Saturday, 20 February 2010

Lamb and Anzac biscuits, an Australian Saturday

N3 hari ni kita layan gambar aje lah ye of what we did today.

Seperti biasa on Saturday, Miss 6 and I had a date at home today. I’ve promised her yang I’ll help her make Anzac biscuits for her ‘show n tell’ on Monday. She wanted to take the biscuits and the photos to school so she can talk about what she did on the weekend i.e baking biscuits with Mummy :-).

IMG_1868

See how tekun she was sifting the flour, hehehe…

IMG_1873

Kacau jangan tak kacau… Round and around we go…

IMG_1877

Posing sebelum masuk oven. But I terlupa pulak nak ambik gamabr the anzac biscuits after dah masak, hehehehe.

And seperti biasa, we had BBQ for dinner. Kali ni we had lamb chops marinated in mint, garlic and limau purut. Pokok limau purut we all tengah berbuah dengan lebatnya, happy betul we all tengok sebab after 4 years, baru berbuah :-). Sedap betul combination limau purut n mint n garlic ni.

And then since we want the salad to have the same theme as the lamb, I made watermelon in lime,chilli n mint dressing and also avocado salsa. Pastu makan pulak dengan baked sweet potato n potato! Mak oi, mak mertua lalu kat belakang, memang tak sedar, hikhikhikhik….

IMG_1884

Saje je I bagi pink background, hahahahaha….

IMG_1889

Best tak our lamb chop and avocado salsa n watermelon salad n baked potato n baked sweet potato? :-D

13 comments:

3E said...

Hi Kak Mynn,
Sungguh berkobar2 si Zahra ya buat Anzac biscuits tu yea....anyway well done to her!!!!

aliadijamina said...

Hehehehe....ambik gambar makanan jer..gambar pokok limau purut nya mana? heheehe...mesti ambik gambar ngan pokok limau tu tau kak Min..

rainoserez said...

lupa amek gmbr biskut yg dah masak ker.. miss 6 bakar biskut sampai hangus? ahaks.. amponnn!!

zarin said...

uhuh tengok her face n her left hand yg digenggam kuat tu, memang bersungguh betul dia sift the flour..nanti dtg rumah auntie ye! tolong sift my flour pulak :D
and eeeii i jeles dengar pokok limau purut kat rumah u berbuah dengan jayanya...susah tau nk beli buah limau purut

Yat Maria said...

Hi LG

Well..Gd job Ms 6 for helping mummy with the baking ;)

As for the dinner tu...jangan kata MIL..... FIL, BIL, SIL..sumer la tak perasan bila lalu..ntah2 HB pon boleh tak nampak tau.....he he...yummy indeed !!!

Yat

dieya said...

nampaknya background tu sempat iron ye.. takdelaa kedut seribu macam yg kemarin ;-)

double potatos.. awesome!

SJB said...

Your girl - She so cute.

The food - Yummmmmmmmm.

Happy weekend (^_^).

lemongrass said...

Asilah,
dia berkobar2 sbb nak tunjuk kat Alya yg she had so much fun staying at home n dia dah 'besar' sbb dah 'terer' buat biscuits, hehehe...

Alia,
A'ah kan, memang I kena ambik gambar pokok tu lah sekali. Tapi I kena panjat tangga sbb pokok tu dah tinggi, ehhehe

rainoserez,

hahaha... tak you, Mummy yg jaga the oven so cantik perang aje biskut tu :-). I dah simpan kat bekas baru teringat, pastu malas terus nak ambik gambar :-)

Zarin,
awal2 aje dia dedicated, bila sampai kena bulat2 kan the biscuit, dia serahkan tugas tu ke I :-).
Pokok limau I tu, 4 tahun we al jaga, baru sekarang keluar buah. Tu yg happy betul we all :-).

Yat,
Hubby I duduk on my side kat dinner table so nak tak nak, terpaksa lah nampak his face jugak, hahahaha ;-)

Dieya,
I pakai background kain yg tak payah iron tu yg tak kedut sgt. Next time I guna cotton, memang lah kena iron, hikhikhik...

SJB,
thanks :-D

yanti isa said...

rajinnya anak beranak ni...kak yan ni 3 anak dara tapi jarang masak sama2...maknye sibuk memanjang.

lemongrass said...

Kak Yan,
I pun slalunya lagi suka masak sorang2 sbb cepat siap tp kesian pulak dia boring takde benda nak buat semlm, tu yg ajak dia baking :-)

diana said...

miss 6 ni nak follow mummy dia punya footsteps ke?!! i mean, pandai dan berbakat cam cik min la......

lemongrass said...

Diana,
Miss 6 suka makan so kenalah dia belajar masak cepat2 so senang dia nak masak anything sendiri :-)

Ms AiReEn MoHd said...

aceh ceh dia nulung mummy di dapur yer...aku kan kan malas nak masuk blog akak ni bukan ape...kang tgk itu ini nak mkn...akak tu mkn itu ini tak gemuk..eryn ni ya ampunnnn mcm tong drum da