Thursday, 18 February 2010

Tutorial membasuh pinggan mangkuk

For future reference for Miss 10 and Miss 6 since Miss 10 has been bestowed upon her by the King aka Daddy the chore of dish washing. But you definitely have to use Google translator to understand some of the text below :-).

1. Firstly, sebelum nak basuh pinggan mangkuk, make sure ada pinggan mangkuk yang kotor. Jangan pulak sebab nak sangat2 basuh pinggan mangkuk, you all pegi gelodah the kitchen cabinets in my dapur tu and bawak keluar cawan and pinggan yang bersih to be washed! I know it will look tempting sometimes especially when you think you can play with water and suds at the same time :-).

Make sure you go around the house to collect and search for dirty dishes especially dishes left on the dining table because some ‘people’ forgot to take them to the sink. Then stack them on the sink area and on the bench if there’s too many dishes or on the microwave :-). Stack them properly so they won’t fall on the floor and abis pecah lah Mummy’s plates and cups which is a big No No! hehehehe..

See the example given below:

DSCF7978

2. Second, turn the tap to the furthest left so the water will be extra hot. Try not to feel the hot water with your bare hands unless you like the feeling of being scalded! (scalded not scolded but I guess if you get scalded by the hot water because of your silliness, you’ll get scolded by us after that, hahahaha :-)).

Don’t forget to put the plug in at this stage though, or else you’ll be standing there forever waiting for the sink to fill up. Then you can add a small amount of detergent. Yes, we use the concentrated one so you don’t have to add half a bottle of it. I know it’s fun watching the suds getting bigger and bigger and I know you love blowing the bubbles around.

See the example given below:

DSCF7981

3. Third, I normally start with the glasses and cups first because they are not normally that dirty. Put them gently into the hot water. I know sometimes when you feel like you hate doing the dishes, you will tend to throw the plates and the cups around. Unless you want me to marah you, then I advice you to put them into the sink gently. (Try not to be like Daddy who chipped the plates and cups all the time! But then bila I nak tukar our dinner set to Corelle yang can’t be chipped, tak bagi pulaknya, ish….).

See how nicely I put mine in. Tu sebab we all pakai plastic tumblers sebab kalau jatuh, tak pecah, kalau Daddy basuh pun tak chipped :-)

DSCF7982

4. Fourth, as soon as the first sink is full, turn the tap to the other sink and fill this one up. Do Not put detergent in this water because you’ll be using this water for rinsing. I would appreciate it if the plates and cups don’t taste of suds :-).

DSCF7984

5. Fifth, this is the fun bit. Scrub, scrub scrub until they gleam and then rinse, rinse rinse. It can be quite therapeutic occasionally watching the dirty dishes become so clean and gleaming :-).

Arrange and stack the dishes nicely on the dish rack amd let the sun do the drying for you. Now your job is done!

(well, we might call you again to unpack the dishes once they are dry and put them away neatly…)

DSCF7985

29 comments:

0ne~E said...

bsuh pinggan pun kena ada tutorial kea ?
wakaka !!!

♥LOVE2COOK♥ said...

Good tutorial~ ;)

Kak Rose said...

Wah.... very long and good tutorial for the girls...

lili said...

Salam LG,

Hehe...this is one good tutorial and at the same time 'sempat kenen' your other half! But...but...where are the pots and pans? Lucky them having to wash only the already looking-clean-plates and other utensils; save for pots and pans!

-kak emily :)

Ms AiReEn MoHd said...

kaka eryn namapak cheese shredder tu....mane akak beli.....erkk bagus bende tu..eryn masuk ni da beli due asik karat jerk.....ade jual online tak???tetibe aku bertanya kat kakak kan...serious tak jumpa pun sini?ker eryn yg tak cr

Aida Rezuan said...

LG,

Ahaks! Very the kiut la!

rainoserez said...

canggih betoi mak2 zmn skrg,
mak i dulu ajar basuh pinggan takde plak bagi tutorial cam nih :p
heheheee..

zdiana said...

tutorial yang sgt menarik... terasa cam membasuh pinggal tu seronok sgt.. keje yang paling zd tak suka buat.. ekekekek

mohdandmeriam said...

salam min. satu tutorial yg padat dan mudah diikuti oleh sesiapa yg tak pernah membasuh pinggan mangkuk. ha..ha... ni satu kerja yg serious dan memerlukan ketelitian dan kesungguhan agar semuanya tidak pecah/sopeng.ini tutorial dari pensyarah PHD ni...bukan setakat master je...

Adnazthie said...

Salam LG
Jangan marah..nak gelak ha ha ha
Saya janji akan ikut peraturan/prosidur/tatacara/arahan/amaran yang telah dikeluarkan oleh ibu saya..wakaka

Salina Ahmad said...

Salam Kak LG,
Rasa2xnye brapa hinggit klau decide nak buat class tutorial mcm nie?? Very the detail la...

Mommy Lily said...

wahhh bagus ni tutorial basuh pinggan untuk anak-anak dara yg baru nak belajar masuk dapur nih. hahahaa

Mia's Mom said...

Salam LG :-D


If I print it and pin it to the wall, will I be sued under plagiarism? Jez asking ...Hehehe... Coz this is a good procedure manual. I wish I can write a "sub-clause" for those yang hari2 asyik terlupa angkat pinggan dari meja makan ke sinki? :-D

Kat sini pun sama jugak. Tapi sebab ada 6 orang, lagi ramai yang lupa atau sengaja lupa bawa pinggan ke dapur....

Sally said...

LG I should show this blog tutorial for my only princess tu..main letak jer pinggan mangkuk dia..it's good for my self also...rasa mcm interested nak basuh pinggan mangkuk lepas ni..hehhe..hope it's gonna work sebab I pun jenis malas gak nak basuh pinggan mangkuk ni hehhe.

Unsunghero said...

Salam...patut gambar terakhir ialah gambar wajah pencuci pinggan mangkuk yang tersenyum lebar usai mencuci pinggan mangkuk :)

Flower said...

My kiddies, hari chores dia keluarkan pinggan mangkuk dari dishwasher. Hana mmg rajin, but Omar mula2 malas jugak. Tp skrg no problem sbb diaorg mmg dah tau mana tmpt nak letak n simpan. Selain tu chores diaorg kemas toys sendiri. Kalau tak bila mommy start kemas, and toys on the floor, alamatnya msk dlm bin. Kemas bilik, masukkan baju dlm robe semua tugas masing2. Walaupun tak kemas, at least, they are doing it themselves and of course, lepas makan kena kemas meja n dirty dishes semua dlm sink dan baju lak semua kena dlm laundry hamper, separated between white n colours. Kat sini semua kena independent kan. Kalau tak penat lah mommy dia.

My Life My World said...

wAH ! bagus nyer tutorial. Harus di ikuti oleh semua anak anak dara sunti. hehehehe ...

Along Zakaria said...

LG, this post is so hillarious! Dalam nak mengajar anak, boleh pekena daddy sekali tu! Mengajar anak pun siap boleh perli2 lagi. I'll keep this tutorial to be passed to my soon-to-be dish washer also..hahaha.

Sila2 lah but tutorial mengemas bilik pulak..hahahah

lemongrass said...

One-E,
kena ada, kalau tak, mana tau kot2 diaorang 'terlupa', hehehe

Love,
Good for me because then I don't have to do the dishes anymore ;-)

Kak Rose,
saje je bagi diaorang detailed tutorial ni so adalah sumber rujukan nanti, hehehe

Kak Emily,

How's life? :-). Kenen other half tu memang kerja I sentiasa, hahaha. Pots n pans too big so we all aka hubby lah yg kena basuh :-)

Eryn,
cheese shredder tu dah ada lah 8 tahun we all beli sampai lupa beli kat mana :-). Kat IKEA sure ada kan benda2 mcm ni? Cuba cari kat situ dulu kot2 ada.

Aida,
now they girls can't say they don't know how to wash dishes kan, hikhikhik...

Rainoserez,
wakakaka.... samalah kita dulu2 :-D

zd,
I pun tak suka basuh pinggan ni but I suka tengok pinggan tersusun bersih kat rak tu, so tu yg nak tak nak terpaksa lah gak basuh, hehehe

Auntie Meriam,
wehehehe... basuh pinggan ni bukan calang2 orang yg boleh buat kan :-). Memerlukan kesabaran dan ketelitian so pinggan I tak pecah,hikhikhik...

Adnazthie,
my kids pun gelak aje baca... :-D. Tapi ikut peraturan/arahan tu tak tau lah diaorang nak buat ke tak :-)

Salina,
I charge per hour. Kalau budak tu tak pandai2, banyak lah I charge nanti, wakakaka... :-P

Mommy Lily,
hahahaha... untuk mak2 dara and bapak2 dara yg malas pun boleh gak ikut :-)

Mia's Mom,
make sure at the bottom you referenced it right to my blog so baru bukan plagiarism, hikhikhik
:-P.
Kat rumah ni Zahra tu aje yg selalu terlupa nak angkut pinggan n cups dia ke sink. But my hubby selalu lupa nak check around for pinggan mangkuk kotor so tu yg kdg2 bnyk yg tertinggal tak basuh :-).

Sally,
Habis lah nanti I kena marah dgn all the princesses sbb Mummies semua dah pakat2 nak tunjuk tutorial ni kat diaorang, hehehe

Unsunghero,
hehehehe... pencuci pinggan mangkuk kena duduk diam2 belakang tabir ;-)

Nora,
my kids ni walaupun ada chores for them, sometimes ingat but soemtimes lupa. Tu yg I kdg2 jadi gak tarzan pastu terus pulak pandai kemas segala :-).
But putting their baju in the drawers and in the laundry basket tu memang diaorang buat sbb I malas.

Kak Acik,
baru lah boleh jadi menantu mithali kan, hahhaha

Along,
hehehehe....Bila lagi kan nak pekena secara 'subtle' ni :-). Tapi kan, dia buat2 tak paham aje bila dia baca perli2 I tu :-D.
Tutorial mengemas bilik tu I kena kemas bilik I dulu baru boleh buat, wakakakaka ;-)

Kniedaz said...

ini bukan setakat tutorial utk miss 6 & 10, ini utk kami sekali nih..hehehehe

Jue Fauzi said...

Eh, good one to learn about sequencing and placing correct words..hehehe..boleh guna in the classroom with some alteration nih.

Nomie Aziz said...

serious, this is GOOD! sebab my mom pun ajar basuh gelas dulu, then spoon, fork dan seangkatan. Later, baru pinggan..last sekali periuk belanga ;-)

~Am said...

garangnye mummy... ;)

SJB said...

Thanks for the tutorial (^_*) hehehe.

lemongrass said...

Kniedaz,
mak2 budak dah pandai basuh pinggan cuma kdg2 malas aje, hehehe

Jue,
boleh aje nak guna but like you said kena change some of the words lah :-)

Nomie,
tu lah kan, first basuh gelas n cawan, then basuh cutlery, then pinggan mangkuk, last baru pots n pans :-).

Am,
Mummy memang terkenal garang, hehehe

SJB,
hahaha... You are welcome ;-)

Ayu said...

hahaahhahhaha...baik punya tutorial.leh la ayu guna pakai time nak ajar ainnur nnti.thanks kak!

tapi rasanya ayu leh guna pakai tutorial ni utk hb ayu dulu sbb dia ada skit failed bab cuci pinggan n byk failed time nak susun pinggan mangkuk yg dah b'cuci.iiissskkk...

zailamohamad said...

waaah, bagusnya tutorial ni..tapi sinki rumah zaila ada satu je;( xdapetlah nak buat camni

juhari don said...

Good

juhari don said...

Interested info...