Tuesday, 26 January 2010

Australia Day and fireworks

It’s Australia Day today and since there’s 2 Aussies in the house (and since it’s a cuti day), we spent the day celebrating it by watching cricket on TV, having chicken sangers and chips at a picnic and watching fireworks in the city. Uish, ada sesape ke yang paham my Aussie slang ni? hehehehe…. Sape yang nak tau tu, cricket is a game and not the insect. Hari ni the game was a one-day game between Australia and Pakistan and Australia won the game. Sangers pulak is Aussie talk for sandwiches and chips are chips :-).

And I finally managed to capture some nice photos (well I think they are nice for someone like me :-)) of the fireworks which I’m so happy with. Nasib baik lah pergi the course sebelum pergi tengok fireworks kan, kalau teh other way round, memang hampeh lah my photos, hehehehe…. Even The Other Half pun kata, tak sia2 dia suruh I gi the DSLR course, wahahahaha….

And before we watched the fireworks, we took The Little Misses to go on some rides in the city..

IMG_1406i

Yes, we’ve got camels here in Australia. We even have wild camels here which if I’m not mistaken they are exporting to the Middle East, hehehe…

IMG_1415i

I think she looks so sweet in this face painting of a mask :-).

IMG_1419i

Adik dia kan true blue Aussie so gambar kangaroo yang dia nak on her face, hehehe..

IMG_1433

Sekali pandang macam muka catwoman tengah panjat dinding nak menceroboh masuk rumah orang aje kan. Dua kali pandang baru macam rupa Miss 10, hikhikhik…

IMG_1443i

Tak puas naik camel, naik pony pulak nya..

IMG_1473

We all pun ada Eye of Perth :-)…

And now, jeng jeng jeng…. My fireworks pictures :-)

IMG_1491

IMG_1500

IMG_1505

IMG_1503

I know it’s not the best shots of fireworks but for a beginner like me, I’m happy. I malas betul nak touch up kat photoshop sebab dah mengantuk. Kalau I touch up, agaknya lagi lah ‘wow’ ye, hehehe…

46 comments:

amy mieza said...

K.LG,
Gmbr fireworks awesome ok. Sgt2 cantik.
Gmbr little misses cam biasala, geram nak cubit2 pipi diorg tu.

mohdandmeriam said...

salam lg. gambar2 fireworks tu semuanya awesome dan tersangatlah cantek macam jurugambar profesional. berbaloilah pergi kuruss tu.

mami said...

hi kakLG,

beautiful pictures..kagumnya pictures fireworks tu..ni yang buat I nak pi amik course gak ni hehe...btw. your girls are beautiful as always..:)..

eL_kz said...

kak LG,
gambar fireworks tu MMG CANTIK!!!!

dya said...

nice! :)

Khairiyah said...

Kak Min, seriously extremely beautifull!! tak tipu la kak!! nnt dh pro ley la letak tips kat sini eh..heeeeeeeeee

somuffins said...

LG, agree with the rest. Gamba fireworks mmg cun. BTW, I pun pernah naik unta kat sana. Best taw .. perasan macam naik dinosaur jer :-)

shaz said...

So cantiklah Mynn, you pakai lense jenis apa ekk for those fireworks photos. I ni main terjah aje bila guna DSLR, asal boleh. But looking at your beautiful firework photo, meleleh pula air liur tengok.

Syuhada Kamal said...

bestnye si comel berdua tu naik camel..ingatkan kat pdg pasir aje ade camel..hehe..lawala pic fireworks tu...serius lawa..da makin marbelesla skill akak..:)

Ayu said...

huhu...lawa seh gmbr fireworks tu.ni yg b'tambah naik level ayu nak memiliki dslr.nmpknya kena lipat gandakan usaha ni.tp hb ayu tak suka lak ambik2 gmbr.iiisskkk...klu dia ada minat yg sama kan best.leh kecek dia belikan dslr tu.hehehe....

missFridaNorm said...

wooow 1: naik camel!?

wooow 2: cantik gmbr fireworks tuh!

nak tnya, akak bawa tripod sama ke atau hand-held shj? gmbarnya sharp!

Yat Maria said...

fireworks pics..wow enuff for me too ;) dah boleh jadi papparazzi ..muah ha ha .

Haslina said...

Salam.

Two things:

1. I read your blog from time to time and was pleasantly surprised to find my former student here, Asilah....when I saw her picture with you. Thanks!

2. I love the Australian slang...I was in Melbourne some months ago. I bought the newspaper one morning and read about "hoons doing donuts". Dind't have any idea what it was about, but I asked a bus driver about it. I took the newspaper back to Msia to show my students the beauty of Aussie slang.

Take care!!!!

lemongrass said...

Mieza,
thanks :-). I pun happy gak tengok my first try at taking fireworks picture. Memang ada kemajuan lah, hehehe

Auntie Meriam,
marah jurugambar professional nanti bila Auntie kata gambar I mcm gambar diaorang yg dah pro, hehehe :-)

Mami,
best woh pergi kursus DSLR ni sbb tetiba mata I yg rabun/buta bila hal2 DSLR jadi celik sikit. AT least skrg dah paham lah jugak bila baca manual tu, hahaha

el_kz,
I'm happy with the results too:-D

dya,
thank you :-)

Kerry,
definitely tak kan jadi pro nya sbb klu jadi pro maksudnya kena cari duit fr photography lah kan, hikhikhik....

CikSom,
I naik jugak unta tu but memang betul2 rasa lain mcm kan, not comfy at all :-). I takut aje kena gigit dgn unta yg kat belakang I tu, hahahaha...

Shaz,
I pakai lens yg comes with the canon package efs 18-55mm f3.5-5.6. I ada 2 lenses aje so far sbb I'm going to wait until I've mastered both beofre beli lens yg lain, hehehe

Syuhada,
Kat Australia ni kan bnyk padang pasir, tu yg unta2 suka sgt hidup kat sini, hahaha

Ayu,
We all ni pulak dah lama beli DSLR,baru skrg tau guna sikit2. Baru lah rasa berbaloi beli camera ni, hikhikhik...
Pujuk lagi kuat Ayu!

Frida,
naik camel, jangan tak caya, hehehe.
I guna tripod sbb tak sanggup nak pegang lama2 and my hands ni bukannya boleh stable aje.

Yat,
I kena beli telephoto lens lah next sbb nak jadi papparazzi yg dedicated, hahaha :-P

Haslina,
Salam :-).
I know Asilah from blogging and then we met up twice already :-).
It happened to me as well when I first came to Aust, couldn't understand some of the words and accent. But after a while, I got used to the slang and use them in everyday conversation :-).

ain said...

minn...cantiknya gambar fireworks tuuu!!!!almost pro uuuuu!!!!!

lili said...

Salam LG!

Cantik! Everything seems to come alive ye.. Congrats kat you for a job well done!

Wish I was there! Hehe ;-D

Mummy Qis Adri said...

hepi australia day kak!!wlupun da trlewat 1 hari..oo akak gi tgk firework yer..bes arr..kitrng ni ni nak gi tapi sll pkrkan si kecik tu mmg cancel je selalu..las year gi tgk gak.park kat area bell tower tu,tapi firework belah lain we ol ni port area lain.hehehe..insy nex year..husband saya malas nak mengadap org2 yg 'kurang siuman' kat luar tu..hehe

Mummy Qis Adri said...

cricket x brp minat gi ar kak..tennis ok..keciwaa nadal tewas smlm..dah la aritu leyton hewit pun kalah jugak..da xde pemain favorite ar cmni..

Ray said...

Kak LG,

Camel meat pun ada diexport kan?I remember eating this Aussie camel curry dekat Hilton Kuching, time tu ada promotion. Sedap la daging camel, very tender:)







*Haha orang lain cerita pasal fireworks I cerita pasal daging camel je la ok;)

Yun said...

utk beginner....tp cam dah pro jek kan..

:) keep it up kak LG....teruja tgk ur fireworks....erm bile lah sy nk mampo shot sedemikian rupe

ComeyBelako said...

i love your princess with face mask photo.
selamat hari australia!

zarin said...

kagum kagum dengan fireworks punya pictures tu...cantik betul...

lin muhamad said...

kak lg,
i like the 1st firework picture..boleh dijadikan postcard.. :)

lin muhamad last post..#NOW EVERYONE CAN COOK..no more excuse k!

azieazah said...

Syabas..! practice makes perfect kan?

cantik la gambar bunga api tu...

fa32ah said...

hello sista,

sangat superb!! kalo tiap2 malam ada fireworks mesti syiok nak ambil gmbr... night photography memang sangat cantik kalau kita rajin cari bahan utk dpaparazzi kan... and of course with the help of si kaki tiga.. (tripod)..

kalau dah takde fireworks, u try la pulak ambil gambar bintang, bulan... mesti cantik... one of my fav. photographer is rarindra prakarsa (he's indonesian).... gmbr dia mmg cun gila... boleh blajar lebih byk tips dari dia..

last but not least, bila nak tengok potrait of urself.. (hehe... photographer normally camera shy.. betol tak??? lebih suka ambil gmbr orang but tak suka ambil gambar sendiri...

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Here comes a photographer in the making!!! Great pic. Now I remember, Miss 10 tu ala2 Isabella Rosselini la!

BTW, I like the angle you captured the Eye of Perth tu. Ada view of Perth from up there?

Kniedaz said...

Alahai..cantik la gambar2 tu...best best...

Moralle said...

Hi there, salam, been here for quite sumtimes, baru nak leave comments :):) Te fireworks shots was great, nice......n yr doter are so adorable....

Azita Zain said...

x perlu touch up lg, dh cukup menawan tu!! LMs naik unta, Min ngan TOH tak naik ke?

Queen of The Desert said...

eh.. that camel from Doha kot, hehehe.. Nice photos, dulu I pernah ambik gambar fireworks, memang tak cantik lansung, I think it's about time to get the canggih one like yours.:)

farae al-farafisya said...

Salam..kak mynn, the photos of fireworks were really great..!mcm profesional photographer...:)

vinz said...

Hi... This is my 1st time nak tegur.. jalan2 kat Blog dah lama dah. Dah jadi my rutine pagi2 buka blong U dulu...mcm org baca news paper la gitu..

I like gambar your girl dgn face mask tu...purple..my favourite colour.

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Min,
Wahhhh..gambar² kak min sekarang ngancam abissss...model² pun macam nak cubit² je pipinya....Geram betoiii....

lemongrass said...

kak Ain,
thank you :-), hehehe

Kak Emily,
salam...banyak lagi gambar fireworks yg tak jadi, hehehe... But it was fun trying on the DSLR on nights like this :-).

Rus,
We all pun masa budak2 ni kecik lagi, memang tak pernah tengok fireworks sbb kesian kat the kids. Skrg baru best tengok :-)
You tak minat cricket ye? Ish ish ish, macam mana nak jadi Australian ni , hahaha ;-)

Ray,
hikhikhik... you kat M'sia pun dah rasa aussie camel meat, I yg kat sini pun tak rasa lagi :-)..

Yun,
Memang tak pro lagi but malam tadi mmng sronok lah try the 'bulb' function kat camera tu. I ni skrg nak beli cable release or remote for the camera.

Comeybelako,
I pun suka tengok gambar tu sbb nampak dia sweet sgt2 :-)

Zarin,
Thanks :-). Bila you nak try yours pulak :-). Sbb kat M'sia slalu ada fireworks kan.

Lin,
Tak boleh lagi jadi postcard, unless nak bagi kat my family boleh lah, hehehe

Kak Azie,
tu lah, memang kena banyak2 practice lagi. Skrg ni dah seronok nak practice sbb dah nmpk perkembangan, hehehe

fa32ah,
Susah ada anak kecik ni nak keluar malam for night photography :-). And I pun tak berani sgt nak keluar mlm2 kat sini sbb so quiet.
That indonesian photographer memang so very talented ye, his photos are amazing!
I kena set timer lah klu nak ambik gambar I, hahaha...

Mia's Mom,
I'm happy too sbb my skills are improving step by step :-).
Whoa, ala2 Isabella Rosselini? Itu sudah tersgt bagus, hehehe
I tak pernah lagi naik eye of Perth tu, they say you can see the whole city fr up there.

Kniedaz,
thanks :-).

Moralle,
thanks for reading my blog :-). It was fun trying to capture some nice shots of the fireworks :-). And thanks for the compliment regarding the girls :-).

Kak Ita,
I naik unta semlm but TOH tak naik sbb dia takut dia terlebih weight limit nak naik unta, hahaha

Queen of the desert,
Wei, camel tu pure Australian you, hahaha...Tapi adik beradik kot dgn yg kat Doha tu :-D.
I pun dulu ambik gmbr fireworks guna normal camera, memang tak cantik langsung, hehehe

Fara,
salam... thanks ye :-)

Vinz,
Thanks for dropping by my blog ye. Mmc ni I kena buat daily news lah on my blog so lagi best nak baca pagi2, hehehe.
Mi daughter tu pun loves purple, tu yg dia pakai purple top :-).

Sue,
salam... Sebab models yg cun2 tu lah jadikan gambar I cantik2, hehehe...

kak tyea said...

tahniah,kak..memang cantiklah gambar2 fireworks 2...superb jugakla kiranya...and i like the mask on miss 10's eyes..hehe..nampak sesuai dgn dia.

lemongrass said...

Tyea,
seronok rasa bila my skills dah ada improvement ni, rasa macam hari2 nak keluar ambik gambar :-)

Sizuka said...

k.min, one word to describe the fireworks photos.. *awesome*!

thumbs up for k.min, dah ala2 professional photographer dah ni. :D

lemongrass said...

Shidah,
wehehehe... ala2 aje, betulnya tak kot :-)

Ajzie said...

sgt cantik la puan.. tak payah touch up pun tak per.......perfect dah gambar fireworks tuh......

SJB said...

Wow...u say not the best shots? this is awesome...good job.

mieoney said...

cantiknye kak gbr fireworks tu...nmpk cam lukisan kat dinding jer..seronokkan klu pndi amik gbr...teringin gak nak pki dslr tp saya lebih suka pki hp..sng bleh amik gbr sorok2...haha

lemongrass said...

Ajzie,
Mana lah tau kan, kalau touch up kat photoshop terus jadi 'WOW" ;-)

SJB,
I'm happy with the shots as a beginner but I guess there's still so many things that I can improve to make them even better :-).
Tak boleh hantar to the magazine yet lah, hehehe

Mieoney,
hah! Kamu salah sorang yg suka ambik gambar sorok2 ye, hehehe...

-iNtAnAdiA- said...

canteknye ur fireworks photo~

keep it up =)

btw...i dah lame jd silent reader ur blog

lemongrass said...

intanadia,
thanks ye sbb sudi baca my blog :-). I pun happy gak tengok my first try ambik gambar fireworks tu..

AbbotCottage said...

cantekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk....mcm professional..canek cantek cantek cantek!!! Little Misses lagi ler cantikkkk.

lemongrass said...

Abbot,
hikhikhik...makasih :-D