Thursday, 25 February 2010

Please bring the rain…

It’s nearly Autumn but it was extremely hot today. The highest temperature recorded today got up to 42C! Dah lah panas, pastu kering sangat2 without any breeze at all pulak tu. Lagi lah terasa betapa teriknya and menggigit on the skins. I masuk kereta tengah hari tadi masa nak ambik The Little Misses tengok the suhu reached 44C. Pasang aircond full blast pun ambik masa nak turun kan the suhu inside the car. Rasa macam duduk dalam sauna but without the humidity. Sekarang ni was still hot kat luar tu even though it’s nearly 9 o’clock, I think it’s around 30+C kot. I jemur kain tadi masa pukul 4.30 petang, by 7.30 dah kering, hehehehe. Kalau jemur tengah hari tadi, mau nya kering in 5 minutes kot :-). The BOM predicted thunderstorm sejak hari Selasa lagi tapi sampai sekarang tak kunjung tiba lagi the thunderstorm. Best jugak kalau ada thunderstorm ni, at least adalah sejuk sikit.

The Northern Hemisphere has been experiencing blizzards and snow storms while we kat Down Under tengah heat wave :-).

The Little Misses pun tadi I bekalkan diaorang frozen apple juice in their lunch box. I memang saje freeze the juices so hopefully by lunch time, it will have melted nicely but still very cold. On top of that, I bagi diaorang duit to buy icy poles and slushies at school. Kesian jugak kat diaorang sebab sure panas2 macam ni, tekak diaorang akan terliur tengok ice cream kat canteen tu kan :-). Pastu I bekalkan diaorang a small face towel for school just in case they want to wet it and put it around their neck or on their head. Miss 6 kata, “I put the frozen apple juice on my forehead Mummy because it was so hot. It made my head nice and cold.” But nasib baik lah most schools here ada aircond in each classroom so tak lah kepanasan diaorang in the class.

But memang nampak sangat lah hari ni panas sangat2 sebab even though I pasang aircond kat rumah but masih lagi I berpeluh2 masa vacuuming the house tadi. Macam lah kerja vacuuming yang I buat tadi tu exerting abis, mengalahkan naik exercise bike, hikhikhik. Memang lah kerja vacuuming satu rumah ni memenatkah tapi sampai berpeluh under the aircond tu dah kira hebat, hehehehe.

That’s what we’ve been saying, kalau nak datang ke Perth ni, datang masa mid Autumn around April-May macam tu. Selalu nya masa ni the weather has cool down to really mild but the rainy season hasn’t arrived yet. So, memang bagus lah kalau nak berjalan2. Jangan datang masa late Summer sebab selalunya late Summer ni memang panas giler2 like today. And also jangan datang early Spring around September macam tu sebab walaupun dah habis Winter tapi the rainy season is still around. So tak best lah kalau nak jalan2 in the wet and cold and miserable weather kan :-).

And bila tengah panas2 ni, I suka makan mee and yang seangkatan dengan nya. Dinner tadi I buat laksa penang for me but pizza for The Little Misses. But I cengkelat, I guna ready made paste aje for the laksa penang. Punyalah pekat paste nya ni, segala macam rasa ada (bandingkan dengan my laksa penang instant yang sentiasa tak cukup bahan tu, hahahaha). I baru perasan yang laksa penang ni ada rasa manis sikit ye? Sebab masa I tested the kuah masa tengah masak, rasa manis sikit (untuk tekak I lah). Patutlah selama2 ni I buat tak pernah sedap, wakakakakaka…

IMG_1949

Laksa penang dengan segala macam ulam on it :-).

Actually kan, tengah2 panas ni I lagi suka makan cendol, bergelas gelas I boleh telan. Terasa2 kat tekak kesedapan cendol ni… Tapi kan mana lah weh nak cari mamak jual cendol kat Perth ni! Uwahhhhhhh!!!!!!

And sebelum terlupa, selamat menyambut Maulidur Rasul untuk semua umat Islam.

Hari Ahad ni The Little Misses ada sambutan Maulidur Rasul kat Masjid, siap dengan berarak sekali, sure seronok!

31 comments:

rainoserez said...

kat sini pon panas nowadays, hari tu cecah sampai 36C! kat malaysia kira panas la tuu..!
laksa penang, byk sgt ulam tak nmpk rupa laksanyaa.. hehee

rainoserez said...

mai laa blk m'sia.. i blanjer u the best cendol in penang! hehee..
selamat menyambut maulidur rasul to u n family juga..

Nadia Dzai said...

waaa panasnyeeeee, tak ssangguupp ;p kat sini dah ok sket, 7,8,9 degree nowadays, but tak sure la kan, unpredictable, tibe2 -ve balik nanti ;p aduiiiiyaii :p

Flower said...

Td pun I bekalkan air ais n apple jus ais utk my anak2 selain dari yogurt ais. Semuanya ais. Mmg panas tul hari ni. I pulak ni tgh kena sore throat, runny nose. Nasib baik jugaklah esok we all semua nak lari ke Albany sampai Monday. Tak larat lah panas2 gini.

Mira Marlena said...

Hadooiii kat sini pun sama kak Min,esp today(actually every other days pun lebey kurang sama) semua kain baju kalau sangkut confirm 'garing' punyalah! I have to switch on the aircond for my baby to sleep..kl tak susah dia nak tido...kl dia tak tido kita pun takleh la nak tido...

Sama la macam my kids punya skool,each room is air conditioned tp masalahnya my son,Daud kena selsema almost every day sbb lepas main berpeluh2 masuk dlm classroom air cond.Mana la tak kena selsema...

Selamat menyambut maulidur rasul to u and ur family as well!!!

ain said...

kat tpt akak ni pun panas gegiler. rasa mcm menyengat2 kat kulit bila keluar rumah!! dok dlm umah pun asyik nak onn aircond. nmpak gaya sebln dua ni, naik le bill eletric.

nasib baik kat sana, the class ada air-cond. kat sini guna air-cond semulajadi je laaa!!!

Ajzie said...

cendollll... wah aku pun rinduuuuuu sama itu cendollllll

SOHO Mama said...

Betul youuu..kat Malaysia pun panas sekarang. It was raining just now when I came back from buying dinner (hari ni I ngelat, tak masak hehheh)..when I got out of the car, despite the raindrops..it was still humid! My hubby & empat2 anak dok berkumpul in our coooool bedroom :)
Ermm..I tak pernah buat laksa sendiri (or guna paste!).

My Life My World said...

Salam Maulidul Rasul untuk LG dan keluarga.

Sama jer suhu di sana dan sini yer. Memang panas pun kat sini juga, lepas mandi pun boleh berpeluh semula. I kalau dah tak tahan, pukul 12.30 malam pun I pergi mandi :)

SJB said...

Ah..now i know when the right timing to visit Perth (^_^).

I boleh imagine panas dia tu eeee.

Aida Rezuan said...

LG,

44 degree? Mak aiii panas tuh. Isk2.. Cepat jek kering segala kain2 ek.

Sini still winter, max 19 degree today.. siap dah baper hari hujan. Kain tak buleh nak sidai langsung.

Makan laksa pastu minum lak air sirap sejuk, uish.. sedap kan? :D
*Mcm2 jek kan..

Jamelah Khatun said...

Salaams Adik,selamat menyambut Maulidur Rasul to you and yr family. My son just called and complain banyak panas. Hopefully by mid next month dah sejuk sikit. Bolehlah I pergi shopping. Last september tu, hari2 hujan dan terlalu sejuk. You kenal tak Abang Razak yg tinggal kat Armadale? Dia jual dodol kat bazaar Ramadhan Masjid Rivervale.He knows how to make cendol.

pizet77 said...

kak min laksa penang ada letak nenas blend tu y manis ckit...byk sungguh ulam dia smpi x nmpk laksa...hehe

Mia's Mom said...

Salam LG:-D

Very contrasting weather we have! Yesterday, it snowed the whole day and part of the night long - freezing cold what with the wind. Today, it has been raining non-stop - melt the snow (which as some places reached 20cm thick) and it is wet! wet! wet! I have to really dragged myself to walk the children to school today - the snow is better than the rain - any time! And it is cold! cold! cold! Seems to me, like I need laksa more than you do, Dear!:-D And that sure is one mouth-watering laksa!

yanti isa said...

Salam Maulidur Rasul...

Yati Harvey said...

its freezing rain here in Illinois....

nieda said...

salam maulidur rasul...panas betul skrg dekat perth ye..

fabulous.farah said...

memang la sangat panas sekarang ni..jemur kain malam pon cepat kering..

mana laksanya ? nampak ulam jer?
huhuhu

Ho Ho Ho said...

Alhamdulillah we had rain NOR.. more like spit from sky... nevertheless it rained... :)

missFridaNorm said...

salaam maulidulRasul buat kak LG juga.

Maryam said...

salam maulidur rasul kak min!
uiks mmg panas sangat akk cuaca di Malaysia sekarang, tekak ni mcm nak minum ais je tapi tak elok sgt kalo asyik minum ais kan!
cuti ni family i pun buat laksa pagi tadi makan nasi kerabu ;))
rindu lah ur daughters umuah xoxo

Miss C said...

kak, cendol hijau tu u tukar ngan avocado.. lepas tu taruk la syrup gula melaka ngan santan.. sama je rasa dia.. lagi healthy.. tp cendol mamak memang terbaik!! haha!!

QiStinA's said...

sama la kat sini LG... dah nak start panas... berangin tapi berbahang... pastu..debu2 berterbangan..tu yg tak tahan tu... baru sapu dtg balik... baik kumpul je debu tu kan???? he...he..

Zaitun said...

Salam Maulidul Rasul.

Kat sini pun panas juga walaupun kadang2 ada hujan.Kak Zai rasa macam nak mandi kat air terjun.

lemongrass said...

Rainoserez,
I baca star online kata skrg tgh banyak hotspots kat M'sia sama mcm kat sini lah, takut aje klu ada kebakaran ni kan. But lucky you guys sbb hujan lebat semalam. I wish kat sini hujan, sure best :-)

Nadia,
I like Winter more than Summer sbb kalau sejuk boleh pakai baju berlapis2. Tapi kalau panas sgt mcm ni, tak kan nak pakai singlet n shorts aje keluar rumah, hehehe

Nora,
best nya you dpt lari ke Albany. My hubby tak cuti on Monday sbb Uni still going on. Terpaksalah we all memerap aje kat Perth yg panas ni :-(

Mira,
kesian kan kalau baby tak dpt tidur sbb panas sgt ni. Kita yg tengok dia pun tau betapa tak selesanya diaorang.
Samalah mcm kat sini, the kids lari2 kat playground sampai berpeluh2 pastu terus masuk kelas yg aircond. But at least aircond kat sini tak sesejuk aircond kat M'sia, hehehe

Kak Ain,
we all ni kan, bila Summer bill electric tinggi sbb aircond, bila Winter sama gak naik sbb heaters. Nasib baik lah ada bulan2 yg lain yg tak tinggi so lega jugak pocket, hehehhe

Ajzie,
sedapnya lah cendol sejuk2 tu masuk dlm tekak ni kan...slurrrppp

SOHO Mama,
kalau kat M'sia, masuk aircond terus sejuk, keluar aje terus berpeluh2 kan sbb the humidity. Kdg2 I rasa mcm mandi peluh aje, hehehe.
I tak slalu buat laksa, only when hubby's not around aje :-)

Kak Acik,
Samalah mcm we all dulu masa duk M'sia masa tgh musim 'panas'. Bila tak tahan sgt, tgh malam we all mandi! Baru rasa lega sikit.

SJB,
I guess in Canada the Summer will never be this hot kan. But the Winter can be very freezing cold ye. Kat Perth ni Summer so hot but Winter not cold, hehehe

Aida,
Hujan masa Winter tu yg I pun menyampah sbb dah lah kain tak kering, pastu orang sini tak pandai drive on wet roads. Tension I, hehehe

Kak Jamelah,
Salam. Your son tinggal kat Perth jugak ye? InsyaAllah by mid March dah cool down a bit, boleh lah you jalan shopping and jalan2 makan angin :-).
I pernah dengar about that guy yg jual dodol tu. Nanti I tanya kalau dia jual cendol skrg. Boleh I try :-)

lemongrass said...

Pizet,
tu yg sebab dia manis ye? I pun baru perasan baru2 ni sbb slalunya buat laksa cincai aje, hehehe

Mia's Mom,
The sleet makes walking so hard kan and the cold weather makes waking up hard. Sebab it's so much nicer to stay warm under the doona :-D.

Yanti,
salam maulidur rasul utk you sekeluarga.

Kak Yati,
if the hot weather here campur dgn the freezing rain, it would be just perfect kan ;-D

Nieda,
salam.. Summer dah nak habis memang slalu mcm tu, over panas.. Tu yg buat pening kepala bila panas2 mcm ni :-)

Farah,
bila panas ni, yg paling seronok bila jemur kain lah, kejap aje kering :-).
Laksa I malu, tu yg menyorok, hehehe

Ho Ho Ho,
we had a spit as well here yesterday but only for about 1 minute. So shocked to see water falling from the skies :-D

Frida,
thank you :-)

Maryam,
tu lah kan, bila tgh paans mcm ni, rasa nak togok aje air ais bergelen2. Tapi karang takut pulak tetiba dp sore throat lah, batuk lah..
I dah lama nak buat nasi kerabu tp asik malas aje, hehehe

Miss C,
oh ye ke? I tak pernah minum avocado juice ni. Bila balik M'sia asik order watermelon juice aje, hehehe. One day bila avocado tgh murah sikit, I'll try it lah :-)

Moi,
kumpul aje debu2 tu, pastu buat sandcastle, hehehe. Kat sini pun kalau tgh berangin, memang bawak habuk. Rasa mcm nak give up aje buat kerja rumah ni, hehehe

Kak Zai,
rasa nak berendam aje setiap masa sampai kecut2 badan, hehehe

Anna Farhana.. said...

salam kenal kak!
dah lama follow blog akak dr jauh.hehehe
suka both yr doters!
laksa?nampak sedap!

lemongrass said...

Anna,
salam singgah to my blog and thanks ye sbb sudi baca my ramblings ni :-)

H O N E Y said...

Kak Mynn,

No lah.. laksa Penang mana ada manis unless kalau dia taruk otak udang. Tapi biasalah, kalau dah ready made paste tu memang macam tu. benda takde gula di taruknya gula haha. when you're here, i'll cook for you ok!

lemongrass said...

Honey/Bee,
Woit, apa pulak Kak Mynn :-). I thought laksa penang manis sikit because of the pineapple and the petis they put in it. Or is that another negeri punya laksa?

H O N E Y said...

'Kak Mynn' (jugak!),

Ha'ah memang laksa ada yang manis. By the way petis tu sebenarnya otak udang. Orang Jowo je yang panggil petis and it's totally different (the ingredients). Sebenarnya laksa utagha(utara) ni lah yang paling sedap. hat manih(manis) tu cina punya laksa. depa buh petis tu ngan nenaih(nenas). laksa depa ni tomeh(tumis).. pastu kuah dia tak pekat macam kita punya which is cair je and they will top with tuna chunks. Jap, kenapa i tukar accent utara pulak ni? haha.. btw, i dah mouth watery bila bayangkan laksa. jgn pulak pas kak mynn baca komen ni terus pi buat laksa hahaha. Ni laksa I buat baru-baru ni :

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=4486565958568&set=a.1886112228850.2106338.1122738192&type=3&theater

I tak sure kak Mynn leh view ke tak link i bagi tu. Punya lah sedap! Tapi sayang sungguh sebab the next day tu kuah dia dah basi! Ish.. lupa masuk fridge. Tak dan nak ulang makan laksa tu on the next day.

Have a good day Kak Mynnnnnnn!!

xoxo