Sunday, 21 February 2010

You know you are getting older when…

I used to hear people say bila umur makin meningkat, makin susah nak lose weight. I’ve never believed that until this year. Sebelum2 ni, even as late as last year, I find it not that difficult to shed the extra kilos that I’ve got hidden somewhere on my body. Kalau I kurang kan makan and exercise sikit, the weight will drop off easily.

Until this year! I tak tau lah what has gone ‘wrong’ with my metabolism after balik dari M’sia hari tu. The Other Half and I have been exercising and dieting for nearly 2 weeks now. The Other Half yang beria sangat nak lose some weight sebab dia nak his tummy to be kecik sikit by the time he buys his Ninja so I pun ikutlah sama berdiet n exercise ni. (Mana boleh dia aje yang cun bila naik Ninja nanti kan, I pun nak gak lah jadi svelte so boleh pakai leather pants and jacket dengan anggun nya, wakakakakaka).

We do 30 minutes of exercise on the eliptical and we’ve cut down on our sugar and fat intake. The Other Half have also cut down on his portions and junk/snack food intake. His weight has dropped everyday so far and dalam masa nak dekat 2 minggu, he’s lost nearly 3kg! And of course lah lepas tu, you’ll ask how much have I lost so far kan since he’s lost that much. I am so peeved sebab I haven’t lost any weight whatsoever!!!!!! Not even a measly 100g!!!Tension gilerssssss!!!!!!

The Other Half nak senang kan hati I, he said, “maybe you’ve lost the fat but you gained the weight back straight away on muscle mass which is heavier than fat.” I wish!!! Sebab I can still see the fat everywhere and not muscles, how is that so????

So, I definitely think it’s because I’m getting older and the fat cells dah mampat sangat so diaorang tak nak budge dah :-). It’s so disheartening when you exercise and reduce your food intake and yet the weight is still to stubborn to move. The Other Half kata, “It doesn’t matter if the weight doesn’t drop off as long as you are getting fitter from the exercise.” Dia senang lah nak cakap since he is losing the weight. Kalau it happened to him, sure nya dia akan tenson gak ye tak, hehehe. I don’t want to lose a lot, cukuplah if I can lose 2 kg aje. The Other Half kata he’s got so much fat to lose tu yang senang aje berat dia nak turun, hikhikhik…. Klaau by next week, my weight still tak turun gak, I’m definitely going to go on a strike. Boikot tak nak exercise lagi dah, hahahahahaha….

(Even Miss 6 has lost some weight after going back to school which is such a relief, hehehehe.)

But I guess if I makan banyak macam ni, macam mana lah nak turun berat badan kan. Look at my dinner plate yang penuh dengan food :-).

IMG_1903

Roast chicken with sauteed potatoes and veges.

And ini pulak gambar our pokok limau purut yang dah lagi tinggi dari I :-).

IMG_1919

IMG_1909

Cantik kan the buah limau purut ni. But tak banyak sangat juice you can get from 1 lime sebab kecik aje kan. But the zest is really nice in marinades and in cheese cake :-).

28 comments:

aliadijamina said...

Haaa....dapat gak tengok pokok limau purut kak min nih... huhuhu... subur menghijau,pandai tuan dia jaga..

RiShaZalia said...

kak min... limau purut... bestnya... org tanam pokok ni asyik mati jek tau...

rainoserez said...

i ingat pokok ni tumbuh kat malaysia jer! hehee.. kagumm! kagummm!!

lemongrass said...

Alia,
baru ni lah nampak subur menghijau penuh buah. Sebelum ni, buah dia asik gugur aje, sedih betul...

Lia,
pokok limau purut ni kan memang susah nak hidup. Kena bagi banyak air hari2, tak boleh terkering sikit, dia terus merajuk :-)

Rainoserez,
Best kan, kat Perth pun boleh hidup :-)

afid said...

kak lg,
boleh bukak kedai makan tomyam dah tu..hikhik..

saya tanam pon asik mati je..sbb dalam pasu kot..tak berkembang. he3

Sizuka said...

k.min, i've been exercising for the past 1 month, and I didn't shed any kgs.. huwaaa.. sedih giler. but bila pakai baju, dah byk longgar. my hubby said, mcm ur hubby cakap gak, that i gained muscle, sebab tu tak turun2. well, to motivate myself, i'll let my clothes tell me how much i've lost in inches.

ps : export sikit buat limau purut k.min tu, nak buat mandi bunga. mana la tau kot2 lepas mandi bunga boleh turun berat.. hehehe..

lemongrass said...

Afid,
we all pun tanam dlm pasu tp pasu besar tempayan tu so dpt lah akar nya berkembang, hehehe.
Best weh klu dpt bukak restoran tomyam, hahaha

Shidah,
Ye ke? Apasal ye? Definitely my metabolism has slowed down sebab dah meningkat umur, tension giler I. I don't mind the muscles but I want the fat to go away first, hehehe.
Ok lah kalau you baju dah longgar skrng, which means memang you've lost the weight lah kan! :-)
Keep it up, don't give up yeh!

diana said...

Lebat sungguh buah limau cik min. Geram betoi!! Inilah untungnya bila berbudi pada tanah. Cik min, u ni green fingerslah.

shahlin said...

wah teruja la tgku. yg kat rumah ni pokok limau purut takde buah n bantut je. pakai baja ape nihh

Jamie said...

waaa... sama ler kak, saya pun dah seminggu tak makan nasi baru turun 1-2 kg jer tu pun jap naik jap turun kalau dulu 7 kg sebulan pun senang2 jer.. mungkin memang dah getting older or metabolism rate dah slow down :(

Jamelah Khatun said...

Salaams Adik, Kakak just read yr bloq yesterday. It's very, very interesting. It's not easy to lost weight. Me, I just gained 4 kilos???? Now trying not to eat after 8pm. I didn't know that you can plant pokok limau purut there, nampak banyak pokok lemon saja. We are going to Perth again next month. Harap2 tak sejuk macam bulan Ramadhan last year.Thanks for sharing.

Rima said...

I am having the same probs lately.. makan sikit.. kadang tak makan nasi sampai berminggu.. when i weigh myself kok needle nye tak move.. pointing at the same nbr aje.. muahahah

Azita Zain said...

wah..subur dan byk buah limau tu! kak ita pun ada pokok limau purut ni tp x berbuah2 lg. harap dpt gunakan daunnya aje dlm masakan...
to lose weight? my body senang turun dan senang naik, cuma nak ngan tak nak je. tapi malasnya yg lebih...hehehe. asal hubby sayang takpe...!

NYKOLETT said...

salam perkenalan LG..k.rose ada tips untuk slim down ckit..first don eatt after 6pm,exercise atleast 3 times a week for 30 mins.Yang paling mujarab sekali is puasa sunat once a week...sure slim nye..cuba le

Kniedaz said...

mungkin betul kot bila bertambah usia makin susah nak shed the kilos away..me too laaaaaa...
pokok limau ni jarang org tanam..selalu beli jek kat pasar kalau nk guna...rajin LG nih..^_^

Ayu said...

salam k.min..pekabo? huhu..baru dan jenguk sini.yela...org dok sambut cny,ayu pun sambut gak w/pun blk kg 1 hari je.hehehe...

wwaahh...tgh ralit b'diet eh? sama la dgn ayu.kekonon nak trn kan berat tp xtau la...mkn dgn x sama je.cekelat dah krg ambik skrg ni (ayu mkn cekelat time mood nak mkn cekelat je.time takde mood,b'bulan2 dia t'sadai dlm fridge).hrp2 dpt la kecikkan skit badan ni.iiisskk...

jeles seh tgk limau purut akak.klu dok umah baru nnti,takde can la nak b'cucuk tnm.

somuffins said...

LG, sayang pokok limau tu kalau you pindah :-( (I plak yg emo)

vinz said...

ooo patutla lately I`haven`t lost any weight...... tak makan nasi pun tak bergerak ke kiri jarum scale tu... ke kanan adala...hu..hu..

Yours Truly said...

same here, dah 'tua-tua' ni memang susah nak shred a few kilos...susah nak berdiet...tengok makanan semua selera...exercise lagi la..

SJB said...

I think u rite, sebab i pun begitu juga kurang kan itu kurang ini tapi berat badan tu itu itu juga hahaha. Geram betul kan.

SheiLa said...

Tak mkn nasi.. You won't be gemuk sgt.masaksimplesimple.blogspot.com

ceritacherita said...

oh sgt true, bila umur meningkat makin susah nak lost weight. I've exercise & cut my food intake, tak makan nasi for 4 weeks, tapi alahai turun sikit sgt.

ain said...

mmg betul min, bila umur makin naik, mmg susah nak lose kilos sbb metabolisma kita makin rendah!! akak lama dh dok berdiet, tp susah nak turun, kdg2 naik bosan, cut mkn tu, cut mkn ni, tp susah nak turun. Tapi kan, min tak la gemuk!!! just so nice le tu!!!

Yati-M said...

wah..limau purut saya tanam.. duri jek makin byk hahah.. daun makin gugur.. kalah pokok gugur daun time fall season hahah..

eh LG.. mmg la susah nak turun... tapi kalau muscle ok jugak tu..takpe..takpe..trying hard..

lemongrass said...

Diana,
bukan I yg pandai bercucuk tanam ni, my hubby. I tinggal tuai aje, hehehe...

Shahlin,
I pun tak tau pakai baja apa, my hubby yg siram n letak baja. I tengok aje :-)

Jamie,
Wei, banyak lah tu turun, hehehe. I haritu tak makan nasi sebulan, sikit pun tak turun, hampeh sungguh!!!! Tu yg rasa mmemang unmotivated terus nak berdiet n exercise ni!

Kak Jamelah,
I guess sbb kat Perth ni panas n takde salji, tu yg boleh hidup pokok limau purut kat sini. Pokok lemon memang banyak around here :-). Hopefully by next month, dah sejuk sikit lah sbb skrg tgh memang panas sgt2.

Rima,
hikhikhik... tu yg kadang2 I mcm nak give up aje berdiet n exercise ni. I leave it to fate, hahahaha

Kak Ita,
pokok limau purut we all ni, 4 tahun baru keluar buah. Kak Ita punya dah tanam lama ke?
Best lah mcm tu klu still snng naik n snng turun. I dulu mcm tu jugak but tak tau lah apsal skrg ni senang naik but susah nya lah nak turun, hehehe

Kak Rose,
I tak boleh ikut all the tips sbb our dinner is at 6 o'clock and masa tu memang family dinner so tak boleh tak join sama :-). Exercise memang buat everyday. Skrng tinggal nak puasa sunat aje lagi, hehehe

Kniedaz,
jom lah kita sama2 blame our age, hikhikhik....
My hubby n I minat sgt2 kat pokok limau purut ni, tak tau kenapa, dari dulu lagi, memang tanam kat every house :-)

Ayu,
I dr sejak balik m'sia konon2 ny anak berdiet tp baru skrng yg betul2 sikit siap dgn exercise lagi tu. But tengok lah nanti sampai bila we all bertahan, hikhikhik...

Cik Som,
we all kalau pindah nanti, hangkut sekali pokok limau purut itu sbb we all tanam dia dlm tempayan bagak so 'senang' lah nak menghangkut ke mana2, heheheh

vinz,
hahaha... apa nak buat kan, dah nasib kita berat susah nak turun bila umur meningkat :-)

Yourstruly,
tu lah kan, but what to do, kena lah jugak ber exercise sikit2 sbb nak make sure still healthy bila makin tua nanti :-)

SJB,
That's what happens with old age, hehehehehe... ;-)

Sheila,
We all memang biasa tak makan nasi ni but still tak turun2 jugak my weight sbb carbohydrates lain I makan beria2, hehehe

Ceritacherita,
very disheartening kan bila kita buat macam2 and yet the scale masih kat tahap tu jugak. Rasa nak aje I pergi beli scale baru, hahaha

Kak Ain,
I memang tak gemuk sgt but naik dr dulu which I'm not happy with. I suka bila my tummy flat aje you instead of ada lemak merata2, hahahaha :-)

Yati,
Pokok limau purut I dulu pun mcm tu jugak, asik gugur aje daun and buah dia. Until we all buat automatic watering system and baru lah sekarang dia berbuah sbb cukup air minum everyday :-)

AbbotCottage said...

cantiknya pokok limau purut Kak Min, kalah pokok limau purut kita, malu je tayang. Brapa tahun dah Kak Min tanam ni ya? tak leh kurang air ehhh? aiyooo patut ler pokok kita kemetottt, merajuk.

Yati Harvey said...

Adoii....geram tengok pokok limau purut.....wish u are near boleh I hijack, hahaha!

Sally said...

LG..boleh bagi cara and resepi tak untuk perap ayam tu