Wednesday, 27 January 2010

Bulb and breadmaker

I’m so excited today baca all your comments regarding my fireworks photos. I really do appreciate all the encouraging comments, terasa sangat2 betapa berbaloi lah pergi kursus tu, hehehe. I’m very happy with my first try at taking gambar bunga api ni. And it was really exciting last night setting up the tripod and setting up the camera to the right mode for fireworks. Now, if only I had a cable release for the camera, life would have been wonderful! Tak payah lah I had to tekan the shutter button for a long time and chook the camera while doing that.

To amateurs like me yang nak tau what mode I used for the fireworks last night. This was what I was taught. Kat DSLR camera tu ada ‘bulb’ function. Yang I tau ‘bulb’ ni will let the shutter open as long as you press the shutter button. Tu yang lagi bagus kalau ada remote switch sebab tak lah penat jari you menekan butang tu and avoid camera shake. And most important memang kena ada tripod lah. So last night, banyak lah tripods were set up around us and berlambak2 DSLRs in action, so tak lah terasa malu sgt I sbb nampak sgt2 sungguh lah amateur nya :-). And then I opened the aperture at it’s widest for my camera and I used ISO 100 and tak pakai flash. And I cuma guna my standard lens aje. And then you just wait and hoped for the best after that, hahaha… I think I still need to tweak the adjustment here and there to make the photos better or maybe I kena beli wide-angled lens kot (which I still tak mampu lagi nak beli :-)). Wei, kalau duit tak jadi hal and bini millionaire, memang macam2 accessories camera ni I nak beli, hehehe….

But tengah2 excited tu, ada cerita sedih berlaku :-((. I masak pizza for dinner hari ni. I know baru aje kan makan pizza on Sunday hari tu, tapi sebab I malas sgt2 nak masak and masak pizza ni mudah and sudah gerenti semua orang makan, tu yang I buat pizza again. Anyway, I pun suruh lah cik BM I menguli doh pizza tu. Pastu, bila dah siap uli and dah naik the dough, I pun keluarkan lah untuk di canai. Then I noticed yang the plastic paddle on the breadmaker dah patah dua! Sedih giler masa tu sebab kenangkan betapa berjasa paddle ni kat we all. Nasib baik lah ada 1 lagi metal paddle so tak lah terbantut kerja kilang roti kat rumah ni :-). Plastic paddle ni memang dah lama retak menunggu belah aje so tu yang tak terkejut sangat bila dia patah. Nak kena tunggu esok untuk call HQ Breville kat Sydney untuk cari sparepart. Sementara nak dapat sparepart baru, kenalah I guna metal paddle aje for the time being…

IMG_1514

Our chicken and pineapple pizza. Yang ni the kids and I punya, thin crispy base. The Other Half suka yang thick base macam roti tu so I made him pizza yang tebal.

24 comments:

Kniedaz said...

ahahahaha...arini kniedaz org first komen..lalalalala....bestla gambar firworks tu..kniedaz n hubby masih xpaham2 pasal apertures, iso bagai tuh..kami research dlm youtube je xde g kursus pun sob sob..anyway, sedap la tgk pizza tuh..dulu ada blaja wat pizza tp lama dah tak wat..tunggu beli oven la dulu (entah bila la tuh)

zarin said...

uhuh...sama lah dinner kita...i pun buat chicken and pineapple pizza..tp i knead pakai tangan je kak..huhu..dah besar dah muscle tangan i nih hahaha...kengkonon nk beli BM tp takut kang tk terbuat roti plak..
btw, camner nk buat crispy base tuh? tolong ajar sikir boleh tak??:-)
my husband suka crispy base tp i suka yg thick base..

lemongrass said...

Kniedaz,
I pun dulu masa first beli DSLR, surfed net slalu nak tau mcm mana nak ambil gambar but still tak paham2 gak the terminologies, hehehe. Slalu pening kepala :-).Dah pergi kursus tu baru lah paham sikit maksud dia and baru lah 'nampak' apa yg selama ni tak paham :-).

lemongrass said...

Zarin,
Ish, sama lagi dinner kita :-). You pun sama malas mcm I ke sbb tu buat pizza? ;-).
I rolled the doh thinly aje and bakar lama sikit. Tapi tak sesedap wood fired thin and crispy lah, hehehe...

missFridaNorm said...

salaam, Kak LG.
uii..seronok lah membaca entry tang photography kak LG sejak dua menjak ni.

tahniah!

I nak kongsi ttg my monthly photography digest: Digital Camera Magazine (malaysia) check the FB page here.
kalau kak LG ada ref. DG Cam mag, bolehla share dengan saya dan kita2 disini, ya.

isu januari memang best, padat info (pada i yg amatur ini).

shaz said...

Mynn,
Camera kita serupa...anyway tq for the short tutorial on firework phototaking, nanti I akan salin nota nota itu and suruh anak I belajar sekali..:)))

Yat Maria said...

Hi LG

1. If you dah ada all the wide angle lens & other accessories for yt DSLR, boleh la you jadi part celebrity paparazzi or mat bond..muah ha ha...

2. Thin crust pizza tu la my favourite..tapi selalu buat yg thick base coz itu ajer instant one yg I nampak dijual kat supermarket...haiz...susah la if no BM ni...bila la my Dude gonna buy me one :(( ???

Yat

zarin said...

owh ok..thanx for the info..nanti i try roll nipis lagi n bakar lama sikit...
btw, memang sungguh malas nk prepare dinner mlm ni, pizza senang kan coz everybody suka ngap hihi :D

My Life My World said...

Tak nak comment kat entry bawah tu, nak comment kat sini, sebab kat sana dah ramai orang comment.

Wah! Wah! Wah! ... saya sangat teruja melihat gambar bunga api yang LG hambik itu. Sangat sangat cantik, macam pro. Sekali pandang dah macam poskad pulak. Apasal letak 4 gambo jer. Letak la banyak banyak lagi. Teruskan kerja kerja di DSLR tu, memang berbaloi baloi.

mummy irfan said...

salam kak LG,
mmg cantik giler la gambar fireworks tu.mmg berbaloi btol akak pg course tu kan.

piza nmpk sedap..tah bile la sy nak blajar buat piza..klu pandai buat da tak yah gi pizza hut lg.

ibh said...

Uuuuu..terliur tengo pizza akak..Esok kena pg pizza hut ni...nak buat sendiri..Uuuu..sue tak serajin akak..hee..hee

Mummy Qis Adri said...

hehe..tula kak..ntahla lom ada minat gi nak mendalami bila tgk cricket tuh..tennis ni pun las year da la suker tgk cmne pun,dis year barula excited bebenor..smpi nak kuar pun leh ter'cancel'.lg lak kalau favorite player ader kan.

Zaitun said...

Pizza kegemaran anak2 kak Zai,sedap dan mudah tapi mudah bagi kak Zai dial saja 2525 (kalau tak silap )

Gambar fireworks memang cantik.Berbaloi...

Azita Zain said...

lama dah cuti buat pizza....

ComeyBelako said...

no regret kan. as i said earlier sis. you have the magic touch!

azieazah said...

Bagi orang yang tak pandai amik gambar mcm Kak Azie ni, memang tak faham pun apa yg LG terangkan tu.. takper,, belajar dgn membaca pengalaman orang dulu..

sama gak, memang tak leh nak bayang apa ker benda nya pedal kilang roti tu... sbb tak pandai buat roti. Sini roti senang dapat, pilih dan beli jer...

SJB said...

Mesti sedap..

Watierman, rmanbkr said...

Salam Min..Akak mengong tak faham semua2 tu yg Akak faham..pizza itu nikmat....! TQ sudi jenguk Akak semasa kurang sihat tempoh hari ya!

Ayu said...

k.min!!! nak pizza thin crust 1 n pizza biasa 1! heheheehe...bila la ayu nak m'pizzakan diri ek.dr sejak kwin lom prnh m'baking lg kat umah ni.bkn tak nak tp tak berani.hahahaahahaha...lgpun ayu risaukan budak2 ni main dkt oven.tokleh nak block dorg dr masuk dapur.tp xpe...tunggu masuk umah baru nnti.akak kupastikan ada projek m'baking dijlnkan.dan yg paling penting,ayu akn block laluan ke dapur tu dgn safety gate.time tu takde sape leh kacau ayu b'silat kat daour.ye ye!!!

mohdandmeriam said...

lg, nothing lasts. dah sampai hayatnya lah tu.tapi tak apa dah ada yg metal tu .
sedap pizza kalau ada topping pineapple,auntie suka ada rasa masam2 manis.

lemongrass said...

Frida,
That magazine nampak sgt lah best nya, I wish I boleh subscribe fr here :-). Tak bnyk camera magazine kat OZ ni,kebanyakan imported fr UK or US which is so mahal!

Shaz,
hihihihi... Ini pun the teacher told me about the 'bulb' mode and all the settings, if not, memang I wouldn't have a clue :-).

Yat Maria,

I wish I ada loads of money to buy the accessories, hahahaha. Memang I akan jadi mamarazzi :-)!

Zarin,
And make sure you set the oven temperature to high as well. Semlm I bakar at 220-230C.
Pizza ni memang senang nak masak kan and definitely habis kena telan :-).

Kak Acik,
uish, malu I you puji banyak2 ni, hahahaha. Ada 30 keping gmbr fireworks I ambik tp bukan semua jadi cantik,bnyk yg biasa2 aje, hehehe...

Mummy Irfan,
I kena buat pizza sendiri sbb my hubby makan banyak so lagi berbaloi masak sendiri, hikhikhik.
I skrg tgh teruja nak pergi course lain sbb konon nak tambah ilmu dslr kan :-)

Sue,
Kalau berdua aje, I pun rasanya malas kot nak masak. Ini sbb ber 4 and malas nak keluar bawak budak2 ni, tu yg lagi senang masak sendiri kat rumah, hehehe

Rus,
Takpe, lama lagi kan duk Australia so ada bnyk masa lagi you nak terminat kat cricket ni, hahaha :-)

Kak Zai,
Biasa lah kan, memang lagi mudah dial aje, hehehe :-)

Kak Ita,
jom buat semula :-)

Comeybelako,
Magic touch I kdg2 aje dia muncul, slalunya xde touch, hikhikhik...

Kak Azie,
Setiap kali I balik M'sia, memang asik nak masuk bakeries aje sbb tak tahan godaan bau n godaan mata :-). Pastu beli macam2 sampai tak lalu nak makan sbb kenyang sgt, hehehe...

SJB,
sedap for us lah :-)

Kak Watie,
Saya pun dulu tak paham langsung anything pasal DSLR ni, skrg baru paham sikit2 :-).

Ayu,
memang susah rasanya nak masak bila ada budak2 kecik berlari2 kat dapur. Seriau aje kan dgn benda2 panas n tajam ni!
Zahra tu pun I tak bagi masuk dapur klu I tgh masak sbb ye lah mana tau kan..
Seronok lah kamu nanti ye masak mcm2 and baking segalanya bila dah ada gate nanti, hehehe

lemongrass said...

Auntie,
tu lah, nasib baik ada benda lain boleh guna, kalau tak, sedih tak dpt guna breadmaker tu..

Aida Rezuan said...

LG,

Just looked at the fireworks photos and wow..they are amazing! *thumbs up!

*tuh bukan level beginner dah tuh!

lemongrass said...

Aida,
tu kira 1 step atas dr beginner lah, hehehe