Sunday, 7 February 2010

A weekend of eating

Semalam we (the girls) got invited to our new next door neighbour’s house for a makan2. They had a prayer session sebelum majlis makan2 tu and I happened to terpergi masa diaorang tengah berzikir. I thought at first diaorang tengah baca yassin sebab semua tengah pegang buku but try as I might, I really couldn’t understand what they were saying. Dalam hati I berkata, kalau baca surah Yassin, sure I boleh faham sebab I dah selalu baca surah Yassin. But mungkin jugak sebab lagu bacaan diaorang lain sikit tu yang I tak dapat tangkap kot, hmmm. Tapi memang I tak dapat tangkap langsung zikir apa yang diaorang tengah baca until towards the end when I could hear them chanting Hassan and Hussin repeatedly.

Oh, before I forget, our new neighbours ni we think are Syiahs. Sebab kalau tak silap I, most of the Afghans kat OZ ni yang were granted refugee status are the Syiahs who are the minority group in Afghanistan. So, bila diaorang berzikir Hassan and Hussin banyak kali, I rasa betul kot our tekaan kan. And malam sebelum tu I pergi rumah diaorang and I saw the grandmother tengah sembahyang and she’s got this round stone on her sejadah which she kissed lepas habis sembahyang.

Anyway, so we girls got invited to the makan2 after the prayers. The girls makan with the kids and I dijemput makan with the adults :-). Now I sort of know how The Other Half feels like when he’s invited to a Malay gathering and he doesn’t know anyone there and everyone speaks Malay! Sebab I felt so leftout semalam sebab semua yang keliling2 I bercakap bahasa diaorang and I sorang2 makan terkulat2, hihihihihi….

I was watching everyone else makan dulu sebab tak nak lah buat faux pas kan. Ye lah, kang tersilap etiquette makan, sure kena gelak dengan diaorang ye tak, hehehe. Kot2 I termakan dessert bersama2 dgn nasi ;-). Diaorang hidang lebanese bread, nasi basmathi, salad with yoghurt dressing, this dish called ghorme sabzi and another eggplant dish. I was telling The Other Half after that yang I dah biasa sangat makan nasi with lauk pauk yang spicy and hot so bila makan lauk diaorang, it’s a totally different experience lah :-). I rasa kalau I bagi diaorang lauk pauk yang I masak, mau nya susah jugak diaorang nak telan kot sebab pedas sangat :-).

But it was good to get to know the neighbours and at least they are friendly!

Today pulak we went to send The Little Misses to Sunday school. They looked so cute in their tudung, hehehe.. Terus nampak naik muka jawa diaorang ;-). They told me they want to wear baju kurung pulak next weekend :-)

IMG_1675i

And The Other Half asked for nasi lemak for dinner malam ni. See, dia yang teringin nak makan nasi dulu, hehehe….

IMG_1690

Nasi lemak with its accompaniments. Meriah kan pinggan I :-).

38 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakLG!!! Ur gals are definitely cute in any outfit! :) Miss 6 looking soooooooo sweet! hehehe ..

Ur NL absolutely tempting. I can only look and drool at the plate! Uwaaaa :(

Plan to skip rice for sometime, need tips from U on how to avoid rice! yeeehaaaa! tc there ;)

ain said...

alahai minnnn...comelnya ur little misses!!!!zarah dah mcm minah arab!!

bestnya ns lemak min!!! tak tahan tengok sotong tu!!!

lemongrass said...

Love,
thanks :-). You nak skip rice sebab hubby dah terbang ke? :-). For me, I don't mind not eating rice for a week but I makan other carbs lah like bread, potatoes, noodles. What about just eating chapati, tosai, puri, naan for a week to replace the rice, boleh tak you think?

Kak Ain,
Zahra tu mcm minah arab and Alya mcm rupa orang Afghanistan pulak, hehehe..
I pun suka sotong!!! :-)

Nadia Dzai said...

alahai, comelssssssss gila la 2 org anak jawa nie ;p ;p

eh, u tau tak sambal tok tok. (i've no idea what is that, pastu Azli ni keep asking, ahaha ;p)

Yat Maria said...

Pretty indeed the girls bertudung ;)

It's best to look & see first to avoid faux pas kan esp bab makan ngan lain nationality ni...as for the small talk tu...apa kata you bantai balik cakap Jawa ngan dia orang..pasti ternganga & terkebil2 sekejap..muah ha ha..tak pun just nod & smile..hentam jer la..ha ha

Lama I tak makan nasi lemak...menyelerakan sungguh yr plate of rice tu..

Yat

s.c.h.u.l.t said...

comelnya diorangggggggggggggggg!

(eh emosi. tertekan 'G' secara laju2. hihi)

♥LOVE2COOK♥ said...

Hehehe, exactly kak! No way I can skip rice when Hubby is around, he won't allow me to do so! ;)

Boleh gak sub rice with ur suggestions but I might need to buy them coz I don't know how to prepare! hahahaha ;)

Tks alot for the tips! Will work it out...:)

lemongrass said...

Nadia,
Baru lah betul anak jawa kan bila comel, wakakaka..
Azli tu dah mengidam ye? ;-). Sambal totok/tutuk tu sambal jawa. You pergi blog Hana Jepun tu, dia ada resipi sambal totok tak silap I.

Yat,
that's right about the faux pas. I ni cukup seriau when it comes to eating etiquette of other nationalties sbb tak nak buat silap yg mencemarkan air muka jawa I, hehehe..
That's what I did yesterday, just senyum and senyum and senyum, hehehe...

schult,
hikhikhikhik....

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Alaa..... sweet nya la budak dua orang ni....!!! :-D

And your nasi lemak makes me drool! Let see if I have everything, I may cook some afterwards.

You sure will post their photos when they are in baju kurung & tudung, right? :-D

Along Zakaria said...

LG,adorablenya the girls. Miss 6 looks cheeky as always.

Sorry I terlepas keretapi, what's with the nasi? Both of u ada pact x nak makan nasik ke?

My other half dah complain pinggang dia dah naik 2 inci sejak dia balik M'sia 7 months ago (b4 dia dok Middle East alone without me). We just had a pact x nak makan nasik jugak..but my hubby being true jawa.. nak kena makan nasik jugak sehari..haahhaa

Syuhada Kamal said...

sweetnya budak2 berdua tu bertudung..terus hilang muka mat saleh..hehe

menggodanya nasi lemak tuh!!yummy..:)

Azita Zain said...

min, anak2 min tu pakai apa pun lawa! dan nasi lemak tu nampak amat menyelerakan...!

~Am said...

Comel perut Miss 6....

yellowrose said...

kak..btolla tuh kot kalo ade solat pakai batu2 tuh syiah..see a lot of them mase jln g syria dlu..
comeylnyeeeeeeee dorgggggg pakai tudunggggggg...

♥Azie♥ said...

comelnyer dorang bertudung

mohdandmeriam said...

salam LG. cantiknya dua2 tu macam anak orang Arab.kalau dengan baju kurung lagi menawan he..he..mengancan betullah nasi lemak min tu.

lin muhamad said...

cutela diorg pakai tudung..nampak cm anak arab pulak.hehehe esp miss 6!

shaz said...

I saw your girls semalam from far and when I asked my girls about budak baru, they said 'Alya n Zahra ke' and terus they all cerita how cute your gilrs were especially miss 6. And my eldest cerita dia dgr ustazah tanya miss 10 something in malay n miss 10 tak jawab then ustazah tanya if she can speak Malay, and she answered 'sikit sikit' with her org putih accent :)
Bila balik rumah my eldest girl terus visited your blog to have a better look at your girls' photos because she said they were so cute dkt masjid tadi.

ComeyBelako said...

jatuh hati dengan anak dara dua orang itu. tiada langsung ke-jawa-an di wajah mereka. penuh dengan ke-arab-an :).

littlenailofar said...

dah lama tunggu nak tgk the little misses pakai tudung. comel!!

SJB said...

The girls look so cute heheh. Mmmm nasi lemak, memang sedap ni.

Yati Harvey said...

Salam LG,
Your nasi lemak looks so wow...kak yati klu hidang nasi main tebar aje kat pinggan...hahaha.
Your girls are gems dear! You have raised them so well, kudos to u!
signing off early sebab nak tidy up my blog...yg dah lama terbengkalai...hehehe.

azieazah said...

Bergaul dengan pelbagai lapisan bangsa, budaya dan kepercayaan...
menambah pengalaman dan pembelajaran...

Dan buat kita bersyukur dengan apa yang kita ada selama ini... kan?

Your Nasi Lemak sangat lah sedappp...!

iaaini said...

LG, your kids are so cute wearing tudung! Dia org belajar apa kat Sunday School? Belajar mengaji & islamic studies ke?

Rajinnya lah you masak. I pulak tiap2 hari dok pening utk pikir, apa yg nak masak esp ada 1 jam jek nak prepare for dinner. Hari ni plan nak masak sotong goreng celup tepung with siakap masak sweet sour & tom yam.

About FB, I pun ada jugak tapi jarang mengupdate status. Masuk FB pun sebab nak menjejak kasih with my old friends. Alhamdulillah last week I dapat jejak kasih with my ex-schoolmate masa primary school. Terus terkenang zaman budak2 bila sebut pasal main galah panjang, rounders & macam2 lagi.

-An

Ayu said...

alalalalalala....tomeinya ank dara tu.ank dara sape ek? nsb baik la bujang ayu kecik lg.klu tak mau ayu masukkan nama dia dlm list akak.hehehehee....

hah!!! bila tgk gmbr zahra,tetiba je ayu t'ingat ank angah ayu.iqbal namanya.muka dia pun ada iras arab.putih melepak n yg pasti badannya pun chubby gak.umur? tua setahun dr zahra.leh masuk list ke ni? hehehehe....

Zaitun said...

Elok juga ada bangsa lain tinggal sekeliling kita,taklah serumpun aje kadang2 lagi banyak masaalah.

Comelnya anak2 Lg pakai tudung.

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai kiut bebenor tengok the girls :D.

*Sy dok tingin makan nasik lemak lama dah tp tak terbuat2, so rasanye hari nih nak buat. Tak kira, nak gak!

lemongrass said...

Mia's Mom,
bila diaorang pakai tudung, tak lah nmpk sgt ke mat salehan nya kan, hehehe. Ada lah gak berpakai baju kurung diaorang skrg ni instead of pakai setahun 2X aje :-).
Psst..jadi buat nasi lemak tak?

Along,
Masa we all balik m'sia haritu, boleh katakan everyday makan nasi sampai tak larat dah perut we all ni. And then bila balik sini, we all saje je buat bet sape yg akan mintak nasi dulu and we lasted for 4 weeks tak makan nasi, until my Hubby mintak nasi, hahaha..
I dr kecik mmng tak suka nasi sgt, I lagi suka makan mee mcm my Mak :-), tu yang boleh bertahan tak makan hari2, hehehe

Syuhada,
memang terus hilang kan, terus jadi anak arab n anak cina, hikhikhik...

Kak Ita,
Alhamdulillah, tak lah susah Mummy dia ni cari baju nak pakai :-).

Am,
wakakakakaka.. memang sentiasa terlebih comel perut dia tu :-)

Yellowrose,
that's what I heard as well and kita yg Sunni ni tak pernah lah I rasa sembahyang pakai batu kan :-).

Azie,
thanks :-)

Auntie Meriam,
tukar jadi anak arab celup bila pakai tudung :-). Nasi lemak tu nasi lemak special sbb penuh dgn lauk pauk,hehehe

Lin,
Next week bila pakai baju kurung dgn tudung, mcm muka apa agaknya ye :-)

Shaz,
Really? Where were you masa tu? Kat dlm masjid ke? I tunggu diaorang kat luar masjid aje dlm the car, hehehe.
Zahra & Alya told me yg the 'nenek' asked her stuff in Malay and they said diaorang tak paham langsung, hehehe.
They said they called the Ustazah 'Nenek', I tak tau lah betul ke tak tu :-).
Nampak sgt kan yg my kids aje yg budak baru semalam :-D.

Comeybelako,
hahahaha.. kejawaan kena tenung betul2 kot baru timbul :-)

Jaja,
now ni every wknd kena pakai tudung lah pergi Sunday school :-)

SJB,
bila duduk far from home, nak makan nasi lemak have to make it ourselves. In M'sia, just pergi beli at the gerai aje, hehehe

Kak Yati,
nasi lemak tu hias cantik2 sbb nak mabik gamabr nak bagi orang lain drooling tengok my nasi lemak :-). Kalau tak ambik gambar, I just tuang aje segalanya, hihihihi

arapink said...

Lapar betul tengok nasi lemak nih...huhuhu

comeynya ur little misses bertudung....hehehe :-)

lemongrass said...

Kak Azie,
memang betul kan, bila tengok orang lain ni, rasa bersyukur dgn apa yg kita ada :-).

An,
dulu diaorang pergi sekolah agama so I tak hantar ke Sunday School lah but now dah masuk public school, kena lah hantar belajar islamic studies and quran reading kat Sunday school :-).
I pun slalu nya on weekdays ada 1 hour aje to cook from 5-6, tu yg my meals slalunya simple gilers, hehehe..

Ayu,
makin panjang lah queue nya nanti kalau anak sedara Ayu pun nak masuk. Tapi sure dia lagi putih melepak dr Zahra kan? Tengok Ainnur n Faris pun dah putih melepak :-).

Kak Zai,
I lagi suku campur2 dgn bangsa lain ni, ada gak mcm2 pelajaran boleh dapat. Kadang2 bangsa serumpun ni, banyak songeh sikit, hehehe...

Aida,
my hubby yg dok teringin sgt2 nak makan nasi lemak ni, tu yg I terpaksa masak untuk dia, hehehe

lemongrass said...

Ara,
weh... tak lunch lagi ke lapar tu? Balik kerja boleh singgah gerai beli nasi lemak ye! :-)

My Life My World said...

Ala comel comel nyer menantu mak memakai tudung ... hehehehe

Mira Marlena said...

Wow, comeynya bebudak 2 org tuh!!Rasa nak gigit2 jek...ekeke

Hm...memang lauk-pauk dorang tak pedas kan?I pun kalau masak campak gak cili padi dlm tu,tapi takleh la banyak2 kang nanti berasap pulak telinga...i think their eggplant dish lebih kurang sama ngan Iraqi eggplant dish called 'tepsi bathinjan'Its basically casserol dish with lamb chunks+tomatoes+eggplants with some spices but thats Iraqi style.Iraian punya not so sure..

lemongrass said...

Kak Acik,
wakakakakaka... dah siap panggil mak ye :-P

Mira,
How are you? How's your son?
Middle eastern people memang tak makan pedas sangat ye? Pepper lada hitam diaorang makan tak? I pun semlm rasa nak potong cili aje letak dlm pinggan I, hehehe.
The eggplant dish semlm takde meat dlm nya but ada tomato n yoghurt.

Ayu said...

iqbal tu mmg cerah kak...ikut mak ayah dia.tp gen mummy dia kuat skit la kot,tu yg ada arab2 tu.klu tgk adik dia yg 2nd,mcm ank mat saleh skit nak2 tang mata tp kulit melayu la,kuning langsat.hehehe...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Yang jadi lauk je! Nasi lemak tak jadi - lupa tak ada daun pandan - sabar je la... weekend ni Insya Allah :-D

Macam mana pun, Little Misses tetap pan-Asian :-D

Mira Marlena said...

Alhamdulillah my son is doing fine...juz recovered from his fever due to his 5th month vaccination..

Yeah, Iranian are Syiahs..tu la pasal masa kak Min dengar dorang berdoa atau in their prayers they dont say selawat Nabi Muhammad..sembahyang pun 3x je unlike us Sunnis.Kalau kak Min tengok bila dorang sembahyang dorang tak qiam tangan,juz letak kat sisi...according to my husband they said is haram to qiam tangan during the prayers...well tu kepercayaan doranglah kan..kita ahli sunnah wal jamaah mmg takleh ikut..coz they're Majusi's

lemongrass said...

Ayu,
agaknya kalau dia duduk sebelah Zahra, mau dia lagi putih dr Zahra ye :-).

Mia's Mom,
hehehe.. takpe lah, jadi jugak kan lauk nya :-). Next time make sure kena sentiasa ada supply daun pandan dlm freezer tau ;-)

Mira,
diaorang sembahyang 3X aje ye, tak tau pulak I tang tu. But selawat tu memang cuma dengar Hassan n hussin yg banyak. Memmang lain betul kan dgn ahli Sunnah