Wednesday, 10 February 2010

His dream… or is it his wish?

Semalam The Other Half sat for his motorcycle written test to get his L-licence. In OZ ni, you can use your car licence to drive a 50 cc motorbikes but if you want to ride a higher cc bikes, you kena ada a motorcycle licence. And motorcycle licence ni pulak, for the first year you can only ride motorbikes up to 250cc only. Lepas the ‘probationary’ period of 1 year, lantak lah kome nak naik motorxikal bagak mana pun, hehehe.

The Other Half dulu ada a 50cc scooter but dah arwah scooter tu, sob sob… Tragis sungguh riwayat hidup scooter dia tu, di culik tengah malam buta, lepas tu di bakar hingga rentung dek manusia keparat yang tak berhati perut! Sejak dari tu, The Other Half macam sedih aje nak beli scooter baru…

Until lah semenjak dua menjak ni, dia teringin balik nak beli motorbike. Tapi dek sebabkan berat badan dia yang macam belon di pam2, tak kan lah dia nak naik motor 50cc aje kan. Alamat pancit tengah jalan and tak bergerak langsung motor tu sebab tak larat nak bawak dia especially kalau naik bukit, wakakakaka….. Mau agaknya instead of naik bukit, dia and motor tu turun bukit reverse, muahahahhahahaha… Sure gelak guling2 orang tengok dia nanti! Jahat betul I ni, mengata husband sendiri, hehehe. Takpe, dia tau I tengah gossip pasal dia kat blog I ni :-D.

Anyway, so lepas aje dia pergi ambik lesen L dia tu, terus lah dia singgah kedai motosikal nak cari motor idaman dia and sambil nak booking riding lessons. Masa tu dia pergi sorang so sempatlah dia berangan2 tinggi menggunung and meleleh air liur tengok all the bikes there. After I balik kerja, dia ajak I pergi tengok motosikal idaman dia tu, ye lah kan, dia nak lah his beloved wife to agree on his choice (yang sebenarnya, kuasa veto kat tangan I, hikhikhik… ;-)).

This is his dream bike…which will for the time being, continue to be a dream aje lah disebabkan harga dia…Setiap kali dia tengok motor ni, asik drooling aje and asik mengeluh macam pungguk rindukan bulan, wehehehe

2010-Kawasaki-NinjaZX6Rg-1024x768

A kawasaki Ninja 250. Harga dia $9K… I know kalau banding kan dgn M’sia memang tak mahal but….

But I think he would look cute on this 125cc scooter which he says looks so camp. Dia kata he’s definitely not buying it! :-).

NewDink_red_big

But at the end I think he will end up terpaksa beli yang ini since it’s half the price of the Ninja! A Kymco 125cc bike. It’s still red and still sexy looking kan…

Quannon(E3)_red_big

All the above photos are from Google.

The Other Half nak tanya you all, which one you think he should buy? :-D

(sekarang ni dia tengah recruit The Little Misses to pujuk I supaya benarkan dia beli the Ninja. Hish! tak kuasa I di pujuk rayu, hehehe)

I told him he’s definitely going through a midlife crisis sebab tetiba nak beli motosikal ninja yang kaler merah lagi tu! He said at least it’s not a sporty convertible which will cost a lot more than the ninja!

48 comments:

Nadia Dzai said...

kalau i la kan. definitely the cheaper one! ;p ;p azli pon tau je i akan ban kalau beli bike mahal2, ehehe sebab kalau hujan, beli mahal2 pon x gune kan. ;p

but somehow, kesiyan kan, their own satisfaction, their own hardwork money ;p if me, i akan bg azli beli kete mahal2 dr bike. (guys kan? toys dorg la either bike or car)

But ape salahnye beli bike mahal kan, if still within budget ;p ehehe

~uG0giRL~ said...

romantiknya, kalo naik moto sama2...boleh peluk2.heheh. tu kalo naik ninja tuh mesti melekat tuh. i vote for ninja!

lemongrass said...

Nadia,
Kalau I pun,baik beli bike murah sbb lagi bagus guna duit tu beli kereta kan,hehehe.
Memang budget ada but duit tu boleh disalurkan ke tempat lain yg lebih bermanfaat dr di habiskan ke bike, hahaha...

lemongrass said...

ugogirl,
hehehe... tu yg my hubby kata jugak, kalau I naik ninja sama2 dgn dia boleh main peluk2 :-)...
Hmmm... duit or peluk? :-D

Flower said...

My hb masa bercintan cintun dulu dia bawak Ducatti. Lepas tu beli lak Kawasaki. Bila dah beranak pinak, dia teringin gak nak beli motorbike. Tp bini tak bagi. Lepas tu tgk my cousin bawak yamaha majesty, teringin lak beli scooter bagak tu. Spt biasa tak dpt greenlight dari bini, so terbengkalai niat di hati. Last2 bila pindah sini, dia beli basikal. Yg tu mmg terus dpt greenlight. I ingat niat dia tu ada lagi, tp takut berputus ditgh jln dia padam je lah. Yg bagus, I je lah. Dpt kereta baru utk jd taxi anak2 dia. Dia pakai landrover buruk tu je lah. Kejam kan bini.

rainoserez said...

i vote for ninja gak! ahaks! seksi lagi gagah perkasa motor tu.. baru la your TOH nmpk stylo mailo naik motor tu.. heheh

Yat Maria said...

Answer:

a) Ninja
b) Ninja
c) Ninja

LMAO!!!

♥LOVE2COOK♥ said...

Go for Ninja!!! He'll look cool on that! :D

If not Kymco!

Scooter..NO NO! ;)

Yati Harvey said...

Salam LG,
Tell ur other half, he's DEFINITELY in a mid life crisis ! My vote? NO MOTOR BIKE...get a BASIKAL..hehehe.

Aida Rezuan said...

LG,

Nak join survey nih. I vote for the NINJA! A treat now and then is good. :)

Ray said...

Hikss.....Kak LG...

Pakata beli the scooter tu je???;;)
Bukan apa, kalo naik scooter akak boleh feeling2 hidup zaman dolu2, tunggang belakang kaki kat tepi pakai kebaya sempit, peluk2 pun peluk manja heheh...

hasni said...

kalu hasni lak mesti bli y murah bah
tp kan
kalu beli tapi tak puas ati tak leh gak
ikut kemampuan n keselesaan
akak suh la hubby akak beli ninja;-p
nanti akak leh beronggeng berdua ngan dia
haha
mesti gempak

Along Zakaria said...

LG... i vote for ninja. Eh u pun kena pandai strategy jugak. One day u pun nak vote jugak dari dia kan..hahaha.

Anyway statement your TOH "at least it’s not a sporty convertible which will cost a lot more than the ninja!" ni ala2 statement my hubby bila i comment pasal semangat dia bangun pagi nak main golf. Katanya awak patut bersyukur kita main golf, bukan main burung atau main ikan.

Hmmm.. i think ada sekolah yg ajar our hubbies on their reasoning skills la.. macam standard je..

indahhouse said...

Hi, kak LG,
Firstly, thanks a lot for your advice for My BIL, Thaqif. Dia dah slamat ada kat adelaide skarang. tgah2 cari rumah lagi tu, tp tumpang kat rumah kawannya, student univ adelaide. Alhamdulillah. advice kak banyak membantu. :)

Nak My answer tak? hihi. tengok Ninja, of course, kalu My Hubby tengok Ninja tuh, sah sah dia drooling sama. sbb, dah brape gambar motor besar dia tampal kat dinding bilik ni. fenin saya. kalu itu yg buat dia happy, takpela, kasi can.. asalkan tak melibatkan duit. betul tak, kak LG? hihihi.

Cantik Ninja tu, TOH, but Kymco dah elok dah :)

Sizuka said...

k.min, Harley Davidson!! hehehe.. I'm an easy rider fan. Dulu before kawin, selalu la cruise the highway dengan Sham. I rode my bike, suzuki savage and he'll be riding vulcan. dah kawin, tak dibenarkan naik motor sama sekali.. huhuhu.. sedih. oh ya! I have license utk bawak big bikes, B full. jangan tak caya.. hehehe

shafa said...

i vote for Ninja tuh...!!
sbb dh alang2 nak beli..beli yg berkenan di hati terus...satgi kl xberkenan nak kene beli lagi n end up lg byk duit kene kuar...

Salina Ahmad said...

Salam Kak LG,
Sal selalu baca blog K.LG & never leave any comment...but today...Sal tak tahan la..bila cakap pasal sport bike. Sal memang minat giler ngan motobike kuasa tinggi nie.. well my opinion, I vote for Ninja 250..dulu masa blum kawen, hubby Sal pun ada Ninja ZXR250 (version lama), kite org gie tgk wayang kat Midvalley..from Melaka to KL...only takes 45 minutes...memang laju giler...

Helmet mesti full face, pakai jacket, glove.....bila angin menerpa ke muka...waduuhhhh best giler...(sorry ter'over' sikit)

Klau nak yg relaks sikit, cari ler sport touring..mcm BMW sport touring..cantik tau..

Best of luck...for both of you..

Jue Fauzi said...

Owh..definitely the first one LG...a bit (bit ke?hehehe) pricey but worth it..

SJB said...

i ask my hubby, which one you will buy?. he say mesti lah yang no 1. yang no 2 tu untuk girl saja. Astaga...

Ajzie said...

LG
Ninja tuh memang cantik dan cun serta seksi.. tapi kan memang The Other Half you minat merah jer ker? Tak suka warna lain?..

Kalau besar2 aka montel2 naik motorbike warna merah.. nmpk makin besar la.. hihi apa kata warna hitam.. hehehehehe

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

I ni tak pandai langsung pasal motor & motoring ni. My first thought is alang2 spend banyak baik spend on a car or a house or something. But, coming to think about it, well, sometimes kita pun ada "dream" yang we want fulfilled jugak, hoping that we get the blessing from our other halves - cumanya it so happened that sometimes what we dreamt of is less expensive than theirs.

Anyway, if it's any help, the Ninja tu memang handsome dan tegap lagi gagah perkasa :-D tapi agak2 ada tak peluang untuk I tengok gambar you berdua atas scooter tu (ala... pose yang macam lagak A. Mamud tu?!!! :-D)

Wish you guys All The Best, yeah - perhaps you can both agree to one real soon :-D

Mummy Qis Adri said...

Hmm same la plak ngn husband sayer kak..asyik sibok nak amik lesen nak beli motor..tapi selalu cakap kat dia da ada ank ni cmne nak naik moto..dulu boleh ar..hehe..tak ranggi ar tgk org kat perth naik motor,cara diorg skema jer..hehe lagi2 kalau org yg duk blkng tu pegang besi belakang..mmg xleh tgk r..hehe..

j.u.l.i.e said...

kak LG,

Ninja tu best...vroommm...vroommm...tp kalo time hujan basah lencun jugak, so bli yg murah skit la, tp still bergaya..hikhikhik, biar murah sikit asal bergaya...gaya kena ada...hahaha

~Am said...

my dad pun pernah jugak mid life crisis beli motor besar...last² motor tu tersadai je....if he really really gonna use it often, tak salah beli ninja tu...otherwise, I like number 3!

hehehe

m4ruk0 said...

the 1st one of course! sexyyyyyyyyyy hehe

tapi kalo money wise terpakse rela la beli yang the 3rd one..but it aint that bad gak kan? sexy la juge :)

even my 61 year old father pakai big bike! what do you describe him? bukan dah mid life crisis tu! dah ade cucu masalahnye huhuhu

ain said...

kalau tanya akak, tentulah kawasaki tu!!! cantik sehhhhh!!! kwn hubby akak ada satu. harga dia mmg dasat, boleh dpt 1 setengah vios!!!

suzy said...

Hi kak LG,

This is my 1st time here..salam perkenalan :) really luv ur blog!!
Anyway, i think Kymco 125cc is the best. Xdela besar sgt kan? kalu ninja ok gak but kak LG jgn terperanjat kalu tiba2 ternampak ade minah saleh bonceng kat blkg ur hubby..hehehehe..biasela, kalu naik motor besar kan nmpk more macho with the full face helmet & leather jacket as well..dont u think so??? quite bahaye gak kalu bg diorg melaram ngan moto besar nih...

noir said...

maaf i sibuk2

cfm midlife crisis. i few yrs back, pun tiba2 pengen big bike after 20 thn tak naik motor.

puaskan hati hubby lah...i pilih NINJA

fazilah said...

LG..heheh bli biar dia pueh ati..kang bli yg terpaksa..alahaiii sian plakk...cam i, asben i bli CBR 1000cc..tk pe lahh lgipon dia bukan kaki joli hahahaha...susah sngt nk tngok asben i brshoping so kalo satu2 barang yg dia btul2 minat..i ok jer..bukan dia nk gi mane pon..just gi keje balik keje..huhuhu..so kasilah dia pilih ninja dia tu ahaksss

azieazah said...

Kalu malam2 naik motor berdua, meronda town or naik bukit, mesti best nihhh...

iaaini said...

LG, kalau tanya I, for sure I suka Ninja, nampak cool. Tapi kalau my hubby yg tanya, I suruh dia beli motor kapcai jek hahaha. Jadinya, tak payah nak risau2, nanti dok naik Ninja, ramai ler minah2 kat kilang tuh yg nak menumpang my husband. Hahaha

But, I think your hubby tak ada masalah kot kalau dia naik Ninja. Kat sana tak ramai minah2 yg suka nak menumpang abg2 motor, tak mcm kat sini. My hubby pun dah beberapa kali dok beritau kat I, nak ambil lesen motor coz dia ada lesen kereta jek. Setakat ni tak gi ambil2 lagi. I pun teringin jugak nak naik motor dgn my hubby tapi rasanya tak boleh lah. Nanti kalau naik, for sure mcm kartun From Taiping with Love, Si Mon & Mat. Terjungkit motor! hahaha

-An

kardina said...

salam kak lemon..
sori yer tapi i rasa get the ninja.. once in a lifetime buy.. kalo beli yang generic nun nanti hati asyik nak tukar je kankankan..

Umi said...

salam..

i vote for Ninja gak.. TOH nampak sesuai ngan Ninja tu..

Kak, mintak email leh tak? ada benda nak tanya... hehhehe...

shiori_LA said...

i rasa la kan LG ninja tu memang sesuai dgn ur other half...a perfect bike for him....la...
terpaksa la agree dgn dia kali ni hahahhaha...

lin muhamad said...

kak lg,klu sya pelukla best..naik ninja syok oooo...kui3x

afiqah K.A.K.A said...

skali beli pick la yg satisfy u most.xla nyesal esok2.if i'm a boy,n have the money, i'd definately amek lesen dlu n beli NINJA!uhuhu...

Sally said...

of course kalau ada duit I will choose Ninja tu..tapi kalau tak tapat Ninja tu I will go for Kymco 125cc bike tu..pun cantik..make over skit pastu memang akan cun cm Ninja tu ga..berbaloi...alah membeli menang memakai.

arapink said...

Ara tengok yang 1st tu mcm ramping jer...tapi cun.

2nd tu sesuai kalo naik berdua ngan kak min petang-petang...hehehe..lomantik lo...

3rd pulak it's ok jugak. sesuai untuk perjalanan jauh dan cun jugak :-)

nnt post entry which one ur hubby beli yer kak min :-)

best naik motor...berangin jer...hahaha

Ayu said...

huhu...cun seh motor2 tu.ayu lak mmg suka tgk motor2 besar ni mcm ZZR...CBR...etc.rasa mcm smart je klu tgk org bwk.mcm maznah zulkifli la...

klu ayu srh hb akak pilih...definitly la ayu srh dia pick hat ninja tu.puas hati beb! tp dr $9k abis kat motor,baik bg kat kita ye tak? hehehe....

Ayu said...

kak...nnti tgk komen ayu kat prev n3 eh.hehehe...

afid said...

kak Lg,
kalau beli ninja boleh ronda2 pakai jaket kulit rambu ramba ngan kasut boot..(oh macam tu ke ejanya?) hahhaha

AbbotCottage said...

hah..walopon ketinggalan gabak ketapi, tapi nak tulih gak ler...bab2 moto ni i rasa better dia tanya lelaki. Coz sometimes, kita pompan nmpk cantik, tp bila si penunggangnya naik, dahhh nmpk mcm circus bear plak, sorry ya, tp ni kenyataan. So better pergi kedai tu, bwk sekali kawan then mintak pendapat..coz we're bikers, then byk sgt tgk ragam bikers yg "tersalah" pilih motor. Ni utk kepuasan hati, kena pilih betul2. Sekali lagi, better mintak pendapat org lelaki. Welcome to bikers world!! Takper Kak Min, memula drooling eyes je tgk, Insya'allah lelama dpt ler tu..berdikit-dikit kata org tua...

Kniedaz said...

kalau ikut berat badan, belila ninja
kalau rasa berat ati beli la Kymco tu
kalau rasa dia nak naik pun sebulan sekali, beli la scuter..hihi

lemongrass said...

Nora,
I pun lagi suka klu dia nak beli kereta tp parking pulak susah kat Freo tu so tu yg better beli motorbike aje. Ducatti tu memang tak tercapai lah, hehehe

rainoserez,
itu yg I tak nak tu, dia terus jadi seksi and stylo mylo, wahahaha

Yat,
wakakakaka... memang lah you all ni, saje je bagi dia menang :-P

Love,
he's so not cool so tu yang tak boleh beli Ninja, hehehe...

Kak Yati,
tu lah kan, even the girls pun tau he's in midlife crisis :-D. Basikal memang dah ada but too far to cycle to work, gege

Aida,
sorang lagi yg membuatkan my hubby tersenyum panjang :-)

Ray,
wakakaka... seriau I you klu duduk gaya ala2 60an tu, mau kot I tertinggal kat atas jalan kalau langgar speedhump! :-)

Hasni,
I pun klu boleh mesti nak beli yg murah, duit weh... sayang nak guna, hehehe..
tapinyakan bila I ada peluang nak gi ronggeng dgn dia atas moto tu sbb dia gi kerja pagi2 and balik petang, sape nak jaga the kids, hehehe...

Along,
hubbies kan memang pandai aje cari excuses bila they want something, hehehe...
Kalau tiba2 dia tergerak nak beli sports convertible, sure nya lah dia kaan bagi excuse lain kan :-)

Indah,
Alhamdulillah Thaqif dah selamat sampai and dah settle down a bit :-).
Your hubby pun minat kat moto gak ye? Siap ada posters lagi tu. Nasib baik posters moto aje kan, ok lah gak dr posters lain, hehehe

Shidah,
kaki you sampai eh naik Savage tu? I rasa kan, kaki I sure nya tak kan boleh cicah tanah klu naik Ninja tu,hehehe..
Apsal you tak dibenarkan naik motor lagi dah? Sure you missed it so much kan!

lemongrass said...

Shafa,
dia berkenan gak kat Kymco tu tp lagi sgt2 berkenan kat Ninja, hehehe

Salina,
Salam. wehehehe... ramai gak ye yg minat high powered motorbikes. Kalau we all berdua aje, memang I dah suruh dia ambik Ninja sbb every weekend boleh pergi dating atas bike. But bila dah ada anak 2 ni, tak tau nak tinggal diaorang kat mana :-).
Dia dah ada helmet full faced, leather jacket n gloves tu, motor aje takde, hehe

Jue,
kalau banding dgn Kymco memang lah a bit pricey sbb duit tu boleh guna ke tempat lain kan :-), sayang weh duit, hehehe

SJB,
hahahahaha... that's why I like the 2nd one :-)

Ajzie,
dia minat merah tu sbb seksi kan so dia perasan yg kalau dia naik tu, dia pun akan nampak macho and seksi giler lah, wakakakkaka

Mia's Mom,
salam... For me pun, the money is better spent somewhere else :-), hehehe.. His dreams kan memang slalunya involves more money than my dreams, don't know why ;-).
He said he's going to test ride them first and tengok mana yg selesa for him.

Rus,
orang tu pegang besi belakang sbb takut jatuh, hehehe. Kalau dah ada anak ni susah lah sikit nak pergi berjoli naik motor jalan jauh2 kan :-).

Julie,
tu yg I ckp kat dia, kalau hujan tetap basah kuyup gak whether naik motor mahal atau murah, hehehe

Am,
Sian your Dad sbb dah tak guna the motorbike :-), buat pekasam aje ye? Kenapa tak jual?. My hubby ni nak guna daily to work so hopefully akan berbaloi lah the bike yg dia beli and the money he'll spend on it:-)

m4ruk0,
Wow, your Dad sure young at heart tu, hehehe.
My hubby ni nanti agaknya mcm your Dad jugak lah, dah bercucu still naik motor besar :-)

Kak Ain,
nasib baik kat sini tak semhaal kat M'sia, hehehe. Memang seksi motor tu tp kan, sure tak cantik klu I naik tertonggeng mcm tu kan :-)

Suzy,
salam singgah ke my blog. My hubby kata 125cc tak sepower 250cc, tak larat I dengar, hehehe.
Kesian Minah Saleh tu, nak tackle a young macho man naik Ninja, tertackle a balding old guy pulak ye, hehehe ;-)

Noir,
tu lah kan, memang definitely mid life crisis :-).

Fazilah,
nasib baik my hubby cuma terminat kat Ninja tu aje bukan ke 1000cc bike, hehehe. Memang dia pun cuma nak guna buat pergi kerja balik kerja aje pun :-).

Kak Azie,
tak boleh, sob sob, sbb takde sape nak jaga budak2 berdua tu :-((

An,
wehehehe... Kalau my hubby teringin nak bawak minah lain naik motor dia, adalah yg tak dpt masuk rumah nanti sbb I dah tukar all the locks, hehe..
Kat sini banyak lagi motor yg besar2 so tu yg minah saleh lagi minat kat orang yg bawka motor besar2 tu :-).

Kardina,
salam... tu lah kan, better dia terus beli motor yg 250cc so boleh tahan lama sikit. Tapi duit pulak yg nanti terketar2 nak bayar, hehehe

Umi,.
sama besar dgn dia ye Ninja tu, hehe. My email lemongrass@y7mail.com

Shiori,
you lagi sorang, membuatkan dia happy aje sbb ada ramai orang sokong dia, hahahah

lemongrass said...

Lin,
hikhikhik... peluk kuat2 you, jangan tak peluk :-P

Afiqah,
ramai gak girls yg bwk ninja ni, lagi lah nmpk seksi bila girls yg bawak, hehehe

Sally,
tu lah, duit tu penting gak, hehehe... Banyak lagi boleh guna duit tu kan :-)


Ara,
yg first tu nmpk aje mcm ramping, tp besar gak lah. Yg second tu ada gumuk sikit lah dr first tu, hehehe. Yg 3rd tu harga dia best gak sbb lagi murah :-)

Ayu,
tu baru harga dia, belum lagi harga accesories yg mcm2 yg surenya dia akan nak beli, hehehe. tapi motor besar ni memang cantik kan, duit dia pun cantik gak :-).

Afid,
Kasut boot I dah ada, tinggal beli leather jacket aje lah kan, hehehe

Abbot,
kawan2 dia takde yg ada motor, hehehe. Dia nak tanya instructor dia nanti and nak test ride dulu sebelum beli. And I pun kena naik and test ride gak sbb like you said, tak nak lah nampak mcm ugh aje bila I duduk on it, hehehe

Kniedaz,
hikhikhik... sound advice! :-)

iu rf said...

NINJa!! =)

idamahmud said...

I think Matt n ur cousin, Taufik r having midlives crisis lah. :P taufik is also eyeing Kawasaki er6f and versys. why eh?