Tuesday, 12 January 2010

13 days and still counting :-D

We had our first BBQ for the year today. Actually tak planned pun nak buat BBQ ni but we wanted to make naan. Yes, The Other Half dah rindu kat kari dia but mati2an dia tak nak makan nasi dengan kari! Ciss! So, I ni sebagai isteri yang sangat lah baik hati (even though memang dalam hati nak dia kalah, hehehe), meng offer kan diri buat butter chicken but makan dengan naan so dia dapatlah satisfy his curry craving but still tak kalah lagi.

But bila I dah offer nak buat naan, dia pun teringin pulak nak masak naan tu kat BBQ ala2 masak naan dalam tandoor oven lah konon2nya. So, what we did was we put the pizza stone on the BBQ and masak the naan breads on it. But tersilap, sebab we didn’t put the pizza stone on direct heat so masak dia lambat lah sikit. Once we put it on direct heat, baru lah masak dia cepat sikit. Memang tersangat lah sedapnya bila makan panas2. Kalau pasang lagu hindustan, memang terasa macam kat restoran aje lah, hehehe…

Lepas ni, adalah orang tu nanti yang mintak kari hari2 tapi nak makan dengan naan gamak nya. Pastu boleh lah I bukak restoran exclusive buat naan and kari aje, wekekeke….

DSCF7886

Our dinner tonite: butter chicken with naan

I buat dough naan ni dalam breadmaker aje so bila keluar tu, memang lembut sangat2 and senang sangat2 nak uli. And I ambik resipi dia kat sini for anyone who wants to try it.

26 comments:

Rahmath @Anak_Mami said...

Hi dear Mynn,
Ewah-ewah, sedapnya naan tu...I memang suka makan any type of bread, especially northern indian ones like naan dan capati...terliurlah kita.Bukan main you berdua, tak nak kalah yer..tak makan nasi. I baru tadi makan kari dhall ngan nasi, sambal sardin dan pappadom.Sedap menjilat jari...

lemongrass said...

Rahmath,
tension tension, jangan you cuba2 nak goda I dgn nasi and sardine, hehehe.... I love sardin makan dgn nasi panas and telur goreng.... :-D

Rahmath @Anak_Mami said...

Yihaa..kita orang pertama comment..sukernya. Anak dan suami dah settle, duduklah tengok segala benda kat internet yg ending ngan blogspot, tapi Salam Dua Benua start dulu tau..lain2 kemudian. We all still marah berapi ngan IT Dept
BTW, I want to see who wants roice first, you or hubby !
Take care

zailamohamad said...

Waaaah, sedapnya roti naaan tu..dah lama tak makan roti naan cicah kari kambing..
Akak "berlawan" ngan mat salleh, huhuhuhuhu..no wonderlah dia masih bertahan tanpa nasi;p

ainrahman said...

lamba sikit je kalotidak boleh join 99 days without rice(99htn)...boleh la kak lg ngan The Other Half masuk sama

Ayu said...

hehehhee....masih xmengaku kalah ye.akak suka sardin eh? ainnur n faris klu ada sardin...b'mangkuk2 dorg mkn tau.smpai ayu t'paksa sekat sbb takut t'lbh kenyang.dorg leh geng dgn akak la...ayu lak sardin ni jd tukang masak jela.mkn mmg tak.hehehe...

yellowrose said...

go go kak!!tahannya sanggup xmkn nasi lagi!!!teringt roti nan cheese makan kat restoran hakim sek 7...terbaekk...

T said...

Hi LG,
How do you make your Butter Chicken? Mine always turned to taste like Tikka Masala. Yours looks good.

KKPL said...

Hi LG

What a great dinner ;)..naan is also our fav bread here! As yours is very menggoda..maybe I'll make some..but bila tu is another question la..lately buzy semacam jer..

The butter chicken gravy looks curry-ish but I guess the taste is different than the conventional one, is that rite? i could try that too if it's different coz nobody likes the conventional curry here except yours truly..;) especially curry with dashes of 'biji sawi'..emmm...

Teratai said...

isk isk isk...sedap tu naan tu...i think what i need is not the recepi but i need a breadmaker hehe...kat mana nak cari ek...jelous tul i nengok mcm2 jenis roti nie...

EriN HairudiN said...

wahh kak LG,
walaupun duduk di luar Benua Asia, makanan kat Perth lagi lazat gamaknya. Kengkadang yang duk kat Msia ni lagi ler penyakit 'M' tu menebal. Sebab banyak pilihan restoran kat sini kot. Tu yang 'M' sangat besar.

iaaini said...

Hi LG,

Your naan nampak menarik. Kalau rajin, teringin jugak nak try but tak taulah bila coz dekat rumah I ada satu restoran yg famous dgn naan & tandoori chicken, memang sedap sangat2. 1 set just RM6.50. Ayamnya besar. Grilled beriyani kat situ pun sedap. Kalau you datang ke sini, boleh lah bawak makan.

Pasal Ikea, that's my favourite place utk pergi tiap kali pergi ke KL. Memang tak sah kalau gi ke KL & tak singgah ke Ikea. My favourite ialah meatballs yg makan dgn potato chips & jugak jem. I tak ingat nama apa jemnya but from Sweeden. I pernah beli frozen meatballs kat situ dgn jem & sauce utk buat di rumah. Memang sedap sangat2. Kalau you balik ke Msia lain kali, boleh lah beli jem & sauce tu kat Ikea, so bolehlah buat kat rumah. But, I'm sure kat Ikea sana pun ada jual jugak.

Tak sangka pulak Freo = Freemantle. Masa I gi ke Freo dulu2, I gi makan fish n chip di Kailys (tak sure spell macam mana). Memang sedap lah.

-An

siti818 said...

salam

amboi-amboi sodapnya.. jilat jari tak..?

ni nak cerita i bila baca blog ni hari hari.. satu mlm i termimpikan miss 10 dan 6.. kak LG bagi kebenaran saya bawa 2 budak cute tu berjalan-jalan.. jadi saya bawa diorang ke perlis...dan sehujung-hujung highway PLUS ke utara..

masa tu i bagi miss 10 makan nasi dengan telur mata kerbau n kicap.. sukanya dia makan..eeeiii macam real jer masa tu..

thne lagi satu diorang punya speaking amboi-amboi.. yerlaa anak mat salleh.. cair i dengar.. tapi diorang still juga cakap malay..

diorang tak nangis pun duduk ngan saya..muka diorang ceria jer..

macam betul tapi rupanya mimpi..

hehehhehe

jana said...

Mynn,malam tadi sebelum tidur zana tengok blog you,sampai termimpi-mimpi zana pergi rumah you makan,alya and Zahra duduk sebelah zana pulak tu,macam real je mimpi tu,nampaknya dalam mimpi je lah I boleh sampai kesana ya he he

ComeyBelako said...

lajatnya...i wish i can be there & try all your magic touch sis!

azieazah said...

Wahhh best kan sebab pandai masak macam-macam...

ikut tekak jer nak makan apa..

So, lum ada keputusan lagi lah yer...? hehehehe

Kniedaz said...

Ahahaha..dah baca previous entry..tau dah...leh ke orang jawa xmakan nasi? Nak tau gak sapa menang nih..best2..suka tengok menu korang ari2..yum yum

Sue @ Nenie said...

Salam Kak LG..

So sampai skrg ni belum jumpa nasi lagi lah yaaaa...

Apa-apa pun naan tu memang sedap..wahhh makan ngan kari sehingga menjilat jariiiii...

alina said...

Oh Freo tu aka Fremantle..patut a statue tu cam penah nampak jer.Ada gak ma sista bawak kesana haritu..Fish and Chip dia best.Lagik2 makan tepi laut...tapi asik dok kena monitor anak takut terjun laut bcos yg asik masyuk kejar burung2 yg beterbangan tu....

QiStinA's said...

amboi...naan die cam kat kedai le...

lemongrass said...

Zaila,
tu lah, kalau berlawan dgn anak jawa pure, most probably Akak boleh menang lah kan. Ini lawan dgn anak Mat Saleh, hahahaha

Ain,
contest tu utk turunkan berat badan. We all pulak saje je menggatal tak nak kalah, hehehe

Ayu,
boleh lah I tolong jaga AInnur dgn Faris nanti ye sbb senang aje nak bagi diaorang makan, roti gardenia dgn nasi n sardin, hehehe

Yellowrose,
sanggup you semata2 nak menang pertaruhan, hahaha..
I thnk next time I pun nak letak cheese or garlic kat roti naan tu, sure sedap kan :-)

T,
I used this recipe for my butter chicken. We like it because it's not that spicy.
http://www.taste.com.au/recipes/9741/butter+chicken

Yat,
I think last nite was the second time kot I made butter chicken but I made mine with loads of gravy sbb hubby and kids like the gravy :-).
We love conventional curry but have to eat it with rice which I can't at the moment, hahaha
btw, I'll post your stuff tomorrow so hopefully you'll get it next week.

Teratai,
If you kat M'sia, you can find breadmaker at a lot of places kat situ. But memang senang ada BM ni sbb tak lah susah2 I nak menguli lagi and tak lah kotor tangan I menguli, hehehe

Erin,
Kalau I duk M'sia pun rasanya memang akan sangat2 lah malas nya nak buat naan ni. Lagi cepat and senang pergi restoran aje kan :-)

An,
1 set tandoori only rm6.50? Memang murah sgt2 lah tu. Kalau I pun, tak kuasa lah I nak membuatnya, better pergi aje restoran tu sbb dah gerenti sedap, hehehe.
Jam yg di serve kat IKEA sini is called lingonberry jam. Nanti next time I pergi sana, I might buy it just nak rasa the taste :-).

Siti,
wakakaka... siap termimpi2 lagi tu. Sure you heran kan, mcm lana lah tetiba budak dua orang tu ada dlm mimpi you :-). Jauh betul you bawak diaorang sampai Perlis nun :-).

Zana,
Next time birthday you boleh lah you mintak hadiah ticket pergi Perth, boleh lah I masak utk you mcm tu :-D

Comeybelako,
rupa aje lawa kdg2 tu, takut rasa dia tak kena dgn selera you aje, hehehe...

Kak Azie,
Dah duduk merantau ni kan, terpaksalah belajar nak masak mcm2 sbb lagi murah klu buat sendiri :-). DUa2 orang still degil lagi so tak tau lagi nanti sape yg menang, hahaha

Kniedaz,
Takkan anak Jawa mengaku kalah, hahaha... I tak kisah tak makan nasi asalkan dpt makan mee :-).

Nenie,
Belum lagi jumpa nasi setakat ni. I rasa I boleh jual periuk nasi I kot kejap lagi, hehehe
Semalam we all makan naan sambil menjilat2 jari :-)

Alina,
Kalau tourists pergi Freo tu memang mesti makan fish n chips dia kan. Sebab seronok makan fish n chips tepi laut, rasa best aje :-)

Moi,
Nanti I bukak kedai jual naan ye ;-)

Mia's Mom said...

Salam LG :-D

Sebenarnya I memang tak sabar nak tunggu siapa menang. Tapi apa hadiah dia ya? Nasi? Or bekalan beras berbagai ragam selama setahun? Ataupun tiket penerbangan pergi-balik ke mana2 ke...(sorrylah... mulalah I merapu :)

Best juga kan kalau ada hadiah... tapi kalau tak nak runner-up terasa hati sebab kalah kena sedia dua hadiah pulak ya? Yang value lebih kurang sama lah. So, tak de lah kesal snagat kalah lepas berbelas hari tak makan nasi, kan? :-D

Aida Rezuan said...

LG,

Haa.. dah nampak bunga2 dia nak mengalah tuh. Huhu! Chaiyok!

*Dok terbayang you and Mr. di sebalik pokok2 bunga dengan latarbelakang lagu hindustan, sambil pegang Nan kat tangan. Waaaah! :D

lemongrass said...

Mia's Mom,
kalau sape yang menang tu, hadiah nya dapat tease the loser for 1 year, hahahaha ;-). So funny you asked sbb we all pun tak fikir lagi apa hadiah nya for the winner, most probably dapat makan nasi with their favourite lauk lah kot, hehehe...
But for sure nya, I jugak lah nanti yang kena masak :-D

Aida,
Dia kata dia tak kan mengalah sbb dia dah terminat makan kari dgn naan aje. Menyesal I offer nak buat naan utk dia! Hampeh! Hahaha

ram said...

Dear LG,
Thank you so much for allowing me to download the food photos (dont worry, I wont download any photos apart from the food photos, I highly respected your family privacy!) I gonna attached every food photos with your http://salam2benua.blogspot.com/ so that people will know where the photos come from and who is the great chef!!! Come to think of it...you should open up a cafe or restaurant!! Thanks again and have a good nite to your wonderful family!

Hana' Yusuff said...

kak min,
sukaaanya dpt resepi naan...mmg suka sgt makan.. tp nak buatnya tu ntah la bila pulak.. hehe.. cari kat kedai mamak je selalunya..

my hubby pun tgh tak nak makan nasi.. hari2 suruh buat sup sayur je.. kadang2 mcm fikir biar betul dia ni.. tp layan je la dulu.. hehe.. tak tahu la berapa lama bertahan..