Saturday, 13 February 2010

Saturday, dragon, pau and meatloaf

Nothing much happened today. Miss 10 went painting with The Other Half while I stayed at home with Miss 6. I malas nak ikut diaorang gi bershopping and Miss 6 would rather lepak2 kat rumah playing Lego. Seronok jugak bila sekali sekala memerap aje kat rumah and cuma keluar bila jemur kain aje tadi :-).

Seperti biasa Friday night and Saturday night are our movie night so I can’t write much sebab nak tengok ‘The Mummy 2’. The Little Misses dah masuk tidur so now it’s ourt urn to watch some gory films :-). But before that, layan dulu a few photos that I took today.

Ini gambar the dragon yang Miss 10 has been painting since January. It’s still a work in progress but she’s done quite a lot more compared to the previous photos that I put up a few weeks ago.

IMG_1777

IMG_1782

IMG_1785

We think she’s done a great job with it. I suka betul kat the grass on the rock tu. Nampak macam real aje pulak!

And since I duduk rumah aje hari ni, I tried my hands at making pau. Me and pau don’t get along well together, hehehe. Memang sentiasa berkedut and tak smooth pau tu. And then I saw kat blog Mamafami this rather nice looking pau recipe by Ani Ahmad. So, I pun teruja lah nak mencubanya sebab I finally ada stock double-action baking powder yang I beli kat Bagus dulu.

Yang nak tergelak nya, The Little Misses punyalah tak sabar menunggu pau tu siap and punyalah tension diaorang bila I told them yang we still need to wait for the pau to double in size first before we can steam them and eat them, hehehehe. Sebab diaorang teramatlah sukanya red bean filling tu (which I also bought kat Bagus :-)). And these are my red bean pau.

IMG_1760

IMG_1773

Ada nampak gebus tak? Thanks Mamafami and Ani Ahmad for the marvellous gebu recipe!

And our dinner tonite courtesy of The Other Half yang tetiba datang angin kus kus and meng offer nak masak meatloaf. I pun walaupun wasn’t in the mood to eat meatloaf but rezeki jangan di tolak kan. So, teruslah agree aje with his suggestion since dia yang nak masak, hehehe..

IMG_1793

11 comments:

3E said...

Hi Kak Mynn,
Dragon tu nampak kiutla..and Alya did a good job!!!! Wah!!!nampak sedap la menu2 hari ni...
Hugs & Kisses to Alya & Zahra from Edelyn, Elyssa & Emil....

Jamie said...

Saya pun dah berangan2 nak buat pau tu bila tgk kat blog mamafami, tp ntah bila agaknya angin rajin nak dtg nie... uish kalau saya ntah jadi rupa apa ntah dragon tu.. good job miss 10!

My Life My World said...

Salam LG, Wah! buat pau sempena tahun baru cina ek ... gebu dan comel nyer pau u tu. Rasa teringin lak ;)

indahhouse said...

salam kak LG,
seronoknya tgok wayang kat rumah. still guna projector baru tu? hihi.
miss 10 dah makin rajin painting. ada bakat seni dan kesabaran.
uh, jelesnya tengok pau tu. mintak seketul kalu ada lagi. hihih

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi KakLG! Happy Valentine's Day to U! ;)

Wow, that dragon looks mean! Ur pau is simply tempting...Ughhhhh! Ur dinner, fuh! :D

mummy irfan said...

kak LG..
pau tu nmpk gebus la.
nak makan pau..nak makan pau...

SJB said...

Memang nampak gebus lah pau tu hehe.

lemongrass said...

Asilah,
Terer kan budak tu main paint, kalau I, memang jadi binatang lain lah, hehehe...
Hugs n kisses for your girls and Emil too :-)

Jamie,
I dari dulu slalu berangan nak buat pau tp tak pernah2 nya terbuat. Baru semlm tergerak hati sbb tengok pau Mamafami yg gebus giler tu, hehehe...


Kak Acik,
tu lah kan, konon2nya nak lawan pau cina yg gebu n putih melepak tu, hehehe..

Indah,
We all teramat sayang kat projector tu sbb skrg ni memang tiap2 minggu tengok 'wayang', hahahah... I rajin bershopping and anak I rajin painting, hikhikhik

Love,
Happy Valentine's day to you as well but poor you sbb buah hati so far away :-(. Bila dia balik, make sure you sambut lebih2 sikit ye :-)

Mummy irfan,
I suka singgah R&R kat M'sia sbb kdg2 kat food stalls kat situ ada jual pau buatan melayu. Memang I akan beli banyak! hehehe

SJB,
they were really gebus even reheated the next day :-)

Mommy Lily said...

dragon nampak sangat cantik. berbakat jugak your daughter kan LG.

dan tak tahan tengok kegebuan pau tu. bayangkan makan masa panas2. syurga =)

lemongrass said...

Mommy Lily,
dia sorang aje yg artistic ni, we all yg lain, hampeh, hahaha

Ayu said...

pau..pau..pau...nak pau satu! hm...mak ayu suka mkn pau.ayu lak tgk mood.klu mkn,suka yg panas2.klu dah sejuk ada kureng skit.

btw macho dragon alya tu.n mcm akak...dr td ayu dok renung rumpur kat rock tu.hehehehe...klu alya betul2 serius dlm bidang seni lukis ni,ayu rasa dia leh jd mcm cousin ayu.lukisannya dah dipamerkan di UK pdhal umur dia lg muda dr ayu.kesayangan teacher tu smpai tak bg dia blk sini.iiisskkk...