Monday, 8 February 2010

Where’s the other one?

Miss 10 is at school camp today and tomorrow and so tinggal lah adik dia sorang2 kat rumah after school tadi. Sekejap2 kata, “I miss my sister…” Kalau ada depan mata, asik bergaduh aje but bila takde depan mata, tau pulak rindu rinduan :-). Miss 10 will only be back esok petang. Malam ni Miss 6 kena lah tidur sorang2 dalam bilik tu, hehehe. And since we all kesian tengok dia sorang2 takde kawan, we took her to the park for a picnic dinner and bike riding. Ni kira sambungan belajar bike riding day 4 lah. But since I malas nak masak best2 for picnic, I made frittata and chips aje.

After dinner, we let Miss 6 loose on her bike on the bike track. Bike track kat park ni berturap so punyalah takut Miss 6 tadi sebab dia kata kalau jatuh sure sakit giler banding dgn jatuh atas rumput. But after much persuasion, she managed to ride really well on the track. Jauh jugak dia rode sampai tercungap2 Daddy kena kejar dia and Mummy pulak tercungap2 gak berlari2 anak sebab I had to carry the camera bag as well! Mana ler ada orang berjogging sambil kendong camera bag and camera around her neck macam I tadi, hehehehe.. Memang terasa macam papparazzi betul lah yang tengah kejar artis untuk hot gossip :-).

IMG_1700

Halfway thru her riding, posing sekejap on the bridge :-).

IMG_1701

C’mon everyone, why are you so slow! :-D

IMG_1703

The Other Half was saying, “you try and start yourself..”

And masa nak on the way balik tu, she had a bad fall and hurt herself. Pastu terus tak nak naik basikal lagi dah, hehehe… But main kat playground masih boleh :-)

IMG_1714i

IMG_1723i

Masa ni her tears have dried up but the scratch is still there on her cheek :-). Esok sure cikgu dia tanya kenapa lebam on her cheek. Adalah nanti yang kena interview dengan Child Welfare Agency, hahahaha…

19 comments:

Yat Maria said...

Hi LG

Jatuh from bicycle tu part & parcel of learning to ride la kan ;) Mula2 you tulis bike track berturap..adalah I blur kambing pikiak apa tu berturap...then I saw the pic...i see ;) canggih the word eh??

Nowadays...the fotos are getting nicer & nicer la..Getting prettier & prettier I tengok yr kid ni la...

Nadia Dzai said...

ehehe.. kot2 kene dera la plak kan lebam2 ;p

Azita Zain said...

Min, anak2 mmg cam gitu. dekat2 asik nk bergaduh dan bertekak je tp bila berjauhan...rindu2an.
errr...blaja naik basikal mesti ada jatuh2nya. k.ita masih ada parut sebab jatuh basikal kecik2 dulu...mengimbau kenangan pulak..

lemongrass said...

Yat,
after you said you didn't know what berturap means, I pun skrg tgh fikir whether I made up the word or it's a real word, hehehe.
Nowadays, I take some time to set the camera to take the best pictures. Before this, it's just point and shoot :-).

Nadia,
tu lah, adalah yg telepon teledera nanti ;-)


Kak Ita,
Tak hilang lagi parut dr kecik dulu? sure dalam tu lukanya kan. I pun ada parut kat lutut sbb jatuh basikal tp masa tu dah high school, hehehe..

Flower said...

Boleh tahan gak badan dia ni. Mcm Hana jugak, very mantap. Tak mcm kakak dia. She's so slim.

kak tyea said...

alalala...kesiannya dekat si kecil ni..rindu juga dia dengan miss 10 ya..hehe..alhamdulillah, miss 6 dah pandai naik beskal...tahniah..tahniah..tahniah...

lemongrass said...

Nora,
kalau dokong dia ni kan, memang I surrender awal2 sbb mcm dokong sandbag yg basah tu! sangat padat n mantap, hehehehe

Tyea,
tu lah, dia rindu sbb dia tak dpt nak ikut sama pergi camp tu :-). Kalau dia yg pergi, surenya lah dia tak rindu kat kakak dia :-)

Aida Rezuan said...

LG,

Sian dia yer, rindu yer. Nanti suruh dakap gambo sambil tido. *Kiut jek bdk2 kan? :)

Ayu said...

kak...bab rindu-rinduan tu biasala.ainnur n faris klu dekat asyik nak gaduh je.tp bila salah sorg kena denda (biasanya faris la sbb dia ni nakal ski.boy kan...),yg cepat kesiannya ainnur.siap pujuk ayu tu srh lpskan adiknya.heh!

today my lil boy dah 2tahun.sat je rasanya.tp bila tgk gmbr ank k.alma,rasa mcm faris kecik lak.btw ayu suka sgt tgk gmbr zahra yg 1st pic tu.so cute! akak ckp dgn dia...jatuh dr beskal tu past of learning.jd mcm cik ayu la..jatuh dlm parit.tp bila dah expert...siap bwk beskal lps tgn lg.hehehe...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

La...hai... mesti dia sakit - segebu itu jatuh bedebup :-( Sayangnya kulit mulus tu.

I hope she won't give up riding - baru je dapat lesen.

Tu lah yang slacknya masyarakat penyayang ni, kan? Calar sikit mak bapak kena nasihat; tercubit sikit depan public, Welfare Officer interview sayang sambil offer macam2 therapy, kan? Hmmm.... tapi, nasib baiklah kita mak2 yang penyayang, kan? :-D Nasib baik masa Mia jatuh dulu tu, memang kat sekolah - kalau tak, suspend juga I...

You pun mesti rindu Miss 10, kan?

arapink said...

Comel sgt dia nih :-)

Ara dapat bayangkan kak min berlari-lari anak sambil kendong kamera...muahahaha....

kak min, betullah...leh tahan gak badan Zahra ni...kalo dapat pelok sedap nih...heheheh

♥LOVE2COOK♥ said...

OMG, Miss 6 is so adorable lor! Geram tengok! Aisey, kesian got a mark on her cheek now, tp still nak main! hehehe active girl ;) Cute, cute!

Ur pics are cool! I like..:)

dila~noor said...

entry u ni sis mengingatkan yang i dulu pun belajar bwk basikal with my late father when i was the same age with miss 6.then adik2 lepas tu sume bljr sndr.untungnye jd anak sulung..hehehe

miss 6 ni makin gebu dr sehari ke sehari..geram btl.. =)

Kniedaz said...

la..ciannya jatuh beskal..my Danish pun baru pandai naik beskal tapi sebab basikal dia kecik so susahla dia nak kayuh sebab kaki dah panjang..hubby will be buying him a new bicycle for his birthday this 17th, xpayah nk pk nk bg hadiah apa dah..cuma kniedaz je xtau nk bg apa..maybe story books kot sbb dia suka membaca...^_^

iaaini said...

LG, I thought anak2 you jarang gaduh, nampaknya sama jugaklah dgn anak2 I, asyik gaduh aje eventhough girl & boy. Kalau salah sorang tak ada kat rumah, tau pulak rasa boring. Tapi kalau berjumpa, macam anjing dgn kucing :)

Your photos dah improve banyak, makin cantik. Thumbs up kat you!

QiStinA's said...

la..LG i ingatkan my dotter je yg bergaduh cam tu...tp mmgkan..bile salah sorang tak de kat umah... sorang lagi rindu2an..ha..ha..

SJB said...

Memang lah tu heheh. kalau bersama tidak habis habis gaduh. tapi kalau tidak bersama sama rindu pulak haha.

Jatuh?.. Kesian dia.

azieazah said...

Paparazzi kejar artis? hehehehe... mujur tak semput...

lemongrass said...

Aida,
baru 1 malam dah rindu sgt2, tergelak I, hehehe...

Ayu,
Sayang jugak ye Ainnur tu kat adik dia masa faris kena marah :-). Bila nak tiup lilin untuk Faris? I rasa besar gak badan Faris tu but maybe Khalish tu besar sikit kot..

Mia's Mom,
Dia terluka kat pipi dia yang tak banyak sgt lemak tu, tu yg sakit lebih sikit. Kalau jatuh atas bottom dia agaknya tak rasa kot, hahahaha...
Masyarakat terlebih penyayang sampaikan kita nak cubit anak pun kena pandang keliling dulu, hehehe

Ara,
I berlari2 anak sbb kononnya nak kontrol macho, kehkehkeh..
Zahra tu kalau peluk dia memang sedap, tapi kalau terhempap dia, aduhai sakitnya :-).

Love,
It'll remind her of her fall on the bike so she can be more careful next time, hehehe

Dila,
I pun dulu belajar basikal dgn my Abah jugak. Agaknya Fathers ni kat mana2 lagi penyabar kot nak menagjar anak bawak basikal, hehehe

Kniedaz,
lepas dapat basikal, sure jenuh lah ye you nak mengejar dia sbb dah boleh kayuh laju, hehehe. I bet you, mesti tiap2 malam dia mimpi dapat basikal baru kan and surenya tak sabar dia nak tunggu his birthday :-).

An,
mau nya tak gaduh, I rasa hari2 suara I ni memecah keheningan area dekat2 my house ni sebab geram kat budak2 tu.
kadang2 gamabr yg I ambik ok, kdg2 still tak cantik :-).

Moi,
samalah anak2 kita tu, mulut sentiasa tak boleh nak tutup. Tu yg asik gaduh aje, hehehe

SJB,
Kids ni kan kat mana2 sama kan :-). Probably we were like that as well when we were young, giving headaches to our Mums, hahaha

Kak Azie,
tu lah, sikit lagi nak semput sebab kena kejar dia naik basikal, hehehe... Nasibbaik Hubby ada nak kejar dulu :-), selamat I dr semput, hahaha..