Tuesday, 9 February 2010

Baru jumpa dah gaduh….

Kan dah cakap, kalau jauh rindu rinduan, kalau dekat gaduh gaduhan. Baru aje masuk dalam kereta and berjumpa tak sampai 5 minit, dah gaduh. Sorang kaki menyakat and sorang lagi kaki nangis… Hish..Kids!

Miss 6 beria2 lah cakap dengan Miss 10 yang dia rindu sangat2 kat kakak dia tu malam tadi and bila dia tanya Miss 10, rindu tak ke dia, miss 10 gelak2 and cakap, “No! I only missed Mummy’s cooking”. Manalah budak tu tak kecik hati and mula meleleh air mata kan. Terpaksa lah I as mediator kata sebab Miss 10 malam tadi tidur kat dorm with her friends and tak sunyi and sibuk dengan all kinds of activities tu yang tak sempat nak rindu kat Miss 6. Miss 6 pulaknya kena tidur sorang2 dalam bilik and takde kawan, tu yang terasa sangat2 ‘kehilangan’ Miss 10. Kalau Miss 6 yang pergi camp, sure lah dia tak kan rindu gak kat orang yang tinggal kat rumah. Terus Miss 6 cakap, “I will still miss her even though I get to sleep with my friends at the camp!” Benda macam tu pun boleh buat gaduh, hehehehe…. Mummy jadi dragon nanti baru tau!

Then The Other Half tanya Miss 10,”how come you missed Mummy’s cooking when you don’t like to eat Mummy’s cooking anyway?” Sebab Miss 10 ni so fussy, punyalah susah nak suruh dia makan and finish off her plate. Mesti ada aje yang dia tak nak makan and tak habis makan (unlike Miss 6 yang selalunya asks for seconds, hahaha ;-)). Then Miss 10 cakap, “After staying at the camp, now I know how nice Mummy’s cooking is!” Wakakakakaka…

But I still malas masak tonite, I bagi Miss 10 and The Other half makan chicken n chips and salad and Miss 6 and I makan instant noodles n chicken and salad. Why I malas masak… biasalah kan tu, macam tak biasa pulak malas masak ni, hikhikhikhik…

IMG_1726

Inilah makanan orang malas yang still terpaksa gak masak. Cili tu dari ‘kebun’ we all, nampak and nama aje ‘hot chilli’ tapi hampeh tak pedas! I ni asik tertipu aje when it comes to hot chilli lah. Next time I nak beli chilli api aje lah, sebab dah memang gerenti pedas kan!

And ini pulak I saje nak tayang some of my silicon bakeware collection. Kat M’sia pun rasanya banyak gak kan silicon moulds yang macam2 jenis ni? Hari tu, masa baru balik from cuti2 M’sia, I gi Big W nak cari barang2 sekolah, tapi seperti biasa termelencong ke kitchenware aisle lah and dia tengah sale giler2 silicone bakewares ni so I pun rembat secara giler2 lah jugak, kuikuikuikui….

IMG_1736

I cukup berkenan betul kat square muffin cases and kat insects muffin tray tu. Beli aje dulu, gunanya belum lagi, hehehe… Lepas ni kan muffins I tak lah round aje kan, adalah yg square-shaped nanti, butterfly-shaped, ladybird-shaped, heart-shaped :-). But kena tunggu I rajin dulu lah before I akan tayang the muffins!

30 comments:

indahhouse said...

Salam kak LG,
hihi. i'm d first!
kesiannya miss 6. kakak mmg slalu menyakat adik. even though mmang dia rindu sebnarnya. ;)
sukanya tgok bekas2 silicon tuh. bila dah buat muffin, saya nak yg ladybird tau. hihi

Kak Rose said...

Salam, kak rose nak jugak muffin yang butterfly tu... mesti comel bila dah jadi muffin tu kan...anto mai terbang ke shah alam...

Nadia Dzai said...

comelnyeeeeeee muffin cases tue :D kalau i pon suke kot, cume i don't bake ;p

pandai la plak yg kecik tue jawab kan :p

Mat Gebu said...

salam LG...
Alaaaa, kenan leer dgn mould serangg2 tu....comeyy kan, mahal tak?..tgk i dah mula menggatal nak jugaak mould tuu....hahaham, tapi mg cute bangettt dehhh!!

ain said...

bestnya miss 6!!! sayang sgt kat kakak dia. Biaslah bdk2 ni min, bila suruh mkn apa yg kita masak, mmg liat, tp bila dah jauh2 mcm tu, baru lah tau betapa sdpnya mknan yg kat umah!!!

psst...akak suka lah insects mould tu!! min buat ler muffin guna mould tu, then tayang. mesti meletuppp!!!

Flower said...

Cantik acuan tu. I ada nmpk hari tu, tp I jual mahal tak beli. Tgk you punya teringin lak.

My Omar tu pun fussy eater. Badan dia nmpk tegap sbb masa baby dia tu milk baby. Asyik2 minum susu saja. Tak mkn pun tak pe. Tu sbb cepat naik. Tp skrg, susu kurang, makan kurang, cepat slim. Lain lak adik dia Hana. Yg tu pantang nmpk, semua nak. So I pun her on diet. Unlike Omar, Hana ni very independent. Kalau lapar, dia gi ke pantry, ambik roti, ambik nuttela or peanut butter buat sandwich sendiri. Byk kali jugak lah dia buat salad sendiri kalau nmpk tomato ke apa dlm fridge. Tu I ckp dia pantang nmpk.

lemongrass said...

Indah,
I pun kesian kat Miss 6 tu bila kakak dia sakat dia mcm tu. Tu yg geram aje kdg2, hehehe...
Cukup ke 1 ladybird? ;-)

Kak Rose,
nanti sy suruh butterfly tu terbang sendiri ke Shah Alam ye, hehehe

Nadia,
I ni memang suka bake (bila tgh rajin lah) tu yg tak boleh nampak benda2 mcm ni bila tgh sale, hehehe

Cik Mat,
salam.. hari tu tgh sale, tu yg I rembat bagai nak giler. I ingat nak rembat yg muffin bentuk dinosaur gak tp cukup2lah tu kan, hehehe. Masa tgh sale haritu rege dia $10 aje, klu tak sale around $18-19 tak silap.

Kak Ain,
tu lah kan, sayang betul Zahra tu kat kakak nya tp kakak nya tu memang lah tak sayang sgt kat adiknya, asik nak menyakat aje! :-)
Nanti kalau I dah buat muffin, gerenti I tayang (kalau jadi lah ye, hehehe)

Nora,
Hari tu masa tgh sale, it was $10 aje tak silap, tu yg I beli :-). Rasa terus tergugat iman nak beli, tu yang I ambik a few others as well :-).
I pun tgh put Zahra on a diet gak. But at least dia ni jenis yg akan tanya I dulu before dia makan anything whether boleh ke tak so tu yg I rasa ok gak nak put her on diet, hehehe

Jamie said...

sama mcm anak2 saya, bila dekat2 asyik gaduh jer, kdg bende kecik2 jer mana lah mak dia tak jadi tarzan.
wah memang mengancam ler mould tu.. nak gak satu.. bila balik M'sia lagi? hehehehhe

littlenailofar said...

salam kak LG...

walaupun saya bukan kaki masak, tp bila tgk akak punya collection insect muffin tray tu tiba-tiba je terasa gatal pulak tangan nak beli satu. (pssstt...gatal tgn nak beli, bukan nak buat muffin pun.hehe...) mesti comel muffin tu keluar dr tray nanti.

aa..nak satu wat collection. nih kalau buat ni confirm laku muffin tu walaupun pada hakikatnya idaklah berapa sedap kek tersebut :)

sekian komen saya.hihi...

K.Nor said...

adussss... tergoda... tergoda... love shape muffin tray tuh.. hu hu

Yati Harvey said...

Salam LG,
I tergelak baca pasal Miss 10 tak rindu si adik..sounds soooo familiar kat sini...n pasal sorang tak makan but sorang lagi kaut habis pun sound sooooo familiar kat sini , hahaha!
Gitulah kids...:D
And the moms....pun sama2 MALAS this week...HAHAHA!
P.S Blog pun baru tulis 2 ayat..:C
Good day dear!

Flower said...

Ckp2 pasal diet ni nanti org ingat really tak kasi anak makan lak. Actually I put Hana on healthy diet. Dia ni senang nak suruh diet sbb she loves veggies, fruits. Veggies tak boleh masak. Kalau kita masak, mmg slow je makan. Kobis ke apa kalau kita bagi semua makan mentah. Lagi satu, she also loves rice. Mmg dari baby suka rice porridge, rice. Bagi style omputih dia tak nak. Ngan omar I bagi Heinz ke apa, tp ngan dia, rice porridge. Tu smp skrg ni suka betul ngan nasi. Kkdg request nak nasi goreng bwk gi sekolah. :)

Adnazthie said...

Salam LG,
Bergaduh tu standard, barulah erat kasih sayang..wakaka, dulu emak ayah kita mesti penin dengan perangai kita gakkan..huwaaaaa
You malas masak pun tapi presentation makanan tu aje dah nampak SODAP.

Kniedaz said...

Ala..budak2 mmg mcmtu..hehe..skang ni Knieda kena anta Danial ke umah tok sedara dia sebab dia demam campak..ari2 call nak ckp ngan abg dia..rindu la tu tapi bila jumpa asyik gaduh je..huhu..
Nanti bila rajin watla muffin bntuk insect tu..camm cumel jek..

azieazah said...

Budak2 bergaduh baru meriah rumah..

wahhh lawo nyer acuan diaaa... Nanti kalu dah buat testing ker, kasi tunjuk aaarrrr...!

Sue @ Nenie said...

Salam kak Min..
Ala budak² memang cam gitu...kejap jee tu...Ada adik diketuk², takde taw pula dia cari...
Adussssss...kak Min...gilessssss dibuatnya bila tgk mould insect tu....

mieoney said...

ala kak min comeinye insect muffin tray tu..klu tak wat muffin ponx wat jelly ker cantikkan...kak brp inggit beli ek..

arapink said...

maunya tak meleleh air mata...zahra bersungguh2 ckp rindu, kakaknya selamba jer ye...heheheh

pasttt...kak min, ata tak sabor nak tengok hasil drpd moul kak min nih... mesti sedap dan meriah...hehe

cepat buat taw...kekeke

Yati-M said...

alamaks.. lawa2 nye mould muffin tu... kena la buat lucky draw mcm bakerella.. heheh

adoii sian la Miss 6 tu... tapi memang la.. elder sibling ni mmg suka nyakat... i pon selalu kena dulu hahaha...

Malarvilli Ayaroo said...

hi kak lg...

cute la miss 6 ckp mcm tu..sure she miss her sis so much....

ur insect tray tu cute la....mcm mana i tak nampak masa shop kat woolmarts when i went ther last year... i manage to get mini muffin tray & edible wrting icing which much cheaper after converting the currency compare kat kl....

nie yg buat ada reason lagi nak gi perth

my little family said...

LG, kami pun dah kena pyakit M masak ni.. masak yg simple2 je..ntah bila nk dtg balik mood masak pun xtau la.hehehe

Zaitun said...

Biasa budak2 menyakat tapi bila dah besar nanti boleh jadi best friend.Macam anak2 kak Zai masing2 berjauhan sesekali balik menyakat juga.


Kak Zai pekenan mould yang bentuk love tu.

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

It is so... sweet of Miss 6 - sayu I dengar - tapi, biasala tu, adik-beradik mana sah kalau tak menyakat. I faham sangat sebab I am the youngest in my family - asyik kena sakat je masa kecik2 dulu. Tapi sekarang I pulak menyakat dia orang.

Baru Miss 10 tau punyalah lucky ada Mummy yang rajin dan pandai masak, ya? :-D Patutlah dia slim. Fussy eater rupanya.

Miss 6 punya luka kat pipi dah OK?

lemongrass said...

Jamie,
kiranya bukan I aje yg slalu jadi tarzan ni lah ye, ramai gak gang :-). Tak tau lah bila balik M'sia lagi, ramai betul yg terberkenan kat mould tu ye, hehehe

Jaja,
tu lah, I rasa kalau I gi berjual masa cake fair kat sekolah, sure laku giler! Bukan laku sbb rasa best, tapi laku sbb cantik aje bentuk nya, hahaha


Kak Nor,
hikhikhik.... Kak Nor memang pantang tengok bentuk yg love2 tu kan :-D

Kak Yati,
I think kan, kids kat mana2 pun lebih kurang aje perangai diaorang kan :-). From the same parents but so different the perangai, hehehe

Nora,
I think what u said about raw veges tu memang betul lah sbb klu I steamed the carrots, Zahra tu mmng tak nak sgt tp klu bagi raw carrot, dia makan pulak nya. Samalah mcm Hana tu kan :-).

Adnazthie,
I dua ni aje pun dah jadi tarzan hari2. My Mak dulu masa we all kecik2 agaknya tak larat gak tengok perangai we all ni, hehehe

Kniedaz,
hikhikhik.... sama lah tu kan. Bila dah jumpa, kita pulak yg tak larat jerit marahkan diaorang :-)

Kak Azie,
Masa bergaduh tu, yg buat meriah nya suara I lah sbb marahkan budak2 tu, hehehe

Sue,
Nanti I pergi kedai tu lagi sekali ye and tengok the non sale rege and I'll let you know :-). Ada yg meroyan nanti, hehehe

Mieoney,
I dulu beli masa dia memang betul2 tgh sale, tu yg I beli :-). Nanti I pergi tengok harga dia again ok :-).
Kalau buat jelly, pun boleh gak, tp besar gak lah jelly nya :-)

Ara,
itu baru dgn kakak, dah meleleh air mata. Kalau dgn pakwe, mau kot tak makan seminggu, hahahaha
Psst.. malas lah weh nak baking :-P

Yati,
nanti lah kot2 bila my pengunjung dah nak dekat 500 000, I buat contest lagi. Bolehlah I bagi baking stuff, hehehe

Malarvilli,
Hello :-). Some baking stuff like silicone moulds memang lagi murah dekat sini compared to M'sia esp bila tgh sale! That's why bila I balik M'sia, I bought quite a few for my family :-).

Mama Anis,
bila tgh mood malas datang kan, lama betul dia nak hilang kan, hehehe...

Kak Zai,
I pun dulu sama jugak, masa kecik2 asik menyakat aje kerjanya. Tapi skrg dah baik :-D

Mia's Mom,
I pun sayu dengar Miss 6 ckp mcm tu but hari ni dah best of friends again, hehehe... Nasib baik ada 2 aje you, kalau tak, memang pening abis I! :-)
Miss 10 tu rasanya once dia dah pandai makan and tak fussy, probably akan naik lah berat dia tu, hehehe..
Luka dia still there and quite obvious now but she said her teacher tak tanya pun pasal her cheek :-D

SJB said...

Kesian miss 6. Biasa lah tu budak budak ni. ada ada saja yang mahu di gaduh.

Can't wait mahu tengok your punya insects muffin (^_^).

Hana' Yusuff said...

salam kak min,
berkenannya dgn bekas2 tu..serius suka.. harga dalam berapa ye?mesti comel kan ..nak makan pun terus jadi sedap terus!

Ayu said...

huhu...baru jmpa dah gaduh? biasala tu...ayu dgn acik ayu pun leh gaduh w/pun dah tua2 ni.ooppsss...b'umur! dia lak pantang nmpk mak lbhkan ayu...mesti jeles punya.maklumla...dia umur 7-8tahun baru dpt adik (ayu la tu..).so rasa t'gugatla dgn kehadiran org baru kan.hehehehe....

kak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! cantiknya insects muffin tray tu!!!!!!!!!!!!!!!! ayu nak hat tu! ayu nak hat tu!!! xkira la ayu akn gunakan/tak...tp ayu tetap nak.yg love shape tu cantik gak.klu ada sale lg...akak belikan la utk ayu eh.leh kannn..kann...

arapink said...

haishhh...kalo dengan pakwe, kurus ah Miss 6...x cun dah...wakakaka

lemongrass said...

SJB,
kids kan memang like that :-). Kena tunggu dulu until I'm in the mood to bake muffins, hehehe

Hana,
salam.. berkenan ye? :-) yg square kecik2 tu, $6. Yg love shaped tu, around $8 tak silap, yg insects tu I beli masa tgh sale at $11 kot.

Ayu,
orang tua gaduh, memang tak cantik, hehehe... Lerr, nak kumpul acuan aje ye, bukan nya nak guna ye? hehehe. InsyaAllah, kalau ada sale lagi, I rembat 1 utk Ayu ye!

Ara,
hikhikhik... mana tau bila slim mcm kakak dia, terus jadi cun giler2 :-P

|| syazwaniadnan || said...

cantik nye all the moulds!
i wonder berapa lah harga dia kt sana ye, kak?
kalau sampai malaysia, surely above rm100.. huhu.

insects tu sangat cantik! ;)