Wednesday, 3 February 2010

2 wheels now, 4 wheels later

The Other Half is a good teacher because he’s calm and not easily perturbed/panicked. That’s why he got the job of teaching The Little Misses how to ride a bike. And when they are at the right ages, how to drive a car :-D. I don’t think I have the right temperament to teach The Little Misses car driving and bike riding ni sebab sure nya lah I akan seriau lebih2 and awal2 akan suruh diaorang tekan brake. And yang sahihnya akan menjadi bahan gaduh disebabkan mulut I yang takkan berhenti membebel kat diaorang, hahahaha. Daddy gerenti takkan membebel macam Mummy :-). But I’m so not looking forward to that time yet! I would rather jadi supir for years and years and years still than bagi diaorang drive the car, hehehehe.

Sepanjang2 cuti Summer, don’t know why, tak pernah berkesempatan nak ajar Miss 6 how to ride a 2-wheeler bike. Basikal dah ada tapi masa/mood pulak takde :-). But since hari Isnin lepas, The Other Half said, “we have to start teaching her how to ride a bike so we can go riding again. She needs the exercise like me!” So, 3 hari ni, they’ve been going to the park at 5 to exercise, Miss 10 playing chasy with the neighbour while Miss 6 naik basikal. The Other Half pun exercised jugak sebab dia kena kejar Miss 6 masa mula2 belajar tu sampai semput dia, wehehehehe… But tadi, after 2 days of learning, she could ride quite a fair way and she was so happy with herself. The only thing we have to teach her now is how to start by herself and stop without falling over, hehehehe….

A few photos of Miss 6..

DSCF7976

Push me Daddy, please!

DSCF7974

DSCF7977

Look Mum! I can do it now! :-)

And since I nak ikut diaorang tadi to the park, i had to prepare and make dinner earlier so kena lah masak something yang still nice to eat when cold. I made smoked salmon and teriyaki chicken maki sushi.

IMG_1621

IMG_1629

Kadang2 cantik aje I gulung sushi ni but kadang2 memang tak jadi langsung, sememeh aje like tonight…. Nasib baik lah mak mertua I bukan Japanese kan, hikhikhik….

25 comments:

mohdandmeriam said...

salam min, wow sedapnya sushi tu . auntie tengok dah elok gulungnya tapi min kata sememeh.agaknya yg cantik tu WOW lah gamaknya.
auntie pun macam min juga tak sabar nak ajar benda2 yg memerlukan kesabaran ni.

ain said...

min...sekali pandang akak ingat ur other half pakai kain pelikat.hihihi

cantik beno ler sushi u tuuu!!! klu akak lah...mau leper jd lempeng nak gulung sushi tu!!!!

rainoserez said...

sushiii..
nmpk mcm sdp, rasa sdp tak?
ehehee..

My Life My World said...

Sememeh ker macam tu, acik tengok cantik jer ...hehehe. Presentation makanan u kalah kat hotel, kalau acik lah macam sayang nak makan sebab lawa sangat ;).

LG, acik teringat masa baru dapat lesen dulu. Mak acik duduk sebelah masa drive. Acik tak brek lagi kaki dia lak nak membrek, penat telinga wooo dengar dia membebel. Rasa tobat, tak nak bawak dia lagi, tak tenteram langsung nak drive ... hehehe I rasa u pun bakal jadi macam mak acik nanti.

missFridaNorm said...

arghhh...sushi!

Syuhada Kamal said...

akak ni dlm pd bz jd supir sempat lagi mensushi tu..hehe..nmpak yummy tp sy tak pernah lagi makan sushi ni..ntahla mcm takleh nk masuk dlm tekak je..tp kalu akak yg prepare tak taula..;)

SJB said...

She can do it by her self now. Good for her.

zailamohamad said...

Sememeh macam tu?? huhuhuhuhu zaila tak tahulah kalau betul2 cantik di mata kak min macamana
chomel je Miss 6 naik beskal!!

lemongrass said...

Auntie Meriam,
Malam tadi sedap pulak mkn sushi tu sbb dah berbulan tak makan :-). Kalau orang yg pandai gulung, filling dia tu betul2 terletak cantik kat tengah. I punya terkeluar2 n kat tepi,hehehe

Kak Ain,
memang dia pakai kain pelikat tp I dah tukar jadi seluar pelikat, hikhikhik...


Rainoserez,
I selalunya tak makan sgt sushi ni, don't know why. Malam tadi I rasa sedap pulak kat tekak I ni, probably sbb dah berbulan2 tak makan :-).

Kak Acik,
sememeh sbb filling dia terkeluar2 masa tgh potong tu, pastu tak cantik terletak nya mcm yg kat kedai sushi tu :-).
I rasa pun lah I akan jadi mcm your Mak, tekan brek awal2 and membebel aje, tu yg I tak berani nak ajar diaorang, hahahaha...

Frida,
you suka ke sushi? :-)

Syuhada,
I pun dulu memang tak tertelan bila orang suruh cuba sushi until I pregnant dgn Miss 10. Masa tu I paksa gak telan sushi sbb konon2nya nak bagi anak dlm perut tu suka makan segala benda :-). Lepas dari tu, dah ok dah, hehehe..

SJB,
I'm glad she can ride now so no more excuses for us to go bike riding eh! :-D

Zaila,
Kalau betul2 cantik, macam kat kedai sushi tu, rata aje and isi dia cantik aje terletak, hehehe..

iaaini said...

LG, your sushi memang nampak menarik but I memang tak suka sushi. My hubby & anak2 suka sushi. So, everytime dia org ajak makan kat Sushi King, I lah yg tak nak tapi kadang2 terpaksa jugak lah pergi coz kesian kat dia org but I'll order yg goreng jek but still tak boleh terima my tekak. Biasalah, tekak melayu. hehehe

You & hubby habis kerja pukul brp coz still ada masa nak gi ke padang utk ajar anak berbasikal? I kat sini habis kerja pukul 6 pm, sampai rumah dah pukul 6.30 pm, memang tak sempat bawak anak2 gi main kat padang. Anak2 habis sekolah pukul brp? Sapa yg jaga dia org after school? Hantar nursery?

-An

pizet77 said...

kak lg...mcm dah cantik je sushi tu kalau tu sememeh sure2 kak nangis nnt tgk sushi pizet...haha

uMMisYa said...

LG..bila kenang anak2 nak membesar ni..seriau pun ada..anak sulung sya dah 12thn..tahun depan masuk menengah..nak jadi anak dara..alaaa...tua benor lak rasa diri ni..hehe..nasib semua anak2 belajar sendri naik basikal roda 2 tinggal yg kecik 4 thn tu je masih x tau, sebab kami suami isteri balik rumah lewat. untung LG & Hb dapat luang masa hari2 kat park dgn anak. kami weekend je.

sushi sya & HB kureng skit lah..tak leh nak telan..anak2 lak suka.

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min..pakaikan knee pad ..takut nanti berparut lutut princess tu!! Akk lagi lah ..dari jauh ni..dah suspense..tgk gambo jer tu!

Kniedaz said...

Salam,
Versatile sungguh makanan korang ek..kalau kniedaz wat camni kat umah, mau xde org sentuh..huhu

*comel je Miss 6 nek beskal!

arapink said...

masa ara belajar bawak basikal dulu, asyik jatuh ajer. badan debab...menag tak sanggup...tapi pandai pulak cari padang rumput. jatuh tu tak ler seriau sangat...hehehe

Cun betul sushi kak min posing...kekeke

Liasari said...

my boy ntah ms bila dia blaja ride his bike on 2 wheels i pun x sedar. dah lama dia minta new bike with 2 wheels aja itupun baru2 ni baru dapat. so ignorant of me!
now waiting 4 my girl plak bila dia pandai ride on 2 wheels bike... mama dia malas nak ajar, tau tunggu je diaorg pandai sdri

♥LOVE2COOK♥ said...

I feel like pinching Miss 6, but I can't! owh no! ;)

Wow, ur sushi presentation is awesome lor kak! :)~

AbbotCottage said...

alahaii cantiknya gamba..tp klo dpt makan sushi tu, lagik i puji cantik banget. Hehehe, errr lapo lapo lapo

vinz said...

alahai.... teringat masa kite kecik2 dulu....sampai melecet lutut jatuh dari byc.. your girl cute la..geraaaammmmmmmm!!!!!

Aida Rezuan said...

LG,

Alahai.. camno seriau nak kasik the girls drive nih. Hehe.

Sushi nampak posh la! Artistic photos. *thumbs up!

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Comelnya dia.. :-D She looks confident though walaupun baru 2 hari dapat lesen.

I was also taught to ride a bicycle by my father - but his way is quite brutal. I remembered what he said before giving me a push "Now remember, don't be scared... if you fall, it's OK - you'll be better soon after" - and I rode (I can't even remember pedalling) right into my mother's punya himpunan pokok nenas!!! Calar balar I you! And my father just smile and said "You'll be better next time - of course you don't want to fall again aren't you? Come! Let's look at your cuts." Through enough I tak jatuh dah lepas tu sebab pedih wooo... ubat luka. Lutut pun tak boleh bengkok. Jadi, memang kena fokus betul2 lah I. Nasib baik Teledera tak ada masa tu.....:-D

Anyway, sushi you tu looks mengancam - tak kira la sememeh ke tak...!

lemongrass said...

An,
I pun tak suka sgt sushi ni, sebulan sekali boleh lah sbb tekak I pun tekak melayu, hehehe.
I kerja half day so memang I lah yg hantar and ambil the kids at school and be at home after school. School abis pukul 3. My hubby ni flexible sikit, selalunya he'll be home by 5-5.30. Tu yg still ada masa nak pergi park before dinner sementara siang masih panjang lagi ni.


Pizet,
kalau pekerja Sushi King tengok my sushi, sure diaorang gelak golek2, hehehe...

Sya,
tu lah kan, cepat aje diaorang ni membesar. Kat sini we all takde halaman luas and tak berani nak bagi diaorang main kat luar tu sorang2 so tu yg nak tak nak, kena gak lah bawak diaorang pegi park utk ajar naik basikal. Park tu pun 2 minit aje jalan kaki dr rumah tu yg boleh kalau nak pergi tiap2 petang :-).

Kak Watie,
lutut Miss 6 tu jenis gemuk banyak lemak so kalau jatuh takpe,wakaka ;-D. and then bila pakai knee pad, susah dia nak kayuh. Selalunya we all pakai kan seluar panjang but semalam dia yg pakai shorts tu :-)

Kniedaz,
Kalau I masak asian dishes hari2, lagilah tak kan bersentuh. Tu yg kena masak mcm2 style just to make sure diaorang akan makan :-)

Ara,
I dulu belajar basikal kat atas jalan raya, kalau jatuh, memang berdarah lah lutut tu!
Zahra ni bertuah lah sbb dpt belajar kat padang rumput, hehehe

Lia,
we all takde tempat nak naik basikal around the house, area kat luar rumah tu betul2 sekangkang kera, hehehe. tu yang kena pergi park utk belajar.

Love,
you nampak her thighs and knees yang so chubby tu ye? hihihihi

Abbot,
Banyak lagi sushi kat dlm fridge tu sebab semalam I buat banyak giler sebab boleh buat untuk lunch we all hari ni. Orang lain bawak sandwiches aje pergi sekolah, anak I bawak sushi, wekekekeke...

Vinz,
I pun memang penuh lah parut kat lutut tu masa mula2 belajar naik basikal :-).

Aida,
Tu yg I dah bagi tugas tu awal2 kat my hubby sbb dia kurang sikit seriau nya, hehehehe..

Mia's Mom,
Zahra ni really wants to be a big girl so bila dah pandai naik basikal tu, kiranya dah big girl lah :-). Tu yg she was so adamant to learn it in 1 lesson and so hapy when she could do it in 2 :-).
Poor you, that must have hurt hurtling into the pokok nenas! I setakat masuk longkang aje adalah, hahaha...

Ayu said...

huhu...zahra dah pandai naik beskel eh? okla tu....ainnur nama je ada beskal..tp store yg pakai beskal dia.hehehe...bkn tak nak bwk dia naik beskal tu tp kwsn umah ayu xsesuai utk aktiviti mcm tu.lg pun hero sorg tu nak beskal kakak dia gak sbb ada bunyi2 n yg pasti lbh besar dr beskal dia.sdgkan dia lom leh kayuh lg.aadeehhh...

bila ingat blk zaman ayu naik beskal dulu...ppeerrgghh..mmg syiok abis.mas memula bljara bwk tu...siap masuk parit lg.hehehe...tp bila dah expert...bwk beskal tak pegang handle lg dah.guna badan utk imbang beskal dr jatuh.terror tak ayu?! uuwweekkk...

Zaitun said...

Comelnya miss 6 naik basikal.

Kak Zai masih simpan helmet anak2 walaupun dah bertahun2 lamanya masa tu kak Zai beli kat Uk.

Nampak sedap sushi tu...

lemongrass said...

Ayu,
baru aje pandai, sebelum ni berbulan2 basikal tu dok dlm stor gak :-). Kat kawasan rumah I ni ada jalan busy tu yg susah nak belajar sendiri, kena bawak gi taman utk belajar :-).
wakakaka... caya lah Ayu, siap tak payah pegang handle lagi tu. I tak pernah pandai buat mcm tu, respect betul kan orang yg pandai ni :-)

Kak Zai,
lama betul Kak Zai simpan helmet tu ye. I dah bagi kat orang helmet yg kecik2 tu sbb takde tempat nak simpan, hehehe