Monday, 1 February 2010

First day feelings….

Feelings on the morning of the first day of school…

Both of The Little Misses were excited to get up and get ready. But Miss 6 was feeling a bit tired sebab she woke up at 3.30 this morning to go to the toilet pastu susah nak tidur balik so she didn’t get a good sleep before the big day.

The Other Half was excited as well to get there early (macam dia pulak yang nak start sekolah, hehehe).

I was tired and sleepy like Miss 6 because I got woken up by Miss 6 pagi tadi and then waited quite a while for Subuh, pastu tried to go back to sleep but couldn’t sleep either so tu yang mengantuk giler pagi tadi.

IMG_1595

Watching TV while waiting to go to school. Sekolah kat sini mula pukul 8.45 pagi so tersangat lah best nya sebab tak payah rushing nak keluar rumah pepagi buta.

Sampai aje kat Sekolah, I sent Miss 6 to her class and The Other Half sent Miss 10 to her class. Miss 6 macam biasa, buat the class macam her old class and straight away felt at home :-). She found the table with her name on it and then started organising her stuff in the drawer and looking so pleased with herself. I pun bila tengok dia happy aje, terus lah pergi ke kelas Miss 10 pulak.

Sampai kat kelas Miss 10, I saw her looking quite monyok aje. She told me she was feeling very nervous sebab all her classmates are so much bigger than her and they all looked so at home in the classroom unlike her. Memang dia terasa sangat2 macam the only new kid on the block. Kesian jugak kat dia but there’s nothing we could do. We just told her to show a happy face and try and have fun….

Lepas balik from sending the girls, The Other Half said, “I’m feeling sad now because I can see she’s so nervous. I really really hope she’s going to be okay!” Apalah my hubby ni, emotional betul, hikhikhik…. (nasib baik tak nangis you ;-D).

Anyway, when we went to pick The Little Misses up after school, The Other Half straight away pergi kelas Miss 10 sebab nak tengok how Miss 10’s doing. Dia takut kot2 mana tau Miss 10 tengah nangis or muka lagi bertambah monyok ke, hehehe. So kepoh betul pakcik sorang tu ;-).

 

Feelings after the first day of school…

Miss 6 said, “I played on the flying fox Mummy and now I’ve got blisters on my hands. It was so much fun!” :-). She’s definitely got her priorities right, hehehehe…

When I asked her did she make any friends at school, she said, “yes but I’ve forgotten her name.” And when I asked her was it someone from her class, she said, “no. a friend I met at the payground.” Then bila I tanya dia whether she had her recess and lunch with anyone, she said, “No. I ate by myself.” Alahai sedih I dengar bila she said that but then she told us that she doesn’t mind at all eating by herself. She doesn’t need company when she’s eating she said. :-).

When I saw Miss 10, she was smiling which made me feel so happy as well.When I asked her whether she enjoyed her day, she said, “everyone in my class was so nice Mummy, even the boys! And the teacher was really really nice as well. And I made 2 friends already and they were so nice to take me around the school to show me the area.” Then she said, “But you know what’s the best thing is? There’s no Abdullah in my class!”

Abdullah was this African boy in her old school who’s just unbelievably naughty and rude to everyone and annoying and disruptive in the class. He made the classroom experience hell for every one else. The teacher and the principal couldn’t control him. And Miss 10 was in the same class as this boy for 3 years! Can you imagine how bad it was! There’s so many times that I felt like spanking his parents for not teaching their kid manners!!

And suddenly at this new school, she finds out yang it is actually so peaceful and calm and enjoyable to learn in a classroom that doesn’t have a boy like Abdullah.

We finally feel so happy that we’ve definitely made the right choice for The Little Misses by taking them out of their old school and enrolling them in this new school.

It feels so good to see your kids smiling and happy after the first day at a new school….

29 comments:

My Life My World said...

Salam LG, betul tu macam kita lah nak pergi sekolah kan. Bila sampai rumah lepas hantar anak anak, jasad jer kat rumah, tapi hati kita kat sekolah.

Tapi sukalah dengan your TOH, so prihatin dan ayah yang penyayang. Untung U dapat dia (kalau dia baca ni, mesti kembang ...hehehe)

afid said...

cool je miss 6..hehe
sorang2 pon ok!

kak ina kl said...

salam lg..alangkah bagusnya Imran dapat satu kelas dengan Miss 10..ala akak berangan ajerlah..

Sizuka said...

k.min, zahra is so like iffah. i think trait anak no. 2 kot :)

glad that the girls thoroughly enjoy their new school. :)

Nadia Dzai said...

mmg pakai cowboy look alike hat ke? ehehe.. well nanti ok la tue. kan ;) first day always like that :D

kak tyea said...

kak min,
bila saya baca, rasa kesian sangat sangat sangat dekat Miss 6. dia kecik lagi kan. dia boleh selamba aje makan sorang. huhuhu..kesian si comel tu...Miss 10 pula, selalu budak baru memang macam tu. rasa takut tak ada orang nak berkawan dengan kita. risau kalau kena buli. macam2 lah...salam untuk diorang berdua....

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I like and admire Miss 6 for her independence. Double thumb ups for her. Well done! Memang kesian dengar tapi... well, let us say that my heart goes out to her :-D

And I'm glad too that Miss 10 blends in very well. Bravo to them both!!!

missFridaNorm said...

alhamdulillah..seronok membacanya!

♥Azie♥ said...

agaknya nnt asaya pun rasa macam tue bila anak dah mula sek.

mummy irfan said...

seronok bace pengalaman the little misses kat new school..hope they can blend it well dgn kwn2 kat skolah baru tu kan..

lemongrass said...

Kak Acik,
tu lah kan bila dah jadi Ibu n Bapa ni, anak2 paling penting. Semalam we all pergi 'dating' pun asik teringat diaorang kat sekolah aje, hehehe.
My hubby tu kdg2 aje prihatin, wehehehe...

Afid,
dia memang dr kecik macam tu, tak kisah sgt kalau sorang2. Yg kakak dia pulak, mesti nak cari kawan :-)


Kak Ina,
hikhikhik... Imran kenalah datang migrate ke Perth, baru lah dapat 1 kelas dgn Miss 10 :-)

Shidah,
Iffah pun jenis tak ksiah ye klu sorang? Probably kot trait anak no 2 sbb I pun mcm tu, tak kisah klu sorang2 until lah sekarang pun mcm tu, hehehe

Nadia,
Ada 2-3 jenis hats yg they can wear tapi that wide brim hat yg paling we all suka sbb cover face and neck from the sun :-). Pastu boleh berangan jadi cow girls, wakakakka...

Tyea,
Miss 6 tu lebih kurang mcm I lah, tak kisah makan sorang2 ke, makan dgn friends ke, dia ok aje, hehehe. I guess sbb dia kecik lagi kot tu yg tak kisah sgt :-).

Mia's Mom,
I dengar pun at first sedih jugak but when she doesn't look upset talking about it, I guess she really doesn't mind not eating with friends :-). Kat sekolah lama dulu pun kdg2 dia makan sorang2 :-).
She'll only get upset when she doesn't have food not friends, hikhikhik..

Frida,
Memang we all pun bersyukur sgt2 semalam sbb the whole day we all pulak yg rasa nervous aje, hahahaha

Azie,
I think memang semua parents akan rasa mcm tu bila anak masuk skolah first day. Lagi lah sedih klu kita tengok anak tu monyok aje muka or bergenang air mata aje :-).

Mummy Irfan,
Our doa pun itu aje lah, for them to have friends, enjoy their school and have fun basically :-)

ComeyBelako said...

LG....sama lah cb bila anak2 masuk chinese school. anak2 relaks jer. the mummy yang berlebih2an. :)

sizuka...betoi lah u cakap 2...anak2 ni the very independent.

ain said...

Alhamdulillah...semuanya ok2!! hopefully esok dan seterusnya, semuanya akan jd lebih ok!!!

Shue said...

owh, glad to hear both girls are doing fine at school. and how's makcik kantin holding up?

QiStinA's said...

mmg kan LG...kalau our dotter kate die makan alone.... kite yg sedih kan... rase nak pi teman... tp miss 6 mmg cool... mcm my allyssa jugak...die tak heran kan org... esp bile bab makan... ha..ha.. makan sorang2 lagi bagus bagi die.. cepat blh abis..he..he..

Watierman, rmanbkr said...

Min...You must be so proud to have such great kids like them....!

Along Zakaria said...

LG, I'm your new follower. Bumped into your blog by accident actually and kinda like it. Impressed with your superwoman ability..hehe. Told my hubby.. I had this 'friend' who even baked bread for her family. My hubby terus cakap.. she is working like u also? I kata tak lah..but still I'm impressed..hahaa. I wish I'm a home manager and do the same as what u're doing rt now.

Anyways..nice 'meeting' u.

echah_syed said...

anak combi yg dah besar pun bila jauh dari mata mmg selalu risau..

combi rasa parents skrg terlampau lepas tangan semua serah pada maid tu yg anak-anak jadi mcm abdulah.kalau u pergi kat sekolah anak i masa dia sekolah rendah harus u pengsan.

ada juga anak-anak jiran yg datang rumah kita seolah terlepas dari kurungan.semua benda nak diusik,panjat kerusi,masuk bilik,ambil barang dari almari.tolong laa..parents dia sengaja buat tak nampak. *malu kot

i setuju dgn u...anak-anak mesti diajar supaya menjaga tata tertib bila ziarah ke rumah org.

mohdandmeriam said...

salam min, memang kita yg dewasa yg teruja bila nak hantar anak mula2 kesekolah, begitu juga bila nak tahu results exam mereka, emak ayah yg berdebar2 macam kita yg ambil exam.eloklah tu both your daughters enjoy at their new school itu yg penting.

zombiedaddy said...

Uncle Rod pun rasa cam nak nangis. Tapi bukan sebab Alya and Zahra tak suka school, ni sebab Raina baru je lepas scratch Uncle Rod's nose.. pediih you.
Bravo to the two brave Aussie explorers. We are proud of you.
Onya!

Kniedaz said...

Salam LG,
i got emo when i sent my boys to school for the first day...huhu..its like...(wah..anak aku dh besar dh..& looking smart in their uniform..sob sob..ble join TOH nih..hahahaha)

Yat Maria said...

Salam LG

Kids usually will adapt fast to new environment.Glad that they settled down well...

Yat

lemongrass said...

Comeybelako,
biasalah kan parents ni, kita memang yg selalu terlebih banding dgn budak2 tu, hehehe

Kak Ain,
Memang Alhamdulillah and lega dah hati we all sekarang :-)

Shue,
Makcik kantin dah pening tiap2 malam fikir nak buat lunch apa, padahal baru aje 2 hari! hahaha

Moi,
wakakaka... betul betul. Zahra pun lagi suka makan sorang2 so takde sape yg boleh pau dia punya lunch, hikhikhik.

Kak Watie,
Alhamdulillah, they are not bad kids... :-)

Along,
Thanks for dropping by my blog and reading my ramblings :-). I'm far from being a superwoman, maybe never kot, hahaha.
I work but only half day so tu yg boleh buat macam2 :-).

Combi,
anak you dulu sekolah rendah kat mana? But memang betul apa yg u cakap, memang ada ramai kids skrg ni yg tak tau manners sbb tak pernah diajar manners and tak tau how to act civilly with other people.
Tu yg my sedara mara kata I ni garang giler dgn my kids but I have to to teach them some manners and to discipline them.

Auntie Meriam,
Parents kan, kat mana2 memang sama aje :-). Terlebih excited dr budak2, hehehe

Uncle Rod,
lerr... Kena kacau dgn Raina pun dah nak nangis, woos betul lah! Hikhikhik...

Kniedaz,
Boleh bukak Support group lah you and my hubby for 'parents yg sedih hantar anak gi first day of school' , hehehehe

Yat,
That's the beauty of being kids kan. They are so adaptable unlike us yang dah so far away from being a kid ni ;-)

rainoserez said...

miss 6 tak kisah mkn sorg2, tp kalau i mcm tu, mkn sorg2.. sedeyyy oo..! teringat time kat hostel dulu, benda lain buat sorg2 takpa, bab mkn misti kena jemaah! hahaha..
hopefully your little misses dpt sesuaikan diri kat sekolah baru, dpt ramai kwn n enjoy learning :)

lemongrass said...

rainoserez,
Kalau makan berjemaah ni, memang ada tendency nak makan banyak kan esp kalau masa kat hostel :-). Sebab bila makan ramai2 ni, semua lauk jadi sedap!

rainoserez said...

betoi.. betoi.. betoi..!! hahahaha..

Ayu said...

hm...bila ayu baca n3 akak ni,ayu dok t'bayang masa ayu hntr ainnur ke skolah nnti.nx year dah 5tahun (huhu..sat je dah 5tahun ank dara tu!) so nak hntr dia masuk tadika.camne la agaknya reaksi dia ek? tp dia jns yg senang mix around sbb dr umur 3bln dah hntr bbsitter n umah tu ada bdk lain lg.

kak...zahra tu jenis yg independent eh? sbb ayu tgk dia mcm tak kisah sgt ada geng or not.ke skali2 je dia mcm tu? hehehe...

SJB said...

Lama kelamahan ok juga tu.

lemongrass said...

Rainoserez,
hikhikhik...

Ayu,
Ok lah tu rasanya Ainnur nanti masa kat tadika. Rasanya Ayu kot yg akan sedih banding dgn dia. Sure suka sgt2 dia kalau dpt mix dgn kawan2 baya dia kan :-).
Zahra tu lain pesen sikit, dgn I dia manja lebih sikit tp klu kat sekolah, dia independent abis sbb nak tunjuk kat orang, dia big girl dah, hehehe

SJB,

tu lah, hopefully by next week, they'll feel like one of the odies already :-).