Thursday, 4 February 2010

Vaccines and Corelle

Tahun ni is the year Miss 10 gets her scheduled immunisation. The last time was when she was 4 y.o. (ini tak termasuk her yearly flu vaccine) so kiranya lama lah jugak kan dia tak merasa kena inject banyak2 ni. One of the scheduled vaccines is HPV vaccine against Human Papilloma virus yang cause cervical cancer and genital warts which will be in 3 doses. Sure tension dia kalau dia tau she still needs another 2 doses after sakit kena cucuk the first dose tu, hehehe. Some other vaccines on offer are the Hep B vaccine and the Chicken Pox vaccine. Tapi sebab kan she was born in Malaysia, so dia dah dapat lah the Hep B vaccines when she was a baby. And she’s already been vaccinated for chicken pox when she was 3 y.o. so lega lah dia sebab tak payah ambik the other 2 lagi :-). But this will be the last time lah for her to get her immunisation at school. Masa kat high school, dah takde apa2 scheduled immunisation lagi dah. The probably need booster shots later on.

Masa we all pindah sini, we had to make sure that we’ve got all Miss 10’s immunisation up to date and complete. Kalau tak, susah nak masuk sekolah and kena bersoal jawab bagai. But there’s quite a lot of people kat sini yang tak percaya kat vaccines ni so they don’t immunised their kids. They believe that it’s much better to let the kids develop the immunity naturally by getting the diseases. Tu yang sekarang ni tiba2 there’s so many ‘old’ diseases resurfacing in kids because of these parents. Kesian kat the kids sometimes….. We all pulak jenis yang if there’s an effective vaccine against a disease, we’ll get it for our kids but bukan lah segala benda vaccines we all ambik. Like the vaccine for chicken pox, both of the girls have got vaccinated against it because I don’t want them to have to go through what i went through dulu masa kena chicken pox. Azab betul bila gatal satu badan but tak boleh menggaru and the marks that are still there on my body from it. Pastu putih macam tepung gomak sebab kena sapu dengan calamine lotion untuk kurangkan gatal, hehehe. Pastu nak makan my favourite kicap pun tak boleh sebab pantang takut jadi hitam bekas nya tu. Lerr… I memang dah hitam so some more hitam, tak jadi hal lah kan, wakakaka. But the fact yang paling paling tension, walaupun symptoms chicken pox tu dah takde, the virus is still not dead, it’s still lying dormant in my body now and bila2 boleh reactivates!

Our dinner tonite is tortilla pie. Kalau nak recipe boleh pergi sini tapi I ubah2 sikit lah the recipe (macam tak biasa pulak kan :-)). I can’t believe The Other Half ate half of the pie! Banyak giler dia makan (mana lah kan tak gumuk, hikhikhik).

IMG_1645

Psstt… pinggan 4 segi tu I baru beli tadi sebab kat KMart tengah sale Corelle you. Tapi I tak beli 1 set lah, I cuma berkenan yang 4 segi ni aje and I beli cuma untuk ambik gambar. Segala pinggan mangkuk Corelle yang 4 segi putih ni dari yg kecik ke yang besar was on sale at $5/each so I ambik lah 3 biji, 1 dinner plate, 1 big bowl and 1 rectangular tray, hehehehe. I tak boleh lah nak ambik banyak2 sebab nanti mesti The Other Half geleng kepala and then sure nya dia akan tanya I, “why do we need so many plates and bowls? Haven’t we got enough already?” . I malas sikit nak explain benda2 yang berkaitan dengan pinggan mangkuk collection ni kat dia, sebab I rasa sampai berbuih mulut I explain pun, dia tak kan paham lah! Tapi kalau I beli untuk ambik gambar purposes, dia tak kisah so that was my excuse just now for buying some more plates and bowls :-). hikhikhik….

27 comments:

Nadia Dzai said...

Aww lagi cun gamba dgn pinggan baru ;p

oh, i ni terbalik laa plak, Azli yang excited dgn pelbagai pinggan mangkuk nie. Haih, kalau pasal Royal Doulton, Royal Albert, dia lagi expert. I yang geleng kepale kalau dia nk beli pinggan mangkuk etc etc ;p

Sizuka said...

bestnya!! corelle sale! bestnya!!! . kat msia mahal yg amat k.min. 1 set kat msia, kat aussie boleh beli 3 sets.

my kids pun ambik segala mak nenek immunisation termasuk la measles, chicken pox, pastu apa tah lagi. so far alhamdulillah dia org kena all those penyakit. so maknanya kita ni good mum la kan? hehehhe

My Life My World said...

LG, I teringat masa my 2nd child. I terlupa satu bulan tu nak ambik immunisasi dia. Then dia kena ulang semua balik. Cian dia, waktu tu doktor dah jeling I semacam. I admit memang salah I ler sebab terlupa. Huwa !!! maafkan mak wahai anak ku. Nasib baik bila dah besar sihat walafiat :) Alhamdullilah

lemongrass said...

Nadia,
hikhikhik..sebab Makcik Corelle tu lah yang membuatkan dinner I terus nampak cantik ye :-P.
Nanti dah lama2 u kat UK tu, barulah you pun naik sama minat dgn Azli, berlumba2 kumpul Royal Albert and Royal Doulton, hahaha

Shidah,
tu lah kan.Haritu masa I balik M'sia, jalan2 kat Jusco and Isetan tertengok Corelle, terbeliak biji mata I tengok harga dia! Memang mahal betul kan but ramai weh yang mampu beli, hehehe...
I think if we can afford the vaccines, memang it's our duties to give them to the kids sbb ye lah kan, kesian kat diaorang kalau sakit nanti :-). Good mums ke? You kena tanya my kids lah, hehehe

Kak Acik,
doctor tu jeling manja aje actually, hahaha. Tapi sian nya your kid terpaksa redo everything, sure masa dia nangis kena inject, you pun berlinang gak air mata kan :-)

ain said...

bila bdk2 kena inject, mak budak yg serun.

bestnya ur dinner!!!!

rainoserez said...

err.. blom ada anak lagi lah.. tak tau bab injek2 vaksin nih, ahaks! :p

lemongrass said...

Kak Ain,
tu yg best kali ni sbb diaorang kena inject kat sekolah so Mak2 budak dah gerenti tak tengok, hikhikhik...

lemongrass said...

Rainoserez,
we all yg dah ada anak2 ni pun kdg2 terlupa gak pasal vaccinations ni :-)

mohdandmeriam said...

salam min. mana tak TOH tak makan banyak, auntie yg tenguk gambar pun dah meleleh air liur, sedapnya.bila tenguk perkataan corelle terus nak baca tapi lambat sikit jumpa tentangnya..he..he..murahnya corelle kat ausssi ya. auntie angkut dari us dulu berdozen tapi bunga lama lah ye.. tahun1991.

Aida Rezuan said...

LG,

Huhu.. sama la. Sy pon teramat la suka pinggan mangkuk petak2 nih. Time amik gambo rasa kiut jek. :D

*Sy ada parut cucuk time skolah menengah dulu kat lengan. Sy kasitau anak2 sedara, tuh parut sbb berlawan dgn Ultraman, derang caya! Hehe..

iu rf said...

sy sukala part beli pinggan tu... cayalah kak! hikhikhik

shaz said...

Was also at kmart tadi, beli pizza pan n muffin tin, also $5 each :)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Takutnya nak cerita kat you, I ada termissed immunisation anak2 I. Tapi, yang penting2 like MMR, polio, Chicken pox, Hib, Meningitis tu ada la rasanya... Tapi kat sini budak macam Mia dan Aqil (under 6) were given the priority for immunisation against penyakit2 like Swine flu etc,... OK lah kut? Sorry la... - tak efficient sungguh Mak sorang ni!!!

Seronok ya bila ada sale pinggan mangkuk? I kat sini jarang masuk 'kedai betul' - yang selalu pergi car boot aje lah. My best buy so far - satu set yang tak complete tapi kira OK, pinggan dinner dengan 6 pasangan cawan & piring wedgwood dgn harga £3. Nasib tak koyak bibir tersengih lepas beli tu! Melampau betul ya?! Hehehe. Pergi carboot tu kira Happy Hour I la... :-D

lemongrass said...

Auntie Meriam,
my hubby tu kalau food yg dia suka, memang dia akan makan bertambah. Cuba I masak mee, sikit aje dia makan sbb dia tak suka sgt, hehehe..
Kat sini, Corelle yg design tak baru sgt, boleh dpt murah. Design yg baru tu mahal sikit tp tak lah semahal kat M'sia.

Aida,
I kalau pergi the shops, sure nya akan singgah the pinggan mangkuk aisle, my husband tu dah arif sgt2 lah, hehehe..
Wakakakaka....kiranya you ni raksaksa gaban lah ye sbb lawan dgn Ultraman :-D

IU,
bila window shopping pinggan mangkuk ni, rasa tak nak keluar dr kedai tu kadang2, hikhikhik

Shaz,
You tak ter'tengok' the corelle plates n bowls ke? :-). Tadi I tengok jugak the baking pans but I dah ada so tak lah tergugat iman ni, hehehehe

Mia's Mom,
hihihihi... you are one of them ye ;-). At least you terlupa bukan memang sengaja tak nak bagi :-).
Kat OZ ni pun kids under 5 get priorities when it comes to vaccines which is good lah kan.
Carboot sales kat UK sgt lah much better banding dgn carboots kat sini tu yg you boleh dpt wedgewood and benda cantik2. Kat sini punya mostly junk aje n occasionally aje you jumpa a good bargain..
Kalau I jadi you pun, memang akan shopping kat carboots aje tiap2 minggu, hehehehe...

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min....vaccines..lega dah selesai semua bab2 tu....sebab semua dah besar panjang..ttg parut chicken pox tu...memangkan...siksa...

Corelle...oh my...Before balik dari States dulu sempat rembat 2 set..dari Wal-Mart..on sale jugak...after 19 years ...masih in good condition...K-Mart & Wal-Mart kalau sale memang worth it!

Have a nice weekend Min!

Kniedaz said...

gambo makanan ngan gambo pinggan sama2 lawa..hik hik
My Danial arini kena campak tapi baru start..cian dia tp sebab dia overaktif mcm tak sakit plak..(lagi seronok adala sbb takyah g sekolah..huhu)

Jue Fauzi said...

Whenever I pergi Jusco ke Giant ke,mana-mana Hypermart la..sure gi pinggan mngkuk section. Nk pula..ada one set ni I berkenan sangat..tapi nk tunggu offer..murah sket.hahaha..my hubby pun sama la statementnya..cuma dia tambah,'Nanti nak pindah lagi..u yg tension nak mengemas'..hahaha.

Ayu said...

kena inject ye? hm...ainnur dah abis dah seme vaccine yg dia nak kena ambik setakat ni.lps ni tunggu dia masuk sek ren la baru kena inject blk.faris? faris pun dah...alhamdulillah.dia pun sama gak dgn ainnur.last injection yg faris ambik bln lps.septutnya early than that tp sbb tiap kali gi klinik dia xsihat,so doc tak nak inject.so..kena la postponed.tp doc ckp...klu setakat lewat 2-3bln dr tarikh septtnya takpe.so kira ok lg la tu.btw ank2 ayu xnangis pun tiap kali kena inject.aritu faris relax je.ainnur masa kena sunat pun tak nangis.cuma t'jerit kecik jela..maybe sbb t'kejut.tp lps tu dia main mcm biasa smpai staff kat situ pun t'kejut.hehehe..

Ayu said...

ooppsss...lupa nak gitau,pinggan akak tu m'goda sungguh!! nsb baik la ayu bkn kaki kumpul pinggan mangkuk.slamat!!! heheehe...

AbbotCottage said...

terliurr makcik...

arapink said...

Last ara keje inject banyak-banyak waktu dajah 6...12 y.o...mmg azab. rase nak demam...kekeke

hamboiii...beli pinggan utk display masakan jer ye :-) patut ler semua masakan kak min semua makin cun nampakkkk...hahaha.

SJB said...

Cantik juga pinggan tu (^_^).

iaaini said...

LG,
Kat sana kena bayar tak utk imunisation or free?

I think memang org lelaki ni akan suka tanya kalau kita beli pinggan mangkuk. My hubby memang mcm tu lah kalau I dok tengok pinggan mangkuk, terpaksa bagi good reason utk beli.

Bestnya you, just kerja 1/2 day aje. I wish I can do the same thing, so ada masa dgn anak2 esp boleh hantar dia org for co-curiculum activity in the evening. Nih dia org terpaksa menumpang neighbour utk gi sekolah semula utk aktiviti petang.

-An

QiStinA's said...

bestnye corelle sale...

Along Zakaria said...

LG - cerita kena chicken pox u ni..mengembalikan nostalgia lama I. Masa I kena..2 siblings i pun kena sekali. Bersilat mak I nak menjaga.

lemongrass said...

Kak Watie,
Bila dah abis immunisation ni, baru lah lega kita kan sbb rasa mcm tanggungjawab bab tu dah selesai :-).
Wow, lama betul ye Corelle Kak Watie bertahan, 19 tahun! Tu baru betul alah membeli, meanng memakai namanya sbb berbaloi betul2 lah beli Corelle :-).

Kniedaz,
pinggan baru kan, tu yg nampak cantik aje, hehehehe..
Kesian Danial kena campak, the other boy dah kena jugak ke?

Jue,
hikhikhik... sama lah kita ye. Kalau kita pergi shopping berdua, sure tak nak keluar dr kedai tu kan sbb ralit membelek pinggan mangkuk :-D.

Ayu,
Terer ye Ainnur n Faris ni, best lah kalau dpt kids mcm tu :-). Anak2 I dua2 tu mesti nya nangis bila kena inject, tapi tak lah sampai meraung, cuma mengalir air mata aje, hehehe.
Tu yg I beli pinggan tu sbb tergoda masa kat kedai, hahaha

Abbot,
terliur tengok pinggan ke tengok makanan? :-P

Ara,
I beli sekeping aje tp mcm2 bentuk lah sbb ye lah kan, nak bagi orang meleleh air liur tengok makanan kita ni bukannya senang! Hahahaha :-)

SJB,
I suka yg white mcm tu, senang nak match with everything :-)

An,
kalau immunisation yg memang secheduled, free aje tapi klu yang saje2 kita nak ambik, kena lah bayar but tak lah mahal sgt.
My hubby tu heran kenapa I suka window shopping pinggan mangkuk ni sbb dia kata, yang kat rumah pun ada bnyk tak guna lagi, what for nak tengok2 yg lain, hehehe..
I made a choice utk kerja 1/2 day ni sbb senang nak ambik n hantar anak2 sbb we all takde family and susah nak suruh orang lain tolong jaga anak we all. And tak risau sgt sbb I know I'm there for them after school.

Moi,
any sale is good sale, I lah yg rasa best. hehehe

Along,
samalah dgn I dulu, sekali kena berturut2 4 orang kena. Nasib baik masa tu tgh cuti sekolah, hehehe

Kniedaz said...

the other boy dah kena dah...tinggal Danial sorang je tak lagi...