Sunday, 31 January 2010

Last day of Summer holidays…

The last day of Summer hols is finally here! Esok The Little Misses will start their day at their new school. The Other Half will be taking a day off esok to send them as well. Hopefully takde sapelah yang akan berlinang air mata, hikhikhik… Masa Miss 10 and Miss 6 first started full time school/kindy dulu pun I tak menangis on the first day, lagi lah sekarang kan after so many years, hehehehe…..

Is it because I ni bukan seorang Mum yang terlebih2 penyayang ke sebab tu I tak nangis?? Or maybe sebab I tengok The Little Misses happy aje at school sebab tu I tak nangis??? Hmmm… I wonder which one, hehehehe ;-). Kat WA ni, you start with Kindy then Pre-Primary before you go to Year 1. Kat South Australia dulu for Miss 10, she started with Kindy then Reception before she entered Year 1. Miss 6 is starting Year 2 tomorrow and Miss 10 is starting Year 7 tomorrow and I pray with all my heart that they’ll enjoy their new school, find good friends and have the best years there.

I pulak yang rasa nervous for them sebab for budak2 besar tu, the most important thing at school for them is to have friends kan. Miss 10 lah yang sure nya akan terasa sangat2 sebab sure lah all her classmates dah ada their own cliques or gangs or bestest friends kan whom they would have known from Kindy and she’ll be the new kid on the block. We’ve ‘adviced’ them not to rush in making friends, to just take their time in getting to know their classmates (and stay far away from the troublesome ones!!!).

We went to their school the other day to look at the list of class placements. Bila tengok Miss 10’s class list, banyak nama on the list yang bukan ‘mat saleh’  sounding names, mostly asian sounding surnames, hehehehe… Same goes with Miss 6’s class list. But the other Year 7’s and Year 2’s classes have more mat saleh’s names. Hmmm… that makes me wonder. Do they group all the non mat salehs into 1 class? Tak kan lah kan, maybe just me being paranoid kot. Because both The Little Misses have Mat Saleh surnames :-D. Nak sedapkan hati I, I told The Other Half yang Miss 10’s class ramai asian names sebab asians kan yang pandai2 ni so tu yang she got put in that class pandai, hikhikhik… Most probably her classmates tu semua yang got accepted into the GATE program nanti kat high school, tu yang they group them together kot. Pandai2 aje I speculate, hehehe…..

Anyway, malam tadi as usual on a Summer Saturday, we had BBQ. Lamb chops BBQ to be precise.

IMG_1553

Cooking merrily on the Barbie.

IMG_1569

We had the lamb chop with cheesy muffin, warm potato salad and sauteed veges. My lamb chop tu nampak gelap sebab I marinated them in kicap, honey, garlic, grated ginger, garam, fresh parsley and a sprinkle of chilli powder. Kira nya asian marinate but makan dgn western side dishes lah :-).

IMG_1583

Ini pulak Australian ‘kasui’, hehehe. It’s lamington which The Little Misses have been asking me to make for a long time. Since esok dah nak sekolah so I made it for them to take to school for after lunch.

Malam ni, bermula lah kerja I as a makcik kantin again… Tiap2 malam/pagi kena buat bekal for The Little Misses to take to school.

25 comments:

♥Azie♥ said...

sedapnyer..

zarin said...

esok dah skolah baru ek...to the little misses, selamat belajar ye! :)
anyway, bagus betul ur bbq set tuh..terliur tengok lamb tuhhhhh...

mohdandmeriam said...

salam lg, happy schooling to both your darlings. hopefully they will enjoy their new school.
anyway your lambs are so yummy.hitam tak apa hitam kan menawan.

0ne~E said...

acc ape nme the little misses tue erk ?

Azita Zain said...

back to school edition lah ni ye...! sedapnya...

kak tyea said...

Assalamualaikum...Hi, The Little Misses :
Wah, dah nak sekolah yer...Akak doakan mudah-mudahan segalanya berjalan lancar, dipermudahkan menerima, memahami serta mengingati pelajaran, juga dipermudahkan urusan hidupnya ya...be good, be nice...hehe ( Your mum kena translate this for both of u )

luv u, TLM...

lemongrass said...

Azie,
sekali sekala makan lamb chops memang sedap sgt2 :-).

Zarin,
Finally, after 2 bulan cuti sampai tak larat2 dah ni, hehehe..
I kena 'paksa' hubby I beli BBQ tu but now, dia yg beria2 seronok masak on it :-).

Auntie Meriam,
thanks for the wish. Hitam tu memang menawan, tu yg buat hubby terpikat kat I, hahaha

One~E,
Nama diaorang Alya n Zahra :-)

Kak Ita,
Finally dpt jugak buat N3 back to school selepas cuti sikit nya panjang ke, hehehe

Tyea,
thank you for the doa...amin.....

Ummi said...

salam Min, ambooiiih sedapnya Australian kasui tuh..hehe..kalu Min x sebut, akak igt lamington la kot...cantik Min potong..waah lauk2 sekali keluar berderet...sedap2 tul!

ain said...

good luck utk both little misses!!! semoga semuanya ok2 esok!! sedapnya ur dinner!!!

Flower said...

Have fun dearie... Jgn nakal2 kat sekolah ok. Utk dad n ma dia pulak, have fun carrying those heavy weight.
My anak2 dah start sekolah last week. So tugas angkat mengangkat berat I dah selesai. Lega rasanya.

Adnazthie said...

Kat best kalau makcik kantin ni kat sebelah umah saya...he he he

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi Mynn,
Just wanna wish good luck to yr girls..just tell them to have fun and study hard.....and agree with you that they need to choose their friends wisely.

lemongrass said...

Ummi,
Australian kasui aka lamington lah. My family ni tak makan kasui, tp kalau lamington laju aje, hehehe.

Kak Ain,
thanks :-). Malam dulu dah selambak makan nasi, tu yg mkn BBQ aje :-).

Nora,
Memang berat giler dgn macam2 benda. Nasib baik lah once a year aje and hubby ambik leave today so he can carry the heavy stuff!, hehehe

Adnazthie,
Makcik kantin ni kdg2 malas, sama aje lunch hari2, nak jugak ke? :-)

Rahmath,
Thanks for the wish. Tu lah kan, takut jugak klu diaorang choose kawan yg lain macam aje perangai nya :-).

Kniedaz said...

hope the Little Misses will have a great time at school & u will have a great day(&night) cooking for them..U go girl! ^_^

Flower said...

Hb I kerja. So I angkut 2 trolley bag ke sekolah. Every year pun I buat gitew. Drop them and the bags both infront of the school, parking kereta depan sikit. Lepas tu tolak je ke sekolah. How's the new school. Dpt turunkan barang2 dpn sekolah tak? Usual sekolah gomen, parking no problem. Diaorg kaya tanah...

iaaini said...

LG, nampak menarik your lamington. Rasa dia manis sangat tak?

Finally, both of you dah makan nasi :) Lain kali jangan ler buat bet macam tu, menyusahkan diri. hehehe

So, esok you pun start kerja semula ke? Or still cuti lagi?

Shue said...

Makcik Kantin? muahahahaha..so funny! and food looks delicious!

AbbotCottage said...

lamington??? pes time dengo. maklum ler org kampunggg... Good Luck for both Little Misses. Makcik kantin, jgn lupa masak sesedap ekk!! Klaka tang word makcik kantin tu..ekekek

plearus said...

i dont like lamington but i am forced to learn to make that. sib baik tak susah sgt kan? :-)
agaknya mmg org2 berdarah aussie ni suka lamington ya? saya pun tak faham.. erk, i think i like kasui better kot? :-P confirm saya ni mmg tekak melayu. (tapi tak reti plak nak buat.. ahhahaha)

kat sini pun, oz school bukan main lama cuti,.. budak2 sekolah int' lain semua dah masuk dah.. diaraong dok sakan holiday lagi..

lemongrass said...

Knieadaz,
The Little Misses had a great time at school tapi I tersangat lah malasnya nak masak special food for them malam ni, hahaha

Nora,
we all dah di bagi notice awal2 suruh park kat shopping centre opposite the school so tak lah jauh kena angkut bags berat :-).

An,
rasa dia tak manis but it depends on berapa bnyk icing sugar you letak kat dlm choc icing tu lah.
A'ah, esok I dah start keje :-)

Shue,
Terpaksa jadi makcik kantin ni, nasib baik anak I 2 aje, hehehe...

Abbot,
lamington ni kek Aussie tu yg tak femes kat tempat lain. Cuma femes kat OZ ni aje, hehehe
Makcik kantin glemer you :-P

Plearus,
Why don't you like lamington? Sebab manis or because of the kelapa? I pun lagi suka kasui dr lamington ni sebenarnya but like you, tak sanggup nak buat utk I sorang aje yg makan, hehehe

mummy irfan said...

makcik kantin?..kakakaka...klakar la akak nih..
ari2 mmg kna bwk bekal yer skolah kat oz tuh?

lemongrass said...

Mummy Irfan,
Ada kawan kat forum MyResipi site ni yg bagi gelaran makcik kantin kat Mothers yg kena buatkan bekal untuk anak2, hehehe.
Kat sekolah kat sini, memang ramai yg bawak bekal. Boleh nak beli kat kantin but kena beli tuna or vegetarian aje lah. Lagi senang bawak bekal dr rumah mcm tu :-).

Ayu said...

aleeerrr....sedapnya bbq tu.ayu suka bbq lagi dr ayam goreng.xtau nape.btw lamington tu kek ke kak? huhu....jakun sat.mati2 ayu ingat akak buat kuih kasui masa tgk gmbr tu.heheheehe...

SJB said...

Wah sedapnya "kasui". Hheheh.

lemongrass said...

Ayu,
Hubby I bolehlah join Ayu, suka berBBQ :-). I lagi suka klu I tinggal duduk n makan aje, hehehe..
Lamington tu butter cake biasa and then potong kecik2 pastu celup dlm chocolate icing and then golek dlm kelapa :-).

SJB,
I like the Malay kasui but everyone else likes the Australian 'kasui' so kenalah buat what everyone else likes, hehehe