hikhikhik...

Aida,
I rasa klu I duduk sebelah when the kids are driving, I akan tekan brek angin aje lah everytime, hehehehe...

Auntie Meriam,
tu lah kan, selagi the kids at school, selagi tu lah tak kan selesai tugas supir ni :-). Tapi memang bagus jugak lah bila sekolah start lambat ni, tak lah rushing aje.

Farah,
thanks ye sbb sudi setia baca my blog :-). Takde apa2 pun yg nak dibanggakan, biasa aje :-)..

Azie,
Food yg simple2 ni lah yg sedap kan :-).

Mummy Irfan,
We all dah rindu KFC kat M'sia, tu yg terpaksa buat KFC sendiri, hahaha...

Ayu,
Lerr... nak buat pekasam ke lesen tu? ;-). Tapi I dulu pun masa first time drive around KL, memang seriau giler but once dah biasa, OK pulak nya. Tapi klu sekarang suruh I drive kat KL tu, mintak mahap lah, tak kan ku buat, hehehe

Balqissy,
Sabar sabar, nanti bila I dah rajin masak balik, I letak gambar food lagi ye :-)

mohashiqa said...

salam sis..
i've been "stalking" ur blog dh lama la jg...
best!!!

happy sgt baca ur celoteh bout ur little misses n my fav ...
of course la ur cooking.

minta izin nk link blog akak ye...
luv,iQa

lemongrass said...

Sally,
Of course I ingat lagi kat you :-). Dari dulu dah jadi Mak Supir tp 2 bulan cuti, terus terlupa pulak my tugasan yang ini, hehehe...
Truck panjang2 ni I rasa diaorang ni kdg2 tak nampak pun kereta kecik kita kan!

SJB,
I know.. they know they are big and the king of the road so they can be aggresive sometimes!


Mia's Mom,
Hikhikhik... I've put up a video of the girls singing Love Story on the blog before. Miss 6 knows the chorus by heart but not the whole lyrics :-). Tapi I rasa kalau I jadi the music teacher, sure I akan gelak terbahak2 tengok all these 6 year olds menyanyi, hehehe.
I wonder what song will it be nect week? :-D

Kniedaz,
thanks :-). But I nak my photos to be more 'wowwwww', hehehe....

Kak Zai,
tu lah kan, jadi Supir ni tension bila takde parking. Pastu bila tengok oran glain parking huru hara, rasa mcm nak pancit2 kan aje tayar2 kereta diaorang tu, hahaha

lemongrass said...

Iqa,
salam... thanks ye sbb sudi baca my ramblings and looking at my photos :-). Boleh aje kalau nak link, nanti I link yours sama ye!

Flower said...

That's the difference between secular school n islamic school. My anak2 suka nyanyi n music tp kat sekolah semua tu tak de kecuali yg di benarkan saja. Kesian kkdg jugak lah tgk dioarg.

lemongrass said...

Nora,
yang kesian nya kat Zahra lah because she was so shocked when she found out yg sekolah baru dia ni ada music class n drama and dancing, hehehe